THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018

Στόχος η 3η και 4η ηλικία...Επιτέλους αυτό με τις συντάξεις  κατάντησε χτικιό! Δε φτάνει που τους έχουν ήδη στερήσει τα μισά, από το πρωϊ ως το βράδυ το ψαλτήρι θα κοπούν , δεν θα κοπούν, θα κοπούν, δεν θα κοπούν! Έλεος πια! Τους έχετε τρελάνει, θα τους στείλετε μια ώρα γρηγορότερα! Ήδη περνούν δύσκολα, καταλαβαίνεται  τι τους λέτε όλοι μαζί; ‘’Άδειασε μας τη γωνιά ή μείνε στην ψάθα!’’  Γιατί τόσο μένος για τους συνταξιούχους; Και το συναντάς κι έξω αυτό, από νεώτερους, λες κι ο συνταξιούχος τους στερεί το ψωμί! Οι γενιές που είναι στη σύνταξη τώρα, είναι αυτές που μόχθησαν, δούλεψαν, έφτιαξαν, στήριζαν το σύστημα όλα τα χρόνια! Είναι οι κάτοχοι της Iδ. Περιουσίας που βρήκατε έτοιμη να υποθηκεύσετε στους δανειστές για το χρέος! Σε αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν στερείτε τη ζωή!


Κάθε άνθρωπος που δούλεψε 30-35-40 χρόνια, έχει διαμορφώσει ένα Χ επίπεδο ζωής, βγαίνοντας λοιπόν στη σύνταξη για να εξακολουθήσει να ζει αξιοπρεπώς κι όχι ως ζητιάνος, λογικό είναι η σύνταξη να πληροί έστω το 70% του Μ.Ο. μισθών που είχε ως εργαζόμενος την τελευταία 10ετία! Και για να καλύπτουν αυτή την οικονομική διαφορά   κάποιοι πλήρωναν για χρόνια επικουρικό, ώστε να διατηρήσουν το επίπεδο διαβίωσης βγαίνοντας στη σύνταξη. Εσείς όλοι τους κρεουργήσατε και κύρια και επικουρική, καταρρίψατε κόπους ετών!  Πόσο πιο κάτω από το 50% θέλετε ακόμα; Κανονικά θα έπρεπε να ντρέπεστε και που το συζητάτε!


Κανένα μέτρο δεν είναι δίκαιο με τον τρόπο που εφαρμόστηκε. Στις περικοπές π.χ. έπρεπε να μετρούν εισοδηματικά κριτήρια πέραν της συντάξεως, το  έγγαμος ή άγαμος (του έγγαμου κληρονομείται η σύνταξη, του άγαμου όχι), τα περισσότερα έτη και οι υψηλές εισφορές κατά τον εργασιακό βίο. Κι ένα πλαφόν για τις στάνταρ μηνιαίες ανάγκες ενός ανθρώπου, οπότε να υπήρχε ένα πλαφόν ώστε να μην κοπεί και το ΕΚΑΣ, αφήνοντας πολλούς σε συντάξεις μικρότερες του Ταμείου ανεργίας!  Στον ΕΝΦΙΑ επίσης,  ‘’περιουσία’’ κάτω των 100 χιλ. Ε θα έπρεπε να πληρώνει ένα συμβολικό ποσό μόνο, η δε πρώτη κατοικία με δάνειο Τραπέζης,  θα έπρεπε να έχει έστω ένα συμβολικό πάλι ποσό επιβάρυνσης, κι όχι να πληρώνει ΕΝΦΙΑ για ένα σπίτι που δεν ξέρει αν κάποτε γίνει δικό του!  Και δεν έχει κανείς σας την ευαισθησία να τα αγγίξει τα πράγματα απ’ τη σωστή μεριά!


Άντε τώρα κι από τα 73 να τους στέλνουμε  ανά τρία χρόνια για εξετάσεις διπλώματος οδήγησης, πέραν των ιατρικών…. Να τους κάνουμε τη ζωή πιο δύσκολη δηλαδή και από πλευράς ταλαιπωρίας και από πλευράς τσέπης! Κι όσο κι αν φαίνεται πως το επικείμενο μέτρο αφορά την ασφάλεια στους δρόμους, λυπάμαι αλλά το βλέπω σαν ένα παραπάνω εισπρακτικό μέτρο! Άλλωστε  η ασφάλεια στους δρόμους δεν διασφαλίζεται με το να δίνουν εξετάσεις οι ηλικιωμένοι κάθε τρία χρόνια, τη στιγμή που κυκλοφορούν χιλιάδες ανασφάλιστα και κακοσυντηρημένα οχήματα και οδηγοί όλων των ηλικιών που οδηγούν σαν τρελοί και πόσοι με διαταραγμένο ψυχικό κόσμο και με λήψη ψυχοφαρμάκων!


Χρειάζεται λοιπόν αυστηρή επιτήρηση στους δρόμους με τσουχτερά πρόστιμα στη λάθος οδική συμπεριφορά  και μετά τα 65 μεγαλύτερο βάρος στις ιατρικές εξετάσεις και γνωματεύσεις, με βαριά πρόστιμα σε περίπτωση απόκρυψης  στοιχείων ανικανότητας για οδήγηση!  


Και επειδή διάβασα πολλές απόψεις στο διαδίκτυο απόλυτες και ρατσιστικές θα έλεγα, που μιλούσαν για αφαίρεση διπλωμάτων οδήγησης στα 70 έτη, θα έλεγα λοιπόν ότι  δεν έχει κανείς το δικαίωμα σε έναν υγιή, ενεργό και δραστήριο 70άρη να του στερεί την άνεση στις μετακινήσεις του, να του στερεί ζωή, έτσι απερίσκεπτα και με μόνο γνώμονα την ηλικία! Και αυτοί που το υποστηρίζουν αυτό να είναι και διατεθειμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις μετακινήσεις των γονιών τους, ή να τους πάρουν σωφέρ! Πόσα παιδιά δεν έχουν αναθρέψει παππούδες και γιαγιάδες, χωρίς μέσον μετακίνησης θα γινόταν το θέμα από δύσκολο έως αδύνατον!


Τελειώνοντας θέλω να πω πως, η επικινδυνότητα στην οδήγηση δεν έχει να κάνει με την ηλικία, ‘’κακός νιος, κακός γέρος’’ έλεγε η μητέρα μου! Επικίνδυνος είναι όποιος ανεύθυνα κρατάει τιμόνι, παραβιάζει σήματα, φανάρια, σε όποια ηλικία κι αν είναι και αυτός που αδιαφορεί για τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου, που κι αυτό πάλι δεν είναι θέμα ηλικίας!


Τώρα ξέρω οι περισσότεροι θα σκεφθείτε ‘’τι με κόφτει εμένα για μετά τα 70 τι θα γίνει’’ απ’ αυτό το ‘’τι με κόφτει’’ που λέγαμε για όλα,  φτάσαμε εδώ που μας κόφτει και μας θερίζει!


Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα ... 20/09/2018.

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Εδώ ο κόσμος καίγεται....Οι καταστροφές πολλές από φυσικά φαινόμενα, φωτιές, σεισμούς σε ολόκληρο τον Πλανήτη και με πολλά θύματα! Μας βαρέθηκε και η γη φαίνεται, μαζί και το σύμπαν! Βαδίζουμε αισίως στον Σεπτέμβρη, μετά από έναν ταραχώδη Αύγουστο που όμως δεν χάλασε τις διακοπές εκείνων που μπορούσαν να κάνουν διακοπές και που έκλεισε χωρίς Μνημόνιο! Διακοπές φυσικά σημαίνει διακόπτω από κάθε συνήθη δραστηριότητα, αναπαύομαι και διασκεδάζω. Όταν πηγαίνεις από το ένα σπίτι στο άλλο, δεν λέγονται διακοπές, είναι απλώς αλλαγή περιβάλλοντος και παραστάσεων χωρίς ιδιαίτερη ξεκούραση! ¨Όμως δεν παύει να είναι σε πλεονεκτική θέση και αυτός ο τύπος διακοπών από τον άλλον που δεν δύναται ούτε αυτό να έχει! Μπήκαμε στο μήνα της προσαρμογής λοιπόν,   για να περάσουμε σε λίγο στο φθινόπωρο, αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, εδώ και ο ΕΝΦΙΑ,  οι πλειστηριασμοί, η Έκθεση της Θεσσαλονίκης, οι εξαγγελίες και υποσχέσεις των πολιτικών και όλα τα καλά!


Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς που πολύς λόγος γίνεται,  αν πράγματι ήθελαν να προστατεύσουν τον πολίτη από πλειστηριασμούς και ελλειμματικά Ασφαλιστικά Ταμεία, από την αρχή της κρίσης, θα έβαζαν ένα πλαφόν ασφαλείας στις μειώσεις μισθών  και συντάξεων, ώστε να αποφύγουμε καταστάσεις άγριες και σκληρές στη συνέχεια, όπως τώρα με τους επικείμενους πλειστηριασμούς! Τα κροκοδείλια ''δάκρυα'' και το όψιμο ''ενδιαφέρον'', απ' όπου κι αν προέρχονται είναι για το θεαθήναι! Μας οδήγησαν σε αδυναμία πληρωμής δανείων και άλλων υποχρεώσεων και τώρα στον παραλογισμό να ζητάμε να μην χάσουμε το σπίτι κι ας μην ‘’πληρώνουμε’’! Συζητήσεις επί συζητήσεων, κόντρες, διαξιφισμοί, τάχα από πόνο μη χάσει ο άλλος το σπίτι του! Αυτό γιατί δεν το σκέφθηκαν πριν υπογράψουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις;  Μόνιμη δε αναφορά ο νόμος Κατσέλη… που όμως ευνοούσε περιπτώσεις ανθρώπων χωρίς κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο και με εισοδηματικά κριτήρια! Και το σπουδαιότερο : Προστάτευε από τις Τράπεζες, όχι από τα χρέη προς Δημόσιο! Κάτι που επιμελώς αποφεύγουν να θυμηθούν όλοι! Φυσικά το πρόβλημα δεν φάνηκε τα πρώτα χρόνια καθότι υπήρχε κάποιο λίπος και ανταποκρίθηκαν οι πολίτες στην επιβολή φόρων κλπ. Που όμως με την πάροδο του χρόνου στέγνωσαν και φθάνουμε στο Δια Ταύτα να κινδυνεύουν και από πλειστηριασμούς του Δημοσίου!  Με ποια προοπτική π.χ. ένας συνταξιούχος να ζητήσει ρύθμιση και να σώσει το ακίνητο; Είτε πρόκειται για χρέος προς Δημόσιο ή Τράπεζα; Μήπως πρόκειται να αλλάξουν προς το καλύτερο τα οικονομικά του ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις δόσεις; Φυσικά και όχι! Τότε για τι λύση συζητούν όλοι αυτοί; Επικοινωνιακό τρικ απλώς για να μην πω υποκρισία στο έπακρον!


Το ίδιο παραπλανητική και η υπόσχεση πως θα ανοίξουν δουλειές για παιδιά και εγγόνια και θα ανακουφιστεί ο συνταξιούχος … αυτός που δεν έχει παιδιά και εγγόνια με ποιο τρόπο θα βρει ανακούφιση; Αλλά είπαμε σ’ αυτό τον τόπο όλα σχεδιάζονται και γίνονται μισά! Κάτι φτιάχνουν, κάτι καταστρέφουν! Κάποιους ευνοούν, κάποιους θάβουν!


Βγήκαμε λέει από τα μνημόνια … φυσικά και βγήκαμε αφού έληξε η σύμβαση και δεν λάβαμε καινούργιο δάνειο! Η επιτήρηση θα υπάρχει, οι δεσμεύσεις ομοίως, τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν ομοίως θα μας ταλανίζουν για 10ετίες. Η κρίση και τα Μνημόνια ήταν για να μας βάλουν στο ζυγό της φτώχειας βιαίως και να εφαρμοσθούν όλα όσα είχαμε αποφύγει παρά την ένταξή μας στην ΕΕ. Παράλληλα να πέσουν οι υπογραφές για διάφορα θέματα εξωτερικής πολιτικής  και πλούτου της Χώρας. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως μέχρι και το 2010 διέψευδαν οποιαδήποτε πληροφορία περί πλούτου της Χώρας, κάτι που έγινε αποδεκτό αφού κάθισαν τα Μνημόνια στο σβέρκο μας! Αυτή είναι μια ψύχραιμη ματιά της πραγματικότητας μας!


Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά επί μνημονίων έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα  714  νόμοι, 60.000  διατάξεις και έχουν εκδοθεί 300.000 υπουργικές αποφάσεις! ... Αν είναι ποτέ δυνατόν να μην έχουν γίνει και λάθη στην εφαρμογή τους ! Και πουθενά δεν αναφέρεται λήξη τους! Ψηφίστηκαν για να μείνουν είτε με Μνημόνια, είτε χωρίς Μνημόνια! Τώρα το τι μας λένε οι μεν και οι δε, είναι για να περνάει ο καιρός μέσα στην αποχαύνωση μας!


Εδώ ο κόσμος καίγεται και οι 300 σε μόνιμη προεκλογική φάση, πώς θα εντυπωσιάσουν την κοινή γνώμη, πώς θα ‘’θάψουν’’ οι μεν τους δε, πώς θα κερδίσουν ψήφους.  Κι εμείς ακόμα θεατές της πτώσης μας!

===== 

Nίκη Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 13/09/2018.      

Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2018

Επανεκκίνηση τώρα!Χιλιάδες οι πτυχιούχοι και οι μεγαλόσχημοι σε υψηλές καρέκλες, ελάχιστοι  όμως οι μορφωμένοι σ' αυτό τον τόπο και παγκοσμίως θα τολμούσα να πω!... Γιατί μόρφωση δεν είναι τα πτυχία και τα διδακτορικά μόνο, μόρφωση είναι μια γκάμα μάθησης και γνώσεων σε όλους τους τομείς! Βασική έλλειψη της εποχής μας η Κοινωνική μόρφωση, κάτι που ξεκινάει μέσα από την οικογένεια, από το σπίτι σε συνδυασμό με το σχολείο στη συνέχεια. Φαίνεται πως υστερούν και τα δύο πλέον στο να δώσουν τις απαραίτητες βάσεις και γνώσεις στους νεώτερους! Οι καλοί τρόποι έχουν ξεχαστεί ή έχουν παραγκωνισθεί στο βωμό της ‘’απλότητας’’ τάχα, η ευγένεια, ο σεβασμός, η ντροπή, ομοίως! Όλα χύμα και στη φόρα, χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς σκέψη, χωρίς αισχύνη, χωρίς σεβασμό! Ο θεσμός της οικογένειας,  για τα μάτια υπάρχει ως επί το πλείστον, συγγενικοί δεσμοί απόμακροι, σχέσεις ανθρώπινες χαλαρές έως αδιάφορες, πίστη αδύναμη έως ανύπαρκτη,  συνήθη ‘’ιδεώδη’’ το χρήμα και τα υλικά αγαθά και πρότυπα ότι αρνητικό και προκλητικό υπάρχει γύρω, αυτά περίπου επικρατούν στην εποχή μας!


Δεν ξεχωρίζει ο σπουδασμένος από τον αγράμματο, αφού μιλούν την ίδια γλώσσα ίσως και χειρότερη! Ούτε τα ανώγια απ’ τα κατώγια, η διαφορά είναι μόνο στο πορτοφόλι, που όμως δεν ωραιοποιεί συμπεριφορές για κάποιον που ξέρει να διακρίνει  άνθρωπο και συμπεριφορές! Το χρήμα ή τα πτυχία δεν σε κάνουν άνθρωπο αν δεν είσαι από μόνος σου! Σου χαρίζουν απλά ένα εξώφυλλο λάμψης για τα μάτια, ενώ στην ουσία είσαι κάτι άλλο απ’ αυτό που δείχνεις. Πολλοί θα το δουν και λίγοι θα το καταλάβουν, όμως οι λίγοι είναι αυτοί με την ορθή κρίση, οι άλλοι οι πολλοί είναι ο σωρός, ο όχλος! Το κοινό έχει χάσει τις αξίες του,  πάει όπου το πάνε, κοιτάει ότι του δείχνουν,  θαυμάζει και χειροκροτεί ομοίως, κατευθυνόμενη σκέψη και βούληση!


Έχει ατονίσει στις μέρες μας και η αίσθηση περί ωραίου με συνέπεια να αφιερώνουμε χρόνο πολύ στην ασχήμια, να την ''θαυμάζουμε'', αναπαράγοντας την σε συνέχειες! Καλαισθησία μηδέν! Ότι είναι μόδα το φοράμε ή το εφαρμόζουμε,  χωρίς καμιά προσωπική άποψη ή κριτική, χωρίς να κοιταχτούμε στον καθρέφτη, ή μάλλον κοιτάς στον καθρέφτη αλλά λόγω έλλειψης κρίσεως και αισθητικής, σε ικανοποιεί αυτό που βλέπεις κι ας είναι ακαλαίσθητο αρκεί που είναι μόδα!


Στην τέχνη πάλι, η ποσότητα έπνιξε την ποιότητα! Κατέληξε είδος εμπορεύσιμο προς κατανάλωση, οπότε αξίζει δεν αξίζει καμιά σημασία δεν έχει, αρκεί να διαφημιστεί καλά και να πουλήσει! Και φυσικά ότι πουλάει δεν σημαίνει πάντα πως αξίζει τα λεφτά του ή τη φήμη του! Συνήθως όμως ο κόσμος τρέχει σε ότι συζητιέται και ακούγεται, σε ότι κάνει θόρυβο, κρότο,  μα…  κι ο τενεκές κάνει θόρυβο δεν είναι όμως χρυσάφι! Το χρυσάφι δεν χάνει την αξία του ακόμα κι αν το θάψεις, αν προτιμάς τον ‘’τενεκέ’’ μπορεί να πετύχεις μια αρπαχτή, αλλά όχι διαχρονική επιτυχία!  Η τέχνη είναι για να διαδίδεται,  η δε πραγματική αξία της δύσκολα αποτιμάται επακριβώς! Συμβολικά έστω όμως,  πρέπει να αμείβεται! 


Οι άνθρωποι που επιλέγουν συνήθως μετριότητες και κάτω, είναι εκείνοι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, βλέπουν εαυτούς μετρίους, έχουν ανασφάλειες, οπότε δεν αντέχουν κάτι καλύτερο, η δεν έχουν τα κότσια, δεν τολμούν να αγγίξουν κάτι καλύτερο, βολεύονται με κάτω του μετρίου, έτσι νιώθουν άνετα,   φαντάζουν εκείνοι σπουδαίοι και  νιώθουν ασφαλείς! Σύνηθες κι αυτό στην εποχή μας! Το δε κοινό στερείται επιλογών, πέραν αυτών που του πλασάρουν! Το έχουν οδηγήσει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και προπαντός έχει ξεχάσει να επεξεργάζεται την όποια πληροφορία, είναι πειθήνιος αποδέκτης και υποστηρικτής ακόμη!

Η κρίση των αξιών είχε προηγηθεί της οικονομικής, γι’ αυτό και η αφύπνιση δύσκολη, η δε ξαστεριά αργεί! Αν δεν βρεθείς σε καταιγίδα, δύσκολα εκτιμάς την ξαστεριά. Αν δεν αντιμετωπίσεις δυσκολίες και εμπόδια, δύσκολα εκτιμάς τα δώρα της ζωής! Οι νεώτερες γενιές είναι γεγονός πως δεν ‘’εκπαιδεύτηκαν’’ στη δυσκολία, δεν σκληραγωγήθηκαν(η σωστή ανατροφή ενός παιδιού περιλαμβάνει και δυσκολίες, όρια, απαγορεύσεις), τα είχαν όλα δεδομένα και εύκολα, μα να που ήρθαν τα πάνω κάτω, άντε να προσαρμοστούν τώρα στις νέες συνθήκες διαβίωσης 50 χρόνια πίσω!


Στις δυσκολίες ανακαλύπτει κανείς τις αντοχές και τη δύναμη του, αναπτύσσει άμυνες, τρόπο σκέψης, αποκτά εμπειρία και γνώση! Αν όλα τα θεωρεί δεδομένα και έτοιμα στο πιάτο, χωρίς δυσκολία καμία, λυπάμαι αλλά ‘’εκπαιδεύεται’’ για ανενεργό μέλος μιας Κοινωνίας. 


Ποτέ δεν είναι αργά για μια καινούργια αρχή, ποτέ δεν είναι αργά για να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα! Επανεκκίνηση τώρα!!


Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 06/09/2018.

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018

Φωτιές, πλημμύρες, σεισμοί, καταποντισμοί...
Το άστατο και ακραίο σκηνικό του καιρού συνεχίζεται σε όλη την Ευρώπη! «Καμίνι» η Ευρώπη θερμοκρασίες  ρεκόρ στην Ιβηρική.   Νεκροί από καύσωνα στην Ισπανία, νεκροί από κεραυνούς σε Σουηδία και Φιλανδία που επλήγησαν από κακοκαιρία! Η Ιταλία μετράει 24.000 νεκρούς από τους καύσωνες τα τελευταία 11 χρόνια! Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της στην Ευρώπη φανερά! Οι επιστήμονες προειδοποιούν για έντονα φαινόμενα στο μέλλον και συνιστούν προσαρμογή στις νέες καιρικές συνθήκες! Φυσικά θα πρέπει και οι Κρατικοί Μηχανισμοί να προσαρμόσουν αναλόγως με τις νέες συνθήκες τα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων! Βέβαια θα μου πείτε, αυτό για να γίνει θέλει δρόμο, αλλά πρέπει!


 Σεισμοί και σε διάφορα σημεία του Πλανήτη με καταστροφές και θύματα, φωτιές με αποτέλεσμα τεράστια οικολογική καταστροφή … νέα αποκαρδιωτικά για το μέλλον της Γης και των κατοίκων της! Μικρής έντασης σεισμοί και στη Χώρα μας καθημερινά σε διάφορα μέρη.


Χιλιάδες οι αιτήσεις πυρόπληκτων για το επίδομα. Κρανίου τόπος η περιοχή, θα περάσουν χρόνια για να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, να καθαρίσει το τοπίο και να ‘’ξεχαστούν’’ οι φοβερές στιγμές της καταστροφής και της απώλειας ψυχών! Τραγικές οι περιγραφές επιζώντων αλλά και πυροσβεστών ή αστυνομικών, που έζησαν την πύρινη λαίλαπα από κοντά και το μαρτύριο των ανθρώπων που χάθηκαν!...Ένας μικρός παράδεισος που έγινε κόλαση μέσα σε λίγη ώρα και τώρα κρανίου τόπος! Η Χώρα μετράει τις πληγές της και δεν είναι λίγες…


Τα πλαστικά εκλύουν αέρια που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το αναδεικνύει αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE. Πρέπει να σταματήσει η παραγωγή πλαστικών, κυρίως των προϊόντων μίας χρήσης, επεσήμανε συντάκτρια της έρευνας! Πάνω από 50 χρόνια βασιλεύει το πλαστικό στη ζωή μας σε διάφορες μορφές και παρά τις δυσμενείς εκθέσεις ερευνών, εν ονόματι του χρήματος δεν αποσύρεται, απλώς περιορίζεται! Μέσα σε αυτά τα χρόνια σίγουρα έχει επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία!


Η Χώρα μας στο χείλος της κατάρρευσης, πέραν της λιτότητας που έχει πτωχεύσει μεγάλο μέρος πολιτών, οι καταστροφές παντός είδους από πλημμύρες και φωτιές, την έχουν ξετινάξει! Οι νεκροί μας, ούτε απολογισμός μάχης να ήταν! Αν προσθέσουμε και τα τροχαία έχουμε κάθε μήνα απολογισμό μάχης! Μόνο τον Ιούλιο στην Αττική 13 νεκροί σε 433 τροχαία! Κάλλιο να αργήσεις 10 λεπτά παρά να μην φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου! Είναι γεγονός ότι αρκετοί οδηγούν απρόσεκτα και επικίνδυνα με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να συμβεί το κακό και να πάρουν κι άλλους αθώους στον τάφο!


Δεν μας έφθαναν και όλα τα άλλα να κι ο ιός του Νείλου στη Χώρα μας και σε πολλά μέρη της Ελλάδας! Δεν ξέρει κανείς από τι να φυλαχτεί! Είναι τόσοι οι κίνδυνοι που μας κατάντησαν να ζούμε με ένα μόνιμο φόβο. Είτε λέγεται καύσωνας, καταιγίδα, φωτιά, εφορία, γρίπη και άλλα! 


Ο Αύγουστος είχε πολλά και διάφορα, από παραιτήσεις Υπουργών και στελεχών, μέχρι πτώσεις αεροπλάνων, εκρήξεις, σεισμούς, θανάτους, φωτιές, πλημμύρες, καταστροφές και σε λίγο κλείνει ένα επεισοδιακό καλοκαίρι που μας κόστισε πολλά!


Κάποιοι Αθηναίοι εγκατέλειψαν την πόλη για μια ανάσα στην εξοχή, η Αθήνα έρημη πόλη ειδικά τον 15Αύγουστο, γέμισαν οι παραλίες κόσμο, δούλεψαν και τα παραλιακά μαγαζιά! Τώρα πια που κατάλαβε ο πολίτης πως δεν του μένει ευρώ στο πορτοφόλι ή αυτά τα λίγα δεν φθάνουν για να καλύψει φόρους και άλλες υποχρεώσεις, βγαίνει έξω έστω και για έναν καφέ.

Έτσι πολεμάει και την κατάθλιψη. Με τόση μαυρίλα από τα διάφορα που συμβαίνουν, πρέπει να βρίσκουμε δύναμη να αντιστεκόμαστε, τουλάχιστον να μείνουμε υγιείς. Γιατί χωρίς λεφτά,  δεν έχεις δικαίωμα ούτε να αρρωστήσεις!


Πάντως είναι άκρως αποκαρδιωτικό να διαπιστώνεις πόσο λίγοι έναντι των περιστάσεων είναι κάποιοι, και μάλιστα όταν αυτοί οι κάποιοι διαχειρίζονται ζωές λαών και Κρατών!

Όσοι λοιπόν έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται στην εξοχή ακόμα, ας απολαύσουν τη θάλασσα και τον καθαρό αέρα, γεμίζοντας μπαταρίες για το χειμώνα στην πόλη. Αύγουστε καλέ μου μήνα, να’ σουν δυο φορές το χρόνο… όμως κι αυτός φθάνει στο τέλος του, σε λίγο περνάμε στον Σεπτέμβρη, το μικρό καλοκαιράκι, όπως τον λέμε και ας ελπίσουμε να είναι καλύτερος από τους καλοκαιρινούς, χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα.Προσοχή στο δρόμο, όσοι γυρίζουν από διακοπές και καλό Σεπτέμβρη να έχουμε!


Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα...30/08/2018