Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Καλή Ανά(σ)ταση Νου και Ψυχής!

 




Η εβδομάδα των Παθών και το Άγιο Πάσχα μπροστά μας.  Το Πάσχα των Καθολικών στις 9 Απριλίου, των Ορθοδόξων στις 16. Η περίοδος της Νηστείας πλησιάζει στο τέλος, αν και ολίγοι πλέον την τηρούν! Η περίοδος κάθαρσης ψυχής, νου και σώματος, ήταν κάπως ταραχώδης αυτό τον καιρό με τόσα που συμβαίνουν γύρω. Όμως άμα θέλουμε βρίσκουμε έστω και λίγο χρόνο για ‘’αποτοξίνωση’’ , περισυλλογή, προσευχή, ηρεμία και ειλικρινή κουβέντα με τον εαυτό μας. Με καθαρό πνεύμα και ψυχή να πάμε στον Επιτάφιο, προσδοκώντας την Ανάσταση με ανάταση νου και ψυχής. Είναι η κατάλληλη περίοδος για να εντοπίσουμε όλους τους λεκέδες πάνω ή μέσα μας και να καθαρίσουμε το χώρο. Ακριβώς όπως πλένεις ένα ρούχο, το ίδιο καλείσαι να καθαρίσεις τη ανθρώπινη φορεσιά σου! Κι όποιος το προσπαθεί και το πετυχαίνει, φθάνει στη λύτρωση, απελευθερώνεται από γήϊνα κολλήματα που τον τραβούν προς τα κάτω!

Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που όλα πάνε ολοταχώς σε άλλα μονοπάτια, πιεστικά, σκλαβωμένα, φτωχικά και φοβικά, γεμάτα αρρώστιες, εγκλήματα, ληστείες, ψυχοπάθειες, πολέμους, απαιτήσεις διάφορες και προπαντός στέρηση ελευθερίας και δικαιωμάτων. Η καθαρότητα του μυαλού και της ψυχής θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συνθήκες που έρχονται! Ας το προσπαθήσουμε λοιπόν. Και τρέχουν τόσα παράλογα και αβάσταχτα γύρω που θέλει γερές αντοχές για να μη σε πάρει από κάτω. Συζητούν λέει το πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια για 1 χρόνο. Μας υποχρέωσαν δηλαδή. Από 1.75% τον περασμένο Ιούνιο έφτασε το επιτόκιο στο 4.10-4,50% τον Μάρτιο του 2023, εκεί που τοποθετούν το πάγωμα. Ήτοι ο δανειολήπτης έχει ήδη πληρώσει τόσους μήνες αυξημένες δόσεις και θα συνεχίσει να πληρώνει τις ίδιες για ένα χρόνο! Του κάνουν και χάρη δηλαδή να γλιτώσει την επερχόμενη αύξηση του 0,50-1% επί πλέον! Επικοινωνιακά τρικ πως κάτι γίνεται υπέρ του πολίτη! Ήρθε και το καλάθι του νονού και της νονάς, το καλάθι του Πάσχα, άντε να δούμε τι άλλο καλάθι θα σοφιστούμε! Το έχω πει, θα το ξαναπώ: Τα είδη του καλαθιού ουδόλως διαφέρουν από τις συνήθεις προσφορές που έκαναν τα σούπερ μάρκετ, Προσφορές και τώρα στα ράφια και κάποια είδη έχουν επάνω τα σήμα του καλαθιού. Κάτι τρέχει στα γύφτικα! Δε σώζεται η κατάσταση λοιπόν από τις 15 του μήνα λιγοστεύει η πελατεία έτσι κι αλλιώς,  γιατί τα λεφτά τελειώνουν.

Έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, τα ταξίματα και το ξεκατίνιασμα μεταξύ των κομμάτων σε υπέρτατο βαθμό! Και μας συμβαίνει το εξής δυσάρεστο χρόνια τώρα.... σε αυτά τα χρόνια οικονομικής κρίσης, με Μνημονιακές υποχρεώσεις και τα τοιαύτα, έχουν οδηγηθεί σε δυστυχία πολλά Κοινωνικά στρώματα.  Όσα μπαλώματα κι αν χρησιμοποιούν δεν αποκαθίσταται η βλάβη, δύσκολο. Επίσης αντί να διαλυθούν, να κατεδαφιστούν τα στραβά και κακώς κείμενα και να χτιστούν απ' την αρχή, παραμένουν οι παθογένειες σε όλα δυστυχώς!

Το κράτος χρωστάει, ποιος έκανε κουμάντο; Τα κόμματα χρωστάνε. ποιος έκανε κουμάντο; Κι εμείς τι κάνουμε; Περιμένουμε από αυτούς που έκαναν κουμάντο και χρωστάνε να μας ''σώσουν''; Κι όλο μας ‘’σώζουν’’ κι όλο στον πάτο είμαστε! ... μάλλον εμείς χρωστάμε της Μιχαλούς !’’Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι, μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι ΄΄ είπε ο Μπρεχτ, αυτό ακριβώς έχουμε πάθει! Η πιο ακριβοπληρωμένη παράσταση είναι αυτή που βλέπουμε και ζούμε! 

Η ενδοοικογενειακή βία καθημερινά δίνει το παρόν, είτε πρόκειται για κακοποίηση, ασέλγεια, ακόμα και έγκλημα. Στους δρόμους πάλι πυροβολισμοί, μαχαιρώματα σε όλη την Αττική κι όχι μόνο στο κέντρο που λέγαμε κάποτε και παντού.  Βγαίνεις έξω και δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει... πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό όταν επιστρέφεις σπίτι σου σώος μετά από μία έξοδο! ¨Οσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, δυστυχώς έχει βάση!

Και μέσα σε όλα ακούσαμε και αυτό: Εισαγγελική παρέμβαση για ένα Πρωταπριλιάτικο αστείο, ενώ συμβαίνουν τόσα άλλα σοβαρά και τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης δεν λειτουργούν το ίδιο! Τέλος και τα μέτρα για τον ιό, άλλωστε έτσι κι αλλιώς είχαν ατονίσει από μόνα τους, αν και ο ιός τριγυρνά σαν γρίπη και προσβάλει περισσότερο τους εμβολιασμένους, παρά τους μη εμβολιασμένους θα έλεγα, από απλή παρατήρηση και μόνο στο χώρο των γνωστών και φίλων.  Τα μόνα που παραμένουν ακόμα από την πανδημία,  τα πρόστιμα!.. Που μόνο τιμωρία θυμίζουν παρά αλήθεια! Θα μείνω πάντως με την απορία ... από τις χιλιάδες των μη εμβολιασμένων πόσοι νόσησαν και αποδήμησαν εις Κύριον; Γιατί κάποιοι μας έλεγαν επί 24ώρου βάσεως πριν ένα χρόνο, ότι θα πεθάνουν όλοι ... θυμάμαι την ‘’πανδημία των ανεμβολίαστων’’’ όπως την έλεγαν! Και δε βρέθηκε ένας εισαγγελέας να βάλει φρένο σε αυτή την τρομοκρατία που έπαιζε 24 ώρες από ΜΜΕ.  Μέσα στην απογραφή των ημερών, περνάνε όλα από το μυαλό, μνήμες διάφορες, τις επεξεργάζεσαι και κάπως έτσι καταλήγεις στο ξεκαθάρισμα από ψευδείς επιβολές και πολλά άλλα και απελευθερώνεσαι για να συνεχίσεις τον αγώνα.

Καλή Ανάσταση, καλή Λύτρωση, Ανάταση νου και ψυχής, καλή Λαμπρή και πάνω απ’ όλα υγεία!

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

 Πηγή: Εφημ.''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... 13/04/2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια: