Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

2023 προσδοκίες και όνειρα!


 Περάσαμε στο 2023, αφήνοντας πίσω μια χρονιά γεμάτη αναταράξεις. Ο γέρος χρόνος έφυγε ή μάλλον εμείς τον αφήσαμε περνώντας στο Νέο! Πάντα το Νέο γεννάει ελπίδα, προσδοκίες, όνειρα, που είτε πραγματοποιούνται, είτε σε απογοητεύουν. Αλλά αυτή είναι η ζωή, νυχτώνει-ξημερώνει και πάλι απ' την αρχή! Οι γιορτές ξυπνούν θύμησες παλιές. Έντονες οι απουσίες αγαπημένων που έφυγαν για το μεγάλο ταξίδι!  Εικόνες από στιγμές του χθες έρχονται στο νου, στιγμές που έμειναν στην ψυχή κι έγραψαν στη μνήμη! Έντονα συναισθήματα, συγκινήσεις, χαρές,  λύπες, στιγμές που έμειναν για να ζεσταίνουν την περιπλάνηση του νου στα μοναχικά μονοπάτια, γλυκαίνοντας το κάθε πικρό σήμερα, χαρίζοντας μια σπίθα ελπίδας για το αύριο! Αντιμετωπίζεις τη μοναξιά σου, την αποδέχεσαι την αγκαλιάζεις την αγαπάς και χαμογελάς στο αύριο, ή πέφτεις στην των εορτών κατάθλιψη! Η επιλογή δική σου!

 Παρ’ όλο που η νέα Χρονιά δεν έχει ευοίωνες προβλέψεις γενικώς, εμείς θα ελπίζουμε για το καλύτερο και θα αγωνιστούμε γι ‘αυτό στα μέτρα του δυνατού. Άλλωστε όσο ζει κανείς ελπίζει! Είναι απόλυτα υγιές το να επιθυμείς, να ελπίζεις, να εύχεσαι, να ονειρεύεσαι το καλύτερο, αρκεί να μην παραβλέπεις το ''καλό'' που έχεις τώρα, γιατί τότε το υγιές γίνεται ασθένεια. Είναι πολλά στη ζωή του καθενός μας για τα οποία θα έπρεπε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη, που όμως τα θεωρούμε δεδομένα και παραβλέπουμε την αξία τους! Συνήθως ζητάμε αυτά που δεν έχουμε.  Πάντως πρέπει να καταλάβουμε πως οι εποχές με τις πολλές ευκαιρίες για κάτι καλύτερο, έχουν φύγει ανεπιστρεπτί. Τώρα το καλύτερο είναι η επιβίωση χωρίς χρέη.

Κάθε χρόνος που περνάει κόβει κι ένα χρόνο ζωής μας, παρ’ όλα αυτά υποδεχόμαστε πάντα τον καινούργιο χρόνο με χαρές και πανηγύρια! Και πάντα ελπίζουμε να μας φέρει όσα δεν μας έφεραν τα προηγούμενα χρόνια! Εκείνο που πραγματικά αξίζει και θέλω να πιστεύω πως αυτό γιορτάζουμε, είναι το ότι είμαστε υγιείς για να περάσουμε και να χαρούμε τον επόμενο!! Πόσο ευγνώμονες θα πρέπει να είμαστε όσοι ξυπνάμε το πρωϊ σε ένα ζεστό σπίτι με ότι κι αν έχει μέσα. Αρκεί να υπάρχει υγεία! Οι καιροί είναι δύσκολοι για πολλούς και δυστυχώς όλο και θα μεγαλώνει η δυσκολία και θα απλώνεται και σε άλλους. Η ζωή όλο και δυσκολεύει, απειλές πολέμου πάνω από τα κεφάλια μας, ‘’επιδημία’’ ασθενειών,  αφόρητο κόστος ζωής κ.ά. Κι εμείς καλούμαστε να τα διαχειριστούμε όλα αυτά, να επιβιώσουμε και να βγούμε αλώβητοι!  Μετά τα 2 χρόνια εγκλεισμού και απαγορεύσεων, προσπαθούμε σιγά-σιγά να ανακτήσουμε τους ρυθμούς μας, άλλοι δειλά κι άλλοι με λύσσα. Μια χρυσή τομή μας χρειάζεται, γιατί ο κίνδυνος των ιών υφίσταται κι αν δε λαμβάνουμε κάποιες προφυλάξεις,  μπορεί και να το πληρώσουμε. Βέβαια ο κόσμος κουράστηκε και το αποδεικνύει με τη συμπεριφορά του έξω. Καμία προφύλαξη, σα να μην πέρασε μια μέρα από τα προ καραντίνας χρόνια.  Εθιστήκαμε ακόμα και στον αριθμό θανάτων.... ακούμε 137 θανάτους την εβδομάδα και δε νιώθουμε τίποτα. Και πάλι τα μαντάτα από την Κίνα δεν είναι καλά! Από τη μια έχει έξαρση κι από την άλλη αφήνει ελεύθερα τα πάντα στις μετακινήσεις. Λες και θέλει να στείλει τον ιό παντού! Είναι κι αυτό ένα είδος πολέμου. Γεγονός είναι ότι έχουμε μπλέξει άσχημα γενικώς. Το θέμα της ακρίβειας και της ενέργειας ήρθαν για να φορτώσουν ακόμα πιο πολύ τον  ήδη  με βάσανα και προβλήματα φορτωμένο βίο. Μετά τις 12 δόσεις που προσφέρουν οι κάρτες για χρέη προς το Δημόσιο, ήρθαν και οι 6 άτοκες για λογαριασμούς ενέργειας. Μια ανάσα μεν αλλά μια διαρκής χρέωση του κάθε νοικοκυριού, που όταν παραμένει τοκίζεται και αυξάνει. Οι άτοκες είναι άτοκες αν τις πληρώνεις κάθε μήνα, αν δεν, παραμένουν ως χρέος και τοκίζονται. Το πλαστικό χρήμα, ναι μεν εξυπηρετεί, αλλά είναι παραπλανητικό. Αφήνει περιθώρια δαπανών που ξεπερνούν το εισόδημα σου, και που στη συνέχεια σωρεύονται και φουσκώνουν οι κάρτες. Χρειάζεται λοιπόν κι εκεί σωστή διαχείριση, ώστε να ‘’εκμεταλλευόμαστε’’ την ωφέλεια και να αποφεύγουμε τις υπερβολές στη χρήσημ που καταλήγουν εις βάρος μας.

Αυτή τη νέα Χρονιά ας δούμε και τα του οίκου μας, σε σχέση με τα παιδιά μας, με την ανατροφή τους, πολλά συμβαίνουν γύρω που μόνο θλίψη προκαλούν και ανησυχία για την Κοινωνία του αύριο. Αυτά τα μαχαιρώματα επίσης,  θα πρέπει να μας προβληματίσουν ... τι ψυχή μπορεί να έχει κάποιος όταν ρίχνει την 1η μαχαιριά και συνεχίζει; ... Αποκτήνωση θα το έλεγα και άκρως ανησυχητικό γιατί κυκλοφορούν ανάμεσα μας άνθρωποι με διαταραγμένο ψυχικό κόσμο που δεν ξέρεις πότε θα εκδηλωθούν. Κάθε φορά που επιστρέφουμε σπίτι, θα πρέπει να λέμε ευχαριστώ που γυρίσαμε αρτιμελείς, με τόσα που συμβαίνουν, μη εξαιρουμένων και των καθημερινών τροχαίων συμβάντων! Μεγάλη πληγή κι αυτό πλέον.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη Νέα Χρονιά με σταθερά βήματα, διορθώνοντας στραβά και ανάποδα και προχωρώντας με νέα δεδομένα για καλύτερες μέρες, καλύτερη  και ανθρώπινη ζωή. Χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη, ειρήνη, χαρά για όλο τον Πλανήτη. 2023 ευχές για τον καθένα! Καλή μας Χρονιά!

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΏΝ'' Ψυχανεμίσματα... 05/01/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: