Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Χρόνια πολλά με υγεία! Χριστός Ανέστη .. αμήν κι Εμείς!

 


«ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ
Η κάθοδος του Ιησού στον Άδη. Το πρωί τελείται ο εσπερινός του Πάσχα. Η ακολουθία έχει αναστάσιμο και πανηγυρικό χαρακτήρα. Είναι η λεγομένη Πρώτη Ανάσταση...
Η Εκκλησία θυμάται την κάθοδο του Ιησού στον Άδη.
Το πρωί τελείται ο εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου και λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Η ακολουθία έχει αναστάσιμο και πανηγυρικό χαρακτήρα. Είναι η λεγομένη Πρώτη Ανάσταση. Μετά την ανάγνωση της προφητείας του Ιωνά, του οποίου προτυπώνει την ταφή και την ανάσταση του Κυρίου, αντηχεί ως νικητήριος ιαχή ο ψαλμικός στίχος:
Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γην
ότι συ κληρονομήσεις
εν πάσι τους έθνεσι.
και ο ιερεύς πετά στους πιστούς φύλλα δάφνης (βάγια).
Αμέσως μετά, διαβάζεται το Ευαγγέλιο, που έχει αναστάσιμο περιεχόμενο.
Η ακολουθία της Κυριακής του Πάσχα, ο όρθρος και η Λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου ψάλλονται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.»
Πηγή :© SanSimera.gr





Ο Απρίλης έκλεισε με πένθος και ο Μάϊος μας έφτασε έχοντας μιαν Ανάσταση! Είθε όλος ο μήνας να είναι μια Ανάσταση των πάντων! Καλό μήνα!!



«Η εορτή των εορτών» για τη Χριστιανοσύνη είναι η Ανάσταση του Κυρίου.Ο Χριστός θυσιάστηκε την ημέρα του εβραϊκού Πάσχα, που εκείνο το έτος έτυχε Σάββατο και αναστήθηκε μετά το Σάββατο, «τη μιά των σαββάτων», δηλαδή την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, που γι’ αυτό το λόγο ονομάστηκε Κυριακή.
Το απόγευμα της Κυριακής τελείται στις εκκλησίες ο «Εσπερινός της Αγάπης» ή Δεύτερη Ανάσταση (σε πολλούς ναούς τελείται το πρωί). Λέγεται έτσι, διότι οι Χριστιανοί παλαιότερα αντάλλασσαν μεταξύ τους το Φιλί της Αγάπης.
Στο πασχαλινό τραπέζι κυριαρχεί η μαγειρίτσα, το ψητό αρνί, το κόκκινο αυγό και το λαμπρόψωμο ή λαμπροκουλούρα. Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών συμβολιζει τη γέννηση. Όπως σπάει το τσόφλι και βγαίνει μία νέα ύπαρξη στο φως, έτσι για τους χριστιανούς συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού.
Πηγή :© SanSimera.gr


Αυτοί που γνωρίζουν λένε :Η ψυχική και πνευματική χαρά, από το θρησκευτικό γεγονός της Αναστάσεως, συναντήθηκε με τη φυσική αγαλλίαση της εποχής και δημιούργησε το Ελληνικό Πάσχα. Κι όταν λέμε Ανάσταση, εννοούμε γενικά την ημέρα του Πάσχα.
Το ελληνικό Πάσχα το λέμε και Πασχαλιά, αλλά πολύ ελληνόπρεπα το ονομάζουμε και Λαμπρή, που είναι το όνομα της μεγαλύτερης χριστιανικής γιορτής που γιορτάζουμε σε όλα τα μέρη όπου υπάρχουν Έλληνες.
Είθε να κρατήσουμε την αναστάσιμη χαρά της ελληνικής Φύσης και του Χριστού ζωντανή!!


«Το απόγευμα της Κυριακής (ή αλλού στις 11 το πρωί) τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου σε πολλές γλώσσες διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο και διατρανώνεται παγκοσμίως η εποχή της Αναστάσιμης ελπίδας.
Την Κυριακή του Πάσχα η Εκκλησία αφήνει πίσω τον πόνο, τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης και διακηρύττει την αγαλλίαση και την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση.
Το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάζεται σε δεκάδες ξένες γλώσσες για να διατρανωθεί παγκοσμίως η εποχή της Αναστάσιμης ελπίδας. Ο Εσπερινός ονομάζεται και «Αγάπη», επειδή ο Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε για την αγάπη των ανθρώπων. »


Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή ζητούσαμε συγχώρεση μεγάλοι και μικροί που ήταν γύρω από το τραπέζι το Πασχαλινό , μετά τη συγνώμη δίναμε το φιλί της αγάπης και μετά μας πήγαιναν στην εκκλησία για την Ακολουθία της Αγάπης, όπου και αφήναμε τη λαμπάδα της Ανάστασης!.... Γλυκές αναμνήσεις που όμως στερήσαμε
τα παιδιά μας από το να έχουν παρόμοιες.... όπως και τη Μ. Πέμπτη ξενυχτούσαμε παιδιά για το στολισμό του Επιταφίου, όλη τη Μ. Εβδομάδα εκκλησία και άλλα πολλά που οι δικές μας γενιές τα παρέλειψαν, όχι όλοι ευτυχώς, κρατώντας υπό τύπο εθίμου την παρουσία στην περιφορά του Επιταφίου κι ένα εικοσάλεπτο το πολύ στην Ανάσταση μέχρι να ακούσουμε το Χριστός Ανέστη και να τρέξουμε σπίτι για τη μαγειρίτσα.


Είθε το Αναστάσιμο Φως να φέρει αφύπνιση πνευμάτων και ψυχών και να φωτίσει το δρόμο για καλύτερες συμπεριφορές και μέρες!
Χριστός Ανέστη, Χρόνια πολλά με υγεία!!

Ν. Παπουλάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: