Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Δεκέμβριος με τις πολλές γιορτές...








Καλωσορίσαμε το Δεκέμβριο τον   12ο  μήνα του χρόνου, ο οποίος  στο λαϊκό καλεντάρι  ονομάζεται Ασπρομηνάς και Χιονιάς για το πυκνό του χιόνι. Για να δούμε τι θα μας φέρει φέτος.  1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό Κράτος . Το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έφυγαν και οι τελευταίοι μουσουλμάνοι από την Κρήτη, οι περισσότεροι από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στα παράλια της Μικράς  Ασίας. Αυτά για να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Και τώρα οι μουσουλμάνοι επιστρέφουν και απλώνονται σε όλη την Ελλάδα, νησιά και ενδοχώρα ως πρόσφυγες/μετανάστες. «Περισσότερα από 20 δις Ευρώ, έχει στοιχίσει στην Ελληνική Οικονομία η παράνομη μετανάστευση.» διάβασα. Μόνο για συντάξεις και περίθαλψη δεν έχει το Κράτος κατά πως φαίνεται! Δυστυχώς το μεταναστευτικό έχει καταλήξει μια σύγχρονη Λερναία Ύδρα και πού να βρούμε Ηρακλή σήμερα; Αποσυμφόρηση με το να μετακινείς 200 και να έρχονται 300 δεν πρόκειται να γίνει, αντιθέτως θα καταλήξει συμφόρηση και πρόβλημα παντού!  Επί έτη αφήναμε να ερημώνουν περιοχές μας και νησιά και δεν κάναμε κάτι να κρατήσουμε κόσμο εκεί. Σε κάποια μικρά μέρη ή νησιά θα καταλήξουν οι Έλληνες να είναι σαν τη μύγα μέσα το γάλα! Έπρεπε να είχαμε ανησυχήσει, να είχαμε προβλέψει, να είχαμε πάρει αποφάσεις κι  εμείς και η ΕΕ από καιρό. Αλλά ακόμα και τώρα λόγια διάφορα ακούμε τηγανίτα δεν βλέπουμε. Ο Ερντογάν δεν υπολογίζει κανέναν και τίποτα, εγείρει αξιώσεις όλο και περισσότερο και κανείς δεν τον σταματά, για να μην πω τον χαϊδεύουν κιόλας! Στέλνει αβέρτα κόσμο με τις βάρκες, λες και περνούν στη Γη της Επαγγελίας. Πάλι θα ρωτήσω, ποιος τους ξεσηκώνει για να τολμήσουν αυτή την περιπέτεια; Και ποιος τους χρηματοδοτεί και γιατί; Για να είμαι ειλικρινής δεν περιμένω απάντηση βέβαια!...

Ο  Δεκέμβριος λοιπόν είχε και μια παραπάνω χαρά πέρα από τις πολλές γιορτές και την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, κι αυτή ήταν το Δώρο των  Χριστουγέννων, που καθένας το περίμενε με χαρά, αυτή τη χαρά εσείς εκεί πάνω τη στερήσατε από πολλούς! … Προσωπικά θεωρώ λυπηρό και τραγικό το ότι τα 4 εκατομμύρια περίπου αυτού του λαού να βρίσκονται πλέον σε στάδιο από ''δεν έχω στον ήλιο μοίρα'' μέχρι του ''δύσκολα τα βγάζω πέρα, χρωστάω παντού''  και να προσμένουν κάποιο ''επίδομα ελεημοσύνης'' για να πάρουν μια στιγμιαία ανάσα. Ένας λαός που πάλεψε δεκαετίες για να ζήσει καλύτερα, να βελτιώσει τη θέση του και κατέληξε τώρα, στα γεράματα ειδικά,  να ζει χειρότερα απ' ότι στο ξεκίνημα του. Χαμηλώστε τους τόνους σας λοιπόν Κύριοι, και το ύφος σας όταν απευθύνεστε σε αυτό το λαό που όλοι εσείς τον φέρατε ως εδώ! Του οφείλετε σεβασμό... κι ένα συγνώμη που έχει γίνει μπαλάκι στα χέρια σας και το πετάτε ο ένας στον άλλον για να το πει! 

Τον νοικοκύρη τον κατάντησαν κακομοίρη,  τη φτώχεια την βάφτισαν μεσαία τάξη,   θεωρούν υψηλό εισόδημα τα 1000 -1500 Ε, θεωρούν τα περιουσιακά στοιχεία από 81 χιλ. Ε. και άνω εφάμιλλα με 500 χιλ. έως 1 εκατομμύριο ακίνητης περιουσίας, έχουν αποτιμήσει σε εκατομμύρια το κρυμμένο χρήμα στα στρώματα και στα σεντούκια όπως λένε, εικάζουν πως όλοι έχουν χρήματα κρυμμένα κ.ά. πολλά! Με εικασίες λοιπόν και το πρόσχημα της κρίσης,  μας  έστησαν στον τοίχο,  μας χλευάζουν και μας ραπίζουν 10 χρόνια τώρα και Κύριος οίδε για πόσο ακόμα!... Η μεσαία τάξη είναι αυτή που υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά, ειδικά μισθωτοί και συνταξιούχοι και που εξαιρείται από όλες τις ‘’παροχές και επιδόματα’’ καθότι έχει υπαχθεί στα πλαίσια του ‘’υψηλού’’ εισοδήματος των 1501 Ε και άνω  μικτών! Αυτή η κατηγορία περιπαίζεται από όλους.

Ο Δεκέμβριος και οι γιορτές των Χριστουγέννων, είναι περίοδος περίσκεψης, περισυλλογής και απολογισμού, αναπόφευκτες οι αλήθειες λοιπόν!

Κάθε φορά που ακούω '’ απαλλάσσεται  ο τάδε ή ο δείνα λόγω παραγραφής αδικήματος''  δεν ξέρω αν θέλω να γελάσω ή να θυμώσω... υπάρχει ημερομηνία λήξης στο αδίκημα ασχέτως αν προκάλεσε την όποια βλάβη; ... Μα γι’ αυτό  πέφτουν οι αναβολές αβέρτα των ‘’επιτηδείων’’ μέχρι  να φθάνουν στην παραγραφή και τότε ούτε γάτα ούτε ζημιά! Οι μόνοι κερδισμένοι από όλη αυτή τη διαδικασία οι δικηγόροι που εισπράττουν παραστάσεις! Εκατομμύρια έκαναν φτερά ή σπαταλήθηκαν ή κακοδιαχειρίστηκαν και ουδείς ένοχος! Στέρεψαν τα Ταμεία, ουδείς ένοχος. Ένοχος ο λαός που καταδικάστηκε να πληρώσει το μάρμαρο.

Και κλείνω με αυτό:  όποιος θεωρεί μεσαία τάξη τα 500 Ε το μήνα ή σε άλλο τόπο ζει ή έπεσε από άλλο πλανήτη. Με 500 Ε το μήνα δεν ζεις … και πεινάς και χρωστάς παντού. Και περιμένετε και γεννήσεις και μιλάτε για υπογεννητικότητα, εύγε!
+++
Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 12/12/2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: