Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

 


Η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο ευτελισμός της αξίας της ανθρώπινης ζωής, η διάλυση του Κοινωνικού ιστού κατά μήκος και πλάτος, βαφτίστηκαν ενέργειες σωτηρίας τα τελευταία χρόνια. Μορφή βίας δεν είναι να σου στερούν τη ζωή, τα όνειρα, την ελπίδα και να σε ρίχνουν σε φτώχεια και ανέχεια; Το ζούμε 10 και πλέον χρόνια τώρα και περιέργως με την πλήρη ανοχή μας. Δεν κουνιέται φύλλο. Ο πολίτης είναι φτερό στον άνεμο, στην ουσία δεν του παρέχεται καμία ουσιαστική προστασία πουθενά. Και νομικά να διεκδικήσει το δίκιο του, άγνωστο αν θα το βρει και πότε. Η ενημέρωση του συνήθως για τα δικαιώματα του και τις υποχρεώσεις του, είναι ελλιπής έως ανύπαρκτη. Τα ανακαλύπτει όταν του χτυπήσουν την πόρτα. Και τις περισσότερες φορές του πέφτει κεραμίδα στο κεφάλι. Κανείς π.χ. δεν του είπε πως αν έχει άρρωστο με οξυγόνο στο σπίτι θα πρέπει να είναι και η ΔΕΗ στο όνομα του ασθενούς για να τύχει προστασίας σε μη διακοπή ρεύματος. Αυτό ένα από τα πολλά που μόνο όταν σου συμβεί το μαθαίνεις. Ειδικά τώρα που οι λογαριασμοί ρεύματος για πολλούς ξεπερνούν ένα μηνιαίο μισθό. Και κανείς δεν κατάλαβε πώς προκύπτει η χρέωση. Και κάποιοι λένε πως ήταν ‘’κρυφός’’ όρος στα συμβόλαια που ενεργοποιήθηκε, πάλι όμως κι εδώ ο καταναλωτής δεν είχε ενημερωθεί. Όλα λοιπόν λειτουργούν εις βάρος του καταναλωτή κι ας μας έχουν ζαλίσει με διαφημίσεις και τηλέφωνα όλοι οι πάροχοι ενέργειας και τηλεφωνίας με ‘’προσφορές’’ δήθεν, οι οποίες απόλυτα υπολογισμένες και στημένες στα μέτρα τους. Και αφού λοιπόν εισπράξουν έστω και με διακανονισμό το ‘’χαράτσι ρήτρα’’ θα φέρουν στην κατανάλωση προγράμματα με στάνταρ χρέωση … λες και δεν υπήρχαν, απλώς δεν τα είχαν προωθήσει επίσημα πιθανόν για να πετύχει αυτό που ζούμε. Κάποιοι που έτυχε και το είχαν μάθει και είχαν μπει σε πρόγραμμα, όντως δεν πέρασαν τον τρόμο της ρήτρας και του υπέρογκου ποσού χρέωσης στο λογαριασμό. Και τώρα λοιπόν ο από μηχανής θεός θα φέρει στην επιφάνεια τα προγράμματα τον Ιούλιο, που θα διασφαλίζουν όχι ρήτρα και χρέωση σταθερή κιλοβατώρας, διπλάσια όμως από αυτή που πλήρωνες μέχρι τώρα. Όλα υπολογισμένα. Τα τιμολόγια θα πρέπει να διακρίνονται εφεξής σε «σταθερά» και «κυμαινόμενα». Και είναι από τις περιπτώσεις που διερωτάται κανείς, τυχαία συνέβησαν όλα ή είχαν μεθοδικά προγραμματιστεί;

Να δούμε η δικαιοσύνη τι θα αποφανθεί κι αν κριθεί λογικό και νόμιμο να χρεοκοπήσουν τα νοικοκυριά για να σωθούν οι πάροχοι ενέργειας. Βάλαμε πλάτη για τις Τράπεζες, βάλαμε πλάτη για το Δημόσιο χρέος με αποτέλεσμα τη δική μας στέρηση και πτώση βιοτικού επιπέδου, ήρθε και η πανδημία, τώρα η ακρίβεια σε όλα με κορύφωση την ενέργεια που δεν είναι είδος πολυτελείας, όπως είχε πει κάποιος παλιά, αλλά είδος πρώτης ανάγκης. Τα πρώτα χρέη πολιτών στη ΔΕΗ δημιουργήθηκαν τότε που προστέθηκε ο ΕΝΦΙΑ στο λογαριασμό, ε τώρα με αυτό που γίνεται με τη ρήτρα είναι η χαριστική βολή για τα νοικοκυριά! Εν αναμονή λοιπόν της Απόφασης της Δικαιοσύνης της ύστατης ελπίδας του πολίτη για ότι του συμβαίνει. Ευτυχώς ενήργησαν ομαδικά ο Δικηγορικός Σύλλογος και Καταναλωτικές Οργανώσεις για το όλο θέμα και δεν είναι εύκολη υπόθεση φυσικά, παλεύεις με ‘’δαίμονες’’. Εύχομαι το αποτέλεσμα να είναι υπέρ των καταναλωτών.

Φτάνουμε και στην Πεντηκοστή, την ημέρα της καθόδου του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους και το ξεκίνημα της μαρτυρίας τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Για κάποιους είναι απλώς ένα τριήμερο εξόδου από τις πόλεις. Ο χρόνος κυλάει γρήγορα και δεν τον προλαβαίνουμε. Πότε ήταν Πάσχα, πότε ήρθε καλοκαίρι! Τίποτα δεν αλλάζει προς το καλύτερο για την ώρα, η σκιά του πολέμου, των κυρώσεων, των όπλων πάνω από τα κεφάλια μας. Οι προκλήσεις των γειτόνων απροκάλυπτες και με λόγια και κινήσεις. Προβλέπεται ένα θερμό καλοκαίρι από όλες τις απόψεις! Ας το χαρούμε όσο μπορούμε γιατί μπορεί το φθινόπωρο να είναι πιο άγριο από τα 2 τελευταία. Ο ιός και η μάσκα τελούν εν αδεία, ωστόσο προειδοποιήσεις για 4 και 5 εμβόλιο ήδη ακούγονται, έτσι να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή!

Καλό μήνα και πάλι, καλό καλοκαίρι, καλό τριήμερο, καλή μας φώτιση!

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... 9.6.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: