Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Στη μίζα είναι δύο οι συμβαλλόμενοι!

 



Η οικονομική εξάρτηση (όπως και κάθε εξάρτηση) είναι μία μόνιμη σκλαβιά ακόμα και εν καιρώ ειρήνης. Αυτό το παιχνίδι παίχτηκε εις βάρος του Ελληνικού λαού από τις αρχές ειδικά της δεκαετίας του 2000. Έδιναν αφειδώς κάρτες και δάνεια οι Τράπεζες, χωρίς ειδικές προϋποθέσεις και κριτήρια και μόλις χρεώθηκε μεγάλο ποσοστό πολιτών, άλλοι θέλοντας να βελτιώσουν τη ζωή τους και βάσει των οικονομικών τους, κι άλλοι απερίσκεπτα, έσκασε η βόμβα της οικονομικής κρίσης/χρεοκοπίας. Τους οδήγησαν άλλους σε ανεργία, άλλους σε μισθούς πείνας κι άλλους τους άφησαν με το 50% του εισοδήματος τους, αδιαφορώντας για το πώς θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Επί πλέον δημιούργησαν νέα γενιά φόρων και διαφόρων απαιτήσεων του Κράτους που όλες προϋποθέτουν να βάλεις το χέρι στην τσέπη! Ο ΕΝΦΙΑ από έκτακτος που παρουσιάστηκε στην αρχή της κρίσης,  κατέληξε μόνιμος στην πλάτη μας. Τελικά σήμερα χρωστούν όχι μόνο δανειολήπτες αλλά και μη δανειολήπτες, απλώς γιατί δεν τα βγάζουν πέρα με φόρους, ακρίβεια και κόστος ζωής. Όσο για τα κόκκινα δάνεια δεν κινδυνεύουν μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να χάσουν το σπίτι, αλλά και οι εγγυητές, εάν και εφ’ όσον ο δανειολήπτης αδυνατεί να πληρώσει. Μια Κοινωνία μπάχαλο! Και οι Κυβερνώντες με θράσος να φωνάζουν και να λένε πως είναι οι καλύτεροι, έδωσαν αυξήσεις, επιδόματα, έστειλαν γράμμα για την ακρίβεια στην Κομισιόν (εδώ γελάνε), καθαρά επικοινωνιακή κίνηση στο παρά πέντε των Ευρωεκλογών! Όπως και οι περισσότερες αναφορές εφ’ όλης της ύλης συνεχώς. Διανέμουν εντυπώσεις. Οι υγειονομικοί στα κάγκελα, ελλείψεις παντού κι οι αρμόδιοι επιμένουν πως έχουν κάνει το σωστό σε όλα, δηλαδή βγάζουν τρελό όποιον διαμαρτύρεται με σημαία το 41% των Εκλογών. Και πολύ φοβάμαι πως θα ενισχυθεί και μετά τις Ευρωεκλογές, η έπαρση πως ο λαός περνάει καλά και τους επιβραβεύει εκτός από κάποιους ‘’τρελούς’’. Υγεία και περίθαλψη με περικοπές Φαρμάκων ή αύξηση συμμετοχής ασφαλισμένου, στις εξετάσεις, συνταγογράφηση  χαράτσι. Το από πού θα τα βρει ειδικά ο συνταξιούχος για να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά που του φορτώνουν, κανείς δε νοιάζεται. Tόσο χαμηλού επιπέδου πολιτικές συζητήσεις δεν θυμάμαι, επιχειρήματα ανύπαρκτα, μόνο το μόνιμο μπαλάκι φταίτε εσείς, από τον έναν στον άλλο σε κάθε θέμα που προκύπτει. Κουράστηκα να ακούω για ότι προκύπτει συνέχεια το ‘’φταίει ο Σύριζα ή ο Τσίπρας’’, λες και τις μνημονιακές υποχρεώσεις μόνο η τετραετία του Σύριζα τις έφερε, λες και η φοροδιαφυγή ή τα κυκλώματα σ’ αυτή την 4ετία γεννήθηκαν και τέλος η καραμέλα του τύπου, όλα πάνε καλά και το άλλο : αν ο κόσμος είχε πρόβλημα, θα ήταν στους δρόμους συνέχεια. Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας πλέον και καλά μας κάνουν, εμείς δίνουμε δικαίωμα.

Ούτε η φοροδιαφυγή πατάχθηκε, οι απάτες και τα κυκλώματα καλά κρατούν μέσα στην Κοινωνία ακόμα και στο Δημόσιο. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Εφορίας Χαλκίδας. Και η αντίδραση ήταν να κλείσει η Εφορία και να μεταφερθεί μαζί με τους φακέλους στην Αθήνα. Και να μείνουν εκτός οι εργαζόμενοι ή να κατεβαίνουν Αθήνα; Είναι τρόπος εξυγίανσης αυτός; Πιο εύκολα δε θα γινόταν το ψάξιμο στη Χαλκίδα παρά στο όπου καταλήξουν οι φάκελοι με τη μεταφορά τους; Μου θυμίζει ολίγον από το τσιμέντο στα Τέμπη! Θεωρώ ότι η συγκάλυψη ευνοείται κατ’ αυτόν τον τρόπο, παρά η εύρεση της ρίζας του κακού και η εξιχνίαση της υπόθεσης. Κάθε φορά που βγαίνει κάτι στη φόρα, η δράση και αντίδραση των Αρχών είναι γνώριμη πλέον. Το κάθε σκάνδαλο όταν ξεσπάει και το αφήνουν να ίπταται, συνήθως κάτι εξυπηρετεί και μετά περνάμε σε άλλο. Μήπως θυμάται κανείς το Σκάνδαλο της Ζακύνθου με τις συντάξεις σε τυφλούς που δεν ήταν τυφλοί; Ήταν στα πλαίσια της δικαιολόγησης περικοπών στις συντάξεις μαζί και με άλλα παρόμοια. Το ίδιο έχει συμβεί και με τα φάρμακα, κάθε φορά που επιβάλλεται χαράτσι ή περικοπή  εξυπηρέτησης σε περίθαλψη, βγαίνει κι ένα σκάνδαλο φαρμάκων και συνταγογράφησης που το χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα που συμβαίνουν στον τόπο μας 12 χρόνια τώρα! Για να είμαστε βέβαια ακριβοδίκαιοι, τα κυκλώματα επιβιώνουν από αυτούς που ενδίδουν για να καλύψουν ατασθαλίες τους ή για να γίνει η δουλειά τους πιο γρήγορα. Τη μίζα τη συντηρούν 2 μέρη ποτέ ένα. Φυσικά υπάρχουν οι πολίτες που βλάπτονται και καμιά σχέση δεν έχουν με εξαπάτηση ή απόκρυψη στοιχείων, αλλά θα μου πείτε ποιος νοιάζεται γι αυτούς; Κι αν κάποιος μιλήσει του κόβουν και τη γλώσσα.

Παρεμπιπτόντως, το σκάνδαλο της Χαλκίδας είχε καταγγελθεί όχι ειδικά για Χαλκίδα, γενικώς για πράγματα που συμβαίνουν σε Εφορίες από τον περασμένο Ιούλιο στο Documento. Είναι από αυτά που όλοι γνωρίζουν και κανένας δε μιλάει. Ωραίοι και μοιραίοι ... αμ δε βλέπω ξημέρωμα. Όταν ψηφίζεις ένα κόμμα επειδή δε βρίσκεις ενδιαφέρον σε κάποιο άλλο κι όχι γιατί περνάς καλά ή έχεις προοπτικές, τι να πω χρήζει ψυχιατρικής εξέτασης το γεγονός. Είναι κάτι που το ακούς από πολλούς αυτό, ή ότι ‘’σιγά μην πάω να ψηφίσω’’. Και τα 2 αψυχολόγητα. Ανθρώπους βρείτε να ψηφίσετε και σίγουρα υπάρχουν, σεντόνια τα ψηφοδέλτια, εκατοντάδες υποψήφιοι, έψαξε κανείς πριν ψηφίσει;... Σας αφήνω με τον προβληματισμό....

Νίκη Άννα Παπουλάκου

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 

             Ψυχανεμίσματα ... 30 Μάη, 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια: