Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Τώρα πια όλα ανάμνηση παλιά!

 




Πάει και η χαρά της Παρασκευής, των αργιών, του Σαββατοκύριακου, των Χαιρετισμών... ελέω κορωνοϊού έμειναν ανάμνηση παλιά. Δυστυχώς ζούμε μια παράλογη κατάσταση, κόσμος αρρωσταίνει, κόσμος πεθαίνει, εμείς μέσα, η οικονομία πεθαίνει. Το 50% των καταστημάτων οδηγείται σε οριστικό κλείσιμο. Ήταν που ήταν άδεια και κλειστά μαγαζιά, σε λίγο θα είναι περισσότερα. Το ΔΝΤ επανεμφανίζεται συμβουλεύοντας τα Κράτη να προβούν σε φορολόγηση των πλουσίων και ειδικά αυτών που ευνοήθηκαν με την πανδημία κι έβγαλαν κέρδη, ώστε να καλύψουν την τρύπα στα οικονομικά λόγω πανδημίας και καραντίνας. Σωστό, όμως πολύ φοβάμαι πως θα την πληρώσουν πάλι οι συνήθεις ''πλούσιοι'' στη Χώρα μας, ήτοι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Πολύ φοβάμαι θα βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις με την έξοδο από την καραντίνα. 

 Ο Π. Τόμσεν είπε πως θα προκληθεί νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ολική επαναφορά των προγραμμάτων διάσωσης. Σε πρώτο πλάνο έβαλε την Ιταλία, προσθέτοντας από κοντά και τη Γαλλία, καθώς το Δημόσιο χρέος τους, όπως είπε, έχει διογκωθεί υπέρμετρα στη σκιά της πανδημίας. Αναφορικά με την Ελλάδα ήταν μάλλον απογοητευτική η παρατήρηση του, σημειώνοντας ότι ''ας μην το συζητήσουμε καλύτερα για την Ελλάδα''. Καταλαβαίνουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό!... Η οικονομική πανδημία θα είναι χειρότερη από την καραντίνα. Ωστόσο οι δισεκατομμυριούχοι  της Ευρώπης έγιναν κατά 1 τρισ. πλουσιότεροι, μεταξύ αυτών και Έλληνες κροίσοι.

Πολύ φοβάμαι πως δεν γλιτώνουμε γρήγορα και από την ακορντεόν καραντίνα, κι ας λέμε για εμβόλια και ανοσία πληθυσμών. Τα χαμπάρια μας θα τα δούμε το Σεπτέμβρη, τότε θα φανεί πόσο ασφαλείς είναι οι εμβολιασμένοι και για τους ίδιους και για τους άλλους γύρω. Από 17 ΜαΊου ανοίγουμε επίσημα τις πύλες στον Τουρισμό με τις γνωστές προϋποθέσεις, ή εμβόλιο ή αρνητικό τεστ. Το φθινόπωρο θα έχουμε συμπεράσματα του πειράματος. Γιατί για πείραμα πρόκειται όταν με τόσα κρούσματα, με τα Νοσοκομεία σε απόγνωση, ανοίγουμε και περιμένουμε Τουρίστες. Όσο για το Πάσχα που έρχεται σε 3 εβδομάδες, δεν το βλέπω να πάμε στας εξοχάς. Την Μεγάλη Εβδομάδα λένε θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από το άνοιγμα λιανεμπορίου και Λυκείων. Οπότε καταλάβατε! Κι αν το ανακοινώσουν την τελευταία στιγμή χαιρετίσματα. 

Και φθάσαμε στα self-test, αφού εξυπηρετούν τόσο στην παρακολούθηση της πανδημίας, γιατί δεν το κάναμε νωρίτερα; Το βάρος έπεσε στα Φαρμακεία, τώρα το κατά πόσον ο καθείς μόνος του θα καταφέρει το ''σκάλισμα'' στη μύτη που μέχρι πρότεινος έπρεπε να το κάνει κάποιος που ξέρει, τι να πει κανείς! Γενικώς είναι μια κατάσταση μπερδεμένη και πολλά από τα μέτρα που επιβάλλονται είναι αψυχολόγητα και με κενά εφαρμογής τους.

Και δε φθάνουν όλα αυτά που ζούμε, έχουμε καταλήξει και μειονότητα ειδικά στις περιοχές του Κέντρου της Αθήνας και το χειρότερο; Κάποτε λέγαμε το Σικάγο για να υποδηλώσουμε την ανομία και την εγκληματικότητα, τελικά γίναμε ίδιοι. Η εγκληματικότητα στα ύψη, άγριες συμπεριφορές, πιστολίδια, μαχαιρώματα, ληστείες κ.ά. πολλά. Όποιος ξέρει πολλά πεθαίνει ... αυτός που το είπε κάτι ήξερε.  Κατέληξε ο πολίτης να μη νιώθει καμιά ασφάλεια, ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Η 10ετής και πλέον κρίση έχει επηρεάσει ψυχολογικά πολύ κόσμο. Περπατάς, κυκλοφορείς και δεν ξέρεις πόσο καλά είναι αυτός που περπατάει στο δρόμο. Πόσο σώας έχει τας φρένας! Άλλος μαχαιρώνει και στέλνει στον τάφο δυο ανθρώπους γιατί δεν τον άφηναν τάχα να δει το παιδί του, κι ήταν λόγος αυτός να στείλει δυο ανθρώπους στον τάφο; Άλλος πάλι για 150 Ε πάει εν ψυχρώ σπίτι του παίρνει το όπλο και επιστρέφει και σκοτώνει, ο άλλος τον ενοχλούσε ο θόρυβος του αναπνευστήρα του διπλανού και τράβηξε το καλώδιο με αποτέλεσμα να πεθάνει ο ασθενής, ξεκαθαρίσματα λογαριαμών κάθε τρεις και λίγο και το πιο τραγικό η ενέδρα και φονική επίθεση στον γνωστό δημοσιογράφο! Πού έχουμε φθάσει; Δεν έχει πάτο πια αυτό το βαρέλι;

Η απόλυτη παρακμή εν μέσω εμπόλεμης κατάστασης, ενός βιονικού πολέμου που θα φεύγει και θα έρχεται για καιρό ακόμα.

Εύχομαι στις μέρες αυτές της περισυλλογής και αυτογνωσίας, εν όψει του Πάσχα,  να βρούμε τη δύναμη να δούμε ανάμεσα σε όλα,  τυχόν λάθη μας και προπαντός να καθαρίσουμε ψυχή και πνεύμα που έχουν δεχθεί έντονο αρνητισμό ειδικά τα τελευταία χρόνια.

+++

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : 'Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: