Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Είμαστε ανεκδιήγητοι ....





Διπλή γιορτή η 25η Μαρτίου, θρησκευτική και Εθνική! Χρόνια καλύτερα να ευχηθούμε στην Ελλάδα και σε όλους εμάς που είμαστε παιδιά της! Οι παρελάσεις όσο κι αν έχουν ‘’κατηγορηθεί’’ με σκοπό να πάψουν να υπάρχουν, ανεβάζουν ψυχικά,  σε αναγκάζουν να θυμηθείς ιστορικά γεγονότα με περηφάνια και να παραδειγματιστείς από εκείνους που θυσιάστηκαν  για να ζήσουν καλύτερα οι επόμενες γενιές! Παλιά θυμάμαι στα μπαλκόνια να κυματίζει η Ελληνική Σημαία τέτοια μέρα όπως και την 28η Οκτωβρίου. Κάθε σπίτι είχε στην αποθήκη το κοντάρι και τη Σημαία που την αναρτούσε στις Εθνικές εορτές! Τώρα το έχουμε κι αυτό βγάλει από τη ζωή μας και το χειρότερο αν κάποιος βάλει σημαία στο μπαλκόνι κινδυνεύει να θεωρηθεί ακραίος ή εθνικιστής. Πώς καταντήσαμε λοχία; … που λέει και το τραγούδι. Ας ευχηθούμε αυτές οι νέες γενιές να βάλουν τα γυαλιά στις δικές μας και να φτιάξουν μια καλύτερη Ελλάδα!


Δεν έλειψαν βέβαια και τα σχετικά παρατράγουδα από τις παρελάσεις, αλλά δυστυχώς τείνει να συνηθιστεί κι αυτό, οι ταραχοποιοί κυκλοφορούν ελεύθεροι κι εμείς απλώς καταγράφουμε περιστατικά!  Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 79η θέση (κίτρινη ζώνη) φιλήσυχης Χώρας, ανάμεσα σε 163 χώρες που εκτιμήθηκαν, σύμφωνα με μία έρευνα! .Οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας διάφορες, οι άστοχες τοποθετήσεις δικών μας για θέματα λεπτά και υψίστης σημασίας κι αυτές αρκετές,  φτου να μην μας ματιάσουν, μια χαρά θέματα για συζήτηση βγάζουμε! Λύσεις για τα προβλήματα δεν βλέπω!

 Αυτά τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια πλέον και η προστασία Α΄ κατοικίας έχουν γίνει σήριαλ. Εκείνο που ξέρω είναι ότι όταν χρωστάς, ο άλλος είτε είναι φυσικό πρόσωπο, είτε Τράπεζα, είτε Δημόσιο, διεκδικεί τα χρήματα του με κάθε τρόπο. Τώρα πώς θα ‘’εξασφαλίσουν’’ στον άλλο να χρωστάει, αλλά να διατηρεί την κατοικία του, αυτό είναι νέο ομολογουμένως! Αυτό μπορεί να γίνει  είτε με αποκατάσταση εισοδήματος του πολίτη, είτε αν αναλάβει το Κράτος να πληρώνει το χρέος! Και τα δύο όμως όνειρο θερινής νυκτός. Για μεν επαναφορά εισοδημάτων ουδείς λόγος, για δε ανάληψη των χρεών από το Κράτος, μοιάζει με ανέκδοτο! … Αν είχε σκοπό να σώσει τις κατοικίες των πολιτών δεν θα τους έκοβε το εισόδημα! Αλλά εντάξει είναι ένα θέμα που βολεύει Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση για κόντρες και πολιτικές τάχα υπέρ του πολίτη και πάλι θα δοθεί μια τονωτική ένεση για να μετατεθεί το πρόβλημα εν ευθέτω χρόνο!

Είμαστε και ανεκδιήγητοι γενικώς : Επικαλούμενοι αναφορές βιβλίου της τάδε το ‘’Μακεδονία ξακουστή’’ μάλλον ‘’μούφα’’ η ύπαρξη του, επικαλούμενοι πάλι αναφορές βιβλίου του δείνα, το Άγ. Φως ανάβει με αναπτήρα … κι ένα τόσο ‘’τρανταχτό’’ μυστικό κρατούσαν γενιές και γενιές καθώς και οι αντιπρόσωποι τόσων θρησκειών που συστεγάζονται στον Ναό όπου και ο Πανάγιος Τάφος; Και κάτι ακόμα που μου κάνει εντύπωση … γιατί τόσο μένος για την Ορθοδοξία και μάλιστα να εκδηλώνεται κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, δεν έτυχε να διαβάσω ειρωνείες ή ‘’επιθέσεις’’ παρόμοιες φραστικές για άλλες θρησκείες. Ας είναι…

Ευτυχώς ήρθε η Άνοιξη, βαδίζουμε σταθερά στα σοκάκια της , όσα κόλπα κι αν κάνει ο καιρός μετράει μέρες, το άρμα της Άνοιξης παρελαύνει στους αγρούς! Η εαρινή ισημερία, σήμανε επίσημα τον ερχομό της! Η επίσημη πρώτη της Άνοιξης συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα ποίησης, τυχαίο; Δε νομίζω!... Καλή Αναγέννηση νου και ψυχής εύχομαι για όλους μας, καθώς και αστείρευτη έμπνευση στους δημιουργούς!! Από τη φορεσιά της φύσης αυτό τον καιρό μου λείπουν οι παπαρούνες που όλο και λιγοστεύουν. Περιδιαβαίνοντας λοιπόν τα μονοπάτια  αναγέννησης/άνθισης της φύσης  αυτή την εποχή, καλούμαστε να φθάσουμε στην κορύφωση της δικής μας αναγέννησης/ ανάτασης νου και ψυχής, με την Ανάσταση και τη Λαμπρή!

«Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα, μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα», αυτούς τους στίχους αφιέρωσε ο Κωστής Παλαμάς στους αγωνιστές του 1940! Και φθάσαμε στο σήμερα που κάποιοι τα αμφισβητούν όλα και υποβαθμίζουν τη σημασία τους ή την προσφορά τους! Όλο και πιο ευάλωτοι γινόμαστε, όλο και πιο εύκολη λεία στα χέρια της επερχόμενης παγκοσμιοποίησης!
+++

Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα....28/03/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: