Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Μετάθεση προβλήματος και όχι λύση...






H 1η του Οκτώβρη παγκόσμια ημέρα   αφιερωμένη στην τρίτη ηλικία... τα ''περήφανα γηρατειά'' που λέγαμε και που τώρα αν μπορούσαν να τα ξεφορτωθούν γρήγορα να γλιτώσουν συντάξεις καλά θα ήταν! Τους τσάκισαν την περηφάνια, τους γονάτισαν κι ακόμα τους έχουν στο στόχαστρο! Τους καταδίκασαν να ζήσουν στη μιζέρια το τελευταίο μέρος της ζωής τους!  Εύγε και σε αυτούς που το έπραξαν και τους  απ' έξω που συμφωνούν και βλέπουν για βάρος τους ηλικιωμένους!.. Και δεν σκέφτονται πως ακόμα κι αν δεχθούμε πως οι συντάξεις βγαίνουν από τους εκάστοτε εργαζόμενους, οι σημερινοί ηλικιωμένοι είναι εκείνοι που έθρεψαν 30 και 40 χρόνια τουλάχιστον 3 γενιές συνταξιούχων και μάλιστα με παχυλές συντάξεις! Ήταν οι γονείς μας, οι παππούδες μας!  Τους χρωστάμε κι ευχαριστώ από πάνω, όχι να τους τιμωρούμε κιόλας! Κι  όμως με πόση ευκολία κάποιοι αναφέρονται δεικτικά ή και  κυνικά θα έλεγα στην 3η ηλικία και τις συντάξεις...


Ένας άνθρωπος που δούλεψε μια ζωή και πλήρωνε εισφορές, δικαιωματικά θα πρέπει να περάσει αξιοπρεπώς τα γεράματα! Το να τον ‘’εξισώνουν’’ με κάποιον που δεν δούλεψε ποτέ ή λίγο και να του ζητούν να ζήσει στη μιζέρια, πέρα από άδικο είναι και εξωφρενικό! Και ουδείς έχει συναίσθηση αυτής της πραγματικότητας. Όπως και της πραγματικότητας του άνεργου ή του μισθωτού με μισθό πείνας! Πέρα από το γεγονός ότι κάποιοι κινδυνεύουν να μείνουν δίχως σπίτι, έτσι όπως εξελίσσεται το πράγμα, ούτε να νοικιάσει σπίτι ο Έλληνας δεν θα βρίσκει και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στο νοίκι! Οι ‘’επιδοτούμενοι’’ πρόσφυγες  θα καταλήξει να  φαντάζουν  ‘’προνομιούχοι’’ μπροστά τους. Όσο για τις ροές προσφύγων, που τελικά από ότι λένε το 80% πρόκειται για μετανάστες  από διάφορα μέρη κι όχι πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες, συγκεκριμένα για τη Μόρια λένε πως συνυπάρχουν πρόσφυγες/μετανάστες από 70 και πλέον Χώρες! Ε λοιπόν σίγουρα υπάρχει ‘’εγκέφαλος’’, οργάνωση  που κατευθύνει αυτό το καραβάνι προς τη γηραιά Ήπειρο, γιατί μια τέτοια μετακίνηση προϋποθέτει και ‘’πυξίδα’’, χρήμα και στόχο! Μπορεί και κάποιοι να πλουτίζουν από όλο αυτό το θέμα. Η φιλοξενία για πόσο θα κρατήσει και η κάλυψη των εξόδων; Και μετά τι; Πού θα απορροφηθούν όλοι αυτοί για να μπορούν να ζήσουν με δικά τους χρήματα;


 Σε μια Χώρα που το 50% της Κοινωνίας μας πλέον χρωστάει είτε σε ΔΕΗ, είτε σε Εφορία, είτε σε Τράπεζα και μάλιστα είναι ένα χρέος που φορτώθηκε τα τελευταία 10 χρόνια βαθμηδόν και κατ’ ολίγον και το οποίο κατ’ έτος ανανεώνεται, δεν πρόκειται να λήξει ποτέ; Σε μια Χώρα καταρρακωμένη από την οικονομική κρίση και με τόσους ανέργους; Το κακό στην εποχή μας είναι που συνήθως οι σκέψεις και αποφάσεις των υπευθύνων κοιτούν το τώρα, μακροπρόθεσμα δεν αφήνουν το μυαλό να δει! Αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα αυτή η ‘’επέλαση’’ από Ανατολή σίγουρα θα οδηγήσει σε προβλήματα στο μέλλον αν όχι άμεσα.


Πάντως είμαστε για γέλια και για κλάματα… μας έχουν πάρει το μισό ετήσιο εισόδημα,(άσε την ανεργία), μας φόρτωσαν φόρους, μας υπερχρέωσαν γενικώς και τώρα μας πουλάνε κι  εκδούλευση από πάνω για ρύθμιση με δόσεις! Σε ‘’εκβιάζουν’’ με το χρέος που σου δημιούργησαν! Κι εμείς καταντήσαμε να ''εκλιπαρούμε'' … εκεί φτάσαμε; Η ουσία είναι μία, όσες παρατάσεις και να δώσετε Κύριοι για ρύθμιση οφειλών με δόσεις, όσο κι αν ‘’φοβερίζετε’’ πως είναι η τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών,  αυτοί που  δεν έσπευσαν να το κάνουν δεν είναι πως δεν θέλουν,  δεν δύνανται να πληρώνουν ούτε με δόσεις και δεν ευθύνονται οι ίδιοι… έτσι τους καταντήσατε όλοι εσείς οι Σωτήρες! Και εκείνοι που θα μπουν στη ρύθμιση, λίγο πιο κάτω κάποιοι θα κολλήσουν και δεν θα μπορούν να πληρώσουν τη δόση, δεν υπάρχει σωτηρία όσο τα εισοδήματα είναι εκεί που τα φθάσατε!

 Το θέμα ρύθμιση αφορά και ευνοεί βασικά τους συνειδητά και εκ συνηθείας κακοπληρωτές και κάποιους που έχουν την πιθανότητα να αλλάξει το εισόδημα τους προς το καλύτερο στους επόμενους μήνες ή χρόνια. Για το υπόλοιπους οφειλέτες είναι απλώς μια ένεση που μεταθέτει τον πόνο για αργότερα, μια παράταση ζωής του προβλήματος, όχι η λύση του!

 Γεγονός είναι πάντως ότι καταφέρατε μέσα στη 10ετία τα περισσότερα νοικοκυριά να χρωστούν κάπου, ακόμα και αυτοί που δεν είχαν πάρει δάνειο ποτέ. Εξαφανίσατε και ισοπεδώσατε γενικώς,  τους νοικοκυραίους αυτής της Χώρας.  Ότι και να λέμε τώρα είναι για κατανάλωση και μόνο.


Kαλό μας μήνα Οκτώβρη!!

+++

Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 10/10/2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: