Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Σαρακοστιανά και Βασιλόπιτα....










Πέρασε και το τριήμερο της Αποκριάς και Καθαρής Δευτέρας, αισίως διανύουμε την Σαρακοστή με λαμπρή κατάληξη στο Πάσχα! Η Καθαρά Δευτέρα είναι απαρχή μιας σημαντικότατης περιόδου για την Ορθόδοξη Εκκλησία, την Σαρακοστή, δηλαδή την προετοιμασία για το Πάσχα που συνδυάζεται με νηστεία τροφών και παθών. Έτσι η πρώτη βδομάδα της Σαρακοστής ονομάζεται Καθαρά Εβδομάδα και δίνει το χρόνο στον πιστό να εξαγνιστεί, να καθαριστεί και να προετοιμαστεί.

Στα βασικά φαγητά της ημέρας είναι: χταπόδι , καλαμαράκια, μύδια και γαρίδες, μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών τουρσί, ειδικά μικρές πράσινες πιπεριές, καρότα και κουνουπίδι, ελιές και σαλάτες, που φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το μοναδικό ψωμί της ημέρας, τη λαγάνα.
 
Οι σαλάτες είναι φυσικά και αυτές νηστίσιμες, όπως η ταραμοσαλάτα που είναι φτιαγμένη από αυγά ψαριού. Όσο για επιδόρπιο, νηστίσιμος χαλβάς και κουλουράκια! Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή (υπήρξα κι εγώ μικρή) το τραπέζι της Καθ. Δευτέρας στηνόταν  από τις 12 το μεσημέρι ως αργά το βράδυ, φαγοπότι, τραγούδι, γλέντι και συνήθως η μάζωξη στο σπίτι που διέθετε και τις προϋποθέσεις της ημέρας, δηλαδή χώρο κοντινό για χαρταετό, ή έστω αυλή, κήπο για γλέντι κι οι επισκέπτες φίλοι ή συγγενείς έφερναν και τις δικές τους προμήθειες σε νηστίσιμα,  για ενίσχυση του τραπεζιού! Τα πιάτα άδειαζαν και γέμιζαν πολλές φορές ως το βράδυ. Όμορφες αναμνήσεις, βλέπεις τώρα ο καθένας γιορτάζει με την παρέα του, σπάνια σμίγουν οι οικογένειες όπως παλιά στις γιορτινές μέρες.


Αυξήθηκε και η τιμή της βενζίνης μια βδομάδα προ του τριημέρου εξόδου… σύμπτωση; Ποιος ξέρει να μας πει… έρχεται και 2ο τριήμερο της 25ης Μαρτίου, για να δούμε για πόσο θα κρατήσει η αύξηση!


 Κάποιοι άλλοι πάλι ακόμα κόβουν πίτες Πρωτοχρονιάτικες …. Σαρακοστιανά και Βασιλόπιτα νέος συνδυασμός! Ο καθείς όπως βολεύεται! 340 χιλ. Ι.Χ. εξήλθαν το  τριήμερο,  βάλε τρένα, ΚΤΕΛ και πλοία , βλέπεις βοήθησε και  ο καιρός , κινήθηκε το χρήμα, τώρα κατά πόσον μετά τις 15-20 θα έχουν Ευρώ τσακιστό στο πορτοφόλι, αυτό είναι ένα άλλο θέμα! Και μετά το Ανοιξιάτικο τριήμερο, ξανά κρύο, καταιγίδες και χιόνια, για πόσο πια ακόμα; Η άνοιξη είναι προ των πυλών έρχεται!


Η προεκλογική εκστρατεία καλά κρατεί, τα ψηφοδέλτια συναγωνίζονται ‘’επωνυμίες’’ από το χώρο τέχνης και θεαμάτων, στοχεύοντας στην άντληση ψήφων! Βλέπεις ξέρουν πώς ψηφίζει ο Έλληνας … όποιον βλέπει πιο συχνά στην TV, στα περιοδικά, στο γήπεδο, με γνώμονα την ‘’επωνυμία’’, ανεξαρτήτως ικανοτήτων,  ή όποιον του τάξει κάτι που τον αφορά! Όσο δεν αλλάζουν αυτά τα κριτήρια για ψήφο του πολίτη, η αρρωστημένη αυτή κατάσταση συστήματος και εξουσίας θα συνεχιστεί εις βάρος φυσικά του λαού, όπως πάντα!


Διαπληκτίζονται τα κόμματα μεταξύ τους για το ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για την προστασία της Α΄ κατοικίας! Τι υποκρισία Θεέ μου… αφού οδήγησαν συνεπείς πολίτες σε αδυναμία πληρωμών και γιγάντωσαν τα χρέη τους, τώρα το ‘’παίζουν’’ επίδοξοι προστάτες!


Μα ένας κοινός νους λέει πως όταν χρωστάς, οφείλεις να πληρώσεις … όταν κάποιος χρεοκοπεί ‘’εντίμως’’ και όχι δολίως,  χάνει ότι έχει και δεν έχει για να καλυφθούν τα χρέη όσο γίνεται! Πώς λοιπόν μιλούν όλοι για προστασία Α΄ κατοικίας, τη στιγμή που δεν προβλέπεται βελτίωση των οικονομικών των περισσοτέρων αν όχι όλων; Δεν είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον και δήθεν η αντιπαράθεση;


Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις λοιπόν, ενέσεις παράτασης ζωής είναι όλο αυτό που συζητιέται … τα χρέη όταν μένουν διογκώνονται με τους τόκους, τελειωμό δεν έχουν και συνήθως σπανίως χαρίζονται! Οπότε όσο δεν αναπροσαρμόζονται μισθοί και συντάξεις ώστε να επανέλθουν σε βιώσιμα επίπεδα, τόσο το θέατρο αυτό περί προστασίας τάχα,  θα παίζει σε συνέχειες!

+++

Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα.... 21/3/19

Δεν υπάρχουν σχόλια: