THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

Aδέσποτες...αδέσποτα... αδέσποτοι!
Τι είναι κι αυτό πάλι με τις αδέσποτες σφαίρες στα καλά καθούμενα;... Να πίνεις τον καφέ σου αμέριμνος και να τρως αδέσποτη; Θα πει κάποιος μεμονωμένο περιστατικό ... ναι, όμως από τα μεμονωμένα περιστατικά που δεν τα αξιολογούσαμε δεόντως, καταλήξαμε εδώ! Άραγε γνωρίζει κανείς πόσοι οπλοφορούν; Και δεν εννοώ ''επίσημα'' φυσικά! Άραγε ξέρουμε πόσοι κυκλοφορούν γύρω με αποδεδειγμένα ή μη διαταραγμένη ψυχική υγεία; Από την κατανάλωση ψυχοφαρμάκων μπορεί να το προσεγγίσει κάποιος! 
 
Φανταστείτε λοιπόν οργισμένο πολίτη που οπλοφορεί, με ή χωρίς διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή, πώς μπορεί να σπείρει το θάνατο, λίγο να τσιτώσει και να θολώσει το μυαλό του ... θα τραβάει το όπλο και θα καθαρίζει; Γεγονός είναι πάντως ότι αντί να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, μάλλον εκπαιδευόμαστε ως θηρία! Πού είδε τα γελαστά πρόσωπα ο Τσίπρας ακόμα το ψάχνω! 
 
Άσε που μας ρίχνουν συνέχεια θέματα για φαγωμάρα και διχασμό ώστε να μένουμε μακριά από τον κοινό στόχο των όσων δεινών μας συμβαίνουν , ενώ παράλληλα περνούν και ψηφίζονται από τη Βουλή διάφορα, οι φόροι τρέχουν κλπ. Κι εμείς τσιμπάμε σε κάθε ''κάλεσμα'' διχογνωμώντας και χωρισμένοι σε πολλά μέτωπα! 
 
Πάει για κατάργηση η έπαρση σημαίας και ο Εθνικός Ύμνος από τα Δημοτικά... πιθανόν και κατάργηση προσευχής! Στην ηλικία που παίρνεις βάσεις για μια ζωή, δεν χρειάζεται να πάρεις, εμένα αυτό μου λέει όλο αυτό! Ωστόσο σεξουαλική αγωγή και μάλιστα περί διαφορετικότητας κρίνεται απαραίτητη για διδασκαλία! 
 
Το κράτημα επίσης της Σημαίας στις παρελάσεις, που όπως ξέραμε όλα τα χρόνια ήταν η ανταμοιβή, η τιμή για τον μαθητή/μαθήτρια με την καλύτερη βαθμολογία, κάτι που γεννούσε και δυνάμωνε την ευγενή άμιλλα των μαθητών και την προσπάθεια τους για καλύτερη επίδοση στα μαθήματα, τώρα μας λένε να γίνεται με κλήρωση! Τι είναι η παρέλαση και η Σημαία, λοταρία; Και με ποιο τρόπο θα διακρίνεται/επιβραβεύεται η επιμέλεια, η προσπάθεια και η συνέπεια; ... Ναι κλήρωση διότι ΄΄τάχα ΄΄ η Σημαία ανήκει σε όλους μας είπαν ... αυτό ήταν το δόλωμα, πάντα πετούν μια φράση/σκέψη δόλωμα για να τσιμπήσεις! Κόλλησαν λοιπόν αρκετοί σε αυτό και το έκαναν ΄΄σημαία'', χωρίς να σκεφθούν πως όλο και λιγοστεύουν τα πρότυπα αξιών για μίμηση! Σε μια Κοινωνία που η αξία και η συνέπεια δεν έχουν χώρο για επιβράβευση ή επιτυχία στη ζωή, γιατί να υπάρχουν άξιοι και συνεπείς πολίτες; Τι πρότυπα προωθούνται χρόνια τώρα, τι παραδείγματα προς μίμηση βλέπουμε ή ακούμε καθημερινά, ποια η ανταμοιβή της σύνεσης και συνέπειας πολιτών από την Πολιτεία και γιατί να σταματήσει η λαμογιά, η φοροδιαφυγή κλπ.; Όσοι άρπαξαν για να έχουν, είναι όλοι μια χαρά, όσοι πήγαιναν με το σταυρό στο χέρι είναι κατάχαμα και τους χτυπούν κι από πάνω!

Τώρα πια που χαλαρώνουν κι άλλο τα capital controls και θα μπορούμε μέχρι και 1.800 Ε ανάληψη το μήνα από Σεπτέμβριο, ποιος τη χάρη μας! Μόνο που τώρα δεν έχει μείνει σύνταξη ή μισθός σε αυτό το ποσό, οπότε πάλι αφορά τους έχοντες μετρητά στους λογαριασμούς τους, αν και οι περισσότεροι κάνουν ηλεκτρονικά τις όποιες κινήσεις τους!

Αφού λοιπόν μάγκωσαν τον μισθωτό και συνταξιούχο 2 χρόνια με τα capital controls, αφού μας επέβαλαν πληρωμές μέσω καρτών, το σημαντικότερο δε ... έμαθαν τον συνταξιούχο να χρησιμοποιεί κάρτα για πληρωμές, αναλήψεις κλπ. κι αφού κατέβασαν μισθούς και συντάξεις, τώρα μας εμπαίζουν λέγοντας μας πως μπορούμε να κάνουμε 1800 Ε ανάληψη το μήνα, τώρα που σχεδόν κανείς πλην ελαχίστων, δεν παίρνει τόσα το μήνα! Βοήθεια μας η Παναγιά ... ευτυχείτε!!
Νίκη Παπουλάκου.


Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 10/08/17

Κανείς και τίποτα δεν είναι δεδομένα!...
Οι ανθρώπινες σχέσεις βασίζονται στην αγάπη, την εκτίμηση, το σεβασμό και την αποδοχή. ΄Οσο κι αν αγαπάμε κάποιον, αν δεν τον αποδεχτούμε όπως ακριβώς είναι, δεν φτάνει για να συμβιώσουμε ομαλά μια ζωή. Αν δεν συνυπάρχουν όλα αυτά , κάπου χαλάει η συνταγή!

Πόσες φορές δεν έτυχε άνθρωποι που αγαπιούνται να ζουν χώρια;. Συνήθως λέμε ‘’δεν ταιριάζουν’’. Τι θα πει δεν ταιριάζουν; Μα και ίδιοι να ήταν, πάλι βαρετή θα ήταν η συμβίωση! Απλά λείπουν τα υποσύνολα που συμπληρώνουν και στηρίζουν την αγάπη .

Για να αρχίσει και να φουντώσει μία σχέση είναι εύκολο και απλό, το δύσκολο είναι να κρατηθεί ατόφια, ζωντανή, χωρίς να φθαρεί , να σπάσει, να περάσει στη ρουτίνα, να παγώσει!.. Χρειάζεται εγρήγορση, προσπάθεια και φαντασία και από τις δύο πλευρές!

Συνήθως τι κάνουμε;. Θαμπωνόμαστε στο ξεκίνημα μιας σχέσης , για Χ λόγους, ή κάτω από πίεση καταστάσεων ή προσωπικών αναγκών, στη συνέχεια επαναπαυόμαστε, αράζουμε που λέμε, τα θεωρούμε όλα δεδομένα!

΄Η άλλοτε πάλι αργά ή γρήγορα κουραζόμαστε, περνάμε στη ρουτίνα, γιατί απλούστατα ξεφούσκωσε το μπαλόνι του ενθουσιασμού , ή της ικανοποίησης των συγκεκριμένων αναγκών μας και από κάτω δεν υπήρχε η βάση για να στηρίξουμε και να φουσκώσουμε ξανά το μπαλόνι!...

Τα παιδιά επίσης είναι ευλογία , όμως δεν διασφαλίζουν την βιωσιμότητα ενός γάμου! Δεν είναι η λύση, η εγγύηση για τη διάρκεια της σχέσης, είναι ένας κρίκος από την αλυσίδα ! Ολοκληρώνουν την ευτυχία ενός ζευγαριού, δεν την εξασφαλίζουν όμως! Αν το ζευγάρι δεν έχει βρει το δρόμο της ομαλής συνύπαρξης, δεν πρόκειται να τον βρει για χάρη των παιδιών. Απλώς δεσμεύει ή καθυστερεί τις αποφάσεις για τη ζωή του, ή ζει υποκριτικά!

H όλη υπόθεση για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης βασίζεται στην εγρήγορση , την προσπάθεια, τη συντήρηση και ανανέωση του ενδιαφέροντος κατά διαστήματα! Διαφορετικά επέρχεται η φθορά ή απλά περνάμε στη συνήθεια, που είναι ακόμη χειρότερη. Η συνήθεια πλανεύει, σου δίνει πλαστή εικόνα του ότι ‘’όλα πάνε καλά’’ και μία ωραία πρωία έρχονται τα πάνω – κάτω που λέμε και αναρωτιόμαστε ‘’καλά , τι έγινε ξαφνικά, …..αφού ήμασταν μια χαρά;…’’. 
 
Τίποτα δεν έγινε ξαφνικά, απλά ήμασταν στον ύπνο του δικαίου…. Η συνήθεια , τα δεδομένα, η σιγουριά του θεσμού και ακόμη και η σιγουριά λόγω ύπαρξης παιδιών, μας έβγαλαν από το παιχνίδι. Επαναπαυθήκαμε στα ''ατού'' μας χωρίς καμιά προσπάθεια για διατήρηση της προσωπικής μας σχέσης. Φυσικό επόμενο λοιπόν, ευκαιρίας δοθείσης να χαλάσει και να λήξει!

Ομοίως και η απόλυτη εξάρτηση φθείρει μια σχέση όποιας μορφής κι αν είναι! Μην μπερδεύουμε την αφοσίωση με την εξάρτηση ... η μία είναι δόσιμο ή άλλη είναι ασθένεια!

Κανείς και τίποτα δεν είναι δεδομένα! Και σίγουρα χωρίς τη δική μας συμμετοχή δεν γίνεται τίποτα. Ακόμα και ο εαυτός μας ο ίδιος δεν είναι σίγουρος , κάτω από ανάλογες συνθήκες μπορεί να αλλάξει κι αν δεν τον έχουμε γνωρίσει ώστε να μπορούμε να το διαχειριστούμε και να το αντιμετωπίσουμε, δεν τον αναγνωρίζουμε!… 
 
Τίποτα δεν κρατάει αιώνια, χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια, λιθαράκι – λιθαράκι χτίζονται γερά οι σχέσεις και χρειάζεται αγάπη και φροντίδα σε κάθε βήμα για να διατηρηθούν. Και μην ξεχνάμε πως κάθε τι στη ζωή έχει ημερομηνία λήξης, όλα τα πράγματα κάποια στιγμή τελειώνουν και τα καλά και τα κακά! Όσο το τέλος τους μας βρίσκει ζωντανούς, πρέπει να τραβάμε μπροστά και να αποδεχόμαστε το τέλος προσβλέποντας σε μία νέα αρχή!
Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχ. Αυγ. 2017

Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Kαλό μήνα Αύγουστο!!


Αυτό το καλοκαίρι έχει κάτι από φθινόπωρο μαζί του, έχει ρίξει τόνους νερό, χιλιάδες κεραυνούς, η θερμοκρασία απ' τα ψηλά στα χαμηλά και πάλι στα ψηλά, παίζει και ο καιρός με τα νεύρα μας! Άσε τις καταστροφές από τις πλημμύρες, τις καταστροφές από σεισμούς!... Ενός κακού μύρια έπονται! ''Χάρισαν'' λένε τον ΕΝΦΙΑ στους σεισμόπληκτους για ένα χρόνο, κάτι τρέχει στα γύφτικα! Μεγάλη ανακούφιση!


Οι φωτιές από την άλλη, επιβαρύνουν την ήδη βαριά ατμόσφαιρα, ο αέρας γίνεται πιο βαρύς, εξαφανίζονται πνεύμονες οξυγόνου! Είναι τραγικό να περνάς από μέρη που ήταν καταπράσινα και αντί γι' αυτή τη φυσική ομορφιά να αντικρίζεις μαυρίλα και κάρβουνο! Και φυσικά αυτά δεν συμβαίνουν μόνο εδώ, αλλά σε ολόκληρο τον Πλανήτη δυστυχώς! Τεράστια οικολογική καταστροφή! 
 

Κι ο άνθρωπος θεατής, απαθής και αμέριμνος, με εθισμό στις ''κακές'' ειδήσεις, αρκεί να είναι στο ''εντάξει, εμείς δεν πάθαμε κάτι!'' Μα δεν είναι έτσι ... μπορεί αύριο να πάθουμε, η οικολογική καταστροφή άλλωστε και οι επιπτώσεις στο κλίμα μας αφορούν όλους όσους ζούμε σε αυτό τον Πλανήτη! Φιλοξενούμενοι και περαστικοί είμαστε, πότε θα το καταλάβουμε αυτό; Οφείλουμε αν μη τι άλλο να σεβόμαστε τον τόπο που μας φιλοξενεί και να τον προστατεύουμε όσο μπορούμε! Αντ' αυτού κάνουμε χιλιάδες παραβάσεις/παρεμβάσεις στην φυσική ροή και κατάσταση του και μετά όταν εισπράττουμε το τίμημα φωνάζουμε ή θρηνούμε! Πόσο αδύναμος ο άνθρωπος μπροστά στα φυσικά φαινόμενα! Οι πύργοι του καρυδότσουφλα που τα παίρνει ο άνεμος, η ύλη την οποία λάτρεψε, από τη μια στιγμή στην άλλη χάνεται ή περνάει σε άλλα χέρια! Ότι δε σεβάστηκε στο πέρασμα του από αυτό τον Πλανήτη, γυρνάει μπούμεραγκ κάποια στιγμή στον ίδιο ή στους απογόνους του!


Τελικά σε τι κόσμο ζούμε; Πού πάμε όλοι μαζί και ο καθένας χώρια; 7 χρόνια κρίση, προβλήματα, χρέη και δεν καταφέραμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να πλησιάσουμε περισσότερο ο ένας τον άλλον, να ενδιαφερθούμε για τον διπλανό, τον απέναντι! Εξακολουθούμε βυθισμένοι στα προβλήματα, ( προ κρίσης βυθισμένοι στο κυνήγι της ύλης), για ότι μας πονάει βρίζουμε, λειτουργώντας ατομικά χωρίς ίχνος του ''εμείς''! Τακτοποιήσαμε το δικό μας πρόβλημα, σκασίλα μας για το μέλλον του τόπου κι ότι συμβαίνει γύρω, θα μας ενοχλήσει κάτι μόνο μόλις χτυπήσει την πόρτα μας! Έτσι λειτουργήσαμε τουλάχιστον την τελευταία 20ετία προ κρίσης και δυστυχώς απ' ότι φαίνεται τα ίδια μυαλά κουβαλάμε ακόμα! 
 

Και την ψήφο μας την προσαρμόζουμε ανάλογα με τις ''ανάγκες'' μας, ποιος θα μας βάλει το γιο στο Δημόσιο, ποιος θα μας κόψει τον ΕΝΦΙΑ, ποιος θα μας κάνει το α ή β που χρειαζόμαστε... μακροπρόθεσμα και για το καλό του συνόλου σκέψη καμία ή σπανίζει, ξεχνάμε ότι μέσα στο σύνολο είμαστε κι εμείς! Αυτό πληρώνουμε τα τελευταία χρόνια και θα πληρώνουμε ποιος ξέρει για πόσα ακόμα !


Κοντή μνήμη, ατομισμός, αδιαφορία και απάθεια για τα κοινά, ακριβά θέλω και βλέψεις, βόλεμα, εύκολο χρήμα, άκοπος πλουτισμός, αγάπη για την ύλη περισσότερο παρά για τον άνθρωπο, η μετριότητα πρότυπο, αυτά ίσως και άλλα που πιθανόν μου διέφυγαν, μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο!


Ας απολαύσουμε όσοι ακόμα μπορούμε τη θάλασσα και την εξοχή μαζί με το πακέτο διακοπών Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ! Από εκεί που οι κάρτες ήταν για ψώνια και αγορές, κατέληξε να είναι γεμάτες πλέον με φόρους, ΕΝΦΙΑ και άλλες οφειλές! Δεν σώζεσαι απλώς μεταθέτεις το πρόβλημα για πιο κάτω, όταν φθάσεις σε σημείο να μην μπορείς να πληρώσεις ούτε τη δόση της κάρτας! Γεγονός είναι πως αν δεν ξέρεις να κάνεις κουμάντο ο ίδιος στο πορτοφόλι σου, είτε στα λίγα, είτε στα πολλά, όσα δάνεια, όσες κάρτες κι αν έχεις, μπορείς να βρεθείς στον άσσο! Καλό μας μήνα Αύγουστο λοιπόν, καλές διακοπές και ... Ευτυχείτε!

Νίκη  Παπουλάκου.Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 03/08/17

Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Απ' τα πολλά στα λίγα!...
Μας άφησε και η ''Μέδουσα'' , ήρθε και πάλι η ζέστη. Κάτι άλλο πρέπει να βρούμε τώρα, πώς θα ζήσουμε χωρίς θέμα; Και ξαφνικά καίμε την Αθήνα για μια Ηριάνα, ενώ δεν ''κάψαμε'' τίποτα για τόσες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, χαμένα εργασιακά δικαιώματα κλπ. ... Και τι είδους διαμαρτυρία είναι το να βγαίνεις στο δρόμο και να καταστρέφεις ιδιωτική ή Δημόσια περιουσία, αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ! Αυτό δεν είναι διαμαρτυρία αλλά βγαίνεις με σκοπό να καταστρέψεις εκτονώνοντας το θυμό σου , ή έτσι για πλάκα, ή για να δημιουργήσεις πρόβλημα και τίποτα άλλο!

Το κακό δυστυχώς είναι πως έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα , τη δική μας, της ζωής μας, των γύρω, της Χώρας, ζούμε ακόμα σε ροζ συννεφάκι αρκετοί! Με ένα ακουστικό στο αφτί περπατάμε στους δρόμους χωρίς να βλέπουμε και να ακούμε γύρω, παρά μόνο μουσική, ή μιλάμε στο κινητό... εκτός τόπου και χρόνου γενικώς! Ότι και να συμβεί καθ' οδόν οι τελευταίοι που θα πάρουμε χαμπάρι θα είμαστε εμείς που κυκλοφορούμε έτσι! Παράλληλα χάνουμε εικόνες, παραστάσεις, απέχουμε από την οποιαδήποτε παρατήρηση στο τι συμβαίνει γύρω, το μυαλό τεμπελιάζει και περνάμε σε έναν εικονικό κόσμο, μακριά και έξω από την πραγματικότητα των στιγμών! Αυτό είναι το άλλο άκρο της πνευματικής μιζέριας και κακομοιριάς! Ούτε διαρκώς για τα κακώς κείμενα πρέπει να μοιρολογούμε, αλλά ούτε και να απέχουμε πλήρως! Σωστό είναι να αναπροσαρμόζουμε τρόπο σκέψης, νοοτροπία , στάση ζωής και να επιλέγουμε τρόπους δράσης και αντίδρασης, ζώντας παράλληλα.

Έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος, έδειξε πως τα Ελληνικά νοικοκυριά έχουν χάσει το 40% της περιουσίας τους! Σίγουρα κάποια ίσως και περισσότερο! Το σύνηθες που ακούς από νέους είναι το πώς θα βρουν τρόπο να φύγουν σε άλλη Χώρα! Για πατρίδα, για αγώνα εδώ στον τόπο μας, δεν ακούς, δεν υπάρχουν δεσμοί ίσως με την πατρίδα πλέον, δεν υπάρχουν ιδανικά, αξίες που να αξίζουν να παλέψεις γι' αυτές; Ποιος μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτό;

Πάντως αν αυτό επεδίωκαν όλοι όσοι συνέβαλαν επί έτη, στην επιτυχία αυτού του ''υπέρ δανειστικού'' σχεδίου, που οδηγεί στο να διαλυθούν ατάκτως (για να μην πω αφανιστούν) οι Έλληνες και να καταλήξει η Χώρα ''αποθήκη'' μεταναστών , παραθεριστικό θέρετρο Ευρωπαίων, η δε πλήρης εκμετάλλευση πλούτου της Χώρας να περάσει σε χέρια ξένων... θα μπορούσε κανείς να πει πως το έχουν σχεδόν πετύχει!

Τόσες περικοπές, φόροι, ανεργία, αυτοκτονίες, μισθοί επιδόματα και δεν άνοιξε μύτη που λέμε! Μας αρέσει, συνηθίσαμε να χάνουμε, να μας τα παίρνουν, παραιτηθήκαμε, παραδοθήκαμε άνευ όρων, πιστεύουμε πως θα γίνει κάποιο θαύμα και θα γίνουν τα πράγματα όπως πριν, αδιαφορούμε, εθελοτυφλούμε, τι από όλα αυτά μας συμβαίνει; ... 
 
Άραγε ποια είναι η προσωπική μας στάση σε όλα αυτά που συμβαίνουν; Έχουμε κάνει τον απολογισμό μας, έχουμε αναγνωρίσει τις δικές μας ευθύνες εάν και όπου υπάρχουν, έχουμε αλλάξει τακτική, νοοτροπία; Γιατί αν όλα αυτά και κάποια ακόμη δεν έχουν συμβεί στον καθένα μας, το ξημέρωμα όλο και πιο πολύ θα αργεί! 
 
Αν κουβαλάμε ακόμη τα ίδια προ κρίσης μυαλά, είμαστε καταδικασμένοι! Αλλά βέβαια θα μου πεις, τώρα που κατάφεραν να μας αφήσουν με τα εσώρουχα πού μυαλό για αντίδραση και δράση; Εθισμένοι σε ένα στυλ ζωής πέραν των δυνατοτήτων τους αρκετοί, ξαφνικά βρέθηκαν στο ναδίρ ... από την ευημερία έστω και εικονική μέσω δανεισμού, στην απόλυτη ανέχεια! Και παρ' όλα αυτά τα προβλήματα κλείνονται πίσω από κλειστές πόρτες και παράθυρα! Σοκ για πολλούς που δεν μπορούν να το διαχειριστούν!

Κι όπως λένε ''ενός κακού μύρια έπονται'', πέρα από τις καιρικές συνθήκες, έχουμε και τους σεισμούς (Λέσβο , Κω) για να συμπληρωθεί η λίστα καταστροφών και ζημιών! Άλλωστε καθημερινά ο εγκέλαδος δίνει κι ένα χτύπημα σε διάφορα μέρη μας, απλώς δεν είναι δυνατά και δεν συζητιούνται!
Ας ευχηθούμε το κακό με όλα αυτά να σταματήσει κάπου εδώ και να μην μας βρουν κι άλλα! Κι επειδή τα ΜΜΕ ''φροντίζουν'' την ψυχαγωγία μας, σπεύδουν να ετοιμάσουν το Survival , ένα νέο reality για να είναι έτοιμο μετά το τέλος Αυγούστου, που θα ολοκληρωθούν τα μπάνια του λαού! Σκέφτονται πριν από μας για εμάς!!
Νίκη  Παπουλάκου.

Oι άλλοι πάντα κάτι έχουν να πουν!...


Όποια εικόνα κι αν βγάζει κάποιος προς τα έξω, οι άλλοι θα την δουν με τα δικά τους μάτια, τη δική τους φαντασία και αντίληψη κι έτσι θα την κρατήσουν! Πάντα θα υπάρχουν ακόλουθοι ή θαυμαστές, καθώς και επικριτές. Ότι και να κάνεις και τίποτα να μην κάνεις, πάντα κάποιοι κάτι θα έχουν να πουν, είτε καλό, είτε κακό ανάλογα με την παιδεία, την κρίση, τον ψυχικό τους κόσμο και την αντίληψη τους γενικότερα!

Οι άνθρωποι συνήθως κρίνουν σύμφωνα με αυτό που νομίζουν πως ξέρουν, με αυτό που φαντάζονται, σπανίως με αυτό που πραγματικά γνωρίζουν! Ακόμα και κάποιοι από αυτούς που δηλώνουν υποστηρικτές ή θαυμαστές, αν κάποια στιγμή δουν κάτι παραπάνω από αυτό που έχουν φανταστεί και αποδεχθεί πως αξίζεις, δεν το αντέχουν! Σε απορρίπτουν, ή σου γυρνούν την πλάτη ή σφυρίζουν αδιάφορα πως δεν σε είδαν! Τους χαλάς το παραμύθι τους! Χάνουν την ισορροπία τους ... νιώθουν πως χάνουν μπόϊ! Τους συναντάς παντού στο φιλικό, συγγενικό και ευρύτερα Κοινωνικό περιβάλλον!

Λίγοι αντέχουν τη χαρά ή την ευτυχία ή την επιτυχία του διπλανού! Κι αν συμβεί κάτι στραβό σου λένε πιο εύκολα ''τύφλα σου'' παρά να τρέξουν να δώσουν χέρι βοηθείας!

Η κακία και ο φθόνος περισσεύουν στην εποχή μας δυστυχώς, όπως και η αντίληψη περί σπουδαίου στα όρια της μετριότητας και κάτω! Οτιδήποτε πιο πάνω, χαλάει τη συνταγή, κάνουν τα πάντα για να μπει στο περιθώριο και στα αζήτητα!

Είναι λάθος λοιπόν να προσπαθείς να είσαι αρεστός στους άλλους, (όπως πολλοί το προσπαθούν), πρώτον γιατί δεν γίνεται να είσαι αρεστός και αποδεκτός από όλους και δεύτερον γιατί στην προσπάθεια αυτή χάνεις τον εαυτό σου, δεν είσαι εσύ, αλλά κάποιος άλλος! Το να είσαι ο εαυτός σου αυθεντικός, χωρίς περιτύλιγμα και φιοριτούρες, μπορεί να μην σου φέρει πολλούς γύρω, δίπλα σου, όμως έστω κι ένας άνθρωπος να είναι δίπλα σου, ξέρεις πως είναι εκεί για σένα, γι' αυτό που πραγματικά είσαι κι όχι γι' αυτό που τον άφησες να καταλάβει ή φαντάστηκε! Ζεις στην πραγματική σου διάσταση κι όχι στην εικονική!

Η εξωτερική εμφάνιση πάντα προδιαθέτει τον άλλον θετικά ή αρνητικά, είναι η πρώτη εντύπωση που λέμε, τα φαινόμενα όμως πολλάκις απατούν και όποιος στερείται αντίληψης δεν μπορεί να δει πίσω από το εξώφυλλο ή τα γεγονότα, την πραγματικότητα! Βγάζει συμπεράσματα σύμφωνα με το δικό του σκεπτικό! Και να προσπαθήσεις να του εξηγήσεις, δύσκολο να καταλάβει, άδικος κόπος!

Γι' αυτό ''Βe yourself”... ''μείνε όπως είσαι'' (αρκεί να έχεις βρει ποιος είσαι) και μη σε νοιάζει ο κόσμος τι θα πει ή πως θα το πάρει! ¨Οποιος είναι το ίδιο αυθεντικός και σίγουρος για τον εαυτό του, χωρίς κόμπλεξ και τα τοιαύτα, θα το πάρει ακριβώς όπως το εκπέμπεις. Οι υπόλοιποι όπως τους βολεύει, όπως τους κάθεται στραβά ή ίσια! Μη σε νοιάζει λοιπόν γι' αυτούς, είναι στο δικό τους κόσμο και είναι χάσιμο χρόνου μια περιήγηση σου σε αυτόν.

Είναι και κάποιες φορές που χρειάζεται να προχωρήσεις μόνος, χωρίς συνοδοιπόρους....μη διστάσεις, προχώρα! Πιο κάτω θα συναντήσεις άλλους που προχώρησαν πριν από εσένα ... παρέα θα βρεις, το μόνο σίγουρο! Μπορεί και άλλοι να σε φτάσουν που ακολούθησαν! Συνέχισε με αυτούς που περπατούν μαζί σου και άσε τους άλλους να έπονται!
Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα ...  20/07/2017

Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Μια ξιδάτη μια λαδάτη ο καιρός μας το πάει!
Με όλο το σεβασμό στους θεσμούς γενικά και στη δικαιοσύνη ειδικότερα, προσπαθώ να καταλάβω το σκεπτικό της απόφασης ανώτατου δικαστηρίου για εργαζόμενο που δεν λαμβάνει αποδοχές ακόμη και ενός έτους και δεν δικαιούται, όπως λέει, να καταγγείλει το γεγονός, να αποχωρήσει και να ζητήσει αποζημίωση ! Να φύγει δηλαδή ''χαρίζοντας'' ενός χρόνου μισθούς και την όποια προϋπηρεσία έχει χωρίς αποζημίωση; Το πώς ζει 12 μήνες απλήρωτος και πώς θα ζήσει μέχρι να βρει άλλη δουλειά και αν βρει, νοιάζεται κανείς; Μάλλον όχι!

Και αυτή η απόφαση ήρθε να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα ''εργασιακή ζούγκλα'', βάζοντας ένα λίθο ακόμη με σφραγίδα, για την όποια εκμετάλλευση του εργαζομένου ... και δεν μιλάμε για εξαιρέσεις εργοδοτών που όντως από αδυναμία δεν πληρώνουν! Υπάρχει και η μερίδα Εργοδοτών που η κρίση τους ήρθε κουτί για να ''ωφεληθούν'' απολύοντας, μειώνοντας μισθούς, μη καταβάλλοντας μισθούς κ.λπ.

 Όσο για το άλλο .... προκαταβολικά να έχουν ψηφίσει πως δεν θα υπάρξει απόφαση Δικαστηρίου που να κρίνει καταχρηστικές και αντισυνταγματικές τις νέες περικοπές συντάξεων τι να πει κανείς; Χαιρετώ την νέα εποχή αναπτυσσόμενης δουλείας! Αυτό μόνο!

Τέλειωσε και το survivor, κάτι ανάλογο σίγουρα θα βγάλουν για να κρατάει ''συντροφιά'' στον Έλληνα και να τον κρατάει μακριά από τα δυσάρεστα που συμβαίνουν στη ζωή του και γύρω του! Πού χρόνος και διάθεση για διαμαρτυρία πια; Ο λαός είναι κουρασμένος, απογοητευμένος, παραιτημένος από διάθεση για αγώνα σχετικά με τις συνθήκες ζωής και εργασίας, διαθέτει μόνο θυμό και μάλιστα έντονο που τον εκτονώνει ή τον ξεχνάει μ' ένα ματς, ένα survivor, ένα Κοινωνικό γεγονός χλιδής ή κουτσομπολιού, βρίζοντας στο διαδίκτυο ή στο δρόμο τον συνάνθρωπο, κλπ. Φροντίζουν λοιπόν να μας παρέχουν θέματα προς εκτόνωση θυμού με τον α΄ ή β΄ τρόπο, διατηρώντας μας απασχολημένους!

 Πόσα σκάνδαλα, πόσες λίστες, πόσες Εξεταστικές κ.ά. διάφορα!... Πόσα μερόνυχτα αναλύσεις, διαξιφισμοί, αλληλοκατηγορίες και τα τοιαύτα; Και μετά τα ξεχνάμε, μήπως μάθαμε και ποτέ αποτέλεσμα; Πώς λέμε ''στρίβειν δια του αρραβώνος''; Κάτι ανάλογο είναι και το ''να ορίσουμε Εξεταστική Επιτροπή''!!Χρόνος, χρήμα, λόγια στα λόγια και αποτέλεσμα μηδέν!
 
Τα σκουπίδια παραμένουν ακόμα σε κάποια σημεία, το άρωμα διάχυτο ακόμη, ας ευχηθούμε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών! Φυσικά δεν έχουν ευθύνη μόνο οι απεργοί ή οι Δήμοι, ευθύνη έχει και έκαστος εξ' ημών που ενώ βλέπει ότι ο κάδος είναι γεμάτος και γνωρίζει για την απεργία, συνεχίζει και κατεβάζει σακούλες με σκουπίδια αδιαφορώντας για τη συνέχεια και τις συνέπειες! Κι αν ο κάδος του γειτονικού σπιτιού είναι φουλ μέχρι και έξω, τα πηγαίνουμε εκεί που είναι τα πιο πολλά! Δυστυχώς έτσι φερόμαστε, αν όχι οι περισσότεροι, κάποιοι αλλά αρκετοί για να βλέπουμε εικόνες χωματερής έξω από τα σπίτια μας, σαν αυτές που ζήσαμε τις τελευταίες 2 εβδομάδες!

Μας τσάκισε και ο καιρός μια ξιδάτη μια λαδάτη μας το πάει! Βροχές, πλημμύρες χαλάζι, μετά καύσωνας και πάλι πλημμύρες και χαλάζι , ο απολογισμός του πρώτου μήνα του καλοκαιριού! Να δούμε η συνέχεια πώς θα εξελιχθεί! Πάντως ''ευτυχώς'' που τα εκκαθαριστικά της Εφορίας και ο ΕΝΦΙΑ βγαίνουν εν μέσω καλοκαιριού! Σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι κάνεις μια βουτιά στη θάλασσα και συνέρχεσαι ... τουλάχιστον γλιτώνεις το εγκεφαλικό! Η ουσία είναι πάντως ότι 12 μήνες το χρόνο χρωστάς στο Κράτος (ακόμα κι αν δεν χρωστάς σε Δάνειο Στεγαστικό ή κάρτες), φόρο και ΕΝΦΙΑ και σε κάθε 2ο εξάμηνο προστίθενται οι φόροι της νέας χρονιάς, που σημαίνει ότι το χρέος σου αυτό δεν προλαβαίνει να αποπληρωθεί διότι ανανεώνεται με την προσθήκη νέων βαρών! Το παίρνεις απόφαση και τραβάς για παραλία!! Καλά μπάνια!
Νίκη Παπουλάκου.


Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 13/07/17/

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

ΟΣΑ ΣΟΥ ΕΙΠΑ Σ' ΑΓΑΠΩ!

Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Εσάνς ''σκουπιντί''


Μετά την Αφρικανική σκόνη που μας επισκέπτεται κατά διαστήματα, μας ήρθε και η Αφρικανική ζέστη! Αν δούμε και τον καιρό του Ιουνίου με το ''τροπικό''του κλίμα, μια χαρά Αφρική γίναμε! Φυσικά η επαναλαμβανόμενη εδώ και μέρες, προειδοποίηση για καύσωνα, πέρα από το ωφέλιμο του θέματος, έχει και την ''διαφημιστική'' της πλευρά. Να γίνει και λίγο κίνηση στην αγορά, να πουληθούν ανεμιστήρες και κλιματιστικά, να φύγουν κάποιοι για τα εξοχικά, να βάλουν βενζίνη κλπ.! 'Αλλωστε η Αθήνα αυτές τις μέρες σε έδιωχνε από μόνη της!

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που μας συμβαίνει αυτό με στοίβες σκουπιδιών λόγω απεργίας, όμως αφ' ενός μεν εν μέσω καλοκαιριού με ζέστη έχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία η συσσώρευση σκουπιδιών, αφ' ετέρου δεν σημαίνει πως για ότι μας έχει απασχολήσει στο παρελθόν, δεν χρειάζεται να το σχολιάσουμε ή να το αναλύσουμε και πάλι όταν συμβεί, και από τη στιγμή που τα θέματα της επικαιρότητας που μας απασχολούν και μας καίνε τα τελευταία χρόνια, είναι διαρκείας και σε επανάληψη, μοιραία σχολιασμοί και αναλύσεις κάπου επαναλαμβάνονται!

Αυτή λοιπόν η εσάνς ''σκουπιντί'' σε συνδυασμό με τη ζέστη , ήταν το κάτι άλλο! Ή έπρεπε να κρατάς την αναπνοή σου περνώντας από τα σημεία, ή να φοράς μάσκα! Σε κάποια σημεία στο Κέντρο τα σκουπίδια είχαν κλείσει πεζοδρόμια κι έφταναν ως τις εισόδους πολυκατοικιών! Τουλάχιστον 4-5 μέρες θα χρειασθούν για να καθαρίσει ο τόπος και να εξαλειφθεί το ''άρωμα''! Εστίες μολύνσεων εν μέσω μιας ήδη μολυσμένης ατμόσφαιρας από πολλά! Αυτές τις μέρες και το όζον στα ύψη, μόνο που αυτό πέρασε στα πιο ψιλά γράμματα, πιθανόν δεν ''εξυπηρετούσε'' οφέλη κατανάλωσης φαίνεται!

Πάντως ειλικρινά ποτέ δεν κατάλαβα πώς όταν προσλαμβάνεται κάποιος με σύμβαση ορισμένου χρόνου, έχει την απαίτηση να συνεχίσει να εργάζεται και μετά τη λήξη της και το σπουδαιότερο; ... να μονιμοποιηθεί στο Δημόσιο!

Στον Ιδιωτικό τομέα, σε διώχνουν στη λήξη ή και νωρίτερα και λες κι ευχαριστώ, τώρα μάλιστα που οι αποζημιώσεις έγιναν ''ότι έχετε ευχαρίστηση'' πολυτέλεια έως ουτοπία η όποια διαμαρτυρία! Στον Ιδιωτικό Τομέα μονιμότητα δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ! Μέσα από πολλή δουλειά , υποχωρήσεις και υπερβάλλουσα απόδοση, διατηρείς μια θέση, που κι αυτό από τη μια στιγμή στην άλλη λόγω συνθηκών ή αστάθμητων παραγόντων, μπορεί να αλλάξει!

Αυτή η προσδοκία/απαίτηση λοιπόν γενικώς σε ότι έχει να κάνει με Δημόσιο οφείλεται στη μακροχρόνια πελατειακή σχέση κοινού και πολιτικών! Πόσοι και πόσοι χρόνια ολόκληρα δεν ξεκίνησαν με συμβάσεις και μετά μονιμοποιήθηκαν; Όχι πως αυτό είναι κακό να συμβεί αν υπάρχουν ανάγκες κάλυψης θέσεων, το κακό είναι να θεωρείται δεδομένο πως οι συμβασιούχοι στο τέλος μονιμοποιούνται, κάτι σαν ''άγραφος νόμος''! Σαν ένα ''σύμφωνο σχέσης'' μεταξύ πολιτικού και συμβασιούχου ψηφοφόρου! Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να πάψει και από τις δύο πλευρές ως νοοτροπία, και οι πολιτικοί να πάψουν να τάζουν για μονιμοποιήσεις από τα παράθυρα και οι πολίτες να πάψουν να βλέπουν ως μοναδική λύση επαγγελματικής αποκατάστασης την πρόσληψη στο Δημόσιο!

Και καλό θα ήταν σε κάθε πρόσληψη στο Δημόσιο, να παίζει ρόλο και η προϋπηρεσία τουλάχιστον 10 ετίας στον Ιδ. Τομέα, έτσι ίσως γίνει πιο παραγωγικό και λειτουργικό, όταν προσλαμβάνει προσωπικό ''εκπαιδευμένο'' σε αντίξοες συνθήκες εργασίας!

Εν προκειμένω για να κλείσω το θέμα ''σκουπίδια'', δεκτό και αναφαίρετο το δικαίωμα της διαμαρτυρίας/απεργίας, όμως όταν αυτό προκαλεί κίνδυνο δημόσιας υγείας, κάπου πρέπει να προσαρμόζεται και να βρίσκει άλλους τρόπους διεκδίκησης ή διαμαρτυρίας! Πέρα από το σε πόσες μέρες θα τα μαζέψουν, η μόλυνση και η μπόχα θα μείνει για καιρό, αν δεν πλυθούν δρόμοι και πεζοδρόμια και δεν υπάρξει ψεκασμός.

Μπορεί να δυσαρεστήσω κάποιους με αυτά που γράφω ... η αλήθεια βλέπεις είναι πικρή, όμως πρέπει να λέγεται, ίσως σε κάποιους άλλους έστω και λίγους είναι χρήσιμη για ενεργοποίηση σκέψης και αναθεώρηση τρόπου ζωής και νοοτροπίας!

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα ... 06/07/17

Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

Καλοκαιράκι εν όψει...Άντε και ποιος μας πιάνει τώρα που το όριο ανάληψης το μήνα θα γίνει 2000 Ε! Τώρα το ποιος μισθωτός ή συνταξιούχος παίρνει τόσα το μήνα για να χαρεί, αυτό είναι ένα άλλο θέμα! Άλλωστε ούτως ή άλλως η κάθε κάρτα είτε χρεωστική είτε πιστωτική έχει όριο ανάληψης, οπότε και να έχεις λαμβάνειν αυτό το ποσό θα το πάρεις σε 2 ή τρεις δόσεις! Ακόμα και τότε πριν 2 χρόνια με το όριο ανάληψης 60 Ε την ημέρα, έκανες άνετα στατιστική εισοδημάτων ... από τις 13-15 του μήνα και μετά δεν υπήρχε ουρά στα ΑΤΜ!

Δεν γκρινιάζω, αντιθέτως θέλω να επισημάνω πως πολλές φορές τρωγόμαστε και γκρινιάζουμε για θέματα δευτερευούσης σημασίας ενώ καταπίνουμε άλλα πολύ σοβαρά!

Ευτυχώς αποφάσισε να σταθεροποιηθεί και το καλοκαίρι (για την ώρα τουλάχιστον) και μάλιστα με υψηλές θερμοκρασίες για να βρουν διέξοδο (όσοι δύνανται) στη θάλασσα, αδειάζοντας καημό και θυμό για λίγο! Πράγματι αυτό το Σαββατοκύριακο οι παραλίες γέμισαν. Αυτό δεν σημαίνει πως όλοι αυτοί έχουν λυμένα τα προβλήματα τους ... και με πρόβλημα και χωρίς πρόβλημα η ζωή δεν σε περιμένει ... αν δεν τη ζήσεις στο μέτρο που μπορείς έστω, πάει την έχασες! Έρχονται κι άλλες υψηλότερες θερμοκρασίες, να μείνεις μέσα θα καταναλώσεις ρεύμα, αν βρεθείς δίπλα στη θάλασσα είναι πιο οικονομική η μέρα σου ... μου το είπε πριν 5-6 χρόνια μια άνεργη στην παραλία και βρήκα απόλυτα λογική τη σκέψη της. Κατέβαινε με το τραμ το πρωί στην παραλία, τοστ και νερό από το σπίτι και γυρνούσε σπίτι το βράδυ!

Καλό θα ήταν αν δεν βγάζαμε χωρίς σκέψη συμπεράσματα γενικώς για όλα τα θέματα και για ότι συμβαίνει γύρω, ακόμα και στη δική μας ζωή, στα δικά μας που λέμε! Πόσες φορές βιαζόμαστε και βγάζουμε λάθος συμπεράσματα; Πόσες λάθος κινήσεις από λάθος συμπεράσματα; Η δεύτερη σκέψη είναι πάντα καλύτερη από την πρώτη! Υπό την επιρροή  θυμού καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να παίρνουμε αποφάσεις και να προβαίνουμε σε ενέργειες, τις περισσότερες φορές παίρνουμε λάθος δρόμο!

Μαθήματα διαχείρισης θυμού και διαχείρισης φτώχειας χρειαζόμαστε πάραυτα! Καύσωνας και σκουπίδια μας πνίγουν, θα σκάσουμε σαν τα τζιτζίκια! Δικαίωμα η απεργία ναι, να διεκδικεί ο εργαζόμενος τα δικαιώματα του ναι, όμως όταν η απεργία του δημιουργεί κίνδυνο δημόσιας υγείας, κάπως αλλιώς δεν θα έπρεπε να θέσει τη διεκδίκηση του; Ερώτηση κάνω.... Ελπίζω και εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική και από τις δύο πλευρές, ώστε να φύγει η ''χολέρα'' από τους δρόμους και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές!

Πλειστηριασμοί προμηνύονται εν μέσω καλοκαιριού, 1η δόση φόρου τέλος Ιουλίου, τέλος Αυγούστου ο ΕΝΦΙΑ, κατάφεραν και μας έζεψαν σε ένα μόνιμο χρέος, αφού πριν εξοφλήσεις τα της προηγούμενης χρονιάς, έρχονται τα χρέη της νέας! Και χρέη που δεν είχες ποτέ, αντί να πληρώνεις φόρο έπαιρνες κι επιστροφή, ενώ τώρα με λιγότερο εισόδημα το χρόνο και πληρώνεις κι από πάνω...όσο για τον ΕΝΦΙΑ, αυτόν που ''εκτάκτως'' μας τον φόρεσε ο Βενιζέλος και τον παντρευτήκαμε, δεν υπήρχε καν. Ειδικά δε όταν πρόκειται για 1η κατοικία και μάλιστα με στεγαστικό Δάνειο Τραπέζης, είναι ότι πιο αλόγιστο και αδέκαστο μέτρο. Όπως επίσης και για ''περιουσία'' κάτω των 100 χιλ. Ε να χρεώνεις φόρο! Αλλά τι έχει γίνει δίκαια και σωστά μελετημένο σε αυτόν εδώ τον τόπο; Άκουσα πως θα κληθούν από τις Τράπεζες οφειλέτες για διευθέτηση χρεών και προβλέπεται μείωση μέχρι και 90%. Καλό αυτό αρκεί να μην ικανοποιήσει τους εκ πεποιθήσεως κακοπληρωτές! Άσε που δημιουργεί και κάποιο προβληματάκι στους συνεπείς μέχρι τώρα στις οικονομικές τους υποχρεώσεις πολίτες ... κάπου νιώθουν ''ηλίθιοι''. Δεν δώσατε και μια επιβράβευση ποτέ στους καλοπληρωτές και δε λέμε για πόντους και άλλα τοιαύτα, κάποιο ουσιαστικό bonus πάνω στο χρέος τους! Αλλά είπαμε η κρίση ''επιβράβευσε'' τους εκ πεποιθήσεως κακοπληρωτές, τους τεμπέληδες, τους ανεπρόκοπους κλπ. Και τιμώρησε τους συνεπείς, εργατικούς, δημιουργικούς και νομοταγείς πολίτες! Και επειδή δεν δύναται , (πιθανόν και να μην θέλει) το σύστημα να διαχωρίσει τους μεν από τους δε και να πληρώσουν τα ''λαμόγια'' γενικώς, την πληρώνουν κι οι αθώοι !


Άντε να δούμε όσοι μπορούμε και πληρώνουμε ακόμη, ως πότε θα μπορούμε, εκτός κι αν αυτό θέλουν!
Νίκη Παπουλάκου


Πηγή: ''Φωνή των Πειραιωτών'' Ψυχανεμίσματα ... 29/6/17

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Οι κανόνες...

Αραγε πόσοι από εμάς έχουν μπει σε διαδικασία προβληματισμού και σκέψης γύρω από όλα αυτά που ακούγονται, κατατίθενται και συμβαίνουν καθημερινά; Πόσοι από μας αντιμετωπίζουν το θέμα της όλης ‘’κατάντιας μας’’, πιο βαθιά, πιο ουσιαστικά και με υγιή προβληματισμό για το τι μας συμβαίνει επιτέλους, πόσα απλά καθημερινά, απαρατήρητα, μας έχουν οδηγήσει ως εδώ; Πόσα ‘’δε βαριέσαι’’ λέγαμε και λέμε καθημερινά ο καθένας , παγιδευμένοι στο τρέξιμο για να προλάβουμε, να πλουτίσουμε, να φτιάξουμε, να επιδείξουμε;

Γεγονός είναι πως έχουν μπερδευτεί ή έχουν εκλείψει οι ‘’ρόλοι’’ από τη ζωή μας ! Πολύ φοβάμαι ότι η επόμενη γενιά δεν θα βρίσκει ρόλους ή χαρακτήρες να ενσαρκώνει oύτε στο θέατρο… Βασικός ρόλος της εποχής , ο ρόλος του βολέματος και του χρήματος! 

Πού πήγαν τόσοι και τόσοι ρόλοι που καλούμαστε να παίξουμε στη ζωή μας και στην Κοινωνία; ΄Όχι φυσικά επί σκηνής θεάτρου, αλλά επί σκηνής ζωής!

Ο ρόλος των γονιών πώς έχει παιχτεί τα τελευταία 20-30 χρόνια; Μήπως εστιαζόταν μόνο στην παροχή υλικών αγαθών; Μήπως ενίοτε εν μέσω διαμάχης έχθρας των γονιών μεταξύ τους, με θύματα της διαμάχης ως συνήθως τα παιδιά; Ποια καθοδήγηση και ποιο παράδειγμα δίνουμε ως γονείς;
Πού πήγε ο ρόλος των δασκάλων / καθηγητών; 

Τι έγιναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες; Κι αν υπάρχουν κοντά μας, μήπως τους απαγορεύσαμε την όποια διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας , θεωρώντας τους παλαιάς κοπής και αρχών;

Πού πήγε η ‘’ευγενής άμιλλα;’’, ο Σεβασμός σε αξίες, θεσμούς, ο Σεβασμός γενικότερα σε ότι και όποιον αξίζει, η αξιοπρέπεια, το φιλότιμο, ο ‘’λόγος’’, η υπερηφάνεια, η αξιοκρατική εκτίμηση προσώπων και καταστάσεων, η ανάδειξη ‘’παραδειγμάτων ηθικής τάξεως και αξίας προς μίμηση’’ και τόσα άλλα που σχεδόν έχουν εκλείψει και από το λεξιλόγιό μας;

Όλα λίγο πολύ τα έχουμε ρίξει στο σακί, θεωρώντας τα άχρηστα που μας βαραίνουν… Είναι πολύ πιο εύκολη η ζωή χωρίς όλα αυτά! Δεν υπάρχουν φραγμοί, δισταγμοί, ‘’τσίπα’’ , όλα είναι αποδεκτά , τα φυσιολογικά μοιάζουν πια ανώμαλα ή ‘’καθυστερημένα’’ και κάθε τι αφύσικο, σημείο προβολής, αποδοχής και ασπασμού!

Και καλά εμείς οι μεγαλύτεροι , όλο και μας βρίσκουν αναλαμπές αναλόγως τις βάσεις που έχουμε πάρει ο καθένας, με τη νέα γενιά τι γίνεται; Τι προίκα τους δώσαμε; Και η ευθύνη είναι δική μας, γιατί εμείς προλάβαμε κάτι από όλα αυτά. Δώσαμε άραγε στα παιδιά μας τις βάσεις για την όποια επιλογή τους; Αν δεν τους μάθαμε ή δεν τους δείξαμε τίποτα , τότε φτιάξαμε ‘’ένα κοπάδι’’ που θα ακολουθεί αγόγγυστα όποιον βοσκό το διεκδικήσει!!

Και πώς να παίξει ο δάσκαλος το ρόλο του και ποιο ρόλο , αφού εμείς πρώτοι του τον στερήσαμε! Πώς να διδάξουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες, αφού τους εγκαταλείψαμε ή τους αφαιρούμε τον λόγο; 

Πού πήγαν οι Κανόνες; Μας καταπίεζαν και τους σβήσαμε από τον πίνακα! Η οικογένεια; Κι αυτή μας καταπιέζει. Γι αυτό την διαλύουμε είτε τυπικά , είτε ουσιαστικά. Το συναίσθημα; Ελάττωμα προς αποφυγή!

Η καλοσύνη , η εμπιστοσύνη, η τιμιότητα; Αφέλεια έως βλακεία! Βαρύ παράπτωμα… Συνήθως κρίνουμε και κατακρίνουμε τον εύπιστο , παρά τον εκμεταλλευτή ή τον απατεώνα! Ακόμα και το Δίκαιο το έχουμε παραμορφώσει, εν ονόματι του χρήματος! Είναι πολύ πιο εμπορική μια Αγωγή, από την προσέγγιση ή την όποια επίλυση του όποιου θέματος, της όποιας διαφοράς, ή διχογνωμίας!

Οποιος φωνάζει ή επιτίθεται θεωρείται πως έχει δίκιο! Η καλύτερη άμυνα λένε μερικοί, είναι η επίθεση! Κι όμως δεν είναι πάντα έτσι. Ο έχων δίκιο δεν ανησυχεί γιατί ξέρει πως θα το τεκμηριώσει στη δεδομένη στιγμή που θα του ζητηθεί! Μα σήμερα βλέπετε, προέχει το να κερδίσει κανείς τις εντυπώσεις! Βάσει εντυπώσεων κρίνεται το δίκιο; Δυστυχώς κι αυτό είναι κάτι που περνάει στις μέρες μας. Η σιωπηλή άμυνα είναι πιο αποτελεσματική. Θεωρείσαι αδύναμος μεν από τον αντίπαλο, του δίνεις φτερά για να υποπέσει και σε άλλα λάθη δε και στο τέλος ξεσκεπάζεται μόνη της, η κάθε πλεκτάνη, το κάθε ψεύδος, η κάθε κακόβουλη ενέργεια…

Ξεχάσαμε τη δράση, μείναμε μόνο στην αντίδραση! Από το πρωϊ ως το βράδυ η συμπεριφορά μας είναι αντιδραστική, εριστική, επιθετική, σε κάθε βήμα! Πόσο συχνά συναντάτε ήρεμα και χαμογελαστά πρόσωπα; Πόσο συχνά εισπράττετε τρυφερότητα ή δίνετε τρυφερότητα ζεστασιά στον απέναντι, στον διπλανό, έστω με μια λέξη, με ένα βλέμμα;

Το ‘’μαζί’’ , το ‘’κοντά’’, μήπως είναι πλέον μόνο λέξεις; Η μοναξιά, μήπως έγινε η μόνη αντιπροσωπευτική λέξη και έννοια της εποχής; Το ένα φέρνει, το άλλο! Και όλα αυτά γιατί τα αφήσαμε να συμβούν! ¨Όλα αυτά γιατί πιστέψαμε σε αξίες κάλπικες, θεοποιήσαμε την ύλη και κακοποιήσαμε την ανθρωπιά μας!

Εστω και λίγοι να προβληματιστούν είναι κάτι…και το κάτι είναι ένα αισιόδοξο βήμα, είναι λίγο πιο πάνω από το ΤΙΠΟΤΑ!!
====
Νίκη Παπουλάκου.


Πηγή : Εφημ. ''Η ΝΙΚΗ”2005

Ακούει κανείς; Κοκκινίζει κανείς;

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και 22 Ιουλίου, ήτοι επτά μήνες ή 203 ημέρες το χρόνο, ο μέσος Έλληνας πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος και ασφαλιστικά ταμεία και από την επομένη, στις 23 Ιουλίου, δουλεύει για τον ίδιο και την οικογένεια του.

Αυτό αναφέρει η ετήσια μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνα. Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (Tax Freedom Day) είναι, με απλά λόγια, η πρώτη ημέρα του χρόνου κατά την οποία μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εξοφλήσει τις φορολογικές μας υποχρεώσεις προς το κράτος και εργαζόμαστε πλέον για τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο σχηματικό τρόπο απεικόνισης της πραγματικής επιβάρυνσης που υφίσταται ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος από την υπερφορολόγηση.

Ειδικότερα, το 2017 υπολογίζεται ότι η εφορία και τα Ταμεία απομυζούν το εισόδημα 203 ημερών ενός μέσου εργαζόμενου, ενώ το 2016 απορροφούσε τις εισπράξεις 188 ημερών, έναντι περίπου 130 ημερών που ήταν το 2007, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης φόρων και εισφορών στη χώρα μας. 
 
Δηλαδή ο μέσος Έλληνας ''ζει'' με το 40% του εισοδήματος του, το οποίο είναι ήδη κατά 50% και πλέον μειωμένο από το εισόδημα του 2009!! Εδώ δε μιλάμε για λιτότητα πλέον ... μιλάμε για πείνα και των γονέων, για ασφυξία!! 

Και έπεται συνέχεια μειώσεων και φόρων το ''19; Και δεν ντρέπεται κανείς; Εύγε!!

=======
Νίκη Παπουλάκου

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Αχ αυτή η δόση....

Τη δόση μας την πήραμε, για να τους τη δώσουμε βεβαίως-βεβαίως, μη μας χάσουν κι από πελάτες οι άνθρωποι, μας δίνουν για να τους πληρώσουμε και με το αζημίωτο φυσικά! Στόλισαν με περιτύλιγμα και κορδέλες το πακέτο Eurogroup οι έξω, εντός άρχισε ο πετροπόλεμος, μια χαρά όλα, αλίμονο στον πολίτη που αποφασίζουν άλλοι για τη ζωή του! Τελικά η ελάφρυνση ή ότι άλλο σχετικό με το χρέος πήγε για μετά το 2018, ωστόσο έχουν εξασφαλίσει τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο! Δεσμεύθηκαν λέει για τη ρύθμιση του χρέους ... κι άλλες φορές δεσμεύθηκαν, αλλά έπεα πτερόεντα! Ας ελπίσουμε πως μέχρι το '19 θα έχουν αλλάξει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις στην ΕΕ γενικότερα (;).


Όρεξη να έχει κανείς τώρα να τους ακούει και από Σεπτέμβρη το καινούργιο βιολί για απαιτούμενα, προαπαιτούμενα και ότι άλλο, το είπε κι ο Τσακαλώτος ''μια ανάσα ως το Σεπτέμβρη''! Ένα διάλειμμα για τα μπάνια του λαού και πάλι απ' την αρχή! Και τελικά ποιον να πιστέψεις; Όλους όσους μας εμφάνισαν το αποτέλεσμα του Eurogroup ως ελπίδα και φως στο τούνελ, ή τους εκ πεποιθήσεως αντίθετους σε ότι φέρνει ή δεν φέρνει η Κυβέρνηση; Κάπου στη μέση είναι η αλήθεια και η μόνη αλήθεια που δεν θα σου πει κανείς είναι πως, από το Α΄ Μνημόνιο, υπήρχαν οι δεσμεύσεις που μετά από κάθε στάδιο Αξιολόγησης, παίρνουν σειρά για εφαρμογή και μπαίνουν υπό μορφή Νέου Μνημονίου με ανάλογες προσαρμογές επί πλέον! Δεν είναι καινούργιο το Β΄ το Γ΄ ή το 4ο ή και όσα άλλα πιθανόν να έρθουν, το ένα είναι συνέχεια ή συμπληρωματικό του άλλου. Άλλωστε οι δεσμεύσεις φθάνουν ως το 2060, οπότε και Μνημόνιο άλλο να μην υπάρξει, η ζωή μας είναι καταδικασμένη σε διαρκή λιτότητα! Και οι συνταξιούχοι ως το ''22 σίγουρα σε κατάσταση φτώχειας και εξαθλίωσης οι περισσότεροι, όχι πως περιμένω κάτι καλύτερο από το ''22 και μετά δηλαδή!


Το τοπίο και μέσα και έξω καταθλιπτικό, δεν μας έφταναν όλα έχουμε και τις καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα, έχουμε και τους σεισμούς! Ειδικά αυτός της Λέσβου, μεγάλο πλήγμα, εκατοντάδες σπίτια μη κατοικήσιμα, τι θα γίνει αυτός ο κόσμος; Από εκεί που ζητούσαν βοήθεια για το προσφυγικό, απέκτησαν και ντόπιους πρόσφυγες στο νησί! Ο Δήμαρχος έδωσε και αριθμός λογαριασμού για τους φιλάνθρωπους που δύνανται να βοηθήσουν! Δίνει εξετάσεις και το Κράτος τώρα για τα μέτρα και σταθμά με τα οποία αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις εσωτερικών ''προσφύγων''! 
 

Έξω καθημερινά και μια τραγωδία από τρομοκρατική ενέργεια, με νεκρούς και τραυματίες, ή τυχαίο γεγονός όπως η πυρκαϊά στον ουρανοξύστη του Λονδίνου! Φοβερό το θέαμα, φρίκη και μόνο να σκεφθείς τι πέρασαν οι άνθρωποι που ήταν μέσα! Έγινε ''μόδα'' το να πέφτουν με αυτοκίνητο σε αθώους πεζούς και να σκορπίζουν θάνατο! Εδώ πάλι βροχές, καταιγίδες, χαλάζι καταστροφές και κρύο, ενώ στην Ισπανία πεθαίνουν από ζέστη και στην Πορτογαλία δυστυχώς δεκάδες οι νεκροί από φωτιά που ξέσπασε λόγω καύσωνα και καίει μέρες!


Δυστυχώς απ' ότι φαίνεται δεν ζούμε σε μία από τις καλύτερες περιόδους αυτού του Πλανήτη! Και φυσικά έχει βάλει και ο άνθρωπος το χεράκι του για πολλά κακά! Η κατάσταση όλο και θα χειροτερεύει απ' ότι δείχνουν τα πράγματα. Απεδείχθη πως είναι δύσκολη η προσαρμογή και ενσωμάτωση στη Δύση , πληθυσμών της Ανατολής άλλης θρησκείας και πολιτισμού! Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι μέχρι τώρα τρομοκρατικές επιθέσεις στην ΕΕ, που προκλήθηκαν από πολίτες της ΕΕ, πρόσφυγες 2ης και 3ης γενιάς!Αν περάσουμε και στα αντίποινα, αλίμονο... κανείς δεν ξέρει που θα οδηγηθούμε! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι διάφοροι Πολιτισμοί δημιουργήθηκαν σε διαφορετικά σημεία του Πλανήτη. Τώρα θέλουν να τα βάλουν όλα μαζί σε ένα τσουβάλι, αλλά δε γίνεται, όσο κι αν τους βολεύει μια άμορφη ελεγχόμενη μάζα, χωρίς παρελθόν, ιστορία, θρησκεία, μέλλον παρά μόνο παρόν, όμως αυτό κάποια στιγμή μπορεί να γυρίσει μπούμεραγκ !...


Πάντως διόλου απίθανο σε λίγα χρόνια με τη ροή της μετανάστευσης και προσφυγιάς στην ΕΕ να καταλήξουμε μειονότητα στις Χώρες μας! Ευτυχώς το καλοκαιράκι είναι μπροστά μας, να πάρουμε κάποιες ανάσες για να αντέξουμε τα χειρότερα, όσο για την ''επανάσταση'', αυτή περιμένουμε να την κάνουν κάποιοι άλλοι για μας! Καλό καλοκαίρι!

Νίκη  Παπουλάκου.


Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 22/06/17

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Μέσα στη λαίλαπα των εξελίξεων...


Περίεργος καιρός όπως περίεργη είναι και η ζωή μας πλέον! Ασταθής και καταστροφικός για κάποιες περιοχές, μετράμε ζημιές στις καλλιέργειες! Η εβδομάδα αυτή θα κυλίσει καλοκαιρινή αλλά από Παρασκευή πάλι αλλάζει λένε! Θα το περάσουμε κι αυτό μαζί και με το Εurogroup της 15ης Ιουνίου, που σίγουρα πάλι δεν θα καταλήξει σε συμφωνία για την αξιολόγηση, ίσως ... πιθανόν να μας εκταμιεύσουν τη δόση ή μέρος αυτής όμως μόνο και μόνο για να πάρουν τη δόση τους και για να μας έχουν στο χέρι φυσικά! 
 
Είμαστε σε ένα λούκι που δεν βγάζει πουθενά δυστυχώς, τώρα το τι μας λένε και οι νυν και οι πρώην είναι άλλο θέμα! Αν ακούσει κανείς μαγνητοφωνημένες ομιλίες αμφοτέρων προηγουμένων ετών, θα ακούσει ίδιες ατάκες από διαφορετικές θέσεις! Ψηφίζαμε μέτρα και δεν μας έδιναν τη δόση, δεν έκλειναν την αξιολόγηση, όπως και τώρα! Άλλωστε ποιος μας είπε τι μέτρα είχαν ψηφιστεί απ' τη Βουλή προ των εκλογών του ''15; Εκείνο το καλοκαίρι ψήφιζαν αβέρτα! Μήπως κάποια από αυτά είναι το Γ΄ Μνημόνιο με περαιτέρω φιόγκους και κορδέλες; 
 
Δυστυχώς όμως και κοντή μνήμη διαθέτουμε και φροντίζουν να μας την διατηρούν έτσι, δίνοντας μας για ''νέες'' ειδήσεις καθημερινά, ειδήσεις από το χρονοντούλαπο των Μνημονίων που σκάνε για εφαρμογή, ή συνέπειες προηγουμένων μέτρων που αυξάνονται αισθητά με την πάροδο του χρόνου και τις συζητάμε σαν να πρόκειται για κάτι νέο που συμβαίνει τώρα! Έχουμε χάσει το μπούσουλα, ανεμοδέρνεται η σκέψη ανάμεσα στην ψεύτικη αλήθεια και το αληθινό ψέμα! 
 
Η μόνη σίγουρη αλήθεια πάντως είναι ότι μεγάλη μερίδα της Κοινωνίας πτώχευσε οι δε πτωχοί έγιναν πτωχότεροι! Κι όσο περνάει ο καιρός, η ψαλίδα θα ανοίγει όλο και περισσότερο προς τα κάτω και πάλι θα μας ''πείθουν'' πως συμβαίνει εκείνη τη δεδομένη στιγμή! Κάτι πρέπει να κάνουμε πάντως γι' αυτό!

Είχαμε και παρελάσεις, Φεστιβάλ Υπερηφάνειας το είπαν, που χαιρετίστηκε και στηρίχθηκε από επίσημα χείλη, Συλλόγους, πολιτικούς κλπ. Μάλιστα κάποιοι που εναντιώνονται στις Σχολικές και Εθνικές Παρελάσεις, παρέλασαν στο ''Αthens Pride'' … δεν είδα κάποιους εξ ' αυτών να δηλώσουν στήριξη σε ''παρελάσεις'' συνταξιούχων ή όποιων άλλων βγαίνουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την κλεμμένη τους αξιοπρέπεια και περηφάνια! Κι αν θεωρούν πως αυτές οι εικόνες που κυκλοφόρησαν από τη φιέστα αποτελούν προϊόν περηφάνιας και προάγουν την ελευθερία και τη δημοκρατία, τι να πει κανείς και μάλιστα αν σκεφθεί τα χημικά που πέφτουν σε γηραιούς που ζητούν να τους αναγνωρίσουν το δικαίωμα στη ζωή!... 
 
Και για να το κλείσω το θέμα, οι σεξουαλικές προτιμήσεις ή επιδόσεις του καθενός μας, δεν είναι κάτι για το οποίο μπορείς να υπερηφανεύεσαι, θέμα επιλογής και προσωπικής ικανοποίησης είναι , άλλα στοιχεία σε γεμίζουν περηφάνια! Τέλος, άλλο σεξουαλική προτίμηση κι άλλο διαστροφή μυαλού ... αν συμπέσουν δε αυτά τα δύο άσ' τα να πάνε!

Πρέπει να το δούμε όμως και προσωπικά το κάθε θέμα, στο πώς αντιμετωπίζουμε εμείς ως πολίτες αυτής της Χώρας, το κάθε θέμα, πώς και με ποιο τρόπο πιθανόν συμμετέχουμε στην αλλοτρίωση μας και στην κατηφόρα μας! Και δεν είναι όλα για γέλιο ή για κλάμα, όπως εκ πρώτης όψης φαίνονται....πρέπει να βλέπουμε πίσω από το επιφανειακό τι έρχεται ή τι επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα και πόσο πιθανόν συμβάλλουμε σε αυτό!

Η μέρα δε της ''περηφάνιας'' συνέπεσε με την ημέρα μνήμης της σφαγής του Διστόμου ... ελάχιστες οι αναφορές γι' αυτό γενικώς από τα ΜΜΕ ... άραγε μετά από 10-20 χρόνια ποιος θα θυμάται τι; 
 
Και η ζωή μας κυλάει μέσα στη λαίλαπα των εξελίξεων, από παντού αδέσποτες, ξημερώνει η μέρα και δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει η αδέσποτη μεταφορικά αλλά και κυριολεκτώντας λόγω του πρόσφατου τραγικού συμβάντος στο Μενίδι. Άραγε γιατί πρέπει πρώτα να χάνεται ζωή και μετά να μας απασχολήσει το όποιο θέμα ή πρόβλημα; ... Και δεν είναι τωρινό αυτό που μας συμβαίνει, η κρίση το μεγενθύνει και είναι κρίμα να θρηνούμε ζωές! 

Νίκη Παπουλάκου

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 15/06/17 

Ο ψεύτης είναι ψεύτης!


Από τα ''θα''' παρελθόντων χρόνων που πρόσφεραν ευφορία .... περάσαμε στα ''θα'' του σήμερα που προσφέρουν μαυρίλα, τρόμο, απελπισία και θυμό!.... Πείνα -θυμός - εξαθλίωση - απόγνωση ένας συνδυασμός ''που σκοτώνει''! Δεν είναι προβλέψιμο αν και πότε ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση και ειδικά βιαίως και άδικα , μπορεί να γίνει ανήμερο θεριό! Τα ''καταδικάζω'' καλά είναι, αλλά είναι μόνο λόγια και δεν αγγίζουν τη ρίζα του κακού! Δεν διορθώνουν και δεν εμποδίζουν κάτι που πιθανόν να επαναληφθεί!

Όλος ο Πλανήτης φλέγεται, πόλεμοι κηρυγμένοι και ακήρυκτοι , οικονομικός πόλεμος, τρομοκρατία παντού ... μια διαρκής απειλή πάνω απ' τα κεφάλια μας, κατά τα λοιπά έχουμε ειρήνη! Κάθε μέρα και μια βομβιστική επίθεση, κάθε μέρα νεκροί, βομβαρδισμοί, χημικά κ.ά.! Νύχτα τρόμου στο Λονδίνο... στο Τορίνο ποδοπατήθηκαν 1400 άτομα, θύματα τρόμου και πανικού ... βομβιστικές επιθέσεις καθημερινά σε όλο τον Πλανήτη ... γενικώς είμαστε σε ''πόλεμο'' διαρκείας! Ο δε εχθρός μπορεί να είναι και στη διπλανή πόρτα, στο διπλανό σπίτι και μη αναγνωρίσιμος! Επίσης αποδεικνύεται πως η ενσωμάτωση δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση , δεν είναι απόλυτα εφικτή, ένα παιχνίδι με τη φωτιά είναι, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να φουντώσει και να κάψει! Η ρίζα του κακού πρέπει να βρεθεί και να χτυπηθεί, αλλά πώς; Αφού όλοι εμπλέκονται με συμφέροντα, δημιουργούν πολέμους και συνεπώς καταλήγουμε σε μετακινήσεις πληθυσμών!

Αν προσθέσει κανείς σε αυτά την ατμοσφαιρική ρύπανση του πλανήτη που κοστίζει 3 εκατομ. ψυχές κατ' έτος, συν τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις τόσες καταστροφές που προκαλούν ... ζούμε σε μια ''υπέροχη'' εποχή! Φέτος δεν ήταν και λίγες οι καταστροφές από καιρικά φαινόμενα! Και η πρόσφατες νεροποντές του Σ/κ προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες! Ζούμε λοιπόν έναν ακήρυκτο πόλεμο διαρκείας και κάποιοι στη χειρότερη μορφή του κι εδώ ο οικονομικός πόλεμος είναι κάτι που θα κρατήσει για χρόνια απ' ότι φαίνεται! 
 
Βουλγαροποίηση μισθών και συντάξεων χωρίς προοπτική ανάκαμψης. Άλλωστε ο συνταξιούχος των 70 και άνω να περιμένει τι καλύτερο και πότε; Όσο για τη σύγκριση με συντάξεις άλλων χωρών όπως π.χ. Η Λιθουανία, ατυχής η σύγκριση για να μην πω τίποτα άλλο χειρότερο!... Ο εδώ συνταξιούχος εργασιακά είχε πετύχει ένα χ επίπεδο διαβίωσης και πλήρωνε ανάλογα με το μισθό του γερές εισφορές. Άν λοιπόν κάποιος από 2.500 μισθό βγει στη σύνταξη και του λες πάρε 800Ε και πολλά σου είναι, πού του πας το βιοτικό του επίπεδο; Πώς θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του; Φυσικά και δεν μπορεί, του λέτε να καταλήξει ζητιάνος στα γεράματα και να κλειστεί σε καμιά τρώγλη ή παράγκα για να τα βγάλει πέρα, αυτό του λέτε!

Δυστυχώς ένα μοίρασμα φτώχειας, μια αναπαραγωγή/ανακύκλωση./αναδιανομή ανέχειας και εξαθλίωσης είναι αυτό που ζούμε και θα ζούμε και κανείς δεν εγγυάται το αντίθετο για τον πολίτη! ...'Οσο για την ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται , αφορά το Κεφάλαιο και μόνο κι όχι τον Έλληνα εργαζόμενο ή συνταξιούχο!.... Και να θυμόμαστε κάτι : Δεν υπάρχει λιγότερο ή περισσότερο ψεύτης, ο ψεύτης είναι ψεύτης! Κι αυτός που σε έβλαψε δεν απαλλάσσεται επειδή κάποιος άλλος σε έβλαψε πιότερο! Γιατί το μεγαλύτερο μέρος των αντιπαραθέσεων που ακούμε και βλέπουμε παίζει σε αυτό το μοτίβο για να μας κατευθύνει τη σκέψη σε μια κατεύθυνση, αυτή που το σύστημα θέλει!

Άντε και μέχρι το 2060 προβλέπεται τα ρομπότ να ξεπεράσουν τους ανθρώπους!« Οι ειδικοί προβλέπουν ότι έως το 2024 οι «έξυπνες» μηχανές (ρομπότ) θα είναι καλύτερες από εμάς στην μετάφραση των ξένων γλωσσών, έως το 2026 θα γράφουν καλύτερες εκθέσεις στο σχολείο από τους μαθητές, έως το 2027 θα οδηγούν καλύτερα τις νταλίκες από ό,τι οι φορτηγατζήδες, έως το 2031 θα είναι καλύτερες πωλήτριες στα καταστήματα λιανικής, έως στο 2049 θα γράφουν καλύτερα βιβλία μπεστ-σέλερ από τους συγγραφείς, ενώ έως το 2053 θα χειρουργούν καλύτερα και από έμπειρους γιατρούς χειρουργούς.» ... Τι κόσμο ονειρεύονται όλοι αυτοί άραγε; ... Και οι άνθρωποι πού θα απασχολούνται και πώς θα επιβιώνουν; Εκτός κι αν ονειρεύονται έναν Πλανήτη με πλούσιους και ρομπότ και το υπόλοιπο ανθρώπινο είδος προς εξαφάνιση! Και θυμήθηκα ένα παληό τραγούδι μα τόσο διαχρονικό και επίκαιρο : ''Σε τι κόσμο μπαμπά μ' έχεις φέρει να ζήσω ... επιστρέφεται πίσω!''
Νίκη  Παπουλάκου


 Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα...
Π