Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Και συνηθίσαμε (;) χωρίς τα Δώρα...





Πέρασε και η φιέστα Ερντογάν, το ζήσαμε κι αυτό! Μια επίσκεψη Προέδρου της γείτονος χώρας μετά από 65 χρόνια! Και ήρθε ο άνθρωπος κι έκανε επίδειξη ισχύος λες κι επισκεπτόταν το βιλαέτι του! 

Ένα
show η όλη επίσκεψη του στη Θράκη, ο ηγεμόνας ήρθε να δει τους υπηκόους του και να τους υποδείξει πως πρέπει να διεκδικήσουν δικαιώματα από το Κράτος που ζουν! Χρειαζόταν τόνωση του προφίλ και του δώσαμε την ευκαιρία απ΄' ότι φαίνεται. Γιατί δεν πάει και στη Γερμανία ας πούμε, που έχει κι εκεί αρκετά εκατομμύρια Τούρκους, να δώσει παρόμοια παράσταση; Ή χρησιμοποίησε την Ελλάδα για να στείλει μεταξύ των άλλων το μήνυμα του περί αποίκησης λαού του και γενικότερα Μουσουλμάνων στην ΕΕ, επιδεικνύοντας ότι έχει πόντους στην Ευρώπη;


Δεν έλειψαν και οι από αέρος παραβιάσεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Σουλτάνου στη Χώρα μας. Πριν φθάσει έδωσε συνέντευξη προλέγοντας τις θέσεις και απαιτήσεις του. Να επικαιροποιηθεί π.χ η συνθήκη της Λωζάνης μετά από 90 τόσα χρόνια....και τι, να φτιαχτεί στα μέτρα του; Σχετικά με το Κυπριακό είπε: Το όνειρο των Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ ! Έθεσε μία σειρά από θέματα για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ταυτόχρονα παρουσίασε την Τουρκία ως «υπόδειγμα» θρησκευτικής ελευθερίας και κράτους δικαίου, όταν το κοράνι διαβάζεται μέσα στην Αγιά Σοφιά, η Σχολή της Χάλκης παραμένει ερμητικά κλειστή, δεκάδες χιλιάδες πολίτες, στρατιωτικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιογράφοι φυλακίζονται με συνοπτικές διαδικασίες ως γκιουλενιστές! 

Άκρως προκλητικός δηλαδή, όπως το συνηθίζει άλλωστε, θεωρεί μάλλον εαυτόν ηγεμόνα με υπηκόους σε διάφορα σημεία του Πλανήτη! Το Αιγαίο το θεωρεί μπαλκόνι του σπιτιού του και το διεκδικεί κι αυτό, όπως και τη Θράκη την θεωρεί χωράφι του.


Χρειάζεται πλέον μια κοινή εθνική στρατηγική, με εθνική συνοχή όλων των κομμάτων!,να σχεδιασθεί και να εφαρμόζεται από κάθε κυβέρνηση ! Η πορεία θα δείξει αν οι πολιτικοί Αρχηγοί καταφέρουν έστω για μια φορά να ενωθούν σε μια γραμμή κοινής πλεύσης για το συγκεκριμμένο θέμα!


Έρχονται γιορτές , τα μαγαζιά ανοιχτά τις Κυριακές, εορταστικό ωράριο, μα η τσέπη άδεια χωρίς δώρο και με μισό εισόδημα. Αντιστάθμισμα το Κοινωνικό βοήθημα (κακώς που λέγεται μέρισμα) και η επιστροφή της λάθος παρακράτησης στις συντάξεις; Αστείο γελάσαμε! Μήπως και με την παροχή του βοηθήματος δεν ισχύει και πάλι το ακαταλόγιστο; Το βέβαιο είναι πως θα το πάρουν αυτοί που δεν δηλώνουν έσοδα,δεν έχουν κάτι στο όνομα τους και δεν δηλώνουν φιλοξενούμενοι, γιατί διαφορετικά δυσκολεύει το θέμα! Εδώ έφτασαν ζευγάρια να προχωρούν σε εικονικό διαζύγιο, προκειμένου να προστατεύσουν ακίνητα ή να πάρουν επιδόματα ή να γλιτώσουν φόρους! Τελικά αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο είναι οι ανέκαθεν συνεπείς πολίτες που τα δηλώνουν όλα! Πάντως ο 1 στους 4 δηλώνει φιλοξενούμενος πλέον και δεν υπάρχει σπίτι να μην χρωστάει κάπου, ακόμα κι αυτοί που δεν ήξεραν τι θα πει δάνειο ή κάρτα! Και αυτό όλο και θα αυξάνει!


Κι αυτή η ''λαϊκή'' κατοικία ή περιουσία; Νέος όρος που μπήκε στη ζωή μας. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Όσο κι αν μιλάμε για προστασία επ' άπειρον αποκλείεται να γίνεται ... παράταση ζωής απλώς! Χωρίς ανάκτηση χαμένου εισοδήματος αποκλείεται κάποιος που χτύπησε ''κόκκινο'' να καταφέρει να γίνει συνεπής, οπότε φυσικό επόμενο πιο κάτω μια κατάσχεση ή ένας πλειστηριασμός!


Τέλος αυτό που παρατηρώ από εκεί που τα πρώτα χρόνια της κρίσης πολλοί Δήμοι το είχαν ρίξει στην κλάψα και περιόριζαν τις εορταστικές εκδηλώσεις και τα φώτα, τα τελευταία 2 χρόνια επανήλθαν σε ''κανονικούς ρυθμούς'', το ίδιο και οι πολίτες στολίζουν ξανά με φώτα τα μπαλκόνια. Μακάρι αυτό να είναι ένα δείγμα πως φτιάχνει η ψυχολογία ή τουλάχιστον προσπαθούν να την φτιάξουν! 
 

Η Ευρώπη στο έλεος του χειμώνα, εμείς στο έλεος της κρίσης και των κριτών, ας ευχηθούμε τα Χριστούγεννα να μας βρουν χωρίς απώλειες και ζημιές! Χειμώνας είναι θα περάσει και μην ξεχνάμε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα, ας τους δώσουμε λίγη χαρά με όποιο τρόπο μπορούμε, ειδικά αυτές τις μέρες των Εορτών που συνήθως το κάθε πρόβλημα γίνεται πιο έντονο και η μοναξιά πνίγει.


Κάποτε περιμέναμε με χαρά το Δώρο, τώρα πάει κι αυτή η χαρά, την έπνιξε η κρίση! Και συνηθίσαμε (;) να ζούμε χωρίς τα δώρα, με 8 συντάξεις το χρόνο αντί για 14 , με χρέη που αντί να λιγοστεύουν κάθε χρόνο αυξάνονται ... να δεις έτσι όπως το πάνε θα συνηθίσουμε και την πείνα!

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ.... 13/12/17

Δεν υπάρχουν σχόλια: