Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Ανάκαμψη ... κανονικότητα, λέξεις που ξεμακραίνουν!


 

Και πάλι τα κεφάλια μέσα, περάσαμε σε ‘’καθολικό’’ lockdownTώρα το πόσο καθολικό είναι, ο Θεός και η ψυχή του! Και πολύ φοβάμαι ότι αυτή η τακτική του μια μέσα, μια έξω θα τραβήξει ως το καλοκαίρι. Το θέμα είναι πως η κίνηση παραμένει, η μόνη βέβαιη ζημιά είναι γι’ αυτούς που έμειναν χωρίς δουλειά, είτε υπάλληλοι, είτε επαγγελματίες. Πάντως αυτό το μπέρδεμα άλλοι μέσα και άλλοι έξω, σαφώς και δεν έχει ολοκληρωμένο αποτέλεσμα στο θέμα του περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα η καταρράκωση της οικονομίας και των οικονομικών των πολιτών. Τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις δεν είναι διακόπτες που με ένα κλικ ανοίγουν και με ένα άλλο κλείνουν και όλα καλά! Αυτό το άνοιξε κλείσε των καταστημάτων είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. Αν αντέξουν τα μισά να συνεχίσουν να υπάρχουν καλά θα είναι, αλλά πολύ φοβάμαι πως όχι! 

Η ανάκαμψη είναι πολύ δύσκολη για να μην πω αδύνατη, ίσως για κάποιους ναι. Τώρα πού το βρίσκει ο ΠΘ μας και λέει πως μετά την πανδημία η οικονομία θα μπει σε μία τροχιά γρήγορης ανάπτυξης δεν ξέρω. Την περίοδο απογραφής των ζημιών οικονομικών και ψυχικών την παρέκαμψε; Ας είναι, άλλωστε από το 2012 περιμένουμε την ανάπτυξη που μας έταξαν διάφορα στόματα και δεν την είδαμε ποτέ, γιατί όχι και τώρα; ‘’Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του’’.

 

Απογοήτευση, κατάθλιψη και θυμός διάχυτα παντού γύρω. Ψυχικός βιασμός αυτός ο εγκλεισμός , ο έλεγχος και η στέρηση της ελευθερίας, θα μείνουν κατάλοιπα στη συνέχεια.

«Για κάθε άτομο που πεθαίνει από την πανδημία, πιθανώς άλλοι πέντε να αποκτήσουν σοβαρή αναπηρία. Εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν διαρκή ιατρική φροντίδα ακόμη κι όταν αφήσουμε πίσω μας τις άμεσες επιπτώσεις της θνησιμότητας της πανδημίας. » Τα έχω γράψει κι εγώ επανειλημμένως, τώρα τα διαβάζω κι από επιστήμονες. Η επαναφορά μας στην κανονικότητα της όποιας μορφής προκύψει, όταν προκύψει,  θα είναι ακόμα πιο δύσκολη και επώδυνη από αυτό που περνάμε τώρα. Γιατί τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική εξαθλίωση, και την ψυχοσωματική μας βλάβη από τις μέρες της πανδημίας. Ψυχολογική στήριξη θα χρειαστούν οι περισσότεροι και πού να τη βρουν.

Είναι αδιανόητο αυτό που ζούμε … ένας ιός μας έχει αποκλείσει την επικοινωνία, μας έχει εγκλωβίσει, μας έχει απομακρύνει από φίλους, γνωστούς, συγγενείς, δραστηριότητες, μας έχει στερήσει ελευθερίες και δικαιώματα και μας έχει καταπατήσει την ιδιωτική ζωή και το δικαίωμα του να ζεις. Και του λέτε του άλλου να προφυλαχθεί για να ζήσει; Γιατί ξέρει από τι και πότε θα πάει; Χάνει ζωή, χάνει μέρες που δεν θα γυρίσουν πίσω. Η συμβουλή ενός ψυχιάτρου είναι πέραν από την όποια βοηθητική θεραπεία , το να βγαίνεις έξω, να μην κλείνεσαι στους 4 τοίχους και τις σκέψεις σου. Καταλαβαίνετε τι ψυχοσωματικές καταστάσεις έχετε προκαλέσει με τόσους μήνες υποχρεωτικό εγκλεισμό στα σπίτια; Και δε ζουν όλοι σε 200—300 τετραγωνικά σπίτι. Φανταστείτε 4 άτομα σε 70 τετραγωνικά με τηλεργασία και παιδί ή παιδιά. Δοκιμάστε το να δούμε για πόσα 24ωρα θα το αντέξετε όλοι εσείς που λέτε το ‘’μένουμε σπίτι’’ από την άνεση του δικού σας σπιτιού και της δικής σας ελεύθερης μετακίνησης!

 Και κει που πουλάτε κάποια ελπίδα με τα εμβόλια, εκεί έρχονται οι μεταλλάξεις, εκεί και οι προβλέψεις για μακροχρόνια συμπόρευση του ιού μαζί μας και πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Μια χαρά ελπιδοφόρο ορίζοντα μας δείχνετε. Και καλά εμείς οι μεγαλύτεροι προλάβαμε και ζήσαμε καλύτερες μέρες, αυτά τα νέα παιδιά σκέφτομαι.  Τι πλάνα να κάνουν, ποια ελπίδα, ποιον ορίζοντα και σε ποιον ουρανό να ανοίξουν φτερά για να πετάξουν;

Ελπιδοφόρο θα είναι να βρεθεί το φάρμακο που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον ιό, μόνο αυτό θα είναι σωτήριο, τα εμβόλια είναι απλώς για να έχουμε να λέμε πως σε περίπτωση που νοσήσουμε θα γλιτώσουμε τη ΜΕΘ και το θάνατο.  Με την ευχή λοιπόν αυτή κλείνω για σήμερα κι εύχομαι καλή μας δύναμη γιατί έχουμε δρόμο μπροστά μας.

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

 

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 18,2.2021

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: