Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Έτυχε ή πέτυχε;









Η Notre Dame των Παρισίων, μεγάλο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και του κόσμου όλου γενικότερα. Από τα προστατευμένα μνημεία της Unesco, σύμβολο και  θρησκευτικό, μετά από  900 σχεδόν χρόνια, άντεξε πολέμους, βομβαρδισμούς και μια φωτιά έφτασε να την καταστρέψει. Τυχαίο; Δε νομίζω, όσο κι αν έσπευσαν από τις πρώτες ώρες να δηλώσουν αρμόδιες πηγές πως δεν πρόκειται για εμπρησμό ή τρομοκρατική ενέργεια! Πότε πρόλαβαν να βγάλουν συμπεράσματα, αφού ακόμα η φωτιά έκαιγε; Θα πάρει χρόνο πιστεύω για να καταλήξουν στα ακριβή αίτια της φωτιάς!  Είναι θλιβερό πάντως να βλέπει κανείς μέσα σε λίγη ώρα την κατάρρευση ενός συμβόλου αιώνων και το πόσο απροετοίμαστοι και ανήμποροι είμαστε να αντιμετωπίσουμε παρόμοια περιστατικά! Μπορεί να ετοιμάζουμε ξενοδοχείο στο διάστημα ή εναέρια ταξί και τόσα άλλα. αλλά εδώ κάτω στη Γη τα έχουμε κάνει μαντάρα. Αποδεικνύεται δε, πως παραλείψεις είτε σε συντήρηση, είτε σε μέτρα προστασίας συναντάς και στις ‘’προηγμένες’’ Χώρες, όχι μόνον εδώ.

Αξιοθαύμαστη  πάντως η άμεση ανταπόκριση του κόσμου από όλα τα σημεία της Γης, σε  προσφορά χρηματική προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά! Από τα πρώτα 24ωρα το ποσό ξεπέρασε το 1 δις! Υπόσχεση του Μακρόν για αποκατάσταση γρήγορη και μάλιστα με καλύτερο αποτέλεσμα! Ας μην απελπιζόμαστε λοιπόν, άλλωστε και τότε ο Ουγκώ που έγραψε το μυθιστόρημα, ενεργοποίησε κάποιους ώστε να ασχοληθούν με την αναστήλωση της που και τότε ήταν κατεστραμμένη σχεδόν. Όπως τότε και τώρα πιστεύω θα φτιαχτεί και πάλι!

 
Χάρηκαν διάβασα οι Τζιχάντ, έφτιαξαν και μια σελίδα στο διαδίκτυο … αυτό αναμενόμενο. Το άξιον απορίας όμως,  είναι το να χαίρονται άνθρωποι της διπλανής πόρτας, συμπολίτες μας, για την καταστροφή και να εναντιώνονται και να βρίζουν, με την προσφορά κάποιων για αποκατάσταση της.  Μάλλον ο αθεϊσμός έχει γίνει ‘’μόδα’’ και εκφράζεται  ‘’βάρβαρα’’, παθιασμένα,  επιδεικνύοντας μένος κατά των πιστών του Χριστιανισμού, και λέω του Χριστιανισμού γιατί εξ’ όσων ακούω και διαβάζω, (τουλάχιστον στη Χώρα μας), επιθέσεις, ειρωνείες και ύβρεις αυτού του τύπου δεν εξαπολύονται  σε πιστούς άλλων θρησκειών, ούτε υβρίζονται άλλες θρησκείες ! Όταν λοιπόν δεν υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ μας , περιμένουμε να μας σεβαστούν οι εντός Χώρας μας λαοί άλλων εθνικοτήτων και θρησκειών;  Ξύλο με βρεγμένη σανίδα μας χρειάζεται … που έλεγαν οι παππούδες μας!…

Μας σιχάθηκε κι ο ουρανός κι ανοίγει τις κάνουλες τέρμα, ρίχνει τους κεραυνούς του βροχή μήπως και μας συνεφέρει αλλά εμείς πού; 700 κεραυνοί στην Αττική και 11.000 σε όλη την Ελλάδα μέσα σε μια μέρα την περασμένη εβδομάδα. Είχαμε και το πρωτοφανές περιστατικό, κεραυνός να διαλύσει το αλεξικέραυνο και να προκαλέσει ζημιές και τραυματίες στην περιοχή της Ακρόπολης. Χαλάζι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, καταστροφές παραγωγής, πλημμύρες, σεισμοί!  Έχουμε καταλήξει να έχουμε και τις 4 εποχές σε μία ημέρα! Δεν ξέρεις αν είναι άνοιξη, φθινόπωρο ή χειμώνας. Για Πάσχα πάμε ή για Χριστούγεννα;  Θα φτάσει κάποια στιγμή που θα έχουμε όλα τα ρούχα στην ντουλάπα (χειμωνιάτικα/καλοκαιρινά) και ανάλογα με το τι καιρό κάνει θα ντυνόμαστε! 

Στα ύψη και η τιμή της βενζίνης, να μη χάσουμε την έξοδο του Πάσχα και δεν βγάλουμε κάτι παραπάνω …  ε μα τι να πεις! Με τέτοια συρρίκνωση εισοδήματος να είναι όλων οι τιμές στα ύψη; Άντε μετά να ζήσεις, να επιβιώσεις! Σίγουρη η υπερχρέωση του πολίτη και η βαθμηδόν και κατ’ ολίγον αύξηση του χρέους του, είτε σε ΔΕΚΟ, είτε σε Τράπεζα, είτε στην Εφορία, είτε σε Ταμεία! Εδώ ο κόσμος καίγεται και οι πολιτικοί μας τρώγονται για τα κόκκινα δάνεια, την προστασία πρώτης κατοικίας και τις 120 δόσεις. Κοινώς ουτοπία! Και άντε ο άνεργος να βρει δουλειά, άντε ο μισθωτός να πάρει κάποια αύξηση στο μέλλον , ο συνταξιούχος τι θα βρει, από πού θα βρει αυτά που του έκοψαν; …. Ουτοπικές συζητήσεις και διαξιφισμοί για άντληση ψήφων και κέρδος εντυπώσεων.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα εύχομαι, (αν και για κάποιους είναι κάθε εβδομάδα, εβδομάδα των Παθών),  καλή Ανά(σ)ταση στο νου και τις ψυχές μας,  γιατί αυτό είναι  το νόημα των ημερών, η Αναγέννηση μας μαζί με την άνθιση της φύσης, περνώντας μέσα από ‘’μαρτύριο’’  φθάνοντας στην κορύφωση του θείου δράματος και μετά η  λύτρωση με την Ανάσταση!.  Καλό Πάσχα!!
+++
Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα.... 25/4/2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: