Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Εποχή μετριοτήτων ....

 



Εποχή μετριοτήτων και διεστραμμένων εγκεφάλων καθώς και προτιμήσεων, αυτή που ζούμε. Κατέληξε να θεωρούμε το λογικό και  αυτονόητο, παράλογο και καταχρηστικό και το παράλογο και ληστρικό, αναγκαίο και αποδεκτό. Οτιδήποτε με τίτλο ‘’διαφορετικό’’ συναρπάζει αδιαμφισβήτητα, σε βαθμό που κάποια στιγμή θα ξεχάσουμε τελείως αυτά που ξέραμε. ΄


Εχουμε εκπαιδευτεί δυστυχώς σε θέαση, σχολιασμό και κουτσομπολιό χρόνια τώρα, το δε τραγικό είναι πώς το εφαρμόζουμε τώρα και στις ζωές μας , παραμένοντας στο ρόλο του θεατή , αδυνατούμε να δούμε τον εαυτό μας πρωταγωνιστή στο έργο που παίζεται μπροστά στα μάτια μας. Χειροκροτούμε χωρίς σκέψη και ακολουθούμε το ίδιο, αρκετές δε φορές, για να μην πω τις περισσότερες, σε βάρος της δικής μας ζωής και των αναγκών μας. Οπαδοί ενός συστήματος που από ‘’συνήθεια’’ δεν θέλουμε να αλλάξουμε ούτε αυτό, ούτε εμείς.

Μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις, στα ύψη η ανεργία χρόνια τώρα ή απασχόληση χαρτζιλίκι, καινούργιοι φόροι και φουσκωμένοι οι παλιοί, επόμενο ήταν όλα αυτά που εφαρμόστηκαν εδώ και 12 χρόνια, να οδηγήσουν σε πτώση κατανάλωσης, σε αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων του πολίτη και κατά συνέπεια χρέη παντού, όσο δε για τα Ταμεία, αυτονόητη η συνέπεια της κατάρρευσης τους οικονομικά. Φυσικό επακόλουθο για τα οικονομικά των Ταμείων, χαμηλοί μισθοί, ανεργία, χαμηλά έσοδα. Και φτάσαμε στο 2022, το παρόν Δια Ταύτα μας, που είναι πιο άγριο από όλα τα προηγούμενα. Μετά από όλα αυτά συν την επέλαση της πανδημίας και τώρα του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων, η ζωή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, ακόμα και για κάποιους που κρατιόντουσαν οριακά μέχρι τώρα.

Η ΕΕ πολύ φοβάμαι πως θα πληρώσει ακριβά την εμπλοκή της στις κυρώσεις μαζί κι εμείς που είμαστε ήδη εξασθενισμένοι. Ψάχνουν διάφορους τρόπους να καλύψουν αυτό που έρχεται. Όπως π.χ. θα ανακυκλώνουν τα ούρα λέει για λίπασμα στα φυτά  εν όψει της έλλειψης λιπασμάτων, λόγω πολέμου. Στο Παρίσι για παράδειγμα αναπτύσσεται μια ολόκληρη οικολογική συνοικία στο 14ο διαμέρισμα της πόλης με καταστήματα, γραφεία και 600 κατοικίες, όπου εγκαθίστανται ειδικές τουαλέτες για τη συλλογή ούρων. Μετά την επεξεργασία τους, θα χρησιμοποιούνται ως λίπασμα σε χώρους πρασίνου.

Παρ’ όλα αυτά οι Κυβερνώντες μας δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ανέχειας νοικοκυριών και των βασικών αναγκών τους που δεν μπορούν να καλύψουν. Πετάμε ένα φταίει η πανδημία και ο Πούτιν και καθαρίζουμε! Άσε το τι λέει το στόμα κάποιων… ‘’ακρίβηνε η βενζίνη αλλά οι δρόμοι γεμάτοι αυτοκίνητα’’, ή τις ανεκδιήγητες προτροπές για οικονομία στο ρεύμα, και γενικώς με διαφόρους φαιδρούς τρόπους προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να τα παρουσιάσουν με τον τρόπο που αυτοί θέλουν.  Μας έμαθαν να βλέπουμε την επιφάνεια, το φαίνεσθε και να μην κάνουμε βήμα πιο μέσα.  Σαφώς και υπάρχει ένα ποσοστό πολιτών εύρωστο που κυκλοφορεί, ξοδεύει, γεμίζει τους τουριστικούς προορισμούς ενίοτε, αυτό δε σημαίνει πως τα καλά του τα μοιράζεται με τον άλλο που βλέπει τα τρόφιμα στα ράφια και δεν ψωνίζει γιατί δεν έχει χρήματα. Αυτή την πλαστή εικόνα λοιπόν της ‘’καλοπέρασης’’ μας περνάνε τα κανάλια με το να δείχνουν μονίμως την πληρότητα σε καράβια ή χιονοδρομικά κέντρα κλπ. Άλλωστε εδώ και χρόνια έχει απαγορευτεί η κάλυψη συσσιτίων, αυτοκτονιών και οτιδήποτε χαλάει την εικόνα που θέλουν να περνούν. Οι τουαλέτες που έχουν φορεθεί την τελευταία διετία ειδικά, σε διάφορα ψυχαγωγικά προγράμματα στο γυαλί, ούτε στην 20ετία που πέρασε. Χορταίνει το μάτι λοιπόν και εμείς θεατές και απαθείς στο ‘’φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο’’! Και η ζωή συνεχίζεται … εμείς να δούμε!

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ ''Η Φωνή των Πειραιωτών'' Ψυχανεμίσματα... 14/07/22


Δεν υπάρχουν σχόλια: