Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Σε ρυθμούς κορωνοϊού η ζωή μας!...

 


 

Aυτό το καλοκαίρι το κάτι άλλο, ειδικά ο Αύγουστος με τις καταιγίδες, πλημμύρες, σεισμούς, καταστροφές, αύξηση κρουσμάτων και τον κόσμο μπερδεμένο στο πώς να το διαχειριστεί όλο αυτό της προφύλαξης από τον ιό! Τα μέτρα ας μην γελιόμαστε είναι ‘’υπέροχα’’ στη θεωρία, στην πράξη όμως σε μεγάλο ποσοστό ανέφικτα. Γενικώς έχουμε λαλήσει και πολύ φοβάμαι πως το πράγμα θα χειροτερεύει όσο πάει. Αυτά που ακούμε κάπου ξεφεύγουν τα όρια της λογικής καθώς και όλα αυτά που καλούμαστε να εφαρμόσουμε.  Η Κυβέρνηση φρόντισε με τις ανακοινώσεις και τα τοπικά lockdown που επιβάλλει αυτό τον καιρό, να μετατοπίσει τις ευθύνες της εξάπλωσης του ιού στους πολίτες. Δεν τήρησες τα μέτρα; … Αρρώστησες και κόλλησες και άλλους! Αυτή τη θέση παίρνει, άλλωστε έχει ψηφίσει και νόμο για πρόστιμο σε περίπτωση που ως φορέας κόλλησες και άλλους, όποτε θέλει τον ενεργοποιεί. Μόνο οι πολίτες φταίνε, το ότι άνοιξαν τα σύνορα και ανεξέλεγκτα εισήλθαν τουρίστες από άλλες Χώρες, αυτό για την Κυβέρνηση δε λέει κάτι. Για όλα φταίει ο Έλληνας με την απροσεξία του, όπως και για την οικονομική κατάντια πάλι ο πολίτης φταίει και πρέπει να πληρώσει δίνοντας τα πάντα.

Παρά την αύξηση όμως των κρουσμάτων τα σχολεία θα ανοίξουν και μάλιστα πριν την ώρα τους, (πάντα άνοιγαν στις 11 Σεπτέμβρη), δεν υπάρχει ανησυχία ούτε για εκπαιδευτικούς σε μια κάποια ηλικία ή ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες, ούτε τα 25-30 παιδιά σε αίθουσα διδασκαλίας, αρκεί που θα φορούν μάσκες, το έλυσαν το πρόβλημα. ¨Όμως ακόμα και σε ιδιωτικό χώρο απαγορεύεται να βρεθούν πάνω από 9 άτομα, σε περιοχές με κόκκινο. Όσοι επιστρέφουν από νησιά να κάνουν τεστ λένε, τώρα το πόσοι θα κάνουν αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Πόσοι θα είναι οι συνεπείς και το σπουδαιότερο, πόσοι θα έχουν να διαθέσουν για το τεστ. Άσε που κάποιοι μπορεί να χάσουν και τη δουλειά τους αν μπουν καραντίνα.  Αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτά; Η έννοια είναι να μας λένε πως μας προστατεύουν από τον κορωνοϊό με κύριο προστάτη τη μάσκα. Eυτυχώς θα διανέμονται δωρεάν στα σχολεία. Οι συνέπειες στον ψυχισμό των παιδιών, ειδικά του Δημοτικού, όλων αυτών των μέτρων για μάσκες και αποστάσεις, καχυποψία για τον διπλανό και απόσταση, αυτές θα φανούν στην πορεία. Για την ώρα είμαστε στο σώσιμο! Όπως και 12 χρόνια μας σώζουν από την οικονομική κρίση, ήρθε η ώρα να μας σώσουν και τη ζωή. Ας πας από κάτι άλλο, κορωνοϊός να μην είναι, αυτό είναι το στοίχημα!

Όσο για τη μάσκα και τη χρήση της, μια βόλτα έξω και φτάνει για να μην ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις. Η χρήση της από το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που τη φορούν (γιατί υπάρχουν και ουκ ολίγοι που δεν φορούν) είναι κάθε άλλο παρά προστατευτική από τον ιό ή μικρόβια γενικότερα. Όταν ανεβοκατεβαίνει από το πηγούνι και κάτω από αυτό, ως τη μύτη άπειρες φορές, μάλλον εστία μικροβίων γίνεται, παρά ασπίδα για τον ιό.  Άλλο χειρουργική μάσκα σε συγκεκριμένο χώρο με γάντια στα χέρια,  που είναι όλα αποστειρωμένα, ακόμα και τα ρούχα που φοράς, κι άλλο με ντάλα ζέστη, ή σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, με χέρια που πιάνουν τόσα και με επιφάνειες γύρω που δεν ξέρεις τι έχουν επάνω. Μη συγκρίνουμε λοιπόν δύο εκ των συνθηκών ανόμοια. Φυσικά και να έχεις αντισηπτικό ή μαντηλάκια, όμως πώς είναι δυνατόν ανά δίλεπτο να κάνεις απολύμανση στα χέρια και καλά αυτό, τι γίνεται με τα ρούχα που φοράς; Ειδικά αν είσαι για πολλές ώρες έξω; Να λοιπόν γιατί μοιάζει με παραμύθι όλο αυτό το περί προστασίας μας. Γεγονός είναι βέβαια πως η εκτός λογικής κατάσταση δεν είναι μόνο εδώ, περίπου στα ίδια πλαίσια ‘’μύθου’’ προστασίας κινούνται και άλλα Κράτη.  Ζούμε στην εποχή της παράνοιας,  της στέρησης ελευθεριών και ανεξαρτησίας, της κατάργησης προσωπικών δεδομένων και μετατροπής τους σε κοινά,  τις κατηγορίες πολιτών ανάλογα με την ηλικία τους, με στόχο ‘’ειδική’’ μεταχείριση, ή επί το βέλτιστο ‘’ειδική προστασία’’ κ. ά.

Ανοίξαμε τις πύλες στον Τουρισμό με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί ο ιός ακόμα και σε μέρη που δεν είχαν κρούσματα. Ο κλάδος πάντως θρηνεί και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για πολύ κόσμο! Πολλές και οι καταστροφές από φυσικά φαινόμενα, απώλειες και ψυχών, που κατέστρεψαν και την Τουριστική σεζόν σε πολλά μέρη. Οι ακτές της Εύβοιας θέλουν καιρό και ανάπλαση για να γίνουν όπως πριν.



Και ο Τούρκος το βιολί του, και η Μέρκελ που μας στηρίζει τόσο, δε βλέπει την ώρα να μας βάλει κάτω στο τραπέζι να κάνουμε τη μοιρασιά. Τα ‘’βαρύγδουπα’’ λόγια από την πλευρά μας δε φαίνεται να ιδρώνουν το αφτί του απέναντι. Άραγε πόσο μας κοστίζει οικονομικά, πέρα από το ψυχικά,  όλη αυτή η κατάσταση στο Αιγαίο αυτό τον καιρό; 

+++

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' - Ψυχανεμίσματα...  27/08/2020.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: