Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ...







΄Ανεμος πολέμου, τρομοκρατίας και θανάτου πνέει γύρω, κι εμείς  θεατές ενός καλοστημένου έργου, στο οποίο παίζουμε κι εμείς , χωρίς να το καταλαβαίνουμε! Πρόκειται περί εθισμού μας πλέον δυστυχώς σε όλα ... έχουμε φύγει από το στάδιο της ανοχής και περάσαμε στον εθισμό ... δεν μας κάνει τίποτα εντύπωση ... πέραν του σταδίου του σχολιασμού , δράση-αντίδραση στο νεκρό! Από την εποχή που τρώγαμε βλέποντας τις βόμβες να πέφτουν στη Σερβία καθημερινά από τις τηλεοράσεις για μήνες, είχαμε μπει για τα καλά στο δρόμο  εθισμού! Η όποια εικόνα και μάλιστα η επαναλαμβανόμενη περνάει στα δεδομένα του σκληρού μας δίσκου και καταλήγει στη συνέχεια συνηθισμένη και κατ' επέκταση, ''αποδεκτή''!!  Ο οπτικοακουστικός καθημερινός βομβαρδισμός το επιτυγχάνει! Αυτό έχουμε πάθει, πέρασαν στο πετσί μας όλα, η ψευτιά, η αδικία, η παρανομία, οι βόμβες, οι φυσικές καταστροφές, τα πάντα σαν ένα κομμάτι από εμάς! Δεν μας εντυπωσιάζει πλέον τίποτα, μάθαμε φυσικά όλα τα περίεργα και ανάποδα να τα σχολιάζουμε μέχρι αηδίας , από πράξεις μηδέν! '' Λόγια ... λόγια και τηγανίτα τίποτα!!'' Καταλήξαμε θεατές του δράματος της ζωής μας, θεατές της πτώσης μας, χωρίς αντίρρηση και αντίδραση καμία! 

Θα πρότεινα να λέμε πρωϊ - μεσημέρι - βράδυ καληνύχτα... μπας και βαρεθούμε να κοιμόμαστε και ξυπνήσουμε κάποια στιγμή ! Μυρωδιά θανάτου γύρω κι εμείς σαν πρόβατα για σφαγή! Ήδη αρκετοί πεθαίνουν αιφνιδίως , άλλοι από αδυναμία περίθαλψης νοσοκομειακής ή φαρμάκων, άλλοι αυτόχειρες, χιλιάδες από φυσικά ακραία φαινόμενα και χιλιάδες στις εμπόλεμες ζώνες! Οι λίγοι στον Παράδεισο τους και οι λαοί στα καζάνια της Κόλασης.  Όλα γύρω μία τρέλα είναι και η κατάθλιψη στο ζενίθ! Άσε που περπατάς στο δρόμο και δεν ξέρεις τι τρέλα κουβαλάει ο διπλανός και πότε θα ξεσπάσει. Τα δε μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν γύρω.

Γεμίσαμε και λεκτικές τοποθετήσεις που μοιάζουν με τους χρησμούς της Πυθίας για τον περισσότερο κόσμο.   Βαρύγδουπες λέξεις και εκφράσεις , μόνο για να μπερδεύεται ο απλός άνθρωπος και να μην καταλαβαίνει τι γίνεται εις βάρος του! Παράδειγμα οι κόκκινες γραμμές που τις ακούμε χρόνια τώρα και που διαρκώς μετακινούνται προς τα κάτω, χωρίς καν να ξέρουμε από πού ξεκίνησαν !... Άσε το μπέρδεμα με τους συνταξιούχους και τις συντάξεις, ‘’παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του’’!

Γιατί δηλαδή πρέπει να πληρώνουν οι αθώοι για τα σπασμένα των επί έτη  ατασθαλιών ορισμένων; Δεν υπάρχει υπεύθυνος κανείς;  Περιουσίες εκατομμυρίων πώς προέκυψαν; Όλες από κληρονομιές και αυστηρή οικονομία; Ή μήπως εξιλεώθηκαν άπαντες με τη φυλάκιση Τζοχατζόπουλου;  Αλλά ξέχασα παραγράφονται τα περισσότερα αδικήματα στην πενταετία αφ’ ενός και αφ’ ετέρου το έσχες μαθαίνουμε το πόθεν όχι συνήθως.

Φορτώσαμε λοιπόν την ενοχή και τη ρετσινιά σ' έναν ολόκληρο λαό, τον εξευτελίσαμε, τον υποβιβάσαμε και τον αναγκάσαμε να ζει με συνθήκες μεταπολεμικές, στερώντας του ότι με κόπο αγωνίστηκε χρόνια ολόκληρα να κερδίσει! Δούλεψε, πάλεψε 40 χρόνια για μια καλύτερη ζωή και μόλις την άγγιξε του την πήραμε πίσω!

Από τούνελ σε τούνελ το πάμε, βαδίζουμε σε ένα ναρκοπέδιο και νομίζουμε πως βαδίζουν άλλοι κι όχι εμείς!  Προχωράμε και δεχόμαστε τη μοίρα μας , σαν υπνωτισμένοι! Δούλεψε πολύ καλά η μηχανή όλα τα χρόνια της πλαστής ευημερίας, ώστε να μας φέρει στο σημείο ΜΗΔΕΝ και να μας κρατάει στο περίμενε 10 χρόνια τώρα!  Αποδέκτες της πτώσης μας με μηδενικές αντιστάσεις. Μας αφαιρούν το χαλί κάτω από τα πόδια κι εμείς εκεί τους πιστεύουμε ακόμη μέχρι να σωριαστούμε στο έδαφος! Και πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμα, γιατί όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι θα χρωστούν λόγω αδυναμίας της τσέπης! Πέρασαν 10 χρόνια κι ελπίδα για ανάκαμψη στα περισσότερα νοικοκυριά δεν υπάρχει!  Δεν υπάρχει φρένο, δεν υπάρχει λογική,  δεν υπάρχει σταμάτημα σε όλο αυτό το σκηνικό της κρίσης! Υπάρχει μόνο το ''δίκαιο'' των ισχυρών και οι στόχοι τους το  χρήμα! Μας εμπορευματοποίησαν , μας κοστολόγησαν και εκποιούν τη ζωή μας!

 Φυσικά εμείς το επιτρέψαμε και το επιτρέπουμε, μην το ξεχνάμε αυτό. Όσο κι αν μιλάμε για κανονικότητα και αρκετοί έχουν επαναπαυθεί και μόνο με τη λέξη, η κανονικότητα θα ισχύσει από τη στιγμή που ο πολίτης θα είναι σε θέση να ζει αξιοπρεπώς, να συντηρείται ο ίδιος και η οικογένεια του και να μπορεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Οι ουρανοξύστες και διάφορα άλλα ‘’ένδοξα’’ σχέδια, ναι μεν καλά είναι,  όμως δεν προσθέτουν κάτι στις καθημερινές ανάγκες του πολίτη ούτε λύνουν το πρόβλημα του!

+++
Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 24/10/19.

Δεν υπάρχουν σχόλια: