Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΑΜΗΝ ΚΙ ΕΜΕΙΣ!

 




Χριστός Ανέστη, αμήν κι εμείς! Μετά από 2 χρόνια καραντίνας ο κόσμος έτρεξε στα εξοχικά και στα χωριά του για Πάσχα. Έσμιξαν οικογένειες μετά από καιρό, ήταν μια ανάσα στα τόσα άσχημα που συμβαίνουν, είθε να εξελιχθεί ομαλά αυτή η μαζική έξοδος σε σχέση με τον ιό και την εξάπλωσή του. Όσοι δουλέψαμε με τον εαυτό μας αυτό το διάστημα, δώσαμε συγνώμες, ζητήσαμε, ξεκαθαρίσαμε το τοπίο μέσα μας, σίγουρα απολαύσαμε λυτρωτικά και ανάλαφρα αυτή την Ανάσταση και το Πάσχα, παίρνοντας δύναμη να συνεχίσουμε στη ζούγκλα της εποχής. Τα προβλήματα υπάρχουν, οι λογαριασμοί τρέχουν, τα έσοδα στάσιμα, απελπιστική κατάσταση για πολλούς. Το γεγονός ότι άδειασε η Αθήνα, δε σημαίνει απαραίτητα πως οι Έλληνες έχουν λεφτά. Κάποιοι πιθανόν να άφησαν απλήρωτους λογαριασμούς προκειμένου να πάρουν μια ανάσα αυτοί και τα παιδιά τους και να βρεθούν κοντά με γονείς που είχαν καιρό να δουν λόγω καραντίνας. Μη βιαστούμε να βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα θεωρώντας πως όλα είναι μια χαρά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην Κοινωνία.

Και δεν προλαβαίνουμε να πούμε ‘’δόξα σοι ο Θεός’’ πάλι ‘’βόηθα Παναγιά’’. Μιλούν για νέα μορφή ηπατίτιδας σε παιδιά ανεξιχνίαστης προέλευσης για την ώρα.  Στη δε Σαγκάη αυτό που συμβαίνει ξεπερνά και την πλέον υπερβάλλουσα φαντασία. Η ανθρώπινη ύπαρξη σε μηδενική αξία, αντιμετωπίζεται σαν πράγμα, του κλώτσου και του μπάτσου, με τη δικαιολογία της σωτηρίας από την ασθένεια. Εν ονόματι του ιού ισοπεδώθηκαν δικαιώματα, ελευθερίες όλα. Δεν ορίζουν το κεφάλι τους, ούτε τα σπίτια τους , ούτε τα παιδιά τους, μπαίνουν μέσα και τους τα κάνουν γης Μαδιάμ. Άσε τις ‘’δομές’’, τα μέρη που κλείνουν όλα τα κρούσματα, στην ουσία τους πετάνε κι όποιος επιζήσει. Σκηνές απείρου κάλλους αλλά και πάλι ουδείς ενοχλείται, παρά προβαίνουμε και σε αναλύσεις κατά προσέγγιση (αφού τίποτα συγκεκριμένο δε γνωρίζουμε) για να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα. Το γεγονός δε ότι μας δείχνουν αυτές τις σκηνές συνέχεια, όπως και του πολέμου, μπορεί να είναι και μια πιθανή προετοιμασία για τα χειρότερα. Είναι σα να σου λένε ‘’δες εκεί τι γίνεται; Τι μιλάς για ακρίβεια και διάφορα;’’ Άλλωστε και κάποιος πολιτικός το είπε περίπου έτσι. Ναι μεν ο πόλεμος, ναι μεν η πανδημία, ναι μεν πεθαίνει κόσμος από πείνα καθημερινά, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν θα σε απασχολήσει το πώς θα ζήσεις και θα τα βγάλεις πέρα, εφ’ όσον είσαι ζωντανός και οι λογαριασμοί χτυπούν την πόρτα, όπως και οι ανάγκες της καθημερινότητας. Ο κόσμος θα είχε μείνει στάσιμος και εξαθλιωμένος, αν δεν αγωνιζόταν για καλυτέρευση της ζωής του. Επίσης θα πρέπει κάποιος να είναι επιπόλαιος και ανάλγητος αν βλέπει τον ιό και τον πόλεμο και ποσώς τον ενδιαφέρει πώς θα πληρώσει τη ΔΕΗ, ή το φροντιστήριο του παιδιού του, ή το νοίκι ή την Τράπεζα. Προσέχετε λίγο τι λέτε όλοι εσείς εκεί πάνω, έχετε ξεφύγει εντελώς, ίσως επειδή τα δικά σας είναι πληρωμένα τα περισσότερα και φυσικά δεν καλείστε να ζήσετε με 300 -1000 Ε το μήνα, που είναι το εισόδημα μεγάλου αριθμού πολιτών. Να τα πάρετε για ένα μήνα να δούμε πόσο θα περάσετε και τι θα πληρώσετε.

Ζούμε καιρούς περίεργους, γεμάτους άγριες προκλήσεις και προοπτικές. Η σκιά του πολέμου πάνω από τα κεφάλια μας, από τη στιγμή που εφοδιάζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ την Ουκρανία με όπλα και πυρομαχικά, εμμέσως εμπλέκονται στον πόλεμο συν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει. Ο Θεός να βάλει το χέρι του μην εξαπλωθεί η σύρραξη και σε άλλα Κράτη. Περισσότερο έπρεπε να πέσει το βάρος σε ειρηνευτικές μεσολαβήσεις, παρά στο τέντωμα του σχοινιού, δε θέλει και πολύ να σπάσει. Ο γείτονας αγέρωχος χτυπάει το Ιράκ, αλλά κανείς δεν ενοχλείται. Δηλώνει πως διασφαλίζει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Επίσης είπε πως η Ελλάδα πνίγει τους πρόσφυγες ενώ οι Τούρκοι τους σώζουν, οι παραβιάσεις περισσότερες από πριν ….τόσο πολύ απέδωσε το γεύμα; Ας είναι, εμείς είμαστε περήφανοι που πρωτοστατούμε μαζί με ΗΠΑ στη στήριξη και εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα, θα συναντηθεί και ο ΠΘ μας στη Νέα Υόρκη με τον Μπάϊντεν, μια χαρά. Το θέμα είναι τι αποκομίζουμε από συναντήσεις, τα γεύματα και οι φιλοφρονήσεις που ανταλλάσσουν ποσώς μας ενδιαφέρουν πλέον. Απλά για να γεμίζουν στήλες εφημερίδων και δελτία ειδήσεων.

Εύχομαι το Αναστάσιμο Φως να απλωθεί στα πέρατα και να φωτίσει σκοτισμένα μυαλά και να ζεστάνει παγωμένες ψυχές. Χρόνια καλά, καλύτερα και πολλά και πάνω απ ΄ όλα υγεία, αγάπη , ειρήνη!

Νίκη Άννα Παπουλάικου.


Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... 28/4/22/


Δεν υπάρχουν σχόλια: