Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Καλό μήνα Αύγουστο!




 Πάει και ο Ιούλιος αφήνοντας μας με διάφορες γεύσεις πικρές και καύσωνα! Ο ιός κάνει βόλτα ανά τον Πλανήτη, τα κρούσματα πληθαίνουν σε διάφορα μέρη και σε μας ανησυχητικά και βρήκαμε τη λύση προστασίας μας από τον κορωναϊό, που είναι το να φοράμε απαραιτήτως  μάσκα σε κάθε κλειστό χώρο, συζητούν δε να την επιβάλλουν και σε ανοιχτό χώρο! Δηλαδή όπου ακουμπάμε ή καθόμαστε, πατάμε στην άμμο, σε παγκάκια κλπ.,  είμαστε ασφαλείς αρκεί που φοράμε τη μάσκα; Το ανεβοκατέβασμα της μάσκας  από το πηγούνι στη μύτη και τανάπαλιν, είναι και αυτό ασφαλές; Το να τρέχει ο ιδρώτας στο πρόσωπο και να μην μπορείς να πάρεις αναπνοή από τη ζέστη και τις εκπνοές σου μέσα στη μάσκα, σε προφυλάσσει από οποιονδήποτε κίνδυνο; Έχουν αντισταθμιστεί οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η μάσκα και η ωφέλεια του να την φοράς, ειδικά άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιά. Εν ολίγοις μπούργκα δεν είχε η Δύση και απέκτησε. Το δε σύνηθες της Ελληνίδας μάνας ‘’πάρε ζακέτα’’ θα γίνει τώρα ‘’πάρε μάσκα’’! Αν και το μέτρο λειτουργεί μόνο με το φόβο του προστίμου, οι περισσότεροι την έχουν στην τσέπη ή στο αυτ/το κι αν τους το ζητήσεις να φορέσουν, τότε μόνο τη φορούν. Εξελισσόμαστε σε μια μερίδα ‘’αστυνόμων’’ και μια μερίδα ‘’παρανόμων’’, που οι μεν κυνηγάμε τους δε για να φορέσουν μάσκα. Δεν είναι καιρός για διχασμό, αλλά να που βρέθηκε κι ο κορωναϊός που τον θρέφει  μεταξύ των άλλων.


Τα πανηγύρια τα ξεχνάμε για φέτος, έτσι κι αλλιώς πανηγύρι είμαστε! Δεν επιτρέπεται το γλέντι πανηγύρι κι επιτρέπεται το παζάρι πανηγύρι και στους πάγκους να είναι ο ένας πάνω στον άλλον! Η εκκλησία τους μάρανε κάποιους που συνέχεια βάλουν με λύσσα περίεργη για Έλληνες! Δικαίωμα του καθενός να μην έχει το Θεό του, όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα να ξεφτιλίζει, να υβρίζει, να ειρωνεύεται και να μάχεται το Θεό και την πίστη του άλλου. Και εν κατακλείδι ας μας πει κάποιος τεκμηριωμένα πόσοι κόλλησαν τον ιό, αυτόν ή άλλους ιούς και ασθένειες, από τον εκκλησιασμό ή από τη Θεία Κοινωνία! Κι ύστερα απορούμε για το ότι ο Σουλτάνος έκανε τζαμί την Αγια Σοφιά, όταν εμείς οι ίδιοι (κάποιοι όχι όλοι) καθυβρίζουμε τα θεία και πολεμάμε και ειρωνευόμαστε ότι έχει σχέση με θρησκεία και με πίστη! Αφήστε επιτέλους το εκκλησίασμα λίγο ήσυχο και ασχοληθείτε με άλλους χώρους που γίνεται το ‘’έλα να δεις’’ από πολυκοσμία, όπως και στα ΜΜΜ.


 Και της Τραπεζούντας η Αγία Σοφία έγινε τζαμί, ίσως έχει αδυναμία στην Αγία Σοφία ο Γείτονας. Έχει φυσικά να αντιμετωπίσει , πέρα από την αποδοκιμασία παγκοσμίως για το γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και τις απαιτήσεις της Ελβετικής  εταιρείας  SICPA που διατηρεί τα λειτουργικά δικαιώματα για την Αγία Σοφία για άλλα επτά χρόνια, και αναμένεται να υποστεί απώλειες που συνδέονται με τις ετήσιες πωλήσεις εισιτηρίων των 72 εκατομμυρίων δολαρίων του μουσείου, και φυσικά ζητάει εξηγήσεις από την Άγκυρα για την κατάργηση του εισιτηρίου! Εν τω μεταξύ για να ισοφαρίσει το θέμα του τζαμιού, έκανε 2η φιέστα με το να ανοίξει την Παναγία Σουμελά, μετά από 5 χρόνια, διατυμπανίζοντας το πόσο σωστά φέρονται  ως Χώρα, και σέβονται χώρους άλλων θρησκειών και Πολιτισμών  και πως μπορούν οι Χριστιανοί να γιορτάσουν εκεί φέτος τον 15Αύγουστο, κάτι που διέψευσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθότι λόγω απαγορεύσεων κορωναϊού δεν είναι δυνατός ο εορτασμός!  Άρα άλλο ένα διπλωματικό/επικοινωνιακό εφέ του Γείτονα, όπως και η ‘’αποχώρηση’’ από το Αιγαίο. Από δω το πήγε από κει το έφερε, με τη βοήθεια και της παρέμβασης της Μέρκελ για ύφεση, μας οδηγεί σε τράπεζα συνομιλιών και παραχωρήσεων.  Πάντα στις τράπεζες αυτές χάναμε και κάτι ή κάναμε πονεμένη ανταλλαγή (π.χ. Βόρειος ¨Ηπειρος με Δωδεκάνησα). Κάποιοι πάντως δε χάλασαν το πρόγραμμα τους κι ας ήταν τα πράγματα στην ένταση που ήταν, κι ας είναι χρεοκοπημένα τα 2/3 των νοικοκυριών,  κι ας είναι τόσα άλλα και τους εορτασμούς τέλεσαν, και σε θεατρικές παραστάσεις παρέστησαν και τις δημόσιες σχέσεις τους έκαναν κανονικά! Ας είναι, άλλωστε και ο κορωναϊός φαίνεται πως κυκλοφορεί επιλεκτικά κι όχι σε όλους τους χώρους, γιατί αν κυκλοφορούσε παντού, με την ‘’κανονικότητα’’ που επικρατεί θα έπρεπε ήδη να έχει νοσήσει το ήμισυ του πληθυσμού τουλάχιστον!

Εύχομαι καλό μήνα, καλές διακοπές και καλή έκβαση όλων των κακών που μας βρήκαν φέτος.

+++
Νίκη Παπουλάκου

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα...  06/08/20

Δεν υπάρχουν σχόλια: