Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Καλύτερες μέρες στην Ελλάδα και στους Έλληνες!

 


Ζήσαμε τις μεγάλες στιγμές του εορτασμού από τις οθόνες μας, ξοδεύτηκαν κάπου 850 χιλιάδες Ευρώ, αλλά εντάξει δε θα γκρινιάξω, έπρεπε να γιορτάσουμε την επέτειο. Η Εκκλησία απούσα από το επίσημο τραπέζι. Τα εδέσματα καθαρά ''ελληνική κουζίνα'', ειδικά ο κιμάς γαρίδας με μελάνι σουπιάς, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είναι στο μενού κάθε Ελληνικού σπιτιού. Η πρωτοτυπία του ακούσματος του Εθνικού Ύμνου από ''διεθνούς φήμης'', θύμισε σχολική εορτή το άκουσμα, αλλά εντάξει, είπα δεν θα γκρινιάξω ιδιαίτερα. 

Ευτυχώς, αντίθετα με εμάς,  γιόρτασαν όλοι οι Έλληνες στο Εξωτερικό την ημέρα αυτή με παρελάσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Ήταν συγκινητική και η συμμετοχή άλλων Κρατών με φωταγώγηση κτιρίων τους στα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας, τουλάχιστον 50 Κράτη συμμετείχαν. Ήταν και κάποια που αδιαφόρησαν από την ΕΕ, ή θέλησαν αμοιβή για τη συμμετοχή τους, αλλά εντάξει και πάλι, η κακία ή η πλεονεξία τους έμεινε! Εμείς δεν είχαμε δικαίωμα να το γιορτάσουμε, μόνο εξ αποστάσεως, από τα σπίτια μας! Ούτε εκκλησία λόγω της ημέρας του Ευαγγελισμού, κι αυτό απαγορευμένο για τον πολίτη και πέρασε στα ψιλά γράμματα, εν μέσω του εορτασμού των 200 χρόνων, λες και η Εκκλησία και η πίστη των ηρώων δεν έπαιξαν βασικό ρόλο εμψύχωσης και δύναμης για αγώνα!

Τα πειράματα σχετικά με τον κορονοϊό λσυνεχίζονται με χίλιους τρόπους πάνω στον πληθυσμό. Στην Ισπανία μετά το Ισραήλ 5.000 θεατές παρακολούθησαν συναυλία στη Βαρκελώνη, με αρνητικό τεστ, μάσκες αλλά χωρίς αποστάσεις. Θα εξεταστεί το αποτέλεσμα σε λίγες μέρες. Το ίδιο και στον τομέα του Τουρισμού, τον Απρίλιο θα έρθουν από Ολλανδία περίπου 200 άτομα για 10 ημέρες σε ελεγχόμενη περιοχή της Ρόδου για να αξιολογηθεί κατά πόσον μπορεί να λειτουργήσει το θέμα Τουρισμός. Το ίδιο συμβαίνει και στη Γαλλία και είναι ανάστατοι οι Γάλλοι που ενώ είναι μέσα, βλέπουν Τουρίστες να απολαμβάνουν τις παραλίες σε πιλοτικά προγράμματα και αυτοί! Καταλήξαμε λοιπόκ β πειραματόζωα και μέχρι να φθάσουμε σε ολοκληρωμένο αποτέλεσμα όποιος καταφέρει και ζήσει! Και οι εμβολιασμοί πειραματίζονται. Ποιος να μας έλεγε πως θα καταντούσε η ζωή μας έτσι και θα τον πιστεύαμε.

Και μια και τα έχουμε καταφέρει περίφημα στη Γη επενδύουμε στο διάστημα. Εργοστάσια και μπουλντόζες διάβασα στη Σελήνη. Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναμένεται μάλιστα να κατασκευαστούν από το 2024 ξενοδοχείο, εργαστήρια και εργοστασιακές εγκαταστάσεις. Κι εμείς εδώ θα παλεύουμε ακόμα με τον covid-19 και τις άπειρες μεταλλάξεις του! Ετοιμάζουν και έξτρα εμβόλιο για μεταλλάξεις, δηλαδή θα μπαίνουμε και θα βγαίνουμε για εμβολιασμό σαν τα μοσχάρια! Όσο για την πανδημία της φτώχειας, εκεί δεν θα υπάρξει εμβόλιο για να δώσει έστω ελπίδα ή ψευδαίσθηση. Αρκετοί ήδη βρίσκονται σε απόγνωση, οι καταστηματάρχες προειδοποιούν για διαμαρτυρίες έτσι και δεν ανοίξουν τον Απρίλιο, που και πάλι σχεδόν το 50% των καταστημάτων δεν θα μπορέσει να επανέλθει ενεργά στο χώρο. Είχαμε δράματα από τον οικονομικό πόλεμο της τελευταίας 10ετίας και πάνω που είπαμε ως εδώ καιρός να δούμε τι θα κάνουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση, ήρθε η πανδημία και τα lockdown και μας ισοπέδωσαν. Φυσικά και αυτή τη φορά την πλήρωσε ο Ιδιωτικός Τομέας ως συνήθως και γενικότερα η μεσαία αστική τάξη που έχει πλέον εξαθλιωθεί! Με τα επιδόματα δε σώζεται η κατάσταση, απλά έχουν ένα πιάτο φαϊ στο τραπέζι και δεν είναι λύση στο πρόβλημα. Κι αυτό το ''άνοιξε-κλείσε'' των καταστημάτων είναι εξ' ίσου θανατηφόρο με το κλείσιμο. Είναι καταστήματα (εστίαση π.χ.) με είδη που έχουν ημερομηνία λήξης, χρειάζονται προετοιμασία και προμήθειες για να ανοίξουν κι αν στη συνέχεια τα κλείσεις όλα αυτά πάνε για φούντο. Αμελέτητα τα μέτρα, η μόνη οπτική ήταν και είναι ο ιός και η αντιμετώπιση του και ας γίνουν όλα στάχτη. Κάποιοι θα επιβιώσουν από τον ιό και θα πεθάνουν από πείνα. Και δεν εκφράζω την απαισιοδοξία μου, που μπορεί κάποιος να πει, απλώς με έναν κοινό νου που θεωρώ πως διαθέτω, βλέπω την όλη κατάσταση ρεαλιστικά, χωρίς κομματικές ή ιδεολογικές παρωπίδες, χωρίς το ατομικό συμφέρον ως γνώμονα κρίσης, ως ένας απλός άνθρωπος που έχει συναίσθηση του τι βιώνει ο δίπλα, ο απέναντι.

Ευτυχώς που άλλαξε η ώρα μια και τίποτα άλλο δεν αλλάζει, αλλά και αυτή θα σταματήσει να αλλάζει από τον προσεχή Οκτώβρη. Κλείνοντας, θέλω να πω ότι με την αρρώστια και το θάνατο δεν πρέπει να παίζουμε, ούτε να ειρωνευόμαστε. Ο αγώνας είναι άνισος και να εύχεται κανείς να μην τον απαντήσει στο δρόμο. Πολλοί δεν πίστευαν και κάποιοι κατέληξαν διασωληνωμένοι, ή έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Μεγάλη κουβέντα δεν πρέπει ποτέ να λέμε. Να ευχόμαστε να έχουμε υγεία και να τηρούμε τις προφυλάξεις, μην προκαλούμε την τύχη μας. Μπήκαμε στην εποχή βιολογικών πολέμων, ψυχραιμία και εγρήγορση. Χρόνια πολλά και καλύτερα Ελλάδα και Έλληνες!

+++

Νίκη Παπουλάκου

Πηγή:! Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 1.24.21



Δεν υπάρχουν σχόλια: