Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Λίγο απ' όλα...






Ευτυχής όποιος μπορεί να βλέπει τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις  και όχι σε αυτές που του παρουσιάζουν. H παρατηρητικότητα, η αντίληψη και η επεξεργαστική σκέψη, είναι αξίες ανεκτίμητες για όποιον τις έχει! Μεγάλη υπόθεση να λαμβάνεις την πληροφορία και να την επεξεργάζεσαι, να την αναλύεις και να καταλήγεις σε δικό σου συμπέρασμα και όχι να την λαμβάνεις σαν χάπι και να την αναπαράγεις στη συνέχεια! Δυστυχώς αυτό συμβαίνει συχνά στις μέρες μας!  Αναπαράγονται εικόνες, ειδήσεις, διάφορα χωρίς σκέψη, χωρίς διασταύρωση πληροφορίας. Γι’ αυτό και πληθώρα ψευδών ειδήσεων συναντάμε καθημερινά. Ας μην είμαστε τουλάχιστον εμείς αυτοί που θα τις διαδώσουν. Από τον καθένα μας αρχίζει και τελειώνει ως πού θα φτάσει η παραπλάνηση. 



Μια συνεχής διαπίστωση που κάνει κάποιος μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα δικτύωσης είναι το ότι  θέματα που θα έπρεπε να μας καίνε, να τα συζητάμε, να τα αναλύουμε με σοβαρότητα και να μας απασχολούν, τα προσπερνάμε σφυρίζοντας αδιάφορα,  ενώ στα ανάλαφρα και φαιδρά καμιά φορά θέματα,  είμαστε πρώτοι σε συμμετοχή και σχολιασμό! Αυτό δείχνει άρνηση σκέψης ή δεν θέλουμε να χαλάσουμε τη ζαχαρένια μας! Αποφυγή αντιμετώπισης του όποιου σοβαρού θέματος, ούτως ή άλλως ! Κι όμως ότι δε λύνεται, κόβεται,  γιατί αν δεν κοπεί ο κόμπος θα σε πνίγει σε κάθε βήμα, θα τον βρίσκεις μπροστά σου, οπότε το να μην ασχολείται κάποιος με το πρόβλημα του, δεν ξεφεύγει από αυτό, απλώς το μετατοπίζει, όμως  το κουβαλάει. Δεν είναι λύση λοιπόν η αποφυγή της αντιμετώπισης του όποιου προβλήματος ή θέματος !


Περιπλάνηση ή παραπλάνηση αυτό που ζούμε 10 χρόνια τώρα; Δεν είναι καιρός να το αλλάξουμε; Κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό αν δεν θέλουμε οι ίδιοι! Αν μόνοι μας δεν επαναλειτουργήσουμε τη σκέψη και δεν την ελευθερώσουμε από την καθημερινή επιρροή των ΜΜΕ και του διαδικτύου, όλο και περισσότερο ευάλωτοι θα γινόμαστε. Πιόνια στη σκακιέρα των ισχυρών!



Και δε γερνούν τα βάσανα, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Ο τρόπος αντιμετώπισής τους και οι σκέψεις μας γερνούν, κι ας μην ξεχνάμε πως η ψυχή και οι σκέψεις καθρεφτίζονται στο πρόσωπο, στα μάτια, στο βλέμμα! Άνθρωπος που δε σε κοιτά στα μάτια σίγουρα κάτι έχει να κρύψει, το δε βλέμμα είναι ο καθρέπτης της ψυχής!


 Και κάτι από την καθημερινότητα …. μετά από τόσες φωτιές, καταστροφές, πλημμύρες πρόσφατα σε πολλά μέρη, μεταναστευτικό, καταλήψεις, συμπλοκές, μαχαιρώματα, ''ευτυχώς'' τα περνάμε όλα ανάλαφρα πια,  ως μια απλή είδηση ακούγονται και μετά επιστρέφουμε στην ‘’κανονικότητα μας’’!... Κι αυτό το εγγυημένο εισόδημα για όλους, που εξασφαλίζει ως ελέχθη, ‘’αξιοπρεπή διαβίωση’’ σε ποιο όνειρο παίζει; Γιατί αν τα 200-300-400 Ε το μήνα εξασφαλίζουν κάτι τέτοιο, να μας πουν σε ποια Χώρα και πως την εννοούν την ‘’αξιοπρεπή διαβίωση’’ αυτοί που την αναφέρουν!


Η αξιοπρέπεια φίλοι μου δύσκολα διδάσκεται, ή την διαθέτεις ή όχι, είναι μία γκάμα πραγμάτων και συμπεριφορών, είναι τρόπος ζωής και δεν έχει να κάνει με περιουσία ή πτυχία! Έχει να κάνει με την ανθρώπινη ύπαρξη! Αυτήν που εσείς οι υψηλά ιστάμενοι, χτυπήσατε ανελέητα! Η αξιοπρέπεια του απλού πολίτη έχει υποστεί ηθική βλάβη! Αξιοπρεπής βίος στα συσσίτια, ή στα παγκάκια ή να χρωστάς παντού, με κομμένο ρεύμα ή νερό κ.ά. δε λογίζεται. Ένας αξιοπρεπής εκ φύσεως άνθρωπος, μόνο θλίψη και απελπισία μπορεί να νιώσει αν βρεθεί σ’ αυτή τη θέση! Οπότε ας λείψουν τα μεγάλα λόγια, όλο και περισσότερους φτωχούς αποκτά η Κοινωνία μας χρόνο με το χρόνο. Και για τον Έλληνα εκεί που τον φθάσατε δεν υπάρχουν ΜΚΟ να ενδιαφερθούν και να ασχοληθούν, ούτε κονδύλια της ΕΕ.


Όσο για την ανάπτυξη από το ‘’12 την περιμένουν όλες οι Κυβερνήσεις που πέρασαν κι ακόμα να φανεί, αντιθέτως από το ‘’12 μέχρι σήμερα η φτωχοποίηση των πολιτών  προχώρησε κανονικά κι ένας Θεός ξέρει αν θα σταματήσει κάπου ή έπεται και συνέχεια.


Αυτά τα ολίγα για να μην ξεχνιόμαστε μέσα στην τόση ‘’κανονικότητα’’ της ζωής μας!

+++
Nίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 05/12/2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: