Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα από τη Θεατρική Ομάδα ‘’αυτοσχέδια σκηνή’’






(7 παραστάσεις μεταξύ 12 και 22 Απρίλη, 2019!)
Mια εξαιρετική παράσταση από την Θεατρική   Ομάδα ‘’αυτοσχέδια σκηνή’’ Καλαμάτας, στον Πολυχώρο Πολιτισμού ‘’House by Phaos’’παρακολούθησε φιλοθεάμον κοινό της Καλαμάτας για 7 εμφανίσεις μόνο!. Το έργο με τίτλο ‘’ Το σπίτι της Μπερνάρντα ΄΄Αλμπα’’ του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, ένα έργο γνωστό, που αναφέρεται και αναδεικνύει θέμα καταπίεσης των γυναικών της εποχής, την επιρροή των ανδρών στη ζωή τους, τους συμβιβασμούς στο σπίτι και στην Κοινωνία και την αυταρχικότητα μιας μητέρας προς τις κόρες, μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της! 


Μια πολύ καλοστημένη παράσταση, που σκηνοθέτησε η Μαρία Σκαφιδά με επιτυχία! Είναι η πρώτη φορά που βλέπω το συγκεκριμένο έργο και δεν έφυγα με μαυρίλα στην ψυχή … ήταν δοσμένο με ένα τρόπο που ενώ σου έδινε την πλήρη εικόνα της όλης καταπίεσης της τότε εποχής και όλα όσα συνέβησαν σε αυτό το σπίτι, στα έδινε με ένα τρόπο ‘’ανάλαφρο’’, κρατώντας σου αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος αλλά χωρίς μαυρίλα! Η κατάλληλη μουσική επένδυση και η σκηνοθεσία, πέραν της πολύ καλής ερμηνείας των ρόλων από τους ''ηθοποιούς'' , πιστεύω πως οδήγησε σε αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα!  Μια παράσταση αξιόλογη, που συγκίνησε, προβλημάτισε, ξύπνησε ίσως μνήμες από τη ζωή μας, η διαχρονικότητα των σημείων κάτι θυμίζει ακόμα και σήμερα, χωρίς όμως να βαραίνει την ψυχή του θεατή. Η αντρική παρουσία απουσιάζει από τη σκηνή, απλώς μεταφέρεται έντονα το πάθος του έρωτα για τον ίδιο άντρα και από τις τρεις κόρες της Μπερνάρντα, αποτέλεσμα της καταπίεσης που βίωναν μέσα σ' αυτό το σπίτι και της έλειψης ανδρικών συμβόλων, η δε κατάληξη δραματική με το χαμό της μικρότερης κόρης Αντέλα που δεν άντεξε στην ιδέα πως θα είχε να αντιμετωπίσει τον εμπαιγμό, την περιφρόνηση και την καταδίκη από την Οικογένεια και την Κοινωνία.

 Σοφία Δαμήλου ως Αντέλα


Μια παράσταση λοιπόν, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες επαγγελματικές, η ερμηνεία όλων των ρόλων εξαιρετική, (ιδιαίτερα ‘’ΑΝΤΕΛΑ’’ , ‘’ΠΟΝΘΙΑ’’  και ‘’ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ’’), με απόλυτη συνοχή από την αρχή ως το τέλος, άριστη απόδοση και εξαιρετική σκηνοθεσία! Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και θα πρότεινα να μη μείνει στις 7 αυτές παραστάσεις το έργο, αλλά σε πρώτη ευκαιρία να το παρουσιάσουν και πάλι!


Νίκη ‘Αννα Παπουλάκου

Συγγραφέας/Αρθρογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: