Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Kαλές διακοπές, καλό 15Αύγουστο!

 



Η φωτογραφία από το ''eviathema.gr''

Ποιοι θέλουν καμμένη γη και γιατί; ... Κολλήσαμε στην κλιματική κρίση και αλλαγή και αποκοιμήσαμε το μυαλό μας! Δεν μπορεί η κλιματική κρίση κάθε μία ώρα να ανάβει και μια εστία φωτιάς , ούτε ταυτόχρονα σε μια περιοχή να ανάβουν εστίες 3-6-7 σε διαφορετικά σημεία!  Ούτε  κάθε μία ώρα κάποιος απρόσεκτος βάζει φωτιά! Σίγουρα αν όχι όλες, τις περισσότερες κάποιο χέρι τις βάζει. Είναι κι αυτό μια μορφή πολέμου, εξυπηρετούνται ίσως συμφέροντα και σπρώχνουν  τον κόσμο μακριά από τις εστίες του, σε άλλη γη σε άλλα μέρη! Τα τελευταία χρόνια παράγουμε άστεγους και άνεργους, όταν στα μέρη που επλήγησαν από φωτιές και πλημμύρες, πολλά επαγγέλματα χτυπήθηκαν οριστικά. Και συνεπώς πολλοί εγκαταλείπουν τον τόπο τους, αναζητώντας κάπου αλλού για καλύτερα. Εσωτερική μετατόπιση πληθυσμού, ή μεταναστεύουν σε άλλα μέρη! Νοιάζεται κανείς;  Βρήκαμε το ''εγκαταλείψατε το σημείο και κατευθυνθείτε προς τάδε'' ... ούτε συναγερμός πολέμου να ήταν! Να φύγουν από το σπίτι τους να πάνε πού; Και είναι όλοι οι κάτοικοι σε θέση να μετακινηθούν; Υπάρχουν και υπερήλικες, ασθενείς, ανάπηροι... και άντε και έφυγαν, τουλάχιστον να γυρίσουν και να βρουν το σπιτικό τους, καλά θα είναι. Αν γυρίσουν και βρουν αποκαϊδια τι γίνεται; Μένουν στο δρόμο και στο έλεος των αποζημιώσεων ή επιδομάτων.  Και το να έχεις ασφαλίσει το σπίτι, καλά θα είναι, αν δεν; Όσο για τα προκάτ οι περισσότερες ασφαλιστικές δεν τα ασφαλίζουν. Οπότε μένεις με τα ρούχα που φοράς έτσι και καεί το σπίτι. Κι αν έχεις την τύχη η δουλειά σου να είχε σχέση με τη ζημιά του περιβάλλοντος, χαιρετίσματα. Καταστροφή πλήρης, τι να σου κάνουν επιδόματα; Για να φας και να κοιμηθείς 20 μέρες, και μετά τι;  Δε συνεχίζω γιατί οι συνέπειες από τέτοιες καταστροφές, για κάποιους ισοδυναμούν με ζωντανό θάνατο.

 Η Εύβοια ήταν ένα καταπράσινο νησί που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από Ελβετία. Την έχουν κατακάψει ή έχει κατακαεί, όπως θέλετε πείτε το! Είναι θλιβερό τοπίο να βλέπεις τα καμένα και τις ανεμογεννήτριες σαν καρακάξες να στέκουν, ειδικά όταν είχες την προηγούμενη καταπράσινη εικόνα!Και μην παραμυθιαζόμαστε για αποκατάσταση δασών ή πρασίνου, χρειάζονται 20-30 χρόνια για να επανέλθει το τοπίο σε ικανοποιητικό σημείο.  Και φυσικά πέρα από το θλιβερό θέαμα, η έλλειψη πρασίνου και δένδρων σημαίνει οικολογική καταστροφή με ότι συνεπάγεται αυτό για όλους μας!

Διανύουμε μια εποχή που σε οτιδήποτα ανάξιο λόγου, μετά βουλημίας του αφιερώνουμε την προσοχή και το λόγο μας και περιέργως το μετατρέπουμε σε άξιο λόγου. Κι έτσι  μας καβάλησαν όλα τα ανάξια και προβληματικά! " Ο καθένας μας είναι απολύτως υπεύθυνος για ό,τι κάνει και για ό,τι δεν κάνει... Για ό,τι λέει και για ό,τι  αποσιωπά...!!! "~ Χόρχε Μπουκάι ~ Με τη σιωπή και την ανοχή μας έφτασαν τα πράγματα εδώ που έφτασαν!

 Περισσότερα είναι αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν κι όμως, το ''εμείς'΄' αργεί ακόμη! Ακόμα είμαστε στο ''να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα'', στο ''τι με νοιάζει τι συμβαίνει γύρω, στη Χώρα, εγώ καλά περνάω για την ώρα'' κ. ά. παρόμοια!

 Ήρθε και ο Αύγουστος, ο μήνας των αδειών, των διακοπών και των ερώτων! Πηγή έμπνευσης για πολλούς ποιητές και στιχουργούς. Κάποτε Ιούλιο και Αύγουστο άδειαζε βαθμηδόν η πρωτεύουσα, το καταλάβαινες από την κίνηση στους δρόμους και τις θέσεις παρκαρίσματος. Από την οικονομική κρίση και εντεύθεν, αυτό δε συμβαίνει, μόνο για 2 εβδομάδες εκεί γύρω στο 15Αύγουστο. Κι αυτό γιατί κανείς δεν δύναται να κάνει διακοπές για μεγαλύτερο διάστημα, εκτός κι αν έχει κάποιο εξοχικό. Αλλά και στα παραθεριστικά μέρη τα μαγαζιά Σαββατοκύριακο γεμίζουν και για 15 μέρες τον Αύγουστο. Ο κόσμος βγαίνει βόλτα αλλά δεν κάθεται κάπου, όπως παλιά. Το ίδιο και για μπάνιο, ψάχνει ελεύθερες παραλίες, έχοντας μαζί τον καφέ, το νερό του ή ότι άλλο. Όσο για τους Τουρίστες έρχονται με πληρωμένα πακέτα, με αποτέλεσμα και που κυκλοφορούν να μην αφήνουν χρήμα, απλώς κάνουν μπούγιο και γεμίζουν τους δρόμους, ειδικά στα νησιά που προσεγγίζουν και με κρουαζιερόπλοια κατά χιλιάδες. Ακόμα και σε άλλες χώρες της ΕΕ διαμαρτύρονται οι κάτοικοι για τις χιλιάδες των Τουριστών.

 Και πέρα από το εντός της Χώρας σκηνικό, το παγκόσμιο σκηνικό όλο και χειρότερο γίνεται. Ένας πλανήτης στο κόκκινο και αλίμονο αν εκκραγεί! Άτυπα ίσως είμαστε ήδη στην είσοδο Γ΄Παγκοσμίου Πολέμου, με τα δόντια κρατιέται να μην κηρυχθεί και τυπικά. Ως πότε όμως; Και δεν κάνουν τίποτα για να κατευνάσουν το τοπίο. Κάποιοι πάνε γυρεύοντας.

 Όσο για το ''φίλο'' μας τον Ερντογάν, έστω και με λίγη καθυστέρηση διαμαρτυρήθηκε για την παρωδία της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και μάλιστα κάλεσε Καθολικούς και Ορθοδόξους σε κοινή διαμαρτυρία. Εμείς πάντως απλώς διατυπώσαμε την άποψη πως η δική μας έναρξη το 2004 ήταν απείρως καλύτερη, αυτό μόνο. Η αλήθεια είναι πως, κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμαευτα και δεν κάνει ούτε καν να τα ακουμπάς, αλλά είπαμε ζούμε στην εποχή που έχει χαθεί ο σεβασμός, τα όρια και οι αξίες. Κι όποιος μιλήσει γι' αυτά θεωρείται από τους πολλούς καθυστερημένος (τουλάχιστον)  που δεν μπορεί να συλλάβει το ''μεγαλείο'' της τέχνης και του πολιτισμού. Αλλά είπαμε είμαστε στην εποχή της παράνοιας, οτιδήποτε λογικό φαντάζει παράλογο και το παράλογο, λογικό.

Καλό μήνα και καλές διακοπές! Καλό 15Αύγουστο!!

 Νίκη Άννα Παπουλάκου.

 Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

              Ψυχανεμίσματα.... 8.8.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: