Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Από συμφορά σε συμφορά κι από φόβο σε τρόμο το πάμε κάθε μέρα...


 Χιλιάδες στρέμματα κάηκαν φέτος και καίγονται, πλημμύρες, καταστροφές, Τουριστική σεζόν χάλι μαύρο, που σημαίνει ότι πολλές οικογένειες θα βγάλουν δύσκολα χειμώνα, το προσφυγικό /μεταναστευτικό φλέγον σοβαρό και ‘’άλυτο’’ για την ώρα πρόβλημα, παρά ταύτα εμείς εκεί 24 ώρες το 24ωρο, μιλάμε για τον ιό και για τις μάσκες! Και από τον μέγα ζήλο για την προστασία παιδιών και πολιτών γενικότερα, κάναμε την αστοχία να παραγγείλουμε μάσκες για ελέφαντες και να τις μοιράσουμε στα παιδιά. Τώρα ποιος θα πληρώσει αυτή την αστοχία, προφανώς τα γνωστά υποζύγια ως συνήθως! Και δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί κανείς. Όλα αντιμετωπίζονται σαν υπόθεση ρουτίνας ήρεμα και απλά από πολιτικούς και δημοσιογράφους, ενώ η λεκτική ας πούμε αστοχία ενός ιερέως τίθεται σε δημόσια κριτική, κατακραυγή και φυσικά καταλήγει και σε χειροπέδες. Κι αν ένα παιδί δεν πηγαίνει στο μάθημα επειδή δεν θέλει να φορέσει μάσκα, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να αναφερθεί στους ανωτέρους κι από κει και μετά θα μπορεί ο Εισαγγελέας να προβεί μέχρι και στην αφαίρεση της γονικής μέριμνας! Πού πάμε τελικά; Το Κράτος και ο νόμος μπήκαν μέσα στο σπίτι κανονίζουν τη σχέση με τα παιδιά μας, να μην τα αγκαλιάζουμε ή να τα χαϊδέψουμε λέει ο ένας, άντε η άλλη με το ζόρι μας επιτρέπει εντός οικίας το χάδι και την κοντινή επαφή. Που το χάδι και η προσωπική επαφή είναι το α και το ω για την ψυχική υγεία μικρών και μεγάλων. Ομοίως καθορίζουν τις σχέσεις μας με τους γονείς μας, τους φίλους μας, τους συγγενείς μας, των γονιών με μας και τα εγγόνια τους, ακόμα και για το κρεβάτι μας έδωσαν οδηγίες όπως φιλιά με μάσκα και συνεύρεση με απόσταση. Οι ειδήσεις δεν είναι πλέον ειδήσεις, έχουν καταντήσει Δελτία θανάτου, ασθενειών και κινδύνου. Οτιδήποτε άλλο συμβαίνει περνάει με μια αναφορά ρουτίνας!

Τελικά με το ‘’πρόσχημα’’ του κορωναϊού, της προφύλαξης και του ‘’ενδιαφέροντος’’ για τη ζωή μας, μας στερούν τη ζωή! Γιατί αν αυτό το αλαλούμ στη ζωή μας κρατήσει 2-3 χρόνια τελειώσαμε, οι άνω των 80 θα έχουν φύγει έτσι κι αλλιώς πιθανόν και νεώτεροι και χωρίς κορωναϊό, θα έχουμε ξεχάσει να μιλάμε πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ μας, θα επικρατήσει μια ξύλινη γλώσσα πίσω από τη μάσκα, ανέκφραστη, άοσμη ,ψυχρή και απρόσωπη. Οι σχέσεις θα παγώσουν ακόμα και μέσα στο σπίτι κι ο καθένας θα κοιτάζει με καχυποψία τον διπλανό! Και να σκεφθεί κανείς πως υπάρχουν τόσες άλλες αιτίες που στερούν ζωές, άλλωστε ‘’κάθε αιτία και θάνατος’’. Ας είναι, άντε να δούμε τι φθινόπωρο και χειμώνα θα βγάλουμε φέτος κι εμείς και ο Πλανήτης κατ’ επέκταση!

Ωστόσο ψηφίζονται διάφορα όπως η μείωση του Δώρου Χριστουγέννων και οι απλήρωτες υπερωρίες που ψηφίστηκαν από τη ΝΔ την περασμένη εβδομάδα. Τα κανάλια φυσικά δεν έχουν χρόνο να σχολιάσουν την είδηση όπως και τόσες άλλες, μονοπωλούν τα γνωστά! Έρχεται και στην Ελλάδα το 5G, εντός του 2020 η δημοπράτηση του φάσματος. Ο παγκόσμιος τουριστικός τομέας απώλεσε 460 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, που σημαίνει πως η βάρκα γέρνει πλέον για τις περισσότερες Χώρες του Πλανήτη. Η δική μας φυσικά περισσότερο γιατί η πανδημία μας βρήκε με τη βάρκα να μπάζει ήδη νερά. Παρά ταύτα έχουμε και τις δημοσκοπήσεις να μας λένε πως ο κόσμος είναι απόλυτα ικανοποιημένος στο μεγαλύτερο ποσοστό του, με τα όσα συμβαίνουν και την αντιμετώπιση τους από την Κυβέρνηση. Είναι μεγάλη τέχνη ομολογουμένως να ξέρεις να χρυσώνεις το χάπι και να βγάζεις το μαύρο άσπρο!

Ήρθε ο Ράμα της Αλβανίας και ο Ζάεφ της Βόρειας Μακεδονίας και σχεδόν δεν πήραμε χαμπάρι! Αν ήταν ‘’άλλες εποχές’’ θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν, θα είχαν κατέβει στους δρόμους, θα είχε βουλιάξει το διαδίκτυο από διαμαρτυρίες και σχόλια, θα είχαν βουίξει τα αφτιά μας από τα τόσα που θα ακούγαμε! Πού πήγαν όλοι αυτοί οι Μακεδονομάχοι με τις σημαίες στο Σύνταγμα; Τι άλλαξε ξαφνικά και τώρα μέλι γάλα, συνεργασία και υποστήριξη;

Κάποτε λοιπόν, πρέπει να πάψουμε να είμαστε υποκριτές και ηλίθιοι, ειδικά το δεύτερο εκτός κι αν το φέρουμε εκ γενετής! Τη δε υποκρισία όπου τη συναντάμε να της γυρνάμε την πλάτη. Οι υποσχέσεις και οι διαβεβαιώσεις των Πολιτικών, συνήθως έχουν ένα τίμημα, το οποίο δεν γνωρίζουμε και δεν υποψιαζόμαστε. Και το χειρότερο; Όταν μας πέσει το τίμημα κατακούτελα, επιμένουμε να μην το βλέπουμε και συνεχίζουμε το χειροκρότημα. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας δυστυχώς. Και καλά εμείς οι μεγαλύτεροι, προλάβαμε και ζήσαμε κάτι, αυτά τα παιδιά σκέφτομαι σε τι περιβάλλον θα μεγαλώσουν. Εύχομαι μεγαλώνοντας να φέρουν αυτά την ανατροπή και να αλλάξουν αυτόν τον σάπιο κόσμο που τους παραδώσαμε! Καλό φθινόπωρο!

+++

Νίκη  Παπουλάκου. 

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 24/09/20.

Δεν υπάρχουν σχόλια: