THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

''Οι Γειτονιές του Κόσμου'' Σπύρος Σαμοϊλης-Γιάννης Ρίτσος
 Μία μαγευτική βραδιά έζησαν την Δευτέρα 13 Μαρτίου, όσοι βρέθηκαν στην ''Αλκυονίδα'' (Πλ. Βικτωρίας)! Η παράσταση με τίτλο ''Οι Γειτονιές του κόσμου'', αφιερωμένη στο Συνθέτη και Μαέστρο Σπύρο Σαμοϊλη, στα πλαίσια εκδηλώσεων με έργα εμπνευσμένα από την Οκτωβριανή Επανάσταση! Ακούσαμε έργα του Συνθέτη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου που ερμήνευσαν οι: Νίκος Θεοδωράκης - Αγγελική Καββαδία - Στέλιος Αλεξανδράκης και Δημ. Καλογερόπουλος. 


Στο δεύτερο μέρος η Ελένη Βιτάλη με την ιδιαίτερη φωνή της, ερμήνευσε τραγούδια του Συνθέτη σε ποίηση Λουντέμη, Βάρναλη, Πανδή και ξεσήκωσε το κοινό !! Συμμετείχε και η χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου ''ΑΊ ΜΑΘΙΑ'' Κέρκυρας με μαέστρο το Μιχάλη Καποδίστρια. Κατάμεστη αίθουσα, μας ταξίδεψαν σε άλλες εποχές, ενθουσιασμός και συγκίνηση στο κοινό!! Τραγούδια του αγώνα, διαχρονικά και επίκαιρα ! Και η Ελένη Βιτάλη στα καλύτερα της! Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και ειδικά στον Κερκυραίο Συνθέτη Σπύρο Σαμοϊλη, που δεν έχασε ευκαιρία να μας πει κάποια περιστατικά του 1973. Ήταν σχεδόν 25 χρονών τότε, αλλά είχε ήδη ξεκινήσει την καλλιτεχνική του πορεία μελοποιώντας τους πιο ριζοσπάστες, τους πλέον πρωτοπόρους ποιητές μας, Βάρναλη, Ρίτσο, Λουντέμη! 


Η μετάβαση από τη χούντα στη μεταπολίτευση σήμανε για τον Σπύρο Σαμοΐλη την αρχή μιας ιδιαίτερα δημιουργικής δεκαετίας. Το  1975 διοργανώνει συναυλία από κοινού με τον Μίκη Θεοδωράκη στο Δημοτικό Στάδιο Κέρκυρας. Την ίδια χρονιά βγαίνει ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο «Βάστα Καρδιά» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Νίκου Πανδή και Σαράντη Αλεβιζάτου. Εκεί ερμηνεύουν ο Πέτρος Πανδής και η Ελένη Βιτάλη. Σύντομα ακολουθούν οι δίσκοι «Κραυγή στα Πέρατα» σε ποίηση Μενέλαου Λουντέμη και «Οι Γειτονιές του Κόσμου» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Στην πορεία των χρόνων μελοποιεί Οδυσσέα Ελύτη, Τάσο Λειβαδίτη, Γιώργο Κοτζιούλα, Μαγιακόφσκι και πολλούς άλλους. Συνεργάζεται με σπουδαίους τραγουδιστές, το Γιώργο Ζωγράφο, τον Αντώνη Καλογιάννη, την Ελένη Βιτάλη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου κι άλλους πολλούς. Παράλληλα με την καλλιτεχνική παραγωγή, αρχίζουν οι περιοδείες σε ολόκληρη την ελληνική επαρχεία. Πρόκειται για μια δεκαετή περιπλάνηση, όπου ο συνθέτης καταγράφει ρεκόρ συναυλιών. Εκτιμάται ότι σε αυτή τη δεκαετία, 1976-1986, οργανώνει σχεδόν 2.000 συναυλίες, δηλαδή σχεδόν διακόσιες κάθε χρόνο. 


Και κλείνω με λόγια του Συνθέτη : «το τραγούδι, η μουσική, ο λόγος των ποιητών είναι ένα μεγάλο όπλο στα χέρια των λαών. Ο καλλιτέχνης οφείλει να είναι μπροστάρης, να προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο. Πολιτική είναι το καθετί που κάνει κανείς και η μουσική, όταν μιλά για τους ανθρώπους και τις ζωές τους, είναι πολιτική δραστηριότητα. Το κοινωνικό τραγούδι είναι το πολιτικό τραγούδι, είναι το τραγούδι του λαού» 


 
Ν. Παπουλάκου


Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Αποδέκτες της μοίρας μας;


Αφού έδωσαν δικαίωμα από το Α΄ Μνημόνιο, για 300 Ε μισθούς στον Ιδ. Τομέα, αφού άνοιξαν δρόμο για απολύσεις, αφού αφαίμαξαν τα αποθεματικά των Ταμείων, έρχονται και μας λένε τώρα πως εισφορές 10 εργαζομένων αντιστοιχούν σε μία σύνταξη των 1000 Ε! Σίγουρα θα σου πουν πιο κάτω πως μόνο 300 βγαίνει να πάρεις συνταξιούχε, δεν έχει σημασία τι εισφορές πλήρωνες όλα τα χρόνια και πόσα χρόνια δούλεψες!

Χρειαζόταν πολύ μυαλό για να το προβλέψουν όταν αποφάσιζαν μειώσεις και επιμένουν ακόμη σε ευτελείς αποδοχές και ελεύθερες απολύσεις, στο πού θα κατέληγαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία στη συνέχεια; Φυσικά και το ήξεραν ... συνειδητά έχουν γίνει όλα, από όλους όσους έφεραν τα μέτρα από την αρχή της κρίσης και δέχθηκαν αυτούς τους όρους στα Μνημόνια! 
 
Τώρα διαπιστώνουν πως 600 χιλ. απασχολούμενοι αμείβονται με μισθό κάτω των 400 Ε. Πάντα υπήρχαν χαμηλόμισθοι, μεσαίοι και υψηλόμισθοι, φυσικά όχι κάτω των 750 Ε ... τη γενιά των 750 που κλαίγαμε προ κρίσης, θυμάται κανείς; Καταλήξαμε λοιπόν στη γενιά των 300 και δεν μιλάει κανείς! 
 
Αυτή η ευχέρεια για μισθούς πείνας, προάγει την ασυδοσία των Εργοδοτών, στο να απολύουν τους ''υψηλόμισθους'' εργαζομένους και να τους προσλαμβάνουν πάλι τους ίδιους ή άλλους με 300-400 Ε, ή δηλώνουν 4ωρη απασχόληση αντί 8ωρη, ή κι αν δίνουν κάτι παραπάνω το δίνουν ''μαύρα''! Και όλα αυτά εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του κάθε εργαζόμενου! Αλλά και ο κάθε εργαζόμενος στη συνέχεια, όταν θα ξέρει πως οι μεγαλύτερες εισφορές και τα ένσημα δεν θα του εξασφαλίσουν μια καλύτερη σύνταξη στο μέλλον, πιθανόν θα επιδιώκει και ο ίδιος να δουλεύει μαύρα!

Και φυσικά κάποια στιγμή τα Ταμεία θα αδειάσουν και αλίμονο σε όποιον δεν έχει άλλη επιλογή επιβίωσης από τη σύνταξη του!

Η συμφωνία με τους θεσμούς έχει κολλήσει στα Εργασιακά και στη μείωση απαλλαγής φόρου! Μια τιμωρία, μια καταδίκη συνέχειας για το λαό αυτού του τόπου που μόνο σε οριστική εξαθλίωση του μπορεί να οδηγήσει! Και μιλάμε για μέτρα του 2019 και μετά... δηλαδή ζητούν μελλοντική εξασφάλιση περαιτέρω λιτότητας και φτώχειας!

Και μετά από όλα αυτά έχουμε καταλήξει αποδέκτες της μοίρας μας! Ακούγοντας ένα σύνθημα των αγροτών της Κρήτης ''να φύγει αυτή η Κυβέρνηση, να βρούμε την υγειά μας'' αυτόματα ένιωσα πως δεν υπάρχει σωτηρία καμία! Έχουμε χάσει τη μπάλα, μας φταίει απλώς η Κυβέρνηση ή όλα αυτά που έχουμε καπελωθεί και με τα τρία Μνημόνια; Ή ξεχάσαμε τα πριν και βλέπουμε μόνο τα παρόντα; Μα τα παρόντα είναι συνέχεια του πριν και θα εξακολουθήσουν να μας βαραίνουν, ανεξαρτήτως Κυβέρνησης!

Αντί λοιπόν να ζητάμε από όλους, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, να βρουν τρόπο να αλλάξουν τους όρους που δέχθηκαν με τα Μνημόνια σε βάρος μας, εμείς κολλάμε σε πρόσωπα και στα κόμματα κι εκεί στρέφουμε το θυμό και την αγανάκτηση μας κάθε φορά που πέφτουν μέτρα! Με το να θυμώνουμε με κάθε νέο μέτρο μόνο είναι σαν να έχουμε αποδεχθεί όλα τα προηγούμενα! Και φυσικά όσο εμείς συνεχίζουμε έτσι, πολύ καλά κάνουν και μας παίζουν ψιλό γαζί, με το ''σήκω εσύ, να κάτσω εγώ''!Και τα μέτρα θα παραμείνουν μέτρα, είτε με Μνημόνια, είτε μετά το τέλος των Μνημονίων κι εμείς πάντα θα βρίζουμε όποιον είναι επάνω, ενώ εν τω μεταξύ άλλοι θα φεύγουν εις τόπο χλοερό, άλλοι στο Εξωτερικό και άλλοι στα τρελάδικα ή με φαρμακευτική αγωγή κατ' οίκον! 80 χιλ. πέρασαν σε ένα χρόνο από Ψυχιατρικά Ιατρεία, 4 χιλ. παρέμειναν σε ιδρύματα και φυσικά όλοι φορτωμένοι με χρέη προς Τράπεζες, ΔΕΚΟ και Δημόσιο! Και η Χώρα θα καταλήξει να μείνει με τους ολίγους έχοντες, εξαθλιωμένους γέροντες και μετανάστες!

Και μη μου πει κανείς ότι τα λέω απαισιόδοξα, γιατί το άκουσα κι αυτό ... την πραγματικότητα περιγράφω και θα συνεχίσω να το κάνω, κι όποιος θέλει να αγνοεί την πραγματικότητα και την εξέλιξη της, θεωρώντας εαυτόν αισιόδοξο, ή βολεμένος είναι ή βλαμμένος ή αναίσθητος!
Νίκη 'Παπουλάκου.

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Τι είναι τύχη τελικά;
Μπορούμε να αλλάξουμε την τύχη μας; … και τι είναι τύχη τελικά;
΄Ενα ερώτημα που σηκώνει συζήτηση…. και που όμως όσο κι αν φαίνεται αφελές το ερώτημα έχει βάση και ουσία! Ας διαφοροποιήσω την ερώτηση ή να την τοποθετήσω στη σωστή της βάση, κατά την ταπεινή μου γνώμη και άποψη πάντα!

Μπορούμε να αλλάξουμε τη φορά των πραγμάτων στη ζωή μας; Εδώ θα απαντούσα ναι απερίφραστα! Είναι γεγονός ότι από μας ξεκινούν όλα. ΄Οσο βλέπουμε μπροστά μας δυσκολίες, ακατόρθωτα τα πάντα, ανεκπλήρωτες επιθυμίες μετά πεποιθήσεως, φοβίες διάφορες και άλλα πολλά, είναι φυσικό επόμενο να έλκουμε αναποδιές, ατυχίες και να απομακρυνόμαστε από το στόχο όλο και περισσότερο!!

H ζωή είναι ένα δώρο κι από μας εξαρτάται πως θα το δεχθούμε και θα το διαχειριστούμε… Πόσα δώρα δεν πετάμε στο καλάθι, άλλα τα κρύβουμε σε μια γωνιά και άλλα τα δεχόμαστε με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση και ομορφαίνουν τη ζωή μας! Αυτό κάνουμε και με τη ζωή!! Τη βρίζουμε, την αναθεματίζουμε πολλές φορές!! Κι όμως, από τη στιγμή που ζεις και είσαι υγιής, αυτό είναι το πρώτο και μεγαλύτερο δώρο!

Ξεκινώντας με αυτή τη λογική και με θετική σκέψη, καθορίζεις την πορεία που θα σε φέρει στην εκπλήρωση των στόχων και επιθυμιών σου!! Από εσένα τον ίδιο εξαρτάται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων σου ώστε να οδηγηθείς κάποια στιγμή στην πραγμάτωση των επιθυμιών και θέλω σου!! Οι στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και υλοποιήσιμοι!! Γι αυτό χρειάζεται και ο καθορισμός της πορείας που θα μας οδηγήσει στο στόχο ή στην επιθυμία μας!! Δε φτάνει να βλέπω το κάδρο στον τοίχο… πρέπει να υπολογίσω και τα βήματα που θα με φέρουν κοντά του, είτε για να τον απολαύσω, είτε για να τον αποκτήσω!!

Συνήθως κάνουμε όνειρα γενικά και αόριστα! Είναι σα να χτίζεις ένα σπίτι χωρίς σχέδιο!! Είναι σα να ξεκινάς ταξίδι στη θάλασσα χωρίς πυξίδα!! Χωρίς ‘’μπούσουλα’’ δε φτάνεις πουθενά! Η ζωή δε χαρίζει, ούτε χαρίζεται … σου προσφέρεται σα δώρο και σου λέει εδώ είμαι ζήσε!! Ακόμα κι όταν νομίζεις ότι εκείνη σε πάει όπου θέλει, κάπου στο βάθος έχεις φταίξει κι εσύ!! ΄Ισως οι επιλογές σου, ίσως οι ευκαιρίες που δεν ήσουν έτοιμος να τις δεχθείς, ίσως η αοριστολογία των ονείρων σου, ίσως ή μη γνώση των πραγματικών σου ‘’θέλω’’…

Τύχη είναι το ότι ζεις, τύχη είναι το πιο απλό έως το πιο μεγάλο που συμβαίνει στη ζωή σου!! Συνήθως τύχη λέμε και εννοούμε να κερδίσεις το λαχείο, ένα πλούσιο γάμο κ.α. παρόμοια… και αγνοούμε παντελώς τις καθημερινές τυχερές μας στιγμές! Δεν πιστεύω πως υπάρχουν κακότυχοι άνθρωποι … υπάρχουν απλώς άνθρωποι που διαχειρίζονται και εκμεταλλεύονται σωστά τις δυνατότητες τους και άνθρωποι που απλώς πάνε όπως πάνε οι άλλοι, ή όπως τους είπαν πως πρέπει να πορευτούν! 

Το πόσο γεμάτη θα ζήσεις τη ζωή σου, φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με το πόσο χρήμα θα αποκτήσεις… οπότε αν θεωρείς ‘’κακοτυχία’’ το ότι δεν έκανες περιουσία, θα ήταν καλύτερα να δεις τι δεν μπορούσες να κάνεις ή να είσαι, απ’ αυτό που ήταν ή έκαναν οι άλλοι που την απέκτησαν! Από τις απαντήσεις που θα πάρεις από τον ίδιο σου τον εαυτό, ίσως πάψεις πλέον να τον θεωρείς ‘’κακότυχο’’!

΄Όπως και τώρα π.χ. η κακή μας τύχη μας φταίει ή το ξερό μας το κεφάλι για ότι μας συμβαίνει και θα μας συμβεί στη συνέχεια; Μία κουβεντούλα ειλικρινής με τον εαυτό μας θα μας κάνει καλό πιστεύω!! Και μην ξεχνάμε δίπλα σε κάθε μαύρη σκέψη να τοποθετούμε και μια θετική!! Οι συνεχείς μαύρες σκέψεις φέρνουν μαύρα !!
Νίκη  Παπουλάκου.

Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Μας παίζουν στα ζάρια...

Το Καρναβάλι τέλειωσε, κάποιες μάσκες παραμένουν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάποιες πέφτουν έτσι για ποικιλία! Ο Μάρτης μας βρήκε στα ίδια και χειρότερα, η Άνοιξη προ των πυλών, η φύση θα ανθίσει, η δική μας Άνοιξη αργεί!

Η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% από το 2008 μέχρι το 2015, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW). Όχι πως περιμέναμε τη δική τους έρευνα να μας το πει, αλλά μετράει το ότι βγήκε κι από Γερμανούς. Αν και το ποσοστό είναι μάλλον μεγαλύτερο από αυτό, έχουμε 2017 και με την πάροδο του χρόνου όλο και θα ανεβαίνει! Απ' ότι φαίνεται πάντως, στους Δανειστές δεν αρκεί το 40% φτώχειας, θέλουν μεγαλύτερο ποσοστό για να επιμένουν σε νέες περικοπές, μειώσεις και φόρους!

Αυτή η συνεχής εμμονή τόσα χρόνια, σε κάθε αξιολόγηση, για μείωση συντάξεων και μισθών, χωρίς να λαμβάνεται υπ'όψιν το κόστος ζωής βασικών αγαθών, συν το ότι προστέθηκαν φόροι και χαράτσια και οι τιμές ανεβαίνουν, ξεπερνάει κάθε όριο παραλογισμού! Και να σου λένε πως θα σε βγάλουν από την κρίση !... Ναι, με το σώβρακο στο δρόμο και στα συσσίτια, έτσι θα σε βγάλουν ! Κάτσε και θα δεις!

Στο στόχαστρο τώρα οι συντάξεις άνω των 1000 Ε ήτοι κάπου 700-800 Ε καθαρά! Αυτό που θεωρούσαμε ως χαμηλή σύνταξη δηλαδή, επιθυμούν να γίνουν περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι! Επιθυμούν να οδηγηθούν και άλλοι σε αδυναμία πληρωμής, επιθυμούν περαιτέρω αύξηση χρεών των πολιτών, προς όλες τις κατευθύνσεις! Επιθυμούν ευρεία εξαθλίωση της Κοινωνίας και σε διάρκεια! Αρκεί να βγαίνουν τα νούμερα, ότι αρπάξουμε από όσους ακόμα αντέχουν!

Εδώ πάλι οι θεσμοί, από εκεί που δεν τους θέλαμε, τάμα κάναμε για να έρθουν! Ευτυχώς και οι δύο πλευρές, (Τρόϊκα και Κυβέρνηση) συμφωνούν στο ότι διαφωνούν, κάτι είναι κι αυτό, πρόοδος στη διαπραγμάτευση! Και μόνιμα η ίδια γνωστή διαμάχη (;) το να μειωθούν συντάξεις/αφορολόγητο έτι περαιτέρω και περιμένουμε ανάκαμψη γονατίζοντας τον πολίτη! Μέτρα σε βάθος χρόνου μέχρι τελικής εξαθλίωσης! Τυχαίο ; Δε νομίζω ... εξ' αρχής ήξεραν πού θέλουν να το φτάσουν, απλώς μας το δίνουν με δόσεις ! Δεν πτοούνται από την ύφεση και την φτώχεια που έχουν επιφέρει τα μέτρα ήδη, οι άνθρωποι φαίνεται πως έχουν ένα και μόνο στόχο που έχει σχέση με χρήμα και απολαβές, ουδεμία σχέση με τη βιωσιμότητα του πολίτη αυτής της Χώρας! Συνεπικουρούν και οι δικοί μας φυσικά σε αυτό και πρώην και νυν και επόμενοι, με ''πόνο ψυχής'' βεβαίως – βεβαίως όλοι! Ο ένας δείχνει τον άλλον για φταίχτη και αυτό θα συνεχιστεί, το μόνο σίγουρο!

Δεν είναι μόνο ότι μειώθηκαν τα έσοδα του πολίτη , δεν είναι που έχουμε περίπου 2 εκατομ. ανέργους, εκμηδενίστηκε και το όποιο περιουσιακό στοιχείο είχε κάποιος! Οι τιμές των ακινήτων σε ελεύθερη πτώση, ανύπαρκτη ζήτηση ή κι αν υπάρξει, η προσφορά είναι αντί πινακίου φακής! Οι όποιες οικονομίες ενός μέσου πολίτη εξανεμίσθηκαν ή εντός ολίγου θα εξαφανιστούν! Όλα τα δεδομένα εξασφάλισης λοιπόν για τον μέσο πολίτη, αυτά για τα οποία πάλεψε μια ζωή, ανατράπηκαν βιαίως! Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι επιχειρήσεις φεύγουν, μετανάστες έρχονται κι αν ανοίξει κανένα μαγαζάκι καινούργιο, αλλοδαποί το ανοίγουν πλέον, όχι Έλληνες!

Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ειρωνεία το να ακούς να σου λένε πως θα σε βγάλουν από την κρίση, τη στιγμή που σε έχουν ρίξει σε μόνιμη φτώχεια! Επενδύσεις και ανάπτυξη τάζουν, όμως στη ζωή του πολίτη θα περάσουν χρόνια για να έρθει ανάπτυξη! Κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα , συλλογικές συμβάσεις, δώρα, έχουν αφαιρεθεί ήδη και δεν προβλέπεται να επανέλθουν ... ουδείς αναφέρεται σε προσωρινότητα των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί! Άλλωστε ''ουδέν μονιμότερο του προσωρινού''!

Απλώς έτσι θα μας παίζουν μπαλάκι οι μεν και οι δε, με φρούδες ελπίδες περί εξόδου από την κρίση και τα τοιαύτα! Κι εμείς κάθε πέρσι και καλύτερα θα λέμε... θα ψηφίζουμε μια τον έναν και μια τον άλλον,μέχρι να βγει η ψυχή μας! Εθιστήκαμε άραγε στη φτώχεια και τη μιζέρια; Αποδεχθήκαμε μήπως πως έτσι θα κυλήσει από δω και μπρος η ζωή μας, με στέρηση και εξαθλίωση; Ερωτήματα που ζητούν απάντηση και που πρέπει ο καθένας μας να θέσει στον εαυτό του!
Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 09/03/2017

Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Ημέρα Γυναίκας ΕΡΤ2

Στον πολιτιστικό Χώρο Πλειάδες για τη γιορτή της Γυναίκας 7/3/17 στην εκπομπή ''ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ'' ΕΡΤ2

http://webtv.ert.gr/katigories/psixagogia/08mar2017-edo-pou-ta-leme/

ΓΥΝΑΙΚΑ!

Είναι η πηγή , είναι η ζωή,
γλυκιά μητέρα,
Φίλη, ερωμένη , αδερφή
και θυγατέρα!
Δύναμη , δράση κι αντοχή
σε κάθε ρόλο,
ξυπνάει πάθη στη στιγμή,
χαράζει δρόμο!

Αγάπη, έμπνευση, χαρά,
παντού σκορπίζει,
και τα καλά και τα κακά
τα καθορίζει !
Της πλάσης όλη η ομορφιά
μα κι η ασχήμια,
απανεμιά και ξαστεριά,
Μα και συντρίμμια!

Είναι το Άλφα της ζωής
και το Ωμέγα ,
είναι όλη η αλήθεια της,
μα και το ψέμα!
Γυναίκα όνειρο τρελό
που συναρπάζει,
ζεστή αγκαλιά, φιλί καυτό
που εξουσιάζει!
Προσωπικότητα διαθέτει και αξίες!
έχει και όνειρα, έχει φιλοδοξίες
Σαν βάζει πλώρη τα όνειρά της να κερδίσει,
κανείς και τίποτα δεν θα την σταματήσει!

Nίκη Παπουλάκου

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Περαστικοί είμαστε!...Λογικά θα έπρεπε, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος και μικραίνει ο δρόμος μπροστά του, να γίνεται καλύτερος, σοφότερος και γεμάτος αγάπη για τη ζωή και τους ανθρώπους! ΄Αλλωστε αυτή είναι και η εξελικτική πορεία του ατόμου σ' αυτή τη ζωή! Η προσωπική του εξέλιξη προς το καλύτερο, μια διαδρομή που κρατάει ως το τέλος της ζωής του!

Κι όμως συναντάμε ανθρώπους που όχι μόνο καλύτεροι δεν γίνονται, αλλά εξελίσσονται σε ύαινες να κατασπαράξουν τα πάντα, γίνονται χειρότεροι! Ορισμένοι μπορεί να είναι επιτυχημένοι φαινομενικά, όμως ο άνθρωπος που δεν εξελίσσεται εσωτερικά, όση οικονομική επιφάνεια και να πετύχει , όση δόξα και να αποκτήσει, στην ουσία είναι στάσιμος και άνευ αξίας!

Μάθαμε να δοξάζουμε ανθρώπους βάσει της θέσης που κατέχουν ή των οικονομικών τους κατακτήσεων! Ξεχάσαμε να εκτιμάμε ανθρώπους γι' αυτό που πραγματικά είναι! Δηλαδή για το χαρακτήρα τους, τον έντιμο βίο τους, την προσωπικότητά τους χωρίς το χρήμα ή το αξίωμα! Και το χειρότερο, θέλουμε να τους μοιάσουμε κιόλας!

Το να θυμάσαι από πού ξεκίνησες, λογικά σε καθιστά καλύτερο άνθρωπο και με βαθιά κατανόηση πολλών πραγμάτων. Στην αρρωστημένη του μορφή όμως , η μνήμη αυτή σε καθιστά τέρας! Γίνεσαι βασιλικότερος του Βασιλέως! 
 
Συναντάς ανθρώπους σε Διευθυντικές θέσεις, που είναι σκληροί και απάνθρωποι, περισσότερο από τα αφεντικά!Συναντάς ανθρώπους με το ένα πόδι στο λάκκο, γεμάτους κακίες, έχθρες ακόμα και ενδοοικογενειακές , λες και θα ζήσουν άλλα 100 χρόνια! 
 
Κι αυτή η γενιά των ισχυρών που έχουν βαλθεί να εξοντώσουν πληθυσμό του πλανήτη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, λες και ο πλανήτης τους ανήκει μαζί με όλα του τα υπάρχοντα έμψυχα και άψυχα! Λειτουργούν ως δυνάστες της Γης και των ανθρώπων! Δούλοι του χρήματος και πέρα απ' αυτό δε βλέπουν τίποτα άλλο! Μια ατέρμονη κούρσα αρπαγής και σώρευσης χρήματος και περιουσίας! Και δεν σκέφτονται πως θα φύγουν κι αυτοί όπως όλοι, χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους! Θα τους σκεπάσει η αγανάκτηση, η κατάρα, η βουή και το μίσος αυτών που έβλαψαν καθ' όλο τους το βίο! 
 
Το αυτό ισχύει και για τους απλούς ανθρώπους... τελειώνοντας το ταξίδι άραγε έχουν προλάβει να καταλάβουν τι έζησαν και γιατί; ΄Εχουν σκεφθεί τι θα αφήσουν πίσω πέρα από τα αντικείμενα ή λεφτά; Αυτά θα περάσουν σε άλλα χέρια και σπανίως εκτιμώνται και διατηρούνται!

To κυνήγι του χρήματος εξουσιάζει, τυφλώνει και σε κάνει να ξεχνάς την ανθρωπιά σου! Είναι κάτι σαν το τζόγο , που παθιάζεσαι και δεν βλέπεις τίποτα πέρα απ' αυτό! Γίνεσαι δούλος του χρήματος και ενίοτε ξεχνάς να ζήσεις !!

Διερωτώμαι τι θα καταλάβουν όλοι αυτοί οι ''ισχυροί'' της Γης, αν στείλουν κάμποσους στον τάφο κι αν εξαθλιώσουν άλλους τόσους; ΄Αντε και πήραν τις περιουσίες των απλών ανθρώπων, άντε και μάζεψαν όλο το χρήμα... θα προλάβουν να το καταναλώσουν; Φυσικά και όχι και πιθανόν στη διαδρομή να έχουν φύγει και οι ίδιοι, μα θα τους ακολουθούν και μετά θάνατο, οι κατάρες και ο πόνος που προκάλεσαν σε εκατομμύρια κόσμο!

Θα μου πείτε τι μ' έπιασε και τι λέω τώρα... σωστά τι να καταλάβει κάποιος απ' αυτά που έχει σαν Θεό το χρήμα και αυτό προσκυνάει; Αυτός δεν είναι λόγος όμως για να με εμποδίσει να εκφράσω τις σκέψεις μου : 
 
''Χαλαρές συνειδήσεις /
με πατρίδα το χρήμα /
προχωρούν σε εκποιήσεις 
/και σου κόβουν το νήμα!...
Πουλημένα τομάρια / 
ασυνείδητα όντα / 
που σε παίζουν στα ζάρια / 
ζωντανό ή θανόντα!!''


Νίκη  Παπουλάκου.

Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Μόνιμη λιτότητα και φτώχεια....
Έγινε το Eurogroup, σήκωσαν τις μπάρες για να περάσουμε στο δρόμο προς την τελική συμφωνία, τώρα στα πόσα χιλιόμετρα είναι το αν ο δρόμος είναι δύσβατος, κρημνώδης ή άβατος και πόσες απώλειες θα μετρήσουμε, θα δείξει! Είπαμε το ''ναι'' και μας άνοιξαν το δρόμο προς την αξιολόγηση! 
 

Τι χαρά θα ξανάρθει το κουαρτέτο! Από εκεί που δεν το θέλαμε, τώρα παρακαλάμε να γυρίσει! Σαρακοστή θα έρθει αν έρθει, Μεγαλοβδόμαδο θα ολοκληρώσει τη συνεργασία, σημαδιακό ε; Το τροπάριο των εκλογών χάνει έδαφος, αρχίζει νέο τροπάριο για τα μέτρα που θα ψηφιστούν για να εφαρμοστούν μετά το 2018! Έχουμε καταρρίψει όλα τα ρεκόρ ... ψηφίζουμε νομοσχέδια με αναδρομική ισχύ εφαρμογής ακόμα και σε βάθος 40ετίας και μέτρα ''μέλλοντος'' προκαταβολικά!Και όλα με στόχο το άδειασμα της τσέπης του πολίτη! Τα βάρη επιθυμούν να πέσουν πάλι στα συνήθη υποζύγια και ζητούν ελαφρύνσεις για το Κεφάλαιο! Τάχα για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας! Έτσι το ξεκίνησαν κι από την αρχή, ξηλώνοντας εργασιακά δικαιώματα και μισθούς, για ανταγωνιστικότητα και περισσότερες θέσεις εργασίας! Το είδαμε πως λειτούργησε ... με 2 εκατομ ανέργους και με επιχειρήσεις να κλείνουν η μια μετά την άλλη, ή να μεταφέρουν την έδρα σε άλλα Κράτη! Η ανταγωνιστικότητα της παρούσης είναι στο να ''εκμεταλλεύονται'' την όλη κατάσταση της ανεργίας οι εργοδότες και να προσφέρουν μισθούς /επιδόματα των 200 και 300 Ε το μήνα! Δεδομένου ότι ένας λογαριασμός της ΔΕΗ μόνο, κυμαίνεται στα 200 Ε τουλάχιστον το δίμηνο, αυτό και μόνο φθάνει για να υπολογίσει κάποιος με 300 Ε το μήνα εισόδημα ποιος μπορεί να επιβιώσει! Τον ένα μήνα θα πληρώνει ΔΕΗ και έξοδα κίνησης, τον άλλο μήνα ΕΥΔΑΠ και τηλέφωνο, φόρους, φαγητό, ένδυση ή ότι άλλο ξεχάστε το!


Έτσι έχει η κατάσταση όσο κι αν θέλουν να μας χρυσώνουν το χάπι για δήθεν βγαίνουμε από την κρίση και τα τοιαύτα! Το τοπίο μπερδεμένο, η συμφωνία δεν προκύπτει για την ώρα, θα προκύψει και φυσικά με όλα τα σκληρά επιπλέον μέτρα!Η κυβέρνηση Τραμπ στηρίζει τη σκληρή στάση του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα, φαίνεται ακόμη πως τάσσεται ενάντια σε νέα χρηματοδότηση στο Ελληνικό πρόγραμμα, με την αιτιολογία πως η κρίση της Ελλάδας είναι πρόβλημα της Ευρώπης και αυτή πρέπει να το λύσει!Μην ξεχνάμε πως η Γερμανία και άλλες χώρες δεν δέχονται συμφωνία χωρίς συμμετοχή ΔΝΤ. Μπαλάκι η Χώρα μας λοιπόν! Και φυσικά όσο μεγιστοποιούν το πρόβλημα Ελλάδα, καμουφλάρονται παρόμοια προβλήματα άλλων Χωρών! Και στην Ιταλία έγιναν συστάσεις για εφαρμογή μέτρων αλλά πέρασε στα ψιλά γράμματα!


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει πως τα μνημόνια είναι δράσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι οποίες βρίσκονται εκτός της έννομης τάξης της ΕΕ, όπως αναφέρει ο Γιούνγκερ σε επιστολή του απαντώντας σε ερώτημα Ευροβουλευτών σχετικά με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα, και συμπληρώνει πως οι όροι ενός Μνημονίου, μπορούν και να μην συμφωνούν με τους νόμους της ΕΕ! Λίγο πολύ μας είπε πως μην ψάχνετε για δίκιο, το δίκιο σας χάθηκε με την ψήφιση και υπογραφή των Μνημονίων!


Μας έχουν τυλίξει λοιπόν σε μια κόλλα χαρτί και στον τοίχο από τη στιγμή που δέχθηκαν τους όρους εξαθλίωσης των πολιτών στα Μνημόνια! Μας χρυσώνουν το χάπι απλώς για να μας κρατούν σε καταστολή, ώστε να εφαρμόζουν την όποια αγωγή χωρίς αντίσταση καμία!


Η κρίση πάντως μεταξύ των άλλων ''επιβράβευσε'' όποιον απέκτησε πολλά και άκοπα και δεν έδωσε, ούτε δίνει λογαριασμό σε κανέναν!... Η τιμωρία και καταδίκη έπεσε στις πλάτες των απλών και έντιμων πολιτών αυτής της Χώρας δυστυχώς!Αυτών η ζωή καταστράφηκε!


Καλή Σαρακοστή, αν και για αρκετούς η νηστεία πλέον είναι μόνιμη!

Νίκη  Παπουλάκου.


Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 02.03.17

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Τρία χρόνια μετά... (Ψυχανεμίσματα 30.01.2014)Ακριβή απάντηση επί καυτών ερωτημάτων κανείς δεν έχει να δώσει σε πηγαίνει μέσω Κρήτης Θεσσαλονίκη και κάπου στη μέση χάνει και το δρόμο! Γενικότητες και αερολογίες, μιλάνε διαρκώς με αριθμούς και με όρους αναπτύσσοντας θεωρείες διάφορες! Είναι τόσο λίγοι μπροστά στα ερωτήματα του κοινού! Ειδικά όσον αφορά το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Χώρα, ουδεμία απάντηση επ' αυτού ει μη μόνο ''περιμένετε και θα δείτε''! Κανονικά θα έπρεπε να συμπληρώνουν : ''όσοι ζήσετε, αν ζήσετε!''
Τι να περιμένει ο άνεργος; Αφού δεν υπάρχουν δουλειές ή κι αν υπάρξουν τα 300 Ε σκλαβιάς; Τι να περιμένει ο συνταξιούχος που έτσι και αρρωστήσει τέλειωσε; Τι να περιμένει ο εργαζόμενος με το μισό εισόδημα; Τη ΔΕΗ να του κόψει το ρεύμα ή την Εφορία να του πάρει το σπίτι;


3,7 δις μειώθηκε η κατανάλωση ... συνεπώς και τα έσοδα του Κράτους , μεγάλη επιτυχία, συνεχίστε να μειώνετε το βιοτικό επίπεδο λοιπόν , καλά πάτε! Την ανάπτυξη πού την βλέπετε δεν ξέρω και τα σημάδια της επιτυχίας! Η μόνη επιτυχία βέβαια είναι το ότι καταφέρατε σε μια τριετία να φέρετε τα πάνω κάτω στη ζωή του απλού πολίτη και να του αφαιρέσετε δικαιώματα και μόχθο ζωής!Η κατάσταση οδηγείται σε αφαίμαξη κάθε κομποδέματος και στη συνέχεια ρευστοποίηση κινητών και ακινήτων των Ιδιωτών προς κάλυψη των χρεών που τους φορτώσατε, ενώ τα μεγάλα συμφέροντα και οι υψηλές καταθέσεις άθικτες και σε ξένους τόπους! 
 

Με τόσο χρήμα σε καταθέσεις ποιες επενδύσεις έχουν γίνει στη Χώρα; Με την μείωση μισθών και τις απολύσεις, πόσες νέες θέσεις εργασίας προέκυψαν; Απλώς διευκολύνατε το Κεφάλαιο, αυτό έγινε! ΄Η μήπως τα χρήματα που γλιτώνουν από μισθούς κλπ. διατίθενται κάπου! ΄Ενα μέτρο που παίρνεται πρέπει να έχει και το ανάλογο ανταποδοτικό αντίκρυσμα για να είναι επιτυχημένο, για να έχει νόημα εξυγίανσης ή εκσυγχρονισμού! Διαφορετικά μόνο διαλύει ή καταστρέφει αν δεν διαθέτει ισοδύναμα θετικά!!


Και όλα τα μέτρα που πάρθηκαν ήδη δείχνουν ότι δεν διέθεταν ισοδύναμα! Ο λαός εξαθλιώνεται, η ύφεση παραμένει και μεγενθύνεται και αντί για επενδύσεις έχουμε κλείσιμο ή αναχωρήσεις Επιχειρήσεων! Αλλά εσείς εκεί, κολλημένοι στους αριθμούς!Δε θέλετε ούτε να δείτε , ούτε να καταλάβετε τι συμβαίνει γύρω!

Ποια προοπτική έχει ο πολίτης σ' αυτή τη Χώρα, ποια προοπτική του δίνετε; Την προοπτική του ''ζήσε με αέρα κοπανιστό''; Το πρωτογενές πλεόνασμα θα του πληρώσει τους λογαριασμούς, θα τον πάει στο γιατρό, θα του πάρει φάρμακα, θα του ψωνίσει να φάει; ΄Η θα του εξασφαλίσει τις πληρωμές όλων των επί πλέον φόρων που τον έχετε χρεώσει;


Τα ξεφωνητά λοιπόν δεν οδηγούν πουθενά, δεν κλέβουν την παράσταση πλέον! Ο καθείς είναι στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ του και απάντηση δεν παίρνει από πουθενά, ούτε φως βλέπει! Ποια στιγμή θα αρχίσει να τρέχει στους δρόμους ουρλιάζοντας, ουδείς μπορεί να το προβλέψει! Μια κλωστή χωρίζει τη λογική από την τρέλα! Και μία κατάσταση σαν αυτή που ζούμε πλέον μάλλον προς την τρέλα οδηγεί!  Συνεχίστε λοιπόν αγνοώντας και παραβλέποντας την πραγματική κατάσταση της Κοινωνίας και όπου βγει! Μείνετε πιστοί στους αριθμούς, οι ψυχές δεν μετράνε, άλλωστε πόλεμο έχουμε και στον πόλεμο δεν μετράνε οι νεκροί και οι απώλειες!!


Νίκη  Παπουλάκου.


Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ιαν. 2014

Ψυχανεμίσματα... Γενάρης 2014


Από τη στιγμή που δέχθηκαν να μας στύψουν και να μας ξεζουμίσουν και το κάνουν , την τύχη της στυμμένης λεμονόκουπας την ξέρουμε όλοι φαντάζομαι, οπότε δεν χρειάζεται κληρονομικό χάρισμα για να προβλέψουμε και τη δική μας τύχη! Δάνειο με δάνειο δεν εξοφλείται στον αιώνα τον άπαντα! Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να το καταλάβεις, απλώς ένα κοινό νου να διαθέτεις! Τα γράφαμε κάποιοι και μοιάζαμε γραφικοί ή λαϊκιστές, τώρα αυτά ακούγνται και από ''επίσημα'' χείλη εντός και εκτός Χώρας.

΄Αλλωστε είτε το θέλουμε , είτε όχι, στις μέρες μας αρκετοί έλκουν την καταγωγή τους από τα Γαϊδουρονήσια! Αυξάνονται και πληθύνονται! Η αναισθησία ήταν η μάστιγα της εποχής και προ κρίσης! Αλλά το προσπερνούσαμε κι αυτό όπως και τόσα άλλα! Κι ακόμα δε λέμε να αλλάξουμε νοοτροπία και να αναθεωρήσουμε τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής! Ακόμα δε θέλουμε να πιστέψουμε την κεραμίδα που έπεσε πάνω μας και που εκεί θα μείνει για χρόνια!... Και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό! Ας ελπίσουμε πως θα το ξεπεράσουμε σύντομα και θα συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση. 

 
Αυτό που βλέπουμε πλέον στις οθόνες δεν είναι άλλο από ένα σήριαλ υπεράνω πάσης φαντασίας σε εξέλιξη , με σκηνές και πλοκή απείρου κάλλους ! Είναι στιγμές που δεν πιστεύω στα αφτιά μου με όσα ακούω και φυσικά προτιμώ να την κλείνω! Κάποτε λέγαμε ''κοίτα πώς κάνουν... σαν τις γυναικούλες'' ... τώρα πια έχουμε γεμίσει ''γυναικούλες΄΄ παντού! Δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα, κατέληξε κανόνας! TV το μεγαλείο σου και το Κατιναριό σου!!

Δυστυχώς κατάφεραν ... καταφέραμε; Να κρίνουμε οτιδήποτε συμβαίνει κατά πόσον είναι καλό ή κακό σύμφωνα πάντα με το τι βολεύει εμάς ... έχουμε χάσει δυστυχώς την οπτική του γενικού καλού ή κακού καθώς και τις προεκτάσεις/διαστάσεις του μακροπρόθεσμα και νομίζω πως αυτό είναι η αχίλλειος πτέρνα μας! Εκεί επάνω ποντάρουν και κατευθύνουν έντεχνα την κρίση του θεατή προς συγκεκριμμένη κατεύθυνση σκέψης μόνο! Και πάντα υπάρχει ένα θέμα για να αποσπά την προσοχή από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθείς πλέον στην καθημερινότητα του! 
 
Και μια και μιλάμε συνέχεια για βία, δεν είναι βία το να μην ξέρεις αν θα πληρωθείς και τι θα πάρεις; Δεν είναι βία το να μένεις άνεργος χωρίς προοπτική να βρεις δουλειά ξανά; Δεν είναι βία το να μην έχεις να πάρεις τα φάρμακά σου ή να πληρώσεις το ρεύμα και το νερό; Δεν είναι βία το να κινδυνεύεις να χάσεις το σπίτι σου; ΄Ολο αυτό που ζει ο πολίτης 3-4 χρόνια τώρα δεν είναι συνεχής βιασμός της προσωπικότητας του, της ψυχικής και πνευματικής του υγείας; Ναι μεν δεν τεκμηριώνεται αλλά δεν παύει να είναι η χειρότερη μορφή βίας! Γυρνάμε σε εποχές σκλαβιάς, το μόνο που λείπει για την ώρα είναι το μαστίγιο! Λειτουργεί σε άλλη μορφή βέβαια , αόρατο αλλά υπαρκτό! Σε τι να ελπίζει κάποιος πλέον; Σε καλύτερες μέρες; Πώς και με ποιο τρόπο; Με την κατάσταση εδώ που έχει φτάσει, τι προοπτικές υπάρχουν; Ακόμα και η επιβίωση για αρκετούς έχει γίνει όνειρο απατηλής νυκτός! Και κάποιοι τιτιβίζουν και τσιρίζουν '' όποιος δεν μπορεί να προσαρμοστεί ας πεθάνει!'' Λαμπρά!! Σε τι να προσαρμοστείς; Στην αφαγία , στην αφραγκία και στην εξαθλίωση; ...Καλό θα ήταν να έδινε και μια συνταγή προσαρμογής σ' αυτό που λέει!

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι (και προ κρίσης υπήρχαν) σε καίριες θέσεις, που όμως ούτε γράμμα για το ταχυδρομείο δεν θα τους εμπιστευόσουν, παρ' όλα αυτά ασκούν επιρροή και στα κοινά και στη σκέψη σου και κατευθύνουν τη ζωή σου!

Είναι γεγονός πάντως ότι αυτό που ζούμε, δεν ξανάγινε! Ξεπερνάει κάθε όριο φαντασίας! Εκπομπές σποράς φόβου και τρόμου και ενδιάμεσα συνταγές μαγειρικής!! Τρέλα σκέτη δηλαδή! Χρειάζονται γερά κότσια για να κρατηθεί κανείς και να μοντάρει το μυαλό και τη σκέψη του! Και προπαντός να διατηρήσει τη μνήμη του, γιατί χωρίς μνήμη άγεται και φέρεται, προσκυνώντας και εδραιώνοντας τους ''βιαστές''του! 

================
Nίκη Παπουλάκου. 

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ιανουάριος 2014 

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

NIKH PAPOULAKOU SKORPIES SKEPSEIS 21-02-2017

Η εκπομπή της Τρίτης 21/02/17 στο Ράδιο Ήλιος

Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017

''ΤΑ ΑΚΟΡΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ'' ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Μας δουλεύουν κανονικά...Και το παιχνίδι καλά κρατεί, εκφοβισμός,, απειλές, από όλες τις πλευρές, ανακύκλωση των ίδιων θεμάτων περί μειώσεων και αφορολογήτου, κόντρες στα παράθυρα της TV και στη Βουλή και όλα τα συνήθη πλέον!

Και η αντιπολίτευση δηλώνει ''έτοιμη να κυβερνήσει'' ... το ακυβέρνητο! Προτιμούν εκλογές παρά να κλείσει η αξιολόγηση ... αυτό από στόματος Αντιπροέδρου της ΝΔ! Πουθενά αντίσταση κατά των επιβαλλόμενων μέτρων λιτότητας και περαιτέρω απαιτήσεων των Δανειστών! 

Αυτό τώρα πώς να το δει κανείς ... εύχεσαι την αποτυχία της αξιολόγησης αρκεί που θα πάρεις το πηδάλιο; Απογοήτευση και μόνο απογοήτευση ... ούτε Αντιπολίτευση δεν έχουμε σε αυτό τον τόπο! Στην ουσία ''δικαιώνουν'' τους Δανειστές για τις απαιτήσεις τους, αφού έχουν να κάνουν με μια αναξιόπιστη και καταστροφική Κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των Αντιπολιτευτικών κομμάτων!

Ο δε Σόϊμπλε μπορεί να περιμένει λέει ως τον Ιούνιο για να κλείσει η αξιολόγηση ... μας εμπαίζει απροκάλυπτα και φυσικά η τακτική του στηρίζεται εκ των έσω, παράδειγμα ως άνω! Άσε που αυτή τη στιγμή είμαστε ένα διαπραγματεύσιμο χαρτί στα χέρια του εν όψει των εκλογών στη Γερμανία!

Πώς να κλείσει όμως μια αξιολόγηση και μάλιστα υπέρ του τόπου και του λαού, όταν εμείς οι ίδιοι μιλάμε για ανίκανη, αναξιόπιστη Κυβέρνηση, για μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν, για καταστροφείς! Θα ήταν αστείο να πιστέψει κάποιος πως με αυτή την κατάσταση που επικρατεί εντός, η όποια αξιολόγηση θα κλείσει και το σπουδαιότερο, το να κλείσει υπέρ μας! Μόνοι μας σκάβουμε το λάκκο για να πέσει μέσα ο λαός, γιατί ο λαός είναι που πληρώνει 7 χρόνια τώρα τη νύφη! Πολιτικοί, έχοντες και κατέχοντες είναι μια χαρά και θα εξακολουθήσουν να είναι!

Αλήθεια, περιμένει κανείς φως στο τούνελ μετά από όλα αυτά και να το φέρει ποιος; Το λυπηρό είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο πειστικό από κανέναν! Μόνο κλεφτοπόλεμος εντυπώσεων και κόντρες στο ποιος θα το κάνει καλύτερα ή ποιος είναι ο χειρότερος! Απελπιστική η κατάσταση για τον πολίτη που του έχουν μαυρίσει την ψυχή με τα ''ίδια νέα'' τρόμου που του αναλύουν καθημερινά! Και η θνησιμότητα αυξάνει, οι αρρώστιες ομοίως! Και μέσα σε όλα έχεις και τον ΕΟΠΠΥ να ζητάει υπεύθυνη δήλωση γιατρού για το προσδόκιμο της ζωής καρκινοπαθούς, προκειμένου να του χορηγηθούν φάρμακα! Γιατί άραγε αυτό; Μήπως για να κρίνουν αν αξίζει τον κόπο να τα πάρει ή να τον στείλουμε πιο γρήγορα; Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε φυσικά, ψάχνουν τρόπο να το ''βελτιώσουν''!

Είδαμε τι έγινε και με τα μπλοκάκια, κατά χιλιάδες τα κλείνουν! Φαντάζεται κάποιος πως όλοι αυτοί αποφάσισαν να μείνουν άνεργοι; Όχι φυσικά, θα καταλήξουν στη μαύρη εργασία μάλλον, εκεί οδηγούν αυτά τα μέτρα και στην πλήρη εξαθλίωση των Ταμείων που θα χάνουν έσοδα από εισφορές!
Κάθε άλλο παρά μεταρρυθμίσεις όλα αυτά, εισπρακτικά μέτρα είναι, ότι πιάσουμε κι ότι αρπάξουμε, καμιά μελέτη ή πρόνοια για περαιτέρω συνέπειες που τυχόν επιφέρουν επί του συνόλου!

Σύμφωνα με στοιχεία της «Καθημερινής της Κυριακής», σε όλη τη χώρα υπάρχουν περισσότερα από 1,53 εκατομμύρια καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ έως 1.000 ευρώ, και τα συσσωρευμένα «φέσια» στα τέλη του 2016 είχαν φτάσει τα 469,4 εκατομμύρια. Άλλη μία επιτυχία των μέτρων! Και φυσικά ο αριθμός θα αυξάνει με την πάροδο του χρόνου, ειδικά αν σκεφθεί κανείς πως θα συρρικνωθεί κι άλλο το εισόδημα του πολίτη!

Και για να ξέρουμε τι πληρώνουμε με βάση την ανάγκη μας για το αγαθό που λέγεται ηλεκτρική ενέργεια, τουλάχιστον ένα 100% πάνω σε ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ ,ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, λοιπούς φόρους, Δ.Τ., ΦΠΑ! Μόλις έφυγε ο ΕΝΦΙΑ από το λογ/σμό, μας φόρτωσαν τις Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις που άλλαξαν όνομα πρόσφατα! Χωρίς χαράτσι δε γίνεται να έχεις ρεύμα, πρέπει να το πάρουμε απόφαση φαίνεται!

Άνοιξε και το Τριώδιο, η νηστεία για πολλούς είναι μόνιμη πλέον και από μασκαράδες γεμάτος ο τόπος! Καλές Απόκριες!
Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Θέατρο ''ΑΥΛΑΙΑ'' παρουσίαση βιβλίου


Στο θέατρο ''ΑΥΛΑΙΑ'' Πειραιά,  Δευτ. 6 Φεβρουαρίου στην παρουσίαση του βιβλίου ΄΄Οδοστρωτήρας'' του γνωστού δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου. Καλλιτέχνες, τοπικοί παράγοντες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και φίλοι του Συγγραφέα παρόντες και φιλικό κοινό επίσης.Συντελεστές από το χώρο της δημοσιογραφίας και του θεάτρου. Οικοδεσπότης ο γνωστός Καλλιτέχνης Κώστας Πρέκας που μαζί με συνεργάτες ηθοποιούς διάβασαν κείμενα από το βιβλίο.

 Εδώ με τον Συγγραφέα πριν την έναρξη της παρουσίασης.

Με Κώστα Πρέκα και Μαίρη Βιντιάδου

 Οι συντελεστές όλοι επί σκηνής!Με τον συγγραφέα και την Συντονίστρια της βραδιάς Γιασεμί Εγγλέζου


Φωτογραφικό υλικό από Πέτρο Αθανασόπουλο!

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Ψυχανεμίσματα .....Οι Κυβερνήσεις πέφτουνε μα το Μνημόνιο μένει....


Εξευτελισμός και ταπείνωση διαρκείας, ο κόσμος αργοπεθαίνει, το μέλλον διαγράφεται με μέτρα θανάτου ψηφισμένα από τώρα ... και η τελευταία αχτίδα ελπίδας για το αύριο σβήνει! ... Περιμένεις μόνο τα χειρότερα, οικογενειακός προγραμματισμός ανέφικτος, αγοραστική δύναμη σε φθίνουσα, λαός σε ισόβια καταδίκη και οι προκαθήμενοι στην κοσμάρα τους και στη μάχη της καρέκλας!

Άλλη μια συνεδρίαση του Eurogroup για να καταλήξει στα ίδια τα γνωστά! Απαιτήσεις νέες για ψήφιση μελλοντικών μέτρων, απειλές και άνθρακες οι θησαυροί. Κάθε αξιολόγηση και η Ελλάδα στο σκαμνί να βάλλεται από παντού και να αντιμετωπίζει ποινή ισόβια ή θανατική! Πάει για 8 χρόνια αυτή η ιστορία, ΔΝΤ και Σόϊμπλε μας παίζουν μπαλάκι! Κι έρχεται τώρα το ΔΝΤ, μετά από 7 χρόνια ξαφρίσματος της περιουσίας, εισοδήματος και οικονομιών του Έλληνα, τώρα που το 40% ζει στα όρια και κάτω από τα όρια της φτώχειας, να επιμένει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο! 
 
Μα φίλτατοι δεν μας λέτε κάτι νέο, και ο πλέον αδαής από οικονομικά μπορεί να το δει καθαρά πως δεν είναι βιώσιμο και δεν υπήρχε περίπτωση να ήταν, με όλα αυτά τα μέτρα των ''σωτήριων'' προγραμμάτων σας της τελευταίας 7ετίας! Αν και το βιώσιμο για σας θεωρώ πως είναι το κατά πόσον οι δανειστές θα εισπράττουν τα χρήματα τους και σχεδόν καθόλου για το κατά πόσον έχει βιωσιμότητα αυτός ο τόπος και οι πολίτες του με τα μέτρα που επιβάλλετε! 
 
Και φυσικό είναι να ανησυχείτε καθότι λίγο πιο κάτω θα στερέψουν οι ''αγελάδες'', θα δαπανηθεί και το τελευταίο Ευρώ του Έλληνα πολίτη στα χρέη και τους φόρους που του θέσατε, οπότε από πού θα εισπράττετε πλέον; Από ένα κράτος χωρίς επενδύσεις, ανάπτυξη, έσοδα, με εξαθλιωμένους πολίτες ; Και τι προτείνετε δηλαδή; Μέτρα μέχρι τελευταίας ρανίδας του πολίτη και μετά θα μας δώσετε και μια κλωτσιά; Ή ήδη την έχετε έτοιμη;
Ε αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί ... 7 χρόνια τώρα δεν έχουμε νέα και ειδήσεις, έχουμε ένα μόνιμο θέμα το πώς θα διαλύσουμε τα πάντα και πώς θα αφαιρέσουμε χρήματα από την τσέπη του πολίτη με όποιο τρόπο! Μήπως να σας πληρώνει φόρο επειδή εξακολουθεί και υπάρχει; Μόνο αυτό δεν φορολογήσατε ακόμη! Τα μέτρα δεν απέδωσαν σε ''σωτηρία'' οδήγησαν μόνο στην φτωχοποίηση του Έλληνα και στην εργασιακή ζούγκλα! Περιθώρια ανάκαμψης δεν διαγράφονται, τουλάχιστον όχι για τον λαό αυτού του τόπου, δεν έχει τίποτα να περιμένει αυτός ο λαός πλέον για καλύτερες μέρες με την πορεία που δημιουργήσατε! Υποδούλωση εργασιακή, δουλεία και όχι δουλειά, συνθήκες διαβίωσης πρωτόγονες και περιθώρια καλυτέρευσης του βιοτικού του επιπέδου μηδενικά!

Και διερωτάται κανείς, όλοι αυτοί που τρώγονται για την εξουσία, αυτό δεν το βλέπουν; Με αοριστολογίες επιμένουν και προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους! Και τι θα γίνει στη συνέχεια; Θα πέφτουν κυβερνήσεις, θα ανεβαίνουν άλλες και το μοτίβο της αξιολόγησης θα παραμένει το ίδιο; Και πόσους ακόμη Έλληνες θέλουν να ζουν χωρίς τα απαραίτητα αγαθά διαβίωσης; Πόσους θέλουν να στείλουν στον τάφο ακόμη; Το μόνο επάγγελμα που έχει άνοδο τελευταία είναι ''οι αγορές χρυσού'' και τα ''Γραφεία Τελετών''! Ειδικά τα Γραφεία Τελετών δεν προλαβαίνουν από τις κηδείες! Σε λίγο δεν θα επαρκούν τα νεκροταφεία! Αλλά ξέχασα, θα το λύσουν κι αυτό με την καύση των νεκρών!

Ότι και να λέμε, η ουσία είναι ότι τον πολίτη τον έστησαν στον τοίχο, όλοι εκείνοι που επί έτη ασελγούσαν πάνω του και έφτιαχναν περιουσίες! Αυτοί επιβίωναν, επιβιώνουν και θα επιβιώνουν, ούτε η διαπλοκή, ούτε η διαφθορά πατάχθηκε, αντιθέτως ανεβήκαμε 11 σκαλοπάτια στη θέση διαφθοράς στην παγκόσμια λίστα!

Το πλέον ''ανέντιμο'' νομίζω πως είναι να λες στον άλλο, φταις που πίστεψες στην ''ευμάρεια'' προηγουμένων ετών, φταις που πάλεψες για να φτιάξεις κάτι, φταις που επιμένεις να ζεις όντας συνταξιούχος, φέρε πίσω ότι έχεις και ζήσε με αέρα κοπανιστό! Τα ''λαμόγια'' εξαιρούνται, έχουν αποθέματα για τρεις γενιές και βάλε! Κατά τα λοιπά ψήφισε με για να υπογράψω κι άλλα μέτρα κι άλλες μεταρρυθμίσεις εις βάρος σου! 
 
Η μεγαλύτερη δε βλακεία του πολίτη να πιστεύει ακόμα σε χρώματα και κόμματα που αποδεδειγμένα και τον ξεγέλασαν και τον έκαψαν με τις πολιτικές τους! Το πρόβλημα είναι κοινό για όλους και μόνο ενωμένοι ίσως καταφέρουμε κάτι! Χωρίς κοινή πολιτική ενάντια στην επιβαλλόμενη θανατηφόρα λιτότητα, δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει, όσες Κυβερνήσεις κι αν ανέβουν πάνω!

Ποτέ δεν είναι αργά Κύριοι, να δείτε και να αναγνωρίσετε τα λάθη σας και από κοινού να βρείτε μια λύση κι ένα σωστό τρόπο αντίστασης στο κακό που έχει πέσει στα κεφάλια αυτού του λαού και που δεν είσαστε άμοιροι ευθυνών για αυτό!
Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''  09.02.2017

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Eμείς τα πειραματόζωα...Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το 35% των πολιτών ζει με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ ... διερωτάται κανείς πού το ξοδεύουν ''τόσο'' χρήμα! 
 
Πάνω από μισό τρισεκατομμύριο ευρώ χάθηκε από την αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων από το 2007 - 2008 μέχρι σήμερα εξαιτίας της δραματικής υποχώρησης των τιμών και της πλήρους απαξίωσης σπιτιών, γραφείων, καταστημάτων, αγροτεμαχίων.

Τόσο υπολογίζεται η απώλεια που καταγράφεται μέχρι το τέλος του 2016, καθώς η μείωση τιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ξεπερνά πλέον το 42%! ... Επί πλέον αν σκεφθεί κανείς πως προστέθηκαν και φόροι και τεκμήρια για την όποια ακίνητη περιουσία διαθέτει κάποιος ... ποιος αποζημιώνει τον πολίτη για όλα αυτά; Ουδείς! Στη χασούρα μόνος, στο εισόδημα συνεταίρος το Κράτος για να μην πω κάτι άλλο! Ότι είχε αποκτήσει κάποιος με θυσίες, για εξασφάλιση, για καλύτερη ζωή, καλύτερα γεράματα, εξανεμίζεται μέρα με τη μέρα!

Οι αγορές χρυσού σήκωσαν ότι είχε για ''σκότωμα'' ο πολίτης, ακόμα και χρυσές λίγες ρευστοποιούνται σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ για να τα βγάλει πέρα! Μέχρι να στερέψουν κι αυτά και μετά τι; Η απόλυτη εξαθλίωση. Και παρ' όλα αυτά ακόμα είμαστε στη συζήτηση για περαιτέρω μειώσεις και περικοπές. Κι αυτή η αξιολόγηση πια έχει γίνει σήριαλ πολλών επεισοδίων, φθάνουν στο παρά πέντε και πέφτουν νέες απαιτήσεις κάθε φορά ... απ' το Δεκέμβρη θα έκλεινε, την βλέπω να φθάνει στις εκλογές της Γερμανίας και βάλε, εκτός κι αν μας παίξουν με εκλογές για να περάσουμε τάχα σε νέα διαπραγμάτευση και νέο σώσιμο!

Έχουμε και τον Μάριον Ντράγκι τον Πρόεδρο της ΕΚΤ που διεμήνυσε πως ''Εάν οποιαδήποτε χώρα βγει από την Ευρωζώνη, η κεντρική της τράπεζα «θα πρέπει να ρυθμίσει πλήρως» όλες τις οφειλές που μπορεί να έχει απέναντι στο ευρωσύστημα !'' ... τι θέλει να πει ο ποιητής; Του κερατά και ραβδιές ... μη διανοηθεί κανείς να βγει από την Ευρωζώνη, απαιτητά όλα τα χρέη και μετά έξοδος! Από βιασμό σε βιασμό δηλαδή. Τελικά πολύ ''ευτυχισμένη οικογένεια'' αυτή η ΕΕ. Προς τι η επιλογή φτωχών Εταίρων λοιπόν, για να τους εξαθλιώσουν περισσότερο ή για να τους εξευτελίσουν; Ένας συνεταιρισμός γίνεται για καλύτερες αποδόσεις προς όφελος αμφοτέρων των πλευρών, εκτός κι αν οι ισχυροί του Βορά επέλεξαν αδύναμες Χώρες για να τις υποδουλώσουν και να τις ''εκμεταλλευτούν''! 
 
Παράδειγμα εμείς τα πειραματόζωα, που χρειάστηκαν 10 χρόνια εντός ΕΕ για να αρχίσει η κατεδάφιση της ζωής μας και η κατάταξη μας στις Βαλκανικές Χώρες, αυτές που έστελναν μετανάστες επί σειρά ετών στη Χώρα μας, για να ζήσουν και έζησαν καλύτερα!
Έπρεπε να γίνουμε μέλος της ΕΕ για να υποβαθμισθεί το επίπεδο διαβίωσης μας; Ας μου πει κάποιος τι καλό είδαμε από την ένταξή μας και εντεύθεν! 
 
Από την επομένη ξυπνήσαμε με μειωμένο εισόδημα κατά 30% τουλάχιστον, που όμως τεχνηέντως δεν μας άφησαν να το καταλάβουμε γιατί άνοιξαν οι κάνουλες των Τραπεζών με το πλαστικό χρήμα και τα δάνεια σε Δημόσιο και Ιδιώτες! Κι αφού μας έδεσαν για τα καλά με χρέη στο σημείο που ''ήθελαν'', έκλεισαν τις κάνουλες και τα ζητούν πίσω τετραπλά! 
 
Άσε τις φούσκες ενοικίων και αγοραπωλησιών! Αγόρασε ο κόσμος με στεγαστικά φούσκες, έσκασαν στη συνέχεια και καλείται να τις ξεχρεώσει! Το ρίσκο απ' ότι φαίνεται βάρυνε μόνο τον πολίτη, οι δανειστές κανένα ρίσκο! Κι έχεις και τον φίλτατο Άδωνη να λέει πως πρέπει να διαγραφεί το χρέος της ΝΔ για να κάνει νέα αρχή! Και γιατί όχι της Ελλάδος φίλτατε; Και γιατί όχι του κάθε ταλαίπωρου που πληρώνει φούσκες και κερατιάτικα ; Δεν περιμένω φυσικά απάντηση, φαντάζομαι ούτε κι εσείς!

Και η χρονιά προβλέπεται με αναταράξεις πάσης μορφής ανά την Υδρόγειο, το τοπίο αλλάζει, τι θα βγάλει θα το δούμε και θα το ζήσουμε, όρεξη και αντοχές να έχουμε!

Καινούργιοι παπάδες, καινούργια καμηλαύκια! Ή που θα ξυπνήσουν οι λαοί ή που θα πέσουν σε χειμερία νάρκη! Μέση λύση δεν υπάρχει, εδώ που έχουμε φθάσει πλέον. Και η Κίνα πρόθυμη να διαφεντέψει ως ''αρωγός'' της Υδρογείου σε περίπτωση που χρειασθεί και στηρίζει Γερμανία ! Ανοίγονται μέτωπα απ' ότι φαίνεται! Καλή μας δύναμη λοιπόν να παρακολουθήσουμε και να αντέξουμε στις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις!
Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' - ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ ... 02/02/17