Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Μια Κοινωνία σε φθίνουσα....

 


Η  απόλυτη σήψη. Στην Κοινωνία και σε όλα τα στρώματα έχει εισχωρήσει. Τι είναι αυτά που διαβάζουμε και ακούμε τις τελευταίες μέρες! Σκέψου πόσα άλλα συμβαίνουν που δεν τα μαθαίνουμε, που δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Και δεν πρόκειται για ασθενείς, η διαστροφή δεν υπάγεται στο χώρο των ασθενειών. Και δυστυχώς η διαστροφή έχει απλωθεί σε όλα τα στρώματα της Κοινωνίας. Αλλά για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, με την αφορμή όλων αυτών, πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, και να ψάξουμε τα βαθύτερα αίτια. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών, αυτή την Κοινωνία εμείς τη δημιουργήσαμε και τη συντηρήσαμε,  εν ονόματι της απόλυτης ελευθερίας που κατέληξε ασυδοσία και  που την ονομάσαμε ''ελευθερία  και πρόοδο'', γυρίσαμε την πλάτη σε αξίες και παραδόσεις, χαλαρώσαμε τους δεσμούς της οικογένειας, την εκπαίδευση κ.ά. πολλά. Τώρα εισπράττουμε τους καρπούς από όλα αυτά.  Η ανατροφή των παιδιών σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με την ανατροφή των παιδιών άλλων δεκαετιών, τα δε πρότυπα που τους δίνουμε και ως γονείς και ως Κοινωνία, ίσως θα έπρεπε να επανεξετασθούν. Δεν μπορεί κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι να πέφτουμε από τα σύννεφα. Καταστάσεις δίπλα μας, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που όμως δε δίνουμε σημασία, ούτε βλέπουμε, ούτε ακούμε ή κι αν συμβεί το αντίθετο κάνουμε τα στραβά μάτια, αρκεί που περνάμε εμείς καλά. Υπέρμετρη αδιαφορία , ανοχή και ο μοντερνισμός, αυτά  μας έχουν οδηγήσει ως εδώ.

Το να ακούς δε κάποιον δημόσια να πλέκει το εγκώμιο του φερόμενου ως δράστη και να τον αποκαλεί επιφανή πολίτη, αντιλαμβάνεσαι πόσο έχουν εκπέσει πλέον οι έννοιες και η σημασία των λέξεων, καθώς και η αξία την οποία προσδιορίζουν! Πολύ βιτρίνα κυκλοφορεί χρόνια τώρα και πίσω από τη βιτρίνα κρύβονται πολλά που δεν τα ξέρουμε, εκτός αν τύχει μια άσχημη και βγει κάτι στο φως. Μετά δε από ένα διάστημα εκτόνωσης της οργής και του θυμού μας για το όποιο περιστατικό, επέρχεται η λήθη μέχρι το επόμενο. Ποτέ δεν ψάξαμε σε βάθος να βρούμε τα αίτια και να αγωνιστούμε να τα δαμάσουμε. Ας ψάξουμε λοιπόν να βρούμε ο καθένας τα λάθη του, στο ποσοστό που του αναλογεί ως μέλος της Κοινωνίας.

Είχαμε την Πισπιρίγκου για μήνες, τώρα έχουμε νέο θέμα, πήγαν πιο πίσω ενέργεια, ακρίβεια αυτές τις μέρες αφού η προσοχή μας είναι αλλού. Το πρόβλημα όμως παραμένει και θα χειροτερεύει όσο περνάει ο καιρός. Στα είδη πρώτης ανάγκης απλησίαστες οι τιμές και κάθε εβδομάδα διαπιστώνει κανείς διαφορές προς τα πάνω. Όσο για το καλάθι του καταναλωτή, είναι για να έχουμε να λέμε. Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των νοικοκυριών δεν δίνει, απλώς έχει κάποια είδη διαλογής και πέραν αυτών ας γίνεται πάρτι στις τιμές! Ακόμα και αυτά τα διατηρεί στις τώρα τιμές απλώς περιορίζει το μέγεθος της αύξησης. Επικρατεί μεγάλη δυσκολία στα νοικοκυριά για να τα βγάλουν πέρα. Έτσι κι αρχίσουν οι πλειστηριασμοί να δεις τι έχει να γίνει. Ας ευχηθούμε να μην ξεπαγιάσουμε το χειμώνα.

Ο Σόϊμπλε είπε στους Γερμανούς να φορέσουν διπλό πουλόβερ και να προμηθευτούν κεριά και σπίρτα. Γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω κι αν το λέει η Γερμανία αυτό, σκεφθείτε τι έχουμε να ακούσουμε ακόμα. Ήδη μας έχουν πει κι εδώ διάφορα. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί, κάποιοι μπήκαν σε έξοδα για μετατροπές στη θέρμανση, θερμομονώσεις, αλλαγές κουφωμάτων κλπ. και τη μια μέρα σου λένε ακριβότερο το πετρέλαιο από το φυσικό αέριο, την άλλη σου λένε ακριβότερο το φυσικό αέριο από το πετρέλαιο. Κι έχεις κι αυτούς που λένε θα καίω αιρκοντίσιον λες και θα τους στοιχίσει φθηνότερα, άσε που δεν έχει την απόδοση του καλοριφέρ. Γεγονός ότι ζούμε μια κατάσταση τρέλας.

Την πανδημία σχεδόν την ξεχάσαμε, κανόνες προστασίας / προφύλαξης δεν τηρούνται, όλα λειτουργούν όπως προ πανδημίας. Το θέμα υγεία έχει διαλυθεί, ο προσωπικός γιατρός μόνο για μπέρδεμα, τουλάχιστον όπως δείχνει για την ώρα.

Κι όσο για το νόμο Κατρούγκαλου που πάει κι έρχεται ως θέμα αντιπαράθεσης και οργής, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη νομιμοποίηση και μονιμοποίηση των περικοπών που είχαν υποστεί οι συντάξεις από τους προηγούμενους 2010-2014. Εξ’ ου και οι δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά σταματούν στο νόμο Κατρούγκαλου, γιατί από κει και μετά δεν τίθεται θέμα επιστροφής οι μειώσεις είναι νόμιμες!

Αυτά για σήμερα ως την άλλη Πέμπτη να είστε όλοι καλά!

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ...20.10.22

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: