Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Εσάνς ''σκουπιντί''






Μετά την Αφρικανική σκόνη που μας επισκέπτεται κατά διαστήματα, μας ήρθε και η Αφρικανική ζέστη! Αν δούμε και τον καιρό του Ιουνίου με το ''τροπικό''του κλίμα, μια χαρά Αφρική γίναμε! Φυσικά η επαναλαμβανόμενη εδώ και μέρες, προειδοποίηση για καύσωνα, πέρα από το ωφέλιμο του θέματος, έχει και την ''διαφημιστική'' της πλευρά. Να γίνει και λίγο κίνηση στην αγορά, να πουληθούν ανεμιστήρες και κλιματιστικά, να φύγουν κάποιοι για τα εξοχικά, να βάλουν βενζίνη κλπ.! 'Αλλωστε η Αθήνα αυτές τις μέρες σε έδιωχνε από μόνη της!

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που μας συμβαίνει αυτό με στοίβες σκουπιδιών λόγω απεργίας, όμως αφ' ενός μεν εν μέσω καλοκαιριού με ζέστη έχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία η συσσώρευση σκουπιδιών, αφ' ετέρου δεν σημαίνει πως για ότι μας έχει απασχολήσει στο παρελθόν, δεν χρειάζεται να το σχολιάσουμε ή να το αναλύσουμε και πάλι όταν συμβεί, και από τη στιγμή που τα θέματα της επικαιρότητας που μας απασχολούν και μας καίνε τα τελευταία χρόνια, είναι διαρκείας και σε επανάληψη, μοιραία σχολιασμοί και αναλύσεις κάπου επαναλαμβάνονται!

Αυτή λοιπόν η εσάνς ''σκουπιντί'' σε συνδυασμό με τη ζέστη , ήταν το κάτι άλλο! Ή έπρεπε να κρατάς την αναπνοή σου περνώντας από τα σημεία, ή να φοράς μάσκα! Σε κάποια σημεία στο Κέντρο τα σκουπίδια είχαν κλείσει πεζοδρόμια κι έφταναν ως τις εισόδους πολυκατοικιών! Τουλάχιστον 4-5 μέρες θα χρειασθούν για να καθαρίσει ο τόπος και να εξαλειφθεί το ''άρωμα''! Εστίες μολύνσεων εν μέσω μιας ήδη μολυσμένης ατμόσφαιρας από πολλά! Αυτές τις μέρες και το όζον στα ύψη, μόνο που αυτό πέρασε στα πιο ψιλά γράμματα, πιθανόν δεν ''εξυπηρετούσε'' οφέλη κατανάλωσης φαίνεται!

Πάντως ειλικρινά ποτέ δεν κατάλαβα πώς όταν προσλαμβάνεται κάποιος με σύμβαση ορισμένου χρόνου, έχει την απαίτηση να συνεχίσει να εργάζεται και μετά τη λήξη της και το σπουδαιότερο; ... να μονιμοποιηθεί στο Δημόσιο!

Στον Ιδιωτικό τομέα, σε διώχνουν στη λήξη ή και νωρίτερα και λες κι ευχαριστώ, τώρα μάλιστα που οι αποζημιώσεις έγιναν ''ότι έχετε ευχαρίστηση'' πολυτέλεια έως ουτοπία η όποια διαμαρτυρία! Στον Ιδιωτικό Τομέα μονιμότητα δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ! Μέσα από πολλή δουλειά , υποχωρήσεις και υπερβάλλουσα απόδοση, διατηρείς μια θέση, που κι αυτό από τη μια στιγμή στην άλλη λόγω συνθηκών ή αστάθμητων παραγόντων, μπορεί να αλλάξει!

Αυτή η προσδοκία/απαίτηση λοιπόν γενικώς σε ότι έχει να κάνει με Δημόσιο οφείλεται στη μακροχρόνια πελατειακή σχέση κοινού και πολιτικών! Πόσοι και πόσοι χρόνια ολόκληρα δεν ξεκίνησαν με συμβάσεις και μετά μονιμοποιήθηκαν; Όχι πως αυτό είναι κακό να συμβεί αν υπάρχουν ανάγκες κάλυψης θέσεων, το κακό είναι να θεωρείται δεδομένο πως οι συμβασιούχοι στο τέλος μονιμοποιούνται, κάτι σαν ''άγραφος νόμος''! Σαν ένα ''σύμφωνο σχέσης'' μεταξύ πολιτικού και συμβασιούχου ψηφοφόρου! Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να πάψει και από τις δύο πλευρές ως νοοτροπία, και οι πολιτικοί να πάψουν να τάζουν για μονιμοποιήσεις από τα παράθυρα και οι πολίτες να πάψουν να βλέπουν ως μοναδική λύση επαγγελματικής αποκατάστασης την πρόσληψη στο Δημόσιο!

Και καλό θα ήταν σε κάθε πρόσληψη στο Δημόσιο, να παίζει ρόλο και η προϋπηρεσία τουλάχιστον 10 ετίας στον Ιδ. Τομέα, έτσι ίσως γίνει πιο παραγωγικό και λειτουργικό, όταν προσλαμβάνει προσωπικό ''εκπαιδευμένο'' σε αντίξοες συνθήκες εργασίας!

Εν προκειμένω για να κλείσω το θέμα ''σκουπίδια'', δεκτό και αναφαίρετο το δικαίωμα της διαμαρτυρίας/απεργίας, όμως όταν αυτό προκαλεί κίνδυνο δημόσιας υγείας, κάπου πρέπει να προσαρμόζεται και να βρίσκει άλλους τρόπους διεκδίκησης ή διαμαρτυρίας! Πέρα από το σε πόσες μέρες θα τα μαζέψουν, η μόλυνση και η μπόχα θα μείνει για καιρό, αν δεν πλυθούν δρόμοι και πεζοδρόμια και δεν υπάρξει ψεκασμός.

Μπορεί να δυσαρεστήσω κάποιους με αυτά που γράφω ... η αλήθεια βλέπεις είναι πικρή, όμως πρέπει να λέγεται, ίσως σε κάποιους άλλους έστω και λίγους είναι χρήσιμη για ενεργοποίηση σκέψης και αναθεώρηση τρόπου ζωής και νοοτροπίας!

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα ... 06/07/17

Δεν υπάρχουν σχόλια: