Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Από αλλαγή σε αλλαγή κεφαλώσαμε στα χρέη...









Εν όψει εκλογών μου έρχονται διάφορα στο μυαλό σε συνδυασμό με αυτά που ακούω. Το ιδιαίτερο αυτής της ‘’επίσημης’’ προεκλογικής περιόδου, (γιατί ανεπίσημα περιφερόταν 2 χρόνια και πλέον) είναι ότι οι συζητήσεις που ακούς είναι σαν να έχει εκλεγεί η νέα Κυβέρνηση βάσει των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών και δικάζει και επιπλήττει την επάρατη προηγούμενη για τα δεινά που έφερε στον τόπο. Τα προ του 15 δεινά τα έχουμε καταπιεί και τα έχουμε χωνέψει φαίνεται!

Αυτό πάλι το  ''ζήτα συγνώμη'' που πάει κι έρχεται από τον έναν στον άλλο; Ζήτησαν συγνώμη οι προηγούμενοι από το λαό για να το  απαιτούν από τους νυν;  Παραδόξως ακούσαμε τη ‘’συγνώμη’’ του κ. Τσίπρα που κι αυτή σχολιάστηκε δεόντως. Αυτό που επικρατεί στον ευρύ χώρο Αντιπολίτευσης είναι αυτό που λέει ο λαός ‘’ούτε στο σακί, ούτε στο σακούλι δεν τους βρίσκεις’’. Ότι και να κάνει η παρούσα Κυβέρνηση θα σχολιαστεί αρνητικά και κάποιες φορές  με ‘’γελοίο’’ τρόπο.  

Θυμάται κανείς 12-15 την άνεση στην κυκλοφορία  στους δρόμους; Μειωμένη σε βαθμό που να θυμίζει Ιούλιο-Αύγουστο παρελθόντων ενδόξων καιρών! Η κατάθεση πινακίδων ξεπερνούσε τις 800 χιλ. τότε! Το ρεπορτάζ επίσης έλεγε πως τα πρατήρια βενζίνης αντιμετώπιζαν πρόβλημα πτώσης τζίρου και πως έβαζαν βενζίνη κάποιοι ακόμα και 5 Ε. Ακόμα  και οι διαφημίσεις είχαν πάψει για κάποιο διάστημα. Τι  έγινε άραγε από εκεί και μετά που πλημμύρισαν οι δρόμοι αυτοκίνητα και πάλι; Βρέθηκαν λεφτά για βενζίνη, τέλη κλπ.; …  διαφημίσεις νέων μοντέλων ξανά και να και οι αυξημένες πωλήσεις όπως μαθαίνουμε.  Με ρεκόρ 10ετίας πωλήσεων νέων αυτοκινήτων έκλεισε ο Μάιος στη χώρα μας, αφού οι ταξινομήσεις άγγιξαν τα 14.000 αυτοκίνητα σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία! Φαίνεται πως λεφτά υπάρχουν, αλλά σε λίγες τσέπες ή μήπως και άλλα που δεν φαίνονται, τα κοινώς λεγόμενα ‘’μαύρα’’;

Ακούμε επίσης για μείωση φόρων με συνέπεια περισσότερες θέσεις εργασίας ή καλύτερους μισθούς!  Όταν μείωσαν μισθούς και επέτρεψαν ευέλικτα ωράρια, έλεγαν τάχα ότι θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, αντιθέτως συρρικνώθηκαν οι ήδη υπάρχουσες και υπερίσχυσαν θέσεις μειωμένου (;) ωραρίου, ενώ με πλήρες ωράριο εμφανίζονται ολίγες, με συνέπεια φυσικά ελάχιστους πόρους για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.  ΄Οσο λοιπόν πέτυχαν τα ‘’προγνωστικά’’ τους περί ανοίγματος νέων θέσεων εργασίας με χαμηλότερο κόστος και ανταγωνιστικότητας, άλλο τόσο θα δει αύξηση ο εργαζόμενος επειδή θα μειωθεί ο φόρος του εργοδότη επιχειρηματία!  Η ουσία είναι μία, όλα ευνοούν το κεφάλαιο, ειδικά τώρα που τους δίνει ο νόμος το δικαίωμα περί ευελιξίας ωραρίου και ‘’ευτελείς’’ αμοιβές εργαζομένων. Οι πρώτοι που επλήγησαν από μειώσεις μισθών, ή απολύσεις ή ‘’αλλαγές’’ στις ώρες απασχόλησης και στέρηση Δώρων,  ήταν οι του Ιδιωτικού Τομέα εργαζόμενοι από το 2011-12 πριν καν ψηφιστεί το 2ο Μνημόνιο. Αυτή είναι η αλήθεια και φυσικά χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι μπαίνουν σε αυτή την κλίμακα απασχόλησης και αμοιβής. Για να αποκατασταθεί αυτή η βλάβη που υπέστη το εργασιακό, χρειάζεται δρόμος, συμβάσεις που να υποχρεώνουν την εφαρμογή τους από τους Εργοδότες … πιθανόν τα παιδιά που γεννιούνται τώρα να βρουν κάποιες βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και μισθών. Από τη στιγμή που το 4ωρο ή 1-2 μέρες απασχόλησης τη βδομάδα ή το μήνα, έγιναν αποδεκτά χωρίς καν έλεγχο αναγκών της κάθε επιχείρησης κι αν αυτό που δηλώνουν εξυπηρετεί όντως τις ανάγκες της, δύσκολα θα αλλάξει, βολεύει. Κάποτε η μη δηλωμένη εργασία βόλευε ενίοτε αμφότερους, Εργοδότη και Εργαζόμενο, ο μεν πρώτος κέρδιζε τις δικές του εισφορές, ο δεύτερος ελάμβανε τον ονομαστικό μισθό, μετά φόβου πάντα όμως. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις και ειδικά τα τελευταία χρόνια, η αδήλωτη εργασία ‘’εξυπηρετεί’’ κυρίως την εργοδοσία  και φυσικά μεγάλοι χαμένοι εκτός του εργαζόμενου,  τα Ταμεία και το Κράτος, που όχι μόνο δε βρίσκει εισόδημα για να εισπράξει φόρους, αλλά δίνει και επιδόματα!

Στην Αυστρία ψηφίστηκε το 12ωρο στη Βουλή και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ακροδεξιάς κυβέρνησης , ο ”κανονικός” χρόνος εργασίας θα παραμείνει στις οκτώ ώρες ημερησίως ή σαράντα ώρες εβδομαδιαίως και η εφαρμογή του 12ωρου θα είναι «προαιρετική»… εδώ γελάνε! Άντε ‘’με το καλό και σε μας’’, αν και ήδη ισχύει για κάποιους ανεπίσημα! …  Για κάποιες λοιπόν από τις ‘’Μνημονιακές υποχρεώσεις’’ μας δεν ευθύνονται τα Μνημόνια, αλλά διάφορα που ισχύουν στις Χώρες της ΕΕ. Ας τα έχουμε λοιπόν όλα κατά νου, να ελέγχουμε την κάθε είδηση και να μην τη δεχόμαστε ως μασημένη τροφή, καταπίνοντας την χωρίς δεύτερη σκέψη!

===
Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ '' Ψυχανεμίσματα ...  20/06/19

Δεν υπάρχουν σχόλια: