Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Οι επιλογές μας είμαστε εμείς!







Αν καταφέρεις στη ζωή να είσαι ο εαυτός σου,   αν μπορέσεις να μην νιώθεις την ανάγκη να εντυπωσιάσεις ή να αποδείξεις κάτι,  αν διαχειρίζεσαι σωστά τα ‘’ναι’’ και τα ‘’όχι’’ σου, τότε πράγματι νιώθεις λεύτερος!  Η ζωή σου ανήκει! Βέβαια για να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου πρέπει να τον έχεις βρει, να τον έχεις μάθει, να τον έχει αποδεχθεί εσύ πρώτα! Με τα καλά του και τα ανάποδα, με τα προτερήματα και τυχόν μειονεκτήματα, με όλα! Επίπονη δουλειά αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει! Μετά από αυτό εύκολο να πεις και ‘’όχι’’ όταν το νιώθεις και γνωρίζοντας σε αποκτάς αυτοπεποίθηση και σιγουριά,  δεν χρειάζεσαι να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν, ούτε να εντυπωσιάσεις! Δεν διψάς για κολακείες και τα τοιαύτα! Δεν διψάς για λόγια, σημασία για σένα έχουν τα έργα και στο δούναι και στο λαβείν!


Ακολουθείς τη στράτα σου και προχωράς με ανοιγμένα φτερά στην κατεύθυνση των δικών σου αναγκών κι όχι αυτών που οι άλλοι θέλουν να σου επιβάλουν. Επιλέγεις, αποφασίζεις, απολαμβάνεις, ζεις! Ζεις για σένα κι όχι για τους άλλους, γι’ αυτό που οι άλλοι ‘’ονειρεύονται’’ για σένα! 


Φυσικά στη ζωή τα πάντα έχουν τίμημα, κι εδώ το τίμημα ίσως είναι βαρύ. Μπορεί ελάχιστοι έως κανένας να μείνουν στη ζωή σου, όμως θα ξέρεις πως αυτοί που έμειναν, αγαπούν αυτό που πραγματικά είσαι κι όχι αυτό που νομίζουν, ή φαντάζονται! Απογοητεύεσαι μια κι έξω κι όχι κάθε τόσο επενδύοντας σε ανθρώπους που βρέθηκαν περιστασιακά και μόνο στο δρόμο σου κι όχι για να μείνουν στη ζωή σου. Άλλωστε ότι έχει αρχή έχει και τέλος… ημερομηνία λήξης!

 Στη ζωή πρέπει να τα βλέπουμε ψύχραιμα τα πράγματα, να παρατηρούμε τους νόμους της φύσης και του σύμπαντος και να μαθαίνουμε!  Ακόμα κι ένας κυκλώνας κάνει τον κύκλο του, σαρώνει στο πέρασμα του, όμως κάποια στιγμή σβήνει! Γιατί λοιπόν εμείς να διαφέρουμε, μέρος του σύμπαντος δεν είμαστε;…


Εκτός αυτού, ότι φεύγει από τη ζωή μας, ήταν να φύγει! Είτε για να προχωρήσει, είτε για να πάμε εμείς παρακάτω!  Κάθε καινούργιο έρχεται ή για να μας διδάξει ή για να διδαχθεί, οπότε μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος φεύγει ή φεύγεις! Κάποιοι άνθρωποι ή σχέσεις, σε κρατούν στάσιμο, σου κλείνουν το δρόμο, εμποδίζουν την εξέλιξη σου, μόνο αν  τους αφήσεις πίσω θα πας μπροστά! Εκτός κι αν συναισθηματικό δέσιμο δεν σε αφήνει να δεις καθαρά τα πράγματα! Αν αγαπάς τον εαυτό σου θα βρεις τρόπο να ξεφύγεις, ή πάλι αν μείνεις συνειδητά, είναι θέμα επιλογής οπότε το έχεις αποδεχθεί και δεν σε πονάει!


Οι επιλογές μας είναι η ζωή μας! Η απόφαση πάντα είναι δική μας,  άμοιροι ευθυνών για ότι μας συμβαίνει δεν είμαστε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων! Η εύκολη λύση είναι να ρίχνουμε πάντα το βάρος της ευθύνης στους άλλους, στη ζωή, στη μοίρα και καθόλου σε μας! Στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία!


Πονάει λίγο η παραδοχή του όποιου ποσοστού ευθύνης μας, όμως αυτή η παραδοχή μας προστατεύει από τη μη επανάληψη του ίδιου λάθους! Μας βοηθάει να διορθώσουμε πράγματα ή να αποφύγουμε ατυχείς καταστάσεις στο μέλλον! Κάπως έτσι χτίζεται η εμπειρία! Μέσα από δράσεις, αποφάσεις, επιτυχίες, αποτυχίες, λάθη! Αρκεί να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι! 


Και μην ξεχνάμε, η αποτυχία και η δυσκολία σε δυναμώνει, σε κάνει να ανακαλύπτεις πτυχές μέσα σου που δεν ήξερες. Όταν όλα είναι στην ευθεία, μοιραία κάποια στιγμή καταλήγουν βαρετά! Τα σκαμπανεβάσματα το αλάτι και το πιπέρι της ζωής! Αν το δούμε έτσι θα περάσει πιο γρήγορα, η όποια αναποδιά από τη ζωή μας !


Η ζωή είναι δράση, κίνηση, οι περίοδοι ‘’πένθους’’ για ότι μας συμβαίνει πρέπει να κρατούν λίγο, κι αυτό επιτυγχάνεται με την δική μας συνειδητοποίηση της όποιας κατάστασης και την άμεση /ειλικρινή επαφή με το μέσα μας!


Μεγάλη υπόθεση λοιπόν να είσαι ο εαυτός σου, γιατί αν αυτό το πετύχεις τότε όλες οι διεργασίες στο νου και την ψυχή είναι εύκολες και απλές! Η δε ζωή πάει να είναι πολύπλοκη!

=======

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 11/10/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: