Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Και να πού φτάσαμε..

 



Και να που φτάσαμε στα αποτελέσματα των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών. Και πάλι πρωταγωνιστεί η μεγάλη αποχή! Ειδικά σε αυτές τις εκλογές δεν δικαιολογείται αποχή της τάξεως του 65-70%. Αυτό δείχνει αδιαφορία για τα κοινά, για το χωριό, για την πόλη σου, για την περιφέρεια σου. Και φυσικά δεν δικαιούνται να ομιλούν για ότι στραβό, από τη στιγμή που απέχουν όταν τους δίνεται ο λόγος με την ψήφο. Όμως αυτό δε συμβαίνει και το ξέρουμε, το διαδίκτυο είναι γεμάτο με διαμαρτυρίες, ύβρεις και διάφορα στη συνέχεια.

Τελικά δεν υπερισχύει η βλακεία στον Έλληνα, όπως έχουμε βολευτεί να λέμε. Η αποχή έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη των αποτελεσμάτων των εκλογών. Αφήνει, επιτρέπει, στο Χ ποσοστό των βολεμένων και βλαμένων πολιτών να ψηφίζει και να βγάζει Τοπικούς ή Εθνικούς Άρχοντες. π. χ. Όταν σε ένα Δήμο 450.000 εγγεγραμμένων πολιτών, ο πρώτος βγαίνει με 59.000-80.000 ψήφους, το συμπέρασμα βγαίνει άκοπα. Σίγουρα σε μια πόλη 450 χιλ. Κατοίκων ένας τέτοιος αριθμός ψήφων εκπροσωπεί τακτοποιημένους πολίτες, συμφέροντα, και πιθανόν και κάποιους αφελείς για να μην πω βλάκες. Οπότε ας αφήσουμε το αφήγημα του πώς ψηφίζει ο Έλληνας κι ας δούμε σοβαρά τη βλακεία μας να απέχουμε από την κάλπη. Αυτό φταίει για την όλη κατάσταση του σκηνικού. Αν όχι στο 100%, σίγουρα πάνω από το ήμισυ. Το παρόν σκηνικό Δήμων και Περιφέρειας το παντρευτήκαμε για μια πενταετία, έτσι για να ξέρουμε τι λέμε.  Σιωπή λοιπόν!

Και δε μας έφταναν όλα τα άλλα, να και το Μεσανατολικό! Ήρθε πιο κοντά η φωτιά του πολέμου. Και πάλι πρώτοι σπεύσαμε να στηρίξουμε, στη συνέχεια και η ΕΕ, όπως κάναμε και με την Ουκρανία. Το μόνο που δεν κάναμε ακόμα να τάξουμε Νοσοκομείο να χτίσουμε, όπως τάξαμε στην Ουκρανία. Και ο Ζελένσκι, μέσα από όλο αυτό το χαμό, το μόνο που τον ανησυχεί, ότι η διεθνής κοινότητα θα "ξεχάσει" την Ουκρανία λόγω της κατάστασης στο Ισραήλ! Πάρε και κατάλαβε την ποιότητα του ανθρώπου που στηρίζει 2 χρόνια η Ευρώπη, ματώνοντας τους πολίτες της.

Με τα δόντια πάντως κρατιέται ο Γ΄Παγκόσμιος πάντως . Ίσως κι αυτή τη στιγμή να δοκιμάζουν τα νέα υπερόπλα τους, βολής ή άμυνας με όλο αυτό που συμβαίνει. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι κρύβεται πίσω από αυτά που βλέπουμε! Στη Γαλλία έχουν ξεσηκωθεί με διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων κι έλαβαν μέτρα καταστολής και απαγόρευσης των διαμαρτυριών. Και μην ξεχνάμε πως μπορεί ο πόλεμος να μην είναι στην Ευρώπη, είναι στη γειτονιά μας αφ' ενός, έχουμε πάρει θέση αφ' ετέρου, και επί πλέον εκατομμύρια μουσουλμάνων βρίσκονται σε Ευρωπαϊκά εδάφη, που δεν είναι δύσκολο να ξεσηκωθούν! Δύσκολες μέρες έρχονται δυστυχώς. Το προβλέψιμο και το απρόβλεπτο πάνε μαζί πλέον χέρι-χέρι!

Η ακρίβεια δεν έχει στοπ, ελλείψεις θα προκύψουν και φυσικά ανεβασμένες τιμές σε όλα στη συνέχεια! Κάποτε έλεγαν ''θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι'' τώρα φτάσαμε στο ''θα πούμε το λάδι, λαδάκι''!Αν είναι ποτέ δυνατόν ένα μπουκάλι λάδι 1 λίτρου από 9,50-17 Ε. Τα ενοίκια στα ύψη, κοντεύουν να φθάσουν εποχές φούσκας ενοικίων προ οικονομικής κρίσης. Λένε πως αγγίζουν ένα μέσο μισθό, σκεφθείτε πόσοι είναι κάτω του μέσου μισθού. Και οι δυο καταδικασμένοι. Δυο μέσοι μισθοί σ' ένα σπίτι, κατά το 80% τουλάχιστον διατίθενται για ενοίκιο, ενέργεια, τηλεφωνία, ύδρευση, φόρους κλπ. Τι μένει για τα υπόλοιπα; Επιστρέφουμε στη ζωή δεκαετίας 50-60 που η μόνη διασκέδαση ήταν βόλτες πάνω κάτω στις πλατείες, ή σε πάρκα και κανα πασατέμπο στα παγκάκια , ή μαλλί της γριάς. Αυτοί που φαίνονται να ξοδεύουν είναι κάποιο ποσοστό που δεν έχει καταφέρει η Πολιτεία να εντοπίσει, αν πρόκειται για μαύρο χρήμα ή όντως ευμάρεια. Άλλωστε πάντα σε μια Κοινωνία υπάρχουν οι έχοντες και οι μη έχοντες. Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα βάζουμε πάντα μπροστά το ποσοστό που κυκλοφορεί και ξοδεύει, για να περνάμε στον κόσμο την εικόνα μιας ''ευτυχισμένης'' Κοινωνίας. Όπως και δεν μπορούμε υπεροπτικά να αναφερόμαστε στο αποτέλεσμα των εκλογών συνέχεια για να κλείνουμε τα στόματα σε ότι στραβό κι ανάποδο συμβαίνει.  Όπως και σε κάθε καταστροφή είτε από φωτιά, είτε από πλημμύρα, είτε από σεισμό, να την υποβιβάζουμε κάνοντας μνεία του τι συνέβη τότε στο Μάτι. Κάπου κούρασε αυτή η τακτική, βρείτε άλλους επικοινωνιακούς τρόπους χειραγώγησης. Και δεν υπάρχει και ισχυρή Αντιπολίτευση, που αντί να κοντράρει και να μάχεται για θέματα ουσίας που αφορούν την Κοινωνία και τους πολίτες, καταντήσαμε να έχουμε κόντρες και να ασχολούμεθα με την ιδιωτική ζωή του Αρχηγού της, τυχαίο;

 Έρχεται και το ΔΝΤ μετά από πολύμηνη αύξηση επιτοκίων των δανείων να μας πει: ότι, παρά την ανθεκτικότητα που έδειξαν οι οικονομίες στις αυξήσεις των επιτοκίων, υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις από τη μειωμένη ικανότητα ατόμων και επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν το χρέος τους!  Τι μου λέτε; Κι ένας κοινός νους θα μπορούσε να το δει από την πρώτη αύξηση πως για εκεί πάει το θέμα. Σπουδαία επισήμανση κάνατε, ε και; Πρόκειται να κάνετε κάτι για να μη συμβεί; Μόνο διαπιστώσεις ή ανησυχίες και μάλιστα καθυστερημένες;

Και τέλος,  για όσους έλεγαν και λένε ''Σιγά που θα ασχοληθώ ΕΓΩ...'' (αναφαίρετο δικαίωμα τους), όμως τους διαφεύγει κάτι βασικό, πως μπορεί εκείνοι να μη θέλουν να ασχοληθούν και να απέχουν, η πολιτική όμως ασχολείται μαζί τους, θέλουν δε θέλουν.  Κι αν θέλουμε έστω και για λίγο να είμαστε ειλικρινείς ... δεν υπάρχει περίπτωση ... δεν υπάρχει περίπτωση, για να πούμε πως είναι η ''κατάντια'' μας σύμπτωση!

Συγχαρητήρια στα Δημοτικά και Περιφερειακά Σχήματα που εξελέγησαν, καλή θητεία εύχομαι και ευόδωση στόχων και προγραμμάτων τους, για το καλό του τόπου!!

 

Νίκη Παπουλάκου


Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

              Ψυχανεμίσματα... 19/10/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: