Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Κάποτε ήταν όλα αλλιώς!

 





Κάποτε η Κυριακή πέρα από ξεκούραση, ήταν η μέρα της οικογένειας, να βρεθούν όλοι μαζί να φάνε,  κάποιες φορές και με θείους ξαδέρφια μαζί, να κουβεντιάσουν τα προβλήματα της εβδομάδας, να ακούσουν ιστορίες του χθες από τους μεγάλους και ίσως κάποια βόλτα μετά, ή σινεμά. Σήμερα συμπεριφερόμαστε περισσότερο ως απλοί συγκάτοικοι γενικώς, παρά ως οικογένεια. Και δεν είναι λεπτομέρεια το Κυριακάτικο τραπέζι. Κρατούσε την οικογένεια ενωμένη και έλυνε θέματα που τυχόν υπήρχαν. Τώρα ο καθένας χώρια ακόμα και μέσα στο ίδιο σπίτι. Τι βάσεις και τι αρχές να πάρουν τα σημερινά παιδιά; Από τι να παραδειγματιστούν; Από αυτά που βλέπουν στις οθόνες και στο διαδίκτυο; Μνήμες δεν έχουν, αναφορές από το χθες το ίδιο, πώς να υπάρξει συνέχεια λοιπόν; Απλώς μεγαλώνουν γενιές της παγκοσμιοποίησης, χωρίς παραδόσεις, ρίζες, μνήμες , σφουγγάρια που ρουφούν ότι τους σερβίρουν. Κι από τη μια το life style και η πολυτέλεια που τους προσφέρουν με τις διαφημίσεις και τις εικόνες, από την άλλη η οικονομική δυσχέρεια όπως έχει εξελιχθεί και η απομάκρυνση των γονέων από το ρόλο της ανατροφής ενός παιδιού, θερίζουμε τους καρπούς της βίας και απίστευτων συμπεριφορών εφήβων.

Γενικώς οι Κοινωνίες είναι σε φθίνουσα κατάσταση. Εικόνα ζούγκλας και ο άνθρωπος εξελίσσεται σε άγριο θηρίο, έτοιμο να κατασπαράξει με την παραμικρή αφορμή! Η ψυχική υγεία πολλών κλονισμένη, περπατάς στο δρόμο και δεν ξέρεις ο διπλανός τι τρέλα κουβαλάει κι αν κρύβει μαχαίρι ή πιστόλι! Σήμερα όποιος φωνάζει πιο πολύ έχει δίκιο, όποιος βρίζει είναι μάγκας, όποιος έχει φράγκα είναι σπουδαίος, όποιος εμπλέκεται σε σκάνδαλα γίνεται διάσημος, ότι προκαλεί συζητήσεις , σχόλια και επικρίσεις πουλάει!! Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα, την οποία εμείς στηρίζουμε, είτε το καταλαβαίνουμε, είτε όχι! Οι τυχόν διαμαρτυρίες πέφτουν στο κενό, αυτό που θέλουν το περνούν, άλλωστε γι αυτό ζητούσαν και αυτοδυναμία. Οι κυβερνήσεις ειδικά τα 12 τελευταία χρόνια λειτουργούν ως εκτελεστές εντολών των μνημονίων κ. ά. αδιαφορώντας για το λαό, τι επιπτώσεις έχει το κάθε ψήφισμα στην καθημερινότητα μερίδας πολιτών. Ξεκίνησαν και τα απογευματινά χειρουργεία και λένε με περηφάνια πως κοστίζουν πιο φθηνά από το να πάει κάποιος σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Μα αυτός που πήγαινε στο Δημόσιο ήταν γιατί δεν είχε να πάει σε Ιδιωτικό, ή να έχει έξτρα ασφαλιστική Ιδιωτική κάλυψη. Το ίδιο και τα φάρμακα, αν είχε να τα πληρώσει δε χρειαζόταν να στήνεται στην ουρά για γιατρό του Ταμείου για να του τα γράψει. Ανέβηκε κατά πολύ η συμμετοχή λόγω αύξησης τιμής, ακόμα και στα γενόσημα. Η ακρίβεια παραμένει παρά τα show των επισκέψεων για έλεγχο των τιμών στα ράφια! Άλλωστε είχαν ανέβει τόσο οι τιμές σε όλα από το 2022 που είναι αστείο να μιλάμε για πτώση τιμών. Ειδικά όταν δεν υπάρχει αντιστάθμισμα αυτής της ανόδου των τιμών, με άνοδο μισθών και συντάξεων.  Οι τιμές π.χ των ενοικίων έχουν αγγίξει τα όρια του 2007-2008, ενώ τα εισοδήματα των πολιτών είναι 50% κάτω από το τότε εισόδημα τους. Ουδείς νοιάζεται για το κομμάτι αυτό της Κοινωνίας που περνάει πολύ δύσκολα πλέον! Και ποτέ δε μάθαμε και ούτε πρόκειται, το πόθεν περιουσιών κάποιων με δις μετρητά και 30-40-50 και πλέον διαμερισμάτων εν Ελλάδι ή ανά τον κόσμο! Στον αστό που έφτιαξε 1-2 σπίτια με κόπο και ιδρώτα, του το παίρνει η Τράπεζα ή η Εφορία για χρέη, αφού τον οδήγησαν σε αδυναμία πληρωμής, οι τακτικές των τελευταίων ετών. Και επί πλέον αυτοί οι ίδιοι δηλώνουν πως είναι δίπλα στον πολίτη και συμμερίζονται τη θέση του. Τι υποκρισία και κοροϊδία συνάμα, Θεέ μου! Και τι ηλιθιότητα ο πολίτης να το πιστεύει! Πέρα για πέρα ''εγκληματικό'' το να σπρώχνεις ανθρώπους στην απόγνωση και την απελπισία και κατά τα άλλα να επαίρεσαι ότι κάνεις το σωστό και να το παίζεις και Σωτήρας!!

Κι όπως είπε κάποτε ο Τζώρτζ Όργουελ ! ‘’ Όσο η Κοινωνία απομακρύνεται από την αλήθεια, τόσο θα μισεί εκείνους που τη λένε.’’ Και θα πιστεύει με ευκολία το ψέμα, θα προσθέσω !  Κι ο Θουκιδίδης είχε πει επίσης : ‘’ Τόσο απρόθυμοι είναι οι περισσότεροι άνθρωποι να μπουν στον κόπο να αναζητήσουν την αλήθεια, ώστε προτιμούν να ασχολούνται με τα εύκολα."

Το κακό είναι ότι ούτε μέσα ούτε έξω πάμε καλά και από λόγους νόμων και προφητών και από λόγους ασφάλειας. Και ναι μεν όλη η ΕΕ περνάει κρίση, εμάς όμως η κρίση είχε προηγηθεί εδώ και 12 χρόνια και η τωρινή Ευρωπαϊκή, για να μην πω Παγκόσμια κρίση μας βρήκε ήδη γονατισμένους και δεν υπάρχει φως στο τούνελ για πολλούς. Δε σας εξιλεώνει λοιπόν, κάθε φορά που βρίσκεστε αντιμέτωποι με την εξαθλίωση και ανέχεια πολιτών, να επικαλείσθε την Ευρωπαϊκή κρίση και τον πόλεμο της Ουκρανίας. Και επιτέλους ας σταματήσει η διασπορά ‘’τρόμου’’ είτε με μετεωρολογικά δελτία, είτε με δελτία ασθενειών θανατηφόρων κλπ. Αρκετή απώλεια ψυχικής υγείας έχουμε, μην την επιβαρύνουμε κι ας μην την εξαπλώνουμε κι άλλο!

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'''

                ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... 14.03.24

Δεν υπάρχουν σχόλια: