Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Και το πείραμα ξεκινάει από τώρα!









Ανοίγουν  οι πύλες για να έρθουν Τουρίστες, ενώ παράλληλα αναζητούνται  από το Υπ. Τουρισμού, ξενοδοχεία/καταλύματα  για Τουρίστες που θα νοσήσουν στις διακοπές! Κάτι που σημαίνει ότι θεωρούν δεδομένο πως μπορεί να συμβεί.  Άντε να δούμε λοιπόν τι θα γίνει αυτό το καλοκαίρι.  Από τη μια θέλουμε τον Τουρισμό, από την άλλη συστήνουμε μια μη κανονική κανονικότητα, που εμφανώς δεν είναι δυνατή η τήρηση της επακριβώς, παρά μόνο κατά προσέγγιση.  Και περιοχές που παρέμειναν ανέγγιχτες από τον ιό, ειδικά τα νησιά, ας ευχηθούμε να μην βρεθούν θετικές στον ιό στη συνέχεια.


Το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος, έδειξε πως η κοσμοσυρροή σε μέρη όπως παραλίες, πλατείες, πεζόδρομοι δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί ή να τηρηθούν μέτρα αποστάσεων, απολυμάνσεων κλπ.  Θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Κάτι που φυσικά δεν επιτυγχάνεται. Και εφ’ όσον το οικονομικό προέχει, σίγουρα κάτι θυσιάζεις κι αυτό δεν είναι άλλο από την πιθανότητα να υπάρξει εξάπλωση του ιού.  Οι τιμωρίες και τα πρόστιμα είναι σαν τις κλήσεις για παράνομη στάθμευση, που μόνο εισπρακτικό αποτέλεσμα έχουν παρά ότι αποτρέπουν τη στάθμευση στο σημείο.


Και ως συνήθως υπάρχουν και τα παραθυράκια του νόμου, όπως π.χ. το κέντρο στη Μύκονο, έκανε έφεση που θα εκδικασθεί η υπόθεση του κλεισίματος του μαγαζιού τον Οκτώβριο, οπότε δε χάνει τη σεζόν, παραμένει ανοικτό. Άρα η ποινή επιτυγχάνει τον εντυπωσιασμό και μόνο ή επέχει θέση παραδειγματισμού για να προσέχουν οι υπόλοιποι, που κι αυτό δεν επιτυγχάνεται επαρκώς!


Ο καιρός κάπου κατέληξε προς καλοκαίρι, ας σταθεροποιηθεί και καύσωνες να μη φέρει. Η θάλασσα λίγο κρύα για την ώρα, όμως απολαυστική και ζωογόνα!  Μακάρι να μπορούσε να πνίξει τον ιό στα νερά της. Όλοι μας λένε πως ο ιός είναι ακόμα εδώ, πλην όμως δεν είναι εφικτή η απόλυτη προφύλαξη, οπότε αναπόφευκτη η όποια εξέλιξη σχετικά με την εξάπλωση του. Το ερώτημα είναι πώς θα βγει ζωή πέρα έτσι με αυτές τις συνθήκες; Πάντως από τις 15 του μήνα ανοίξαμε τις πύλες και περιμένουμε τον Τουρισμό με ανοιχτές αγκάλες, όπως και όλη η Ευρώπη άλλωστε! Ποιοι και πόσοι θα είναι οι τολμηροί για ταξίδια θα φανεί, όπως και τα αποτελέσματα του πειράματος θα φανούν από  φθινόπωρο και μετά.


Και η κορωναϊκή εποχή συνεχίζεται,   έφερε περισσότερη ανεργία, στη συνέχεια θα επεκταθεί η φτώχεια που όμως θα την επισκιάζει ο φόβος και ο τρόμος της πανδημίας!  Με τέτοιο φόβο για τη ζωή σου, πού να σκεφθείς το οικονομικό που πατώνει; Προέχει ο κίνδυνος της ζωής που σου προβάλλουν. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Γεγονός είναι πως κάποιος που θα σε γελάσει μια φορά, το πιο πιθανό να σε γελάσει και δεύτερη και τρίτη και πάει λέγοντας. Και το κακό είναι πως μας έχουν γελάσει με πολλούς τρόπους και για πολλά θέματα χρόνια τώρα!... Ποιον και τι να εμπιστευθείς ; Αλλά έτσι όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς. Ψυχραιμία λοιπόν, προσοχή και προφύλαξη στα όρια του εφικτού και κάτι παραπάνω και η συνέχεια θα δείξει… ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο.


Τώρα θα κλείσει και το κέντρο της Αθήνας σε διάφορα σημεία για περπάτημα και ποδηλάτες. Εύχομαι να μη γίνει το αδιαχώρητο στους πέριξ δρόμους από κίνηση. Σκοπός είναι κάθε τι που γίνεται να γίνεται για καλύτερα κι όχι για χειρότερα,  να μη δημιουργεί πρόβλημα μεγαλύτερο από αυτό που λύνει. Ας ελπίσουμε πως θα το δοκιμάσουν και θα δουν κατά πόσον λειτουργεί το μέτρο αυτό και ποιους εξυπηρετεί και ποιους δυσκολεύει, να τα ζυγίσουν και να αποφασίσουν. Η εφαρμογή ενός νέου μέτρου θα πρέπει να περνάει από ένα δοκιμαστικό στάδιο προτού οριστικοποιηθεί, γιατί  αλλιώς τα υπολογίζεις τα πράγματα και αλλιώς σου βγαίνουν  αρκετές φορές στην πράξη! Ειδικά δε όταν πρόκειται για μέτρο που αφορά πολλούς.


Και η ζωή συνεχίζεται στους ρυθμούς του κορωναϊού που θα πάρει όλο το βάρος της οικονομικής κρίσης του Πλανήτη και που την εξέλιξη αυτής της κρίσης δεν ξέρουμε.  Καλό καλοκαίρι για την ώρα και βλέπουμε! 



+++
Νίκη Παπουλάκου.
Υ.Γ. Όσον αφορά το κέντρο της Μυκόνου, βάσει Νομοθετικής Διάταξης που ψηφίστηκε στη Βουλή, θα κλείσει κι ας έχει κάνει Έφεση. Αυτό προς αποκατάσταση της ως άνω αναφοράς για το μαγαζί, καθότι όταν γράφτηκε το άρθρο δεν είχε προκύψει αυτό.

Πηγή: Εφημ.''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα...  18/06/20.

Δεν υπάρχουν σχόλια: