Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΚΡΑΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ!

 



Ξέχνα ότι σε πλήγωσε, αλλά ποτέ μην ξεχνάς το μάθημα που σου έδωσε. Αν το ξεχάσεις μπορεί  και να το περάσεις ξανά.   Και η γνώση χωρίς ήθος είναι καταστροφική! Ψιλά γράμματα θα μου πείτε. Κι όμως όλα αυτά που τα περνάμε στα ψιλά γράμματα μας έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν.

Έρχονται κάποιες στιγμές στη ζωή μας, που πρέπει να δεχθούμε ότι όλα αλλάζουν. Άνθρωποι, καταστάσεις, δεδομένα, συναισθήματα, ακόμα και η ίδια μας η ζωή. Και πρέπει να το δεχθούμε , όπως κάνει το δέντρο με τον άνεμο. Λυγίζει αλλά δεν σπάει! Κι όταν οι χαρές σε αποφεύγουν, φτιάχνεις δικές σου άλλες! Την ευτυχία αν δε τη βρεις μέσα σου, κανείς δεν μπορεί να στη χαρίσει, ότι και να δώσει μπάλωμα θα είναι. Μεγάλη υπόθεση να νιώθεις μέσα σου καλά και με τα λίγα και με τα πολλά, και στα δύσκολα και στα εύκολα. Να κρατάς τις ισορροπίες μέσα σου ότι κι αν συμβεί.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητα μας τα τελευταία χρόνια απ’ αρχής της οικονομικής κρίσης και εντεύθεν.  Πολλά δεδομένα χάθηκαν, η ζωή δυσκόλεψε απότομα, οι αντοχές δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμα, με κορύφωση τη 2ετία της πανδημίας με στέρηση ελευθερίας και ατομικής βούλησης, οι πόλεμοι, η τρομοκρατία γενικότερα που διαχέεται στο περιβάλλον, το αβέβαιο μέλλον και η αγριότητα που επικρατεί στην Κοινωνία. Επόμενη και η αύξηση ψυχικών ασθενειών με συνέπειες που καθημερινά αντιμετωπίζουμε ως Κοινωνία. Όμως αν δεν αντισταθείς εσύ ο ίδιος σε όλα αυτά, αν δεν βοηθήσεις μόνος σου τον εαυτό σου, κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει! Κράτα το τιμόνι της ζωής σου, φυλάσσοντας καθαρή τη σκέψη σου και έχοντας πλατιά αντίληψη των πραγμάτων, χωρίς επιρροές ή κατευθύνσεις. Τώρα και με την τεχνητή νοημοσύνη που ήδη άρχισε να παίζει με την νοημοσύνη μας, τα πράγματα θα μπερδευτούν ακόμα περισσότερο. Ήταν που ήταν η περιήγηση στο διαδίκτυο κατά κάποιο τρόπο ανασφαλής, τώρα θα χειροτερέψει. Σε λίγο δεν θα ξέρουμε τι είναι αληθές και τι όχι! Θέλει μεγάλη προσοχή λοιπόν σε ότι διαβάζουμε και ότι βλέπουμε! Και μέχρι τώρα ποιος ξέρει πόσα ψέματα έχουμε καταπιεί ως αλήθειες. Η τεχνολογία είναι για να την χρησιμοποιείς προς όφελος, η κακή χρήση της και η κατάχρηση της σίγουρα δεν οδηγεί κάπου καλά. Και στα χέρια διεστραμμένων εγκεφάλων μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες εμπειρίες την ανθρωπότητα.

Καιρός να επιστρέψουμε στις ανθρώπινες σχέσεις και να ξεφύγουμε από την εικονική πραγματικότητα της διαδικτυακής επαφής ή του κινητού. Κόσμος πάει κι έρχεται μ’ ένα κινητό στο χέρι μονίμως και ακουστικά στα αφτιά. Και βόμβα να πέσει δε θα ακούσουν τίποτα. Όλα στην υπερβολή τους είναι λάθος. Και δυστυχώς η εποχή μας είναι εποχή υπερβολής. Ακόμα και οι εκφράσεις, οι τίτλοι έχουν μεγάλη δόση υπερβολής. Έχουν χάσει και οι λέξεις την έννοια τους, από τη στιγμή που χρησιμοποιούνται καθ’ υπερβολή και ενίοτε λανθασμένα! ‘’Ο πασίγνωστος ηθοποιός τάδε π.χ.’’ και ανάθεμα κι αν τον ήξερες, ή ‘’μεγάλη συμφορά βρήκε τον τάδε ή την τάδε... έχασε τη γάτα της’’. Άσε τη γλώσσα που την δολοφονούμε ουκ ολίγες φορές.

Ο χειμώνας μας ξέχασε φέτος, κάτι ψιλά έκανε ούτε που προλάβαμε να το καταλάβουμε. Διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα της Σαρακοστής που κρατάει ως το Μεγ. Σάββατο, άρχισαν ήδη οι Χαιρετισμοί  και σε 5 εβδομάδες Πάσχα. Ο κάθε άνθρωπος σηκώνει το σταυρό του, αλλά κάποιοι έχουν γονατίσει από το βάρος. Δε στερείται αξιοπρέπειας αυτός που στέκεται στην ουρά για ένα πιάτο φαί, ή δεν έχει να πάρει τα φάρμακα ή να κάνει εξετάσεις, ούτε γιατί ψάχνει στα σκουπίδια!... Αξιοπρέπειας στερούνται όλοι αυτοί που τον οδήγησαν σ' αυτό το σημείο. Του στέρησαν το αξιοπρεπή βίο, τώρα και την περίθαλψη που θα πρέπει να στέκει στην ουρά για μια εξέταση, περιμένοντας μήνες κι αν ζήσει έζησε ως τότε.

Κάθε που ακούω τη ‘’διαφήμιση’’  ‘’μπορείς να το σώσεις’’ ανάμεικτα συναισθήματα με κατακλύζουν! Άκρως υποκριτικό να συμβουλεύεις τον άνθρωπο που οδήγησες στην ανικανότητα πληρωμής των υποχρεώσεων του, πώς τάχα μου θα σώσει το σπίτι του! Ήδη 9 χιλιάδες και πλέον πλειστηριασμοί έγιναν το 2023. Τα σπίτια περνούν σε άλλα χέρια ακόμα και για λίγες χιλιάδες χρέος. Τα ενοίκια απρόσιτα και οι Κυβερνώντες επαίρονται ότι έδωσαν αυξήσεις στους μισθούς. Λες και η αύξηση καλύπτει όλα όσα έχουν πάει πάνω, ή έχει καλύψει το 50% μείωσης από μισθούς και συντάξεις προ κρίσης.

Πολιορκούνται για χρόνια , η υγεία μας, η ζωή μας, η αντοχή μας, το πορτοφόλι μας, η πατρίδα μας, η ελευθερία μας ... η παλιά κανονικότητα, όπως την ξέραμε και τη ζήσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι,  ''όνειρο ήταν και πάει''! Μυαλό δεν βάζουμε, δοξάζουμε τον εκάστοτε δήμιο μας. Όσο για τις γενιές της τελευταίας 20ετίας, δεν έχουν προλάβει να έχουν μνήμες από τη ζωή όπως εμείς τη γνωρίσαμε, δεν έχουν βάσεις για να πατήσουν πάνω και να αγωνιστούν, είναι η γενιές των επιδομάτων, αυτό γνώρισαν ως κανονικότητα και πορεύονται με τη μιζέρια παρέα! Όσοι δεν το άντεξαν έφυγαν σε ξένους τόπους. Το θέμα είναι εδώ ποιος θα μείνει με τη διάθεση να αγωνιστεί για τη βελτίωση της ζωής του. Άλλωστε σε αυτές τις γενιές ποντάρουν! Η δε υπογεννητικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, οι νέοι πλέον δεν παντρεύονται και δεν κάνουν παιδιά, αφού ούτε τον εαυτό τους δεν μπορούν να συντηρήσουν! Και τα εισοδήματα των γονιών αποδυναμωμένα για να στηρίξουν.  Δεν ιδρώνει και το αφτί κανενός απ’ ότι φαίνεται. Χαίρε βάθος!

Συνήθως τα μεγάλα λόγια δε συνοδεύονται και από μεγάλα έργα! Δυστυχώς από μεγάλα λόγια έχουμε χορτάσει και τα λένε με τόση πειστικότητα που είναι στιγμές που αναρωτιέσαι μήπως ζεις σε άλλη Χώρα.

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''
              ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... 28 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: