Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Και μέσα και έξω πάμε πρίμα!

 


 

Σε κατάσταση πολιορκίας όλος ο Πλανήτης,  είτε λόγω εχθροπραξιών, είτε  διαδηλώσεων, τρομοκρατικών ενεργειών, είτε λόγω πανδημίας, είτε λόγω ακραίων φυσικών φαινομένων, ένας Πλανήτης ανάστατος! Όλα στο κόκκινο και τα οικονομικά στον πάτο! Η πανδημία έφερε και την κορύφωση της οικονομικής κρίσης των Κρατών και οδηγεί σε μεγαλύτερη ανεργία και φτώχεια!

Ενδεικτικά: Σε ιστορικό ρεκόρ εκτινάχθηκε το χρέος της Γερμανίας,  το α΄ εξάμηνο του 2020, στα 2,1 τρισ. Ευρώ, αεροπορικές Εταιρείες προβαίνουν σε χιλιάδες απολύσεις, μικρομεσαίες κλείνουν, κι άλλες πάλι παγκοσμίου εμβέλειας συρρικνώνουν τα υποκαταστήματα τους και συνεπώς μειώνουν και το προσωπικό τους! Δυστυχώς μια Κοινωνία για να είναι υγιής και να μπορεί να παλέψει με κάθε παραβατικότητα, πρέπει τουλάχιστον να έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση κάτω από ένα Κράτος φιλικό που λειτουργεί σαν ομπρέλα προστασίας για τον πολίτη! Επιστημονική φαντασία θα μου πείτε, ειδικά σήμερα όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα! Σε μια Κοινωνία εξαθλιωμένη όλο και περισσότερη διαφθορά θα υπάρχει, όπως και εγκληματικότητα, ψυχασθένειες κ.λ.π. Η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα για την Ελλάδα διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την απονομή της δικαιοσύνης, την πολυφωνία στα ΜΜΕ και τη διαφθορά στη χώρα μας. Υποτίθεται 10 χρόνια τώρα ότι πολεμάμε τη διαφθορά κι αυτή παραμένει στα ύψη. Το μόνο που πετύχαμε ως Κράτος αυτά τα 10 χρόνια, να υποβιβάσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, να δημιουργήσουμε δράματα, να διαλύσουμε τα πάντα με το πρόσχημα της αναδιάρθρωσης ή των μεταρρυθμίσεων και να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα, της αβεβαιότητας, του φόβου για την αρρώστια, των εργασιακών σχέσεων (όπου υπάρχουν) στα επίπεδα του ‘’ότι έχετε ευχαρίστηση’’! Επαίτης ο νοικοκύρης, ο άνεργος αλλά και ο εργαζόμενος. Ζωή με επιδόματα δε βγαίνει, ούτε παραγωγικός μπορεί να είσαι, ούτε δημιουργικός, ούτε τίποτα. Είναι μία παρωδία που ευνοεί Κυβερνήσεις για ψήφους. Ο εξαθλιωμένος από χρέη και πείνα, προσκυνάει όποιο χέρι του δώσει βοήθεια. Δεν έχει την πολυτέλεια να σκεφθεί οτιδήποτε άλλο πέρα από την επιβίωση.

Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε κατάντια μεγατόνων, ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό, αποσυντεθήκαμε. Άρχισε η αρκούδα και πλησιάζει τις αυλές μας, εύχομαι οι ‘’άπιστοι’’ και αρνητές του ιού, να μη χρειαστεί να τον αποδεχθούν όταν περάσει στο κοντινό τους περιβάλλον. Ας δείξουμε αυτή τη φορά υπευθυνότητα και ας προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους γύρω, τουλάχιστον σε αυτά που είναι εφικτά να γίνουν. Μπαλκόνια, βεράντες π.χ. δεν υπάρχουν για να βρεθούν 4-5 φίλοι και  να πιουν τον καφέ ή το ποτό τους; Για ποιο λόγο το στρίμωγμα στις πλατείες τις νύχτες; Ερήμωσαν στις μέρες μας τα μπαλκόνια που κάποτε ήταν γεμάτα ζωή, βλέπεις σπίτια και αναρωτιέσαι αν μένει κανείς μέσα, ίχνος ζωής δε φαίνεται πέρα από απλωμένα ρούχα,  αν υπάρχουν, άνθρωπο σπάνια βλέπεις , και  κάποια άλλα μοιάζουν με υπαίθρια αποθήκη.

Τα κρούσματα δεν υποχωρούν, μας ξέφυγαν και οι αλλοδαποί όσον καιρό κυνηγούσαμε και μαντρώναμε τους Έλληνες και τώρα είναι διάσπαρτοι  παντού, δύσκολο να περιορίσεις την εξάπλωση. Ο Θεός να βάλει το χέρι του, ειδικά στις μεγάλες πόλεις που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί απόλυτα η κατάσταση. Το σύστημα Υγείας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό ασθενών ταυτόχρονα, γιατί μην ξεχνάμε δεν μαστίζει μόνο ο κορωνοϊός αυτή τη στιγμή, είναι και τόσες άλλες σοβαρές παθήσεις που μαστίζουν την οικουμένη! Δύσκολη η αντιμετώπιση τους, αυτό είναι το πιο σοβαρό του πράγματος. Όσο για τα τεστ, από τη στιγμή που εμφανίζει εκείνης της στιγμής το αποτέλεσμα, που μπορεί όπως λένε σε 10 μέρες να αλλάξει, δεν διασφαλίζει στην ουσία πραγματική εικόνα. Άσε που ο κάθε πολίτης, αν είναι δυνατόν κάθε φορά που θα έχει ένα σύμπτωμα κρυολογήματος να πηγαίνει να κάνει το τεστ. Πού θα βρει άλλωστε 80άρια και 140άρια ανάλογα, για να το κάνει; Πάντως είναι πολλά τα λεφτά … αν έστω τα 5 εκατομ. κάνουν το τεστ μία φορά με 80Ε έκαστος, μιλάμε για 400 εκατομμύρια τζίρο. Φανταστείτε το επαναλαμβανόμενο και ανά τον Πλανήτη, μιλάμε για τεράστια ποσά! Όμως έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να επιβιώσουμε προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα το κατά δύναμη, γιατί αν πιστεύουμε πως η ζωή κυλάει και θα κυλήσει στους προ καραντίνας ρυθμούς, γελιόμαστε γι’ αυτό και όλο αυτό το αλαλούμ που επικρατεί. Και μακριά από ηλικιακό ή όποιας άλλης μορφής ρατσισμό, όλοι το ίδιο είμαστε σε τούτο τον κοσμάκη, επιρρεπείς και ευάλωτοι.

 Οι λέξεις που ακούγονται συχνά τελευταία, ‘’αβλεψία’’, ‘’αστοχία’’, ‘’λάθος’’, ‘’ατύχημα’’ για να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα, ας μην μπουν στο πετσί μας και για δική μας χρήση. Καλό Οκτώβριο!!

+++

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 08/10/20

Δεν υπάρχουν σχόλια: