Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Τα μάτια καθρέφτης της ψυχής...











Λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής και είναι αλήθεια! Δε σε γερνούν τα βάσανα, όπως συνηθίζουμε να λέμε… Γερνάμε πρόωρα, όταν δεν έχουμε βρει την άκρη μέσα μας. Η δική μας αντιμετώπιση της ζωής, των πραγμάτων, των προβλημάτων,  οι σκέψεις μας,  ο τρόπος που σκεφτόμαστε γενικότερα, όλα αυτά μας γερνούν και μας καταρρακώνουν! Οι σκέψεις μας βαραίνουν, κάποιες φορές μάλιστα περισσότερο από το πραγματικό βάρος του όποιου προβλήματος. Με τις σκέψεις αρρωσταίνουμε, με τις σκέψεις παίρνουμε δύναμη και προχωράμε. Σημασία έχει ποιες σκέψεις υιοθετούμε συνήθως, αυτές που μας αρρωσταίνουν ή αυτές που μας δυναμώνουν;



Όταν εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας έρμαιο στη ροή των γεγονότων και τον αφήνουμε να εξουθενώνεται ψυχικά και σωματικά στην όποια αναποδιά, δυσκολία, ακόμα και στη ρουτίνα, καταλήγουμε  νεκροζώντανοι ακόμα λο από τα 40!! Και βρίσκουμε σα λύση το να μετράμε τα περιθώρια ζωής, τα πάντα,  με τη ληξιαρχική ηλικία και μόνο, τα ρίχνουμε όλα στην ηλικία. Αγνοούμε όμως τις άλλες τρεις ηλικίες πέρα απ’ αυτήν που γράφουν τα χαρτιά… και οι οποίες είναι: η βιολογική, η πνευματική και ψυχική ηλικία. Κι αυτό γιατί έτσι μας βολεύει; … παραμένοντας μεμψίμοιροι και μίζεροι;



Κι όμως , ο άνθρωπος μπορεί να ζει, σε όποια ηλικία κι αν είναι  με  ίσους όρους, ίσες ευκαιρίες, ίσες εμπειρίες, ίσες επιλογές, αρκεί να είναι υγιής, και η υγεία εξαρτάται και από την πνευματική και ψυχική κατάσταση του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η διάθεση για ζωή, τα ενδιαφέροντα, η δημιουργία και οι απολαύσεις ακόμη, δεν είναι προνόμιο συγκεκριμένης ηλικιακής περιόδου ! Για όλες τις ηλικίες ισχύουν , αρκεί ο καθένας να ανακαλύπτει τα εκάστοτε ενδιαφέροντα, επιθυμίες και ανάγκες του. Είναι επομένως στο χέρι μας να παραμείνουμε ζωντανοί ως το τέλος του ταξιδιού.



Χρειάζεται ανανέωση, αναθεώρηση στόχων, ενδιαφερόντων και προτεραιοτήτων σε κάθε στάδιο της ζωής μας. Και τη ζωή να τη δούμε όπως ακριβώς είναι, με τις καλές και τις ανάποδες στιγμές της, με την επιτυχία και την αποτυχία, με την ολοκλήρωση ενός κύκλου και την αρχή ενός άλλου νέου, με την επανάληψη , την αλληλουχία, την ανατροπή, την αντίθεση και τόσα άλλα που συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν την έννοιά της!


Ας φροντίζουμε παράλληλα, ψυχή, νου και σώμα. Δεν μπορεί ένα ολοκληρωμένος άνθρωπος να μη συνοδεύεται και από μία καλαίσθητη εξωτερική εμφάνιση! Και μη μου πει κανείς για απλότητα… μη συγχέουμε την έννοια της απλότητας με την παραμελημένη εμφάνιση και το απεριποίητο της εξωτερικής μας εικόνας! Το καλαίσθητο και καλοδιατηρημένο σύνολο, μπορεί να είναι και απλό συνάμα! Δεν έχει σχέση απαραίτητα με την οικονομική επιφάνεια του ατόμου, έχει σχέση με το προσωπικό επίπεδο του καθενός. Εικόνα εγκατάλειψης, κακομοιριάς, και μιζέριας , βλέπουμε γύρω μας σε όλα τα βιοτικά επίπεδα! 


Ούτε επίσης ότι προτάσσει η μόδα είναι απαραίτητα καλαίσθητο. Νοημοσύνη διαθέτουμε για να επιλέγουμε τι από τα προτεινόμενα μας κολακεύει και είναι γενικώς καλαίσθητο! Αλλά δυστυχώς φαίνεται πως και η καλαισθησία έχει εξασθενήσει στις μέρες μας. Και μόνο τα σχισμένα ρούχα και τζιν που βλέπεις γύρω να κυκλοφορούν και μάλιστα από ανθρώπους όλων των ηλικιών και φύλων φθάνει για να καταλάβει κανείς πως παρουσιάζουμε πλέον εμφανώς ως Κοινωνία, συμπτώματα αγέλης, χωρίς προσωπική κρίση, καλαισθησία ή ότι άλλο! Ακολουθούμε τις τάσεις με κλειστά μάτια ως κοπάδι, όχι μόνο σε θέματα μόδας αλλά ακόμα και σε θέματα ζωής!


Μήπως να το φιλοσοφήσουμε λίγο το θέμα;  Αποφασίστε μόνοι σας για το πώς θέλετε να είστε και σε τι επίπεδο αντίληψης της ζωής γενικά και των πραγμάτων θέλετε να ανήκετε. Η επιλογή δική μας για όλα που συμβαίνουν στη ζωή μας. Ζούμε όταν το θέλουμε και όπως το θέλουμε. Γερνάμε και περνάμε στο περιθώριο όταν το αποφασίσουμε, όταν πάψουμε να έχουμε ενδιαφέροντα, να είμαστε ενεργοί. Τα πάντα είναι θέμα σκέψης, εκεί είναι ο πραγματικός πλούτος του κάθε ανθρώπου, ο μόνος σίγουρος, αδιατίμητος και ασφαλής. Είναι η μόνη περιουσία που δεν μπορεί να σου κλέψει κανείς. Τον τρόπο σκέψης ,τη διαχείριση των συναισθημάτων και τη στάση ζωής. Αν τα έχεις σε πλήρη ανάπτυξη, τότε είσαι πλούσιος!



+++

Νίκη  Παπουλάκου.
 Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''  Ψυχανεμίσματα... 17/07/20

Δεν υπάρχουν σχόλια: