Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Κυρίαρχοι του παιχνιδιού!




Και φτάνει μια στιγμή που παύεις να μετράς απουσίες, να περιμένεις, να πονάς, να σου λείπει κάποιος/κάποιοι και να μην μπορείς να χαρείς τίποτα… ώσπου φτάνεις σε ένα σημείο που  σε αφήνει πια αδιάφορο η απουσία, δεν σε θλίβει, δεν πονάς κι εκεί ακριβώς είναι που συναντάς τη λύτρωση! Ελευθερώνεσαι από τα δεσμά που ο ίδιος είχες βάλει στον εαυτό σου! Τα όρια και τα περιθώρια μόνοι μας τα καθορίζουμε και ανάλογα χάνουμε ή κερδίζουμε ζωή. Οι αναμονές είναι χάσιμο ζωής και χρόνου και ο χρόνος είναι πολύτιμος δεν περιμένει! Πόσοι και πόσοι με διάφορες αναμονές, ή κολλημένοι σε ανεκπλήρωτα όνειρα ξέχασαν να ζήσουν;


 Το ίδιο δέσμιος είσαι κι όταν θεωρείς πως σου ‘’λείπουν’’ πράγματα ή ανέσεις και υποφέρεις γι’ αυτό, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζεις την κάθε μέρα, την κάθε στιγμή σου και να μην μπορείς να χαρείς αυτά που έχεις. Καλό είναι να αναζητάς το καλύτερο, να κάνεις όνειρα, να βάζεις στόχους, αρκεί αυτό να μη γίνει εμμονή και σου στερεί κάθε χαρά της καθημερινότητας. Η χειρότερη μιζέρια είναι του νου και της ψυχής! Αν φωλιάσει εκεί όσα και να αποκτήσει κανείς, πάντα κάτι θα του λείπει για να γκρινιάξει ! 


 Η ζωή φεύγει γρήγορα, ή μάλλον εμείς τη διαβαίνουμε γρήγορα, γι ‘ αυτό πρέπει να την χαιρόμαστε όπως κι αν είμαστε, αρκεί να είμαστε υγιείς! Τη ζωή πρέπει να την παίρνεις όπως σου έρχεται αν θες να περάσεις καλά μαζί της. Και προπαντός να βρίσκεις χώρο και χρόνο στη κάθε μέρα σου για σένα!

 Το να μη ζεις  για να αφήσεις περιουσία στους κληρονόμους, είναι η πιο μεγάλη βλακεία. Πόσοι δεν έζησαν, στερήθηκαν τα πάντα μόνο και μόνο  για να αφήσουν περιουσία στα παιδιά τους, και τα οποία παιδιά στη συνέχεια τα ξεπούλησαν όλα; Παν μέτρο άριστο! Καλή η απόκτηση αγαθών κινητών και ακινήτων, αλλά με μέτρο, ως εκεί που δεν στερούν τη ζωή, την απόλαυση της κάθε στιγμής. Πόση ζωή χάνουμε στο κυνήγι της απόκτησης υλικών αγαθών. Και τι προλαβαίνουμε να χαρούμε από όλα αυτά που αποκτήσαμε ή θέλουμε να αποκτήσουμε ακόμα;  Περισσότερο ικανοποίηση του εγώ μας είναι, παρά ότι προλαβαίνουμε να χαρούμε τα πάντα μέσα στο τρέξιμο της καθημερινότητας. Οι δουλειές και οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν ποτέ, εμείς τελειώνουμε αυτές θα μείνουν όπως και τα αποκτηθέντα και μετά από λίγο δε θα θυμίζουν σε τίποτα αυτό που ζήσαμε. Κλείνεις τα μάτια και σκορπίζουν τα υπάρχοντα σου στους 5 ανέμους, ακόμα και πράγματα που αγάπησες περνούν σε άλλα χέρια ή καταστρέφονται ή καταλήγουν σε κάδους σκουπιδιών. Και μην ξεχνάμε, τίποτα δεν είναι άχρηστο … πάντα για κάποιον άλλον είναι χρήσιμο. Κάθε τι που δεν χρειάζεσαι χάριζε το εν ζωή να το ευχαριστηθείς κιόλας!


  Ζήσε με πάθος την κάθε μέρα, φυσικά και να οραματίζεσαι το καλύτερο, να βάζεις στόχους και να δουλεύεις γι’ αυτούς, όμως μέχρι να τους φτάσεις μην αποκλείεις, μη στερείς τη χαρά στον εαυτό σου, ακόμα και για τα ασήμαντα που συμβαίνουν! Με τη σκέψη μπορείς να είσαι όπου θέλεις , είναι ελεύθερη δεν φυλακίζεται, εκτός κι αν το θελήσεις. Αλλά και πάλι η υπερβολή βλάπτει, να είσαι όπου θέλεις αλλά και παρών στο τώρα στο Δια Ταύτα σου. Επιθυμητός ο αγώνας, άλλωστε μετά από έναν αγώνα εκτιμάς και απολαμβάνεις καλύτερα το αποτέλεσμα και ως γνωστόν ‘’τα αγαθά με κόπους κτώνται’’ , όμως επιθυμητή και απαραίτητη η καλή σχέση μας με την καθημερινότητα με τα γεγονότα της ζωής μας, με την πραγματικότητα. Να μη χάνουμε τις μικροχαρές για τις μεγάλες που περιμένουμε ή ποθούμε. Να λέμε κι ένα ευχαριστώ στην αρχή και στο τέλος της κάθε μέρας μας.


Σημασία έχει σε αυτή τη ζωή, σε αυτό το πέρασμα,  το μονοπάτι της ζωής σου να είναι αυτό που εσύ θέλησες να περπατήσεις, το μονοπάτι το δικό σου κι όχι αυτό που  οι άλλοι θέλουν για σένα! Δική μας η επιλογή για το πώς θα ζήσουμε. Ακόμα πιο δική μας η διαχείριση των συναισθημάτων μας, των προτερημάτων μας καθώς και των ελαττωμάτων μας! Αν δεν είμαστε καλοί στο τιμόνι σίγουρα θα πέφτουμε σε ξέρες. Καλή σχέση λοιπόν με το μέσα μας, τα ‘’θέλω’’ μας, τους γύρω μας και καλή ζωή όπως εμείς την εννοούμε κι όχι όπως την εννοούν οι άλλοι.


Καλοτάξιδοι στο μονοπάτι της ζωής μας λοιπόν και κυρίαρχοι του παιχνιδιού που λέγεται Ζωή.

+++
Νίκη  Παπουλάκου

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 09/07/2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: