Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Ημέρες κατάνυξης, περισυλλογής που οδηγούν στη χαρά






                            
 Πέρασε και η ''Διδώ'' με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες,  πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τοπικά θυελλώδεις ανέμους! Άφησε κι αυτή τη σφραγίδα της σε πλημμύρες και ζημιές, ας πάει στο καλό, ακολούθησε ο Ετεοκλής στα γρήγορα, άντε  να δούμε τον επόμενο ή την επόμενη. Έγινε κι αυτό ‘’μόδα’’ , η εκάστοτε κακοκαιρία να λαμβάνει και ένα όνομα με πιστή τήρηση του Αλφαβήτου, τώρα το έχουμε πάρει από την αρχή όπως βλέπετε, και πάμε! Ας ευχηθούμε να μην εξαντληθεί όλο το αλφάβητο μέσα στο χρόνο!


Από γιορτές άλλο τίποτα αυτό το μήνα, με κορύφωση τη γιορτή των Χριστουγέννων! Όσο πλησιάζουν οι μέρες τόσο και πιο επιτακτική ανάγκη για περισυλλογή, αυτοκριτική, σκέψη σε βάθος  και μια ματιά στη χρονιά που φεύγει, τι μας έδωσε, τι μας πήρε, τι μάθαμε, τι μνήμες αφήνει! Είναι παράλληλα μέρες χαράς, ημέρες προσφοράς στους αδύναμους και να μην ξεχνάμε τους μοναχικούς ή μόνους ανθρώπους, ειδικά τέτοιες μέρες! Καλό θα ήταν να το θυμόμαστε όλο το χρόνο αυτό κι όχι μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα! 


Το Δώρο λείπει από πολλούς, κι από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να επανέλθει ή έστω να ενσωματωθεί σε μισθό ή σύνταξη. Αντ’ αυτού πολλά λέγονται για επίδομα που θα νομοθετηθεί και θα δίδεται κάθε χρόνο. Άλλο ένα σημάδι ότι ψάχνουν τρόπο να κλείσουν το Κεφάλαιο Δώρο ή 13ος και 14ος μισθός όπως τα ξέραμε. Ομοίως θα κλείσουν και τα περιθώρια νομικών διεκδικήσεων δια της πλήρους και δια νόμου απαλοιφής δεδομένων. Μέχρι τώρα έκοβαν, τώρα ψάχνουν να κλείσουν και όποιο παράθυρο έχει μείνει ανοιχτό για διεκδίκηση των όσων έκοψαν!  Από τα ψηλά στα χαμηλά οδήγησαν ειδικά τον ιδιωτικό τομέα, με μεγαλύτερο βάρος στους συνταξιούχους. Τη μεσαία τάξη την οδήγησαν σε πτώχευση κατά μεγάλο ποσοστό, τους δε φτωχούς κατέστησαν φτωχότερους έως άπορους και πένητες! Κι όταν τους ακούς και μιλούν σου δίνουν την εντύπωση ότι είναι πεπεισμένοι πως απευθύνονται σε βούρλα ή χάνους με αυτά που λένε! Σε λίγο θα μας ‘’πείσουν’’ πως ζει μια χαρά κάποιος με 400 και 500 Ε κι όποιος λέει το αντίθετο είναι σπάταλος και τα ξοδεύει αλόγιστα! Μέχρι εκεί φθάνει το ‘’μεγαλείο’’ κάποιων πολιτικών και δημοσιογράφων! Όταν λένε συνέχεια π.χ. πως ο συνταξιούχος ζει με την μειωμένη πλέον σύνταξη τόσο καλά που συντηρεί και τα παιδιά και τα εγγόνια, κάθε άλλο παρά σχέση και επαφή με την πραγματικότητα της ζωής έχει αυτό που λένε. Γιατί ακόμα κι αν συμβαίνει, χρωστάνε παντού, απλώς έχουν ένα πιάτο φαγητό γι’ αυτούς και τα παιδιά τους! Είναι τυχαίο το ύψος των ‘’κόκκινων’’ δανείων στις Τράπεζες, τα χρέη στο Δημόσιο απλών πολιτών, στις ΔΕΚΟ κλπ.; Όχι βέβαια, η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η ανεργία οδήγησαν εκεί μεγάλη μερίδα πολιτών!


Έχουμε και τον Ερντογάν που βαράει γροθιά στο μαχαίρι και κάνει το δικό του! Βομβαρδίζει, παραβιάζει, προωθεί πρόσφυγες/ μετανάστες και τώρα απειλεί με εξορύξεις στο Αιγαίο και βλέψεις για νησιά μας. Κι εμείς ζητάμε τη στήριξη της ΕΕ, λες και κάθε φορά που βγαίνει μια ‘’καταδικαστική’’ απόφαση για την οποιαδήποτε στραβή ενέργεια στον Πλανήτη, έχει γίνει κάτι συνταρακτικό, ή έχει ανατραπεί μια κατάσταση άμεσα! Κι όσο μιλάμε για καταδίκες ή κυρώσεις, αυτός εκείνο που θέλει να κάνει θα το κάνει, μέχρι να πετύχει αυτό που θέλει. Με το προσφυγικό δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ειδικά στα νησιά,  για πιθανό θέμα μειονοτήτων στη συνέχεια, όσο για το Αιγαίο με το έτσι θέλω θα καταλήξει σε συνεκμετάλλευση,  στην καλύτερη περίπτωση, πολύ το φοβάμαι.  Μήπως οι ‘’μεγάλοι’’ το ξέρουν και γι’ αυτό αναλώνονται μόνο στο να καταδικάζουν ενέργειες και σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης; Να δεις που στο τέλος ότι κι αν γίνει, θα μας έχουν φέρει σε σημείο να λέμε ‘’ευτυχώς που γλιτώσαμε τα χειρότερα’’ και να αποδεχθούμε την όποια κατάσταση.


Και να θυμόμαστε κάτι που μας δίδαξε το πρόσφατο παρελθόν, πρόβλημα που δεν λύνεται από την αρχή, διαιωνίζεται  και κάποια στιγμή φθάνει σε συμβιβασμό όπως με το θέμα των Σκοπίων, η παραμένει άλυτο, όπως το θέμα της διχοτόμησης της Κύπρου. Ας ευχηθούμε μην απαιτήσει κι άλλες ‘’διχοτομήσεις’’ σε Αιγαίο και Θράκη. Χρειάζεται επαγρύπνηση πλέον και ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης του θέματος από όλα τα κόμματα!


Είθε το άστρο της Βηθλεέμ να φωτίσει αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις !

+++                           Καλά Χριστούγεννα!

 Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα....  19/12/19

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: