Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Mετά τη Σταύρωση, η Ανάσταση!

 


Από το ''ωσαννά'' ως το ''Σταύρωσον αυτόν'' μια χαψιά δρόμος ... πόσοι δεν το έχουν ζήσει έστω και μια φορά στη ζωή τους;  Ο καθένας σηκώνει το δικό του σταυρό προσμένοντας την Ανάσταση ,  πορεία με πορεία βέβαια έχει διαφορά! ... Πορεύεσαι με μίσος ή με απόθεμα αγάπης ακόμα και στα δύσκολα; Μόνο η αγάπη και η συγχώρεση οδηγεί στη λύτρωση. Μετά τη Σταύρωση η Ανάσταση! Χριστός Ανέστη! Μας χρειάζεται μία Ανάσταση, ψυχής και πνεύματος, μια Ανάσταση όλων των αξιών που ξεχάστηκαν! Άραγε πόσα από τα ''δεν πειράζει'' που είπες στη ζωή σου σε σημάδεψαν;... Το σκέφθηκες ποτέ; Τα τελευταία χρόνια  Εβδομάδα των Παθών περνούν όλο και περισσότεροι κατ’ εξακολούθηση, προσμένοντας κι αυτοί τη δική τους Ανάσταση ! Ας ευχηθούμε ο καθείς να βρει τη δική του Ανάσταση, πιστεύοντας στην θυσία και Ανάσταση του Θεανθρώπου.



Το ένα χέρι είναι για να παίρνει και το άλλο για να δίνει! ¨Όταν λειτουργούν εξ’ ίσου σωστά και τα δύο, τότε υπάρχει ισορροπία στην τσέπη μας και στη ζωή μας. Χρησιμοποιώντας μόνο το ένα εκ των δύο, χαλάμε την ισορροπία και πιο κάτω θα πληρώσουμε το τίμημα , το οποίο μπορεί να έχει σχέση με υλικά μα και με άλλα πολύτιμα αγαθά έμψυχα ή άψυχα! Ένα περίεργο πράγμα που συμβαίνει, όταν δίνεις αντί να αδειάζεις γεμίζεις, οτιδήποτε δίνεις με την καρδιά σου , αργά ή γρήγορα το λαμβάνεις πίσω με άλλη μορφή και από εκεί που δεν το περιμένεις! Κάτι που για μας δεν χρησιμεύει για κάποιον άλλο μπορεί να είναι χρήσιμο ,  δώστε και μην κρατάτε ρούχα ή αντικείμενα που για χρόνια δεν έχετε χρησιμοποιήσει! Το βασικό ''μειονέκτημα'' του αξιοπρεπούς ατόμου είναι ότι κουβαλάει το βάρος των προβλημάτων του ολομόναχος καθότι δύσκολα τα εκθέτει, και δύσκολα είναι ορατά ή πιστευτά από τους άλλους. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να ψάξουμε να βρούμε, που ενώ έχουν ανάγκη το περνούν αξιοπρεπώς και μόνοι. Δίνοντας  αφήνουμε χώρο στην καρδιά  , στα ντουλάπια, στις ντουλάπες , στις αποθήκες μας για να έρθουν καινούργια ! Αν το καινούργιο έρθει και δε βρει χώρο θα φύγει! Πρέπει τακτικά να κάνουμε ξεκαθαρίσματα και μέσα μας και στο σπίτι μας. Η ηρεμία της ψυχής εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων μας.

Ο νους διαθέτει παλέτα χρωμάτων, εξαρτάται ποια από αυτά χρησιμοποιείς για να βλέπεις! Η εναλλαγή των χρωμάτων ακόμα και την ίδια εικόνα την κάνει να φαίνεται διαφορετική! Κάπως έτσι δεν βαριέσαι τη ζωή, αξιοποιώντας σωστά την παλέτα χρωμάτων του νου, ακριβώς όπως κάνεις και με μια φωτογραφία , παίζοντας με τα χρώματα και το φωτισμό δημιουργείς διαφορετικές όψεις, .... τις ''ζωγραφίζεις'' με την παλέτα του μυαλού! Όποιος διατηρεί την ικανότητα να βλέπει την ομορφιά, δεν γερνάει ποτέ» είχε πει ο Φραντς Κάφκα. Και πόσο δίκιο είχε. Όπως και η ομορφιά της ψυχής καθρεφτίζεται στα μάτια, στο βλέμμα και στο πρόσωπο.

Κοιτώντας το ίδιο τοπίο, δε βλέπουμε όλοι το ίδιο, ούτε εισπράττουμε την ίδια ενέργεια, η λήψη είναι καθαρά προσωπική υπόθεση όπως και η θέα. Όσο μακριά κι αν πας, κουβαλάς μαζί σου κάθε τι που υπάρχει στην σκέψη και στην καρδιά σου, ξεφεύγεις μόνο από ορατές καθημερινές δεσμεύσεις ή φορτία  κι  αυτό το ''να φύγω να ξεχάσω'' είναι σχετικό και κατά περίπτωση! Πρέπει να είμαστε κύριοι των σκέψεων και των παθών μας, μόνο έτσι έχουμε γαλήνη μέσα μας σε όποια κατάσταση κι αν βρεθούμε στη ζωή. Κάποιες φορές βλέπουμε βουνό κάτι που πρέπει να κάνουμε, αρρωσταίνουμε στη σκέψη και μόνο, κι αν τελικά το τολμήσουμε βλέπουμε πως το βουνό ήταν στη  φαντασία του φόβου μας μόνο και ίσως χάσαμε χρόνο χωρίς λόγο κολλημένοι στο φόβο μας!

Και λίγο να έρθουμε στη Σταύρωση της καθημερινότητας μας....Δε μας έλεγαν πως ''οι θυσίες’’ του λαού έπιασαν τόπο; Πώς γίνεται λοιπόν μετά από τόση αφαίμαξη του λαού το χρέος να ανεβαίνει; Και τι πρεμούρα έχουν όλοι αυτοί να τσακώνονται για το ποιος θα παραλάβει ένα καταχρεωμένο και γεμάτο προβλήματα Κράτος; Και να μας λένε θα πολεμήσουν το ‘’βαθύ’’ Κράτος.  Από άλλο πλανήτη φαίνεται ήρθαν μόλις τώρα κι ανακάλυψαν το ‘’βαθύ’’ Κράτος; Αλλά δυστυχώς "η ανοχή και η απάθεια είναι οι τελευταίες ‘’αρετές’’ μιας θνήσκουσας κοινωνίας." Όπως είχε πει ο Αριστοτέλης!... Άραγε έχουμε Σωτηρία; Γιατί η ανοχή μας και η απάθεια σπάει πέτρα. Μήπως είναι καιρός να βγούμε από την ολική καταστολή; Και αυτό για να γίνει πρέπει ο καθένας από εμάς να αλλάξει, να αφυπνιστεί και να μην καταπίνει αμάσητα όσα του σερβίρουν πολιτικοί και ΜΜΕ που κανονικά θα έπρεπε να λέγονται ΜΜΑ (Μέσα μαζικής Αποβλάκωσης)! Τις Τράπεζες τις σώσαμε, παίρνουν, με μικρή διαφορά, το... χάλκινο μετάλλιο Ευρώπης στην απόδοση κεφαλαίου! Αλί σε όποιον έχει πάρει δάνειο και τώρα περνάει των παθών του τον τάραχο! Το μεν Κράτος του στέρησε τη δυνατότητα να το αποπληρώνει, οι δε Τράπεζες τον έδωσαν σε τρίτους ή ‘’’θυγατρικές’’ για να εισπράξουν τα χρωστούμενα. Μόνο των κομμάτων και των επωνύμων τα δάνεια εκατομμυρίων τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης. Αλήθεια τα κόμματα βάσει ποιας υποθήκης ή προσημείωσης, ή εγγύησης έμπρακτης έλαβαν και λαμβάνουν τέτοια ποσά; Ρητορικό το ερώτημα θα μου πείτε! Επίσης τα χρέη του Δημοσίου σε ΔΕΗ έχουν ρυθμιστεί; Αποπληρώνονται; Ποιος ξέρει....

Χρόνια πολλά εύχομαι σε όλους, καλύτερες μέρες, υγεία, ευημερία, ειρήνη και αγάπη!!

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου.


Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... 21/4/2023.


Δεν υπάρχουν σχόλια: