THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017

Κοντή μνήμη αλλά ποτέ δεν ξέρεις....

 


Μας άφησε ο Σεπτέμβρης με γεύση φθινοπώρου, με την κρυάδα του ΕΝΦΙΑ και δόσης φόρου, με βιβλικές καταστροφές και πλημμύρες σε όλο τον Πλανήτη και στη δική μας Σαμοθράκη, με σεισμούς, καταποντισμούς και τα αποτελέσματα των εκλογών της Γερμανίας! Αποτέλεσμα που πρέπει να προβληματίσει σοβαρά πλέον την ΕΕ, αφού σε πολλά κράτη έχουμε αύξηση του ποσοστού της ακροδεξιάς και εν προκειμένω στη Γερμανία, η ακροδεξιά μπαίνει στη Βουλή μετά από 60 τόσα χρόνια εκτός! 
 
Εδώ θα αφιερώσω τους στίχους ενός τραγουδιού στους Εταίρους : ''Τι να φταίει που δεν πήγαμε μπροστά; Δεν μετρήσαμε το κύμα και τον άνεμο σωστά!'' Σπέρνουν ανέμους λιτότητας ,φτώχειας, εξαθλίωσης στους λαούς, συν το προσφυγικό που επιβαρύνει το ήδη πληττόμενο περιβάλλον και έχουν και απορίες για την άνοδο της ακροδεξιάς; Ότι σπέρνεις θερίζεις! Η βία γεννά βία, ο βίαιος ξεριζωμός επιθυμία για εκδίκηση ... κάπως έτσι γαλούχησαν και την τρομοκρατία! Αν δεν αλλάξουν πολιτική και τακτική τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο! Τα δε ποσοστά της ακροδεξιάς όλο και θα ανεβαίνουν! Όταν στην πλέον εύρωστη χώρα της ΕΕ, τη Γερμανία, το 20% του πληθυσμού πεινάει, κάτι κάνουν λάθος μάλλον!

Θα χάσουμε και τον Σόϊμπλε από το γνωστό του πόστο και τι θα απογίνουμε χωρίς αυτόν; Ήδη άρχισαν να σπέρνουν ανησυχίες και φόβο πως θα είναι χειρότερα χωρίς αυτόν! Λες και η πολιτική που ακολουθούσε ήταν όλη δική του κι όχι αυτών που εκπροσωπούσε σ' εκείνη τη θέση! Όσο εναντιωνόμαστε σε πρόσωπα κι όχι σε πολιτική που εφαρμόζουν τα πρόσωπα, τόσο θα φεύγουμε από την ουσία και θα πιστεύουμε ότι μας σερβίρουν! 
 
Οι ροές μεταναστών / προσφύγων συνεχίζονται κανονικά, αν και ελάχιστα πλέον μιλάμε γι' αυτό!Ενδεικτικά στο Βαθύ Σάμου, 6 χιλ. οι κάτοικοι, 4 χιλ. οι πρόσφυγες! Αν συνεχιστεί αυτή η ''απόβαση'' και με το ρυθμό που τεκνοποιούν θα καταλήξουμε μειονότητα στην ίδια μας τη Χώρα! Μια πρόβλεψη κάνω πέρα από κάθε ρατσιστική διάθεση ή πρόθεση! Στο τέλος θα μας απαγορεύσουν οτιδήποτε Ελληνικό για να μην νιώθουν άσχημα οι ''φιλοξενούμενοι''! Δηλαδή αν εμείς πηγαίναμε στη δική τους χώρα θα άλλαζαν συνήθειες, παραδόσεις, θρησκευτικές εκδηλώσεις ή ότι άλλο; Γιατί εμείς πάντα να πηγαίνουμε με τα νερά των άλλων κι όχι οι φιλοξενούμενοι με τα νερά του τόπου που τους δέχεται; 
 
Σύμφωνα με έρευνα αυξάνεται με ταχύ ρυθμό ο πληθυσμός της Αφρικής, υπολογίζουν ότι το 2100 ο ένας στους τρεις κατοίκους της Γης θα είναι Αφρικανός! Το 1900 η Αφρικανική Ήπειρος αριθμούσε 140 εκατομ. κατοίκους και το 2010 είχε φθάσει στο 1 δις! Τα συμπεράσματα δικά σας!
Άσε το νέο επίτευγμα αλλαγής φύλου! Μια χαρά Κοινωνία είμαστε εντός και εκτός, της χαράς και της προόδου!
 
Ανάπτυξη ακούμε και ανάπτυξη δεν βλέπουμε. Κι αυτοί που πήραν κοψοχρονιά αεροδρόμια διεκδικούν νομικά 70 εκατομ. από το Ελληνικό Δημόσιο, για ελλείψεις που βρήκαν στα 14 αεροδρόμια! Δηλαδή τι περίμεναν πως θα βρουν στην τιμή που τα πήραν; Του κερατά και ραβδιές δηλαδή! Ε τι να περισσέψει για να δοθεί στους αδυνάτους; Όχι βέβαια πάντα θα βρίσκουν μια απαίτηση, έναν τρόπο για να μην γυρίσει Ευρώ πίσω στον πολυπαθή λαό! Και αρκετά μας έχουν ζαλίσει όλοι με την ανάπτυξη, θα το επαναλάβω μήπως και το εμπεδώσουν περισσότεροι: Ανάπτυξη με δουλεία 300 Ε το μήνα, ακόμα κι αν μειώσει ή αφανίσει την ανεργία, δεν αφορά τον πολίτη αλλά το Κεφάλαιο! Αρκετά μας ζαλίζετε όλοι Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση με αυτά που λέτε περί ανάπτυξης! 
 
7-8 χρόνια τώρα μας σώζετε, φτάνει όχι άλλο σώσιμο! Το δοκιμάσαμε, το νιώσαμε στο πετσί μας, κάηκε η γούνα μας, δεν θέλουμε άλλο! Αν έχετε κάτι να πείτε για αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών που καταστρέψατε, πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει, αυτό να μας πείτε, διαφορετικά σωπάστε! 
 
Μπορεί ο Έλληνας να έχει δώσει δείγματα για κοντή μνήμη, αλλά τώρα έχει και άδεια τσέπη και τον κυνηγούν εφορίες, Τράπεζες και ΔΕΚΟ.... ποτέ δεν ξέρεις λοιπόν για πότε του ξυπνάει τη μνήμη! Ευτυχείτε!
 Nίκη Παπουλάκου.

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017

Θεατές... σχολιαστές και καθήμενοι!
Τόσες καταστροφές κι ακόμα να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι; Ισοπεδώθηκαν νησιά μέσα σε λίγη ώρα, χάθηκαν ψυχές, σκηνές βιβλικές παρακολουθούμε στις οθόνες, καθισμένοι στον καναπέ μας βεβαίως. Όπως και κάθε τι το βλέπουμε από την ''ασφάλεια'' του σπιτιού και της πολυθρόνας μας, εθιστήκαμε τρόπον τινά, να βλέπουμε ακόμα και τραγικές, σκληρές εικόνες καταστροφών, πολέμου ή βίας και να είναι σαν να βλέπουμε μια ταινία! Μόλις κλείσουμε την τηλεόραση το ξεχνάμε!

Κι όμως καθημερινά η ζωή μας δίνει σινιάλο για το πόσο εφήμερα είναι όλα, πόσο μικρός σε ανάστημα και δύναμη είναι ο άνθρωπος κι ας θέλει να πιστεύει πως είναι παντοδύναμος κι έχει κατακτήσει τη Γη και το σύμπαν! Τίποτα δεν είναι δεδομένο, τα πλούτη, οι περιουσίες, η ζωή, το χρήμα ... έρχεται μια στιγμή και τα χάνεις όλα, για τον απλούστατο λόγο ότι όλα είναι δανεικά ή δώρα, περαστικοί είμαστε χρησικτησία υπάρχει και όχι ιδιοκτησία στην ουσία! Τα μεν δανεικά κάποια στιγμή επιστρέφονται ή στα παίρνει πίσω η ίδια η ζωή, τα δε δώρα αν δεν τα εκτιμήσεις όσο πρέπει κι αυτά μπορεί να χαθούν ή χάνεις κάτι άλλο που σε πονάει, αλλά πάλι δεν παίρνεις χαμπάρι το μήνυμα!

Κακία, μίση, έχθρες, συμφέρον, ατομισμός και άλλα σχετικά έχουν τα πρωτεία δυστυχώς, αντί να βασιλεύει η αγάπη, η αλληλεγγύη, η ειλικρίνεια, η τιμιότητα!

Λιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί ... έντονα καιρικά φαινόμενα, μεγάλες καταστροφές, πλημμύρες, νεκροί, πόλεμοι, αίμα, πείνα, φτώχεια, αρρώστιες και κάποιοι κρύβουν το χρήμα και το χρυσάφι σε συρτάρια, Τράπεζες ή μπαούλα! Ολίγοι κρατούν τον πλούτο της Γης στα χέρια τους και αδιαφορούν για τα εκατομμύρια πληθυσμού που υποφέρουν και χάνονται καθημερινά!

Δυστυχώς αυτοί που αποφασίζουν για την τύχη των λαών, είναι όλοι χορτάτοι και δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να σκεφθούν καν, πώς μπορεί κάποιος να επιβιώσει με 500 Ε το μήνα ή και με λιγότερα! Ειδικά όταν μιλάμε για άτομα τρίτης ηλικίας ή με κάποια αναπηρία!

Ακόμα δεν άρχισε το τροπάριο της Γ΄ αξιολόγησης και η Κομισιόν προειδοποιεί την κυβέρνηση: «Κόψτε επιδόματα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση!» Και διερωτώμαι ....πόσα επιδόματα έχουν απομείνει; Και φυσικά κάποια στιγμή θα βγει κάποιος να πει πως ήταν επιλογή της Κυβέρνησης να κόψει επιδόματα! Πάγια τακτική χρόνια το κάνουν, και για την προηγούμενη Κυβέρνηση το ίδιο είχαν πει, και για την παρούσα το είπαν και θα το πουν πάλι! Στημένο το παιχνίδι ….παίζουν τον καλό και τον κακό στις πλάτες μας, μια οι μεν και μια οι δε, οι μέσα και οι έξω! 
 
Το όλο θέμα ήταν και είναι να μειωθούν μισθοί, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα μόνιμα και όχι προσωρινά! Ουδείς υπόσχεται αποκατάσταση βλάβης μισθωτών και συνταξιούχων έστω και σε βάθος χρόνου! Τάχα μας μιλούν για μειώσεις φόρων και μείωση ανεργίας με τις επενδύσεις! Και τα δύο και να επιτευχθούν, δεν εγγυώνται βελτίωση βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών, ει μη μόνο ένα πιάτο φαγητό! Οπότε η καταδίκη του πολίτη σε φτώχεια και στέρηση, παραμένει δια βίου!

Όσο δε για αυτούς που μας τάζουν πως ''θα τα αλλάξουν όλα'', καλόν θα ήταν πρώτα να σκεφθούμε η τελευταία αλλαγή που έκαναν αν ήταν υπέρ μας ή εις βάρος μας, το γιατί δεν τα άλλαζαν τόσα χρόνια πριν φτάσουν τα πράγματα ως εδώ και μετά να δίνουμε βάση στα διάφορα που ξεστομίζουν. Και καλά κάνουν φυσικά , αφού αρκετοί εξ ημών διαθέτουν κοντή μνήμη ή εξακολουθούν να παραμένουν στη νοοτροπία του βολέματος! 
 
Έχουμε και τον Σόϊμπλε να λέει μεταξύ άλλων πως ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη! Τώρα μας το λες με τόσα εκατομμύρια κόσμο στην πείνα, τώρα που κοντεύετε να μας πάρετε και τα σώβρακα; Το έχουν πει κι άλλοι αυτό φυσικά, το θέμα είναι πως έχουμε πήξει στις διαπιστώσεις, ένοχοι και τιμωρία δεν υπήρξε ούτε και πρόκειται να υπάρξει, μόνο θύματα!

Όσο για εμάς μας περνούν σταγόνα σταγόνα το δηλητήριο .... από τον ένα φόβο / τρόμο στον άλλον μας πάνε, δεν προλαβαίνεις να σκεφθείς τι σου άρπαξαν μέχρι τώρα, είσαι μονίμως στην αγωνία του πόσα θα σου πάρουν στη συνέχεια , μέχρι να στα πάρουν όλα! Σε έπλασαν όπως ήθελαν, θεατή /σχολιαστή και καθήμενο!! Άλλαξε το!! Ας πούμε για την ώρα καλό φθινόπωρο με υγεία και βλέπουμε!
Νίκη Παπουλάκου.
 Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 28/09/17

Η Φύση εκδικείται...

Mεγάλες καταστροφές από ακραία φυσικά φαινόμενα σε όλο τον Πλανήτη! Η Φύση εκδικείται με μένος για τις παρεμβάσεις που κάνουμε! Οι ΗΠΑ μετρούν απώλειες της τάξεως του 60-90% ολόκληρων περιοχών! Θα έλεγε κανείς πως είναι η θεία δίκη για την άρνηση του Τραμπ στη συμφωνία για το κλιματολογικό! Αλλά πάντα την πληρώνουν αθώοι 
 

Απεδείχθη για μια ακόμα φορά πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος μπροστά στα στοιχεία της Φύσης και το σύμπαν και πόσο αδύναμο το χρήμα να εμποδίσει μια φυσική καταστροφή! Ο άνθρωπος πίστεψε πως έγινε κυρίαρχος των πάντων επί της Γης πίστεψε σαν θεό του το χρήμα και είναι έτοιμος για την κατάκτηση και ''ιδιοκτησία'' του σύμπαντος! Έρχεται όμως η ίδια η Φύση και το Σύμπαν και του δίνει μηνύματα αφύπνισης με τον α ή β τρόπο, αλλά μυαλό δεν βάζει!


Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν συμβεί πολλά, δε φθάνουν οι κατά τόπους πόλεμοι, οι τρομοκρατικές ενέργειες, καταιγίδες, τυφώνες, κυκλώνες, πλημμύρες κ.ά. έχουν χτυπήσει πολλά μέρη του Πλανήτη. Αν βάλεις και τις φωτιές παντού σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, τότε έχεις μια εικόνα θλίψης και ανησυχίας για το παρακάτω!


Πέρα από τις συμφορές των τελευταίων 2 μηνών που παρακολουθούμε να συμβαίνουν σε πολιτείες των ΗΠΑ και της Ασίας και Αφρικής, είχαμε και την καταιγίδα ''Σεμπάστιαν'' με ανέμους ταχύτητας 130 χλμ την ώρα, που έπληξε την Β. Ευρώπη! 
 

Έτσι κι έρθει κατά κάτω αλίμονο μας! Εδώ με μια μπόρα πλημμυρίζουμε, φαντάσου να μας βρει μια καταιγίδα αυτής της μορφής! Θα μας αποτελειώσει! Αν κι εδώ, εκτός από τις φωτιές που έκαψαν τεράστιες εκτάσεις και καίνε ακόμα, δεν ήταν λίγες οι καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα μικρής ισχύος σε σχέση με αυτά που βλέπουμε σε άλλες Χώρες! Ας ευχηθούμε να σταματήσει εδώ το κακό και οι άνθρωποι να συνετιστούν ως προς τις παρεμβάσεις που κάνουν και να σεβαστούν το περιβάλλον και τη Φύση!


Δεν μας έφταναν όλα τα άλλα, είχαμε και μια θάλασσα, μια παραλία για να βρίσκει ο κόσμος διέξοδο στη δύσκολη ζωή του, πάει κι αυτό, το χαλάσαμε! Γέμισαν πίσσα οι παραλίες του Σαρωνικού, η ρύπανση έφθασε μέχρι Γλυφάδα, Βούλα! Παράλληλα και το El dorando που έγινε σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης και κανείς δεν λέει με σιγουριά κατά πόσον βλάπτει ή όχι το περιβάλλον! Και η αξιολόγηση τρέχει, όπως και οι απαιτήσεις των δανειστών για τα 95 προαπαιτούμενα και χαμπάρι δεν παίρνουμε, έχουμε τόσα άλλα θέματα για να είμαστε διαρκώς απασχολημένοι και διχασμένοι μεταξύ μας, που να βρούμε χρόνο για κοινή διαμαρτυρία στα όσα συμβαίνουν ...μόνο όταν φθάνουν οι λογ/σμοί και τα χαρτιά από Τράπεζα ή Εφορία, γινόμαστε έξαλλοι!


Είναι στιγμές που έρχεται κανείς να σκεφθεί πως κατά τύχη και επιλογή ζούμε και υπάρχουμε σε αυτό τον τόπο!


Σε μια Χώρα που δεν νοιάζεται για τον πολίτη ... αν έχει παρά ας ζήσει, διαφορετικά ας πεθάνει! Όσο κι αν ακούγεται κάπως αυτό, κι όμως αυτό λένε όλες οι κινήσεις εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, είτε μιλάμε για μειώσεις, είτε για ανεργία, είτε για διάφορους και βαρείς φόρους!


Επιτέλους λίγη σοβαρότητα κυκλοφορεί κάπου; Αυτή η αντιπαράθεση στο κάθε τι με φωνές, γλώσσα πεζοδρομίου ενίοτε και μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των κομμάτων, είναι εξωφρενική, λες και δεν έχουν ίχνος συναίσθησης της κατάστασης γύρω! Αλλά βλέπεις θεωρούν πως ξεχνάμε γρήγορα και προπαντός μας λείπει η πραγματική μόρφωση, επιφανειακά γνωρίζουμε τα της πατρίδας, θρησκείας, ιστορίας, συν του ότι έχουμε επιδείξει επί έτη αδιαφορία για τα κοινά, οπότε είμαστε εύκολη λεία στα χέρια οποιουδήποτε θέλει να πετύχει κάτι! Και φυσικά αυτό εκμεταλλεύονται οι της εξουσίας!


Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα τις μειώσεις, ή φόρους που έρχονται το 2019, άρχισαν να μας λένε για νέα μέτρα το ''18 που θα απαιτήσουν οι δανειστές! Ντροπή σας! Εξαθλιωμένοι συνταξιούχοι, εξαθλιωμένοι νέοι είτε άνεργοι, είτε με αμοιβή ψίχουλα, αυτή την Κοινωνία ονειρεύεστε Κύριοι όταν μιλάτε για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση; Με ποιο τρόπο ο μισθωτός και συνταξιούχος θα βγει από την κρίση έτσι όπως τον καταντήσατε;


Θέλει μια ζωή απ' την αρχή να ζήσει κι αν φθάσει στα γεράματα στο σημείο προ κρίσης, όσο για τους νέους, απλώς να φυτοζωούν χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν το μέλλον.


Εν κατακλείδι, το όλο θέμα ''κρίση'' ήταν για να επιτευχθεί, αρπαγή ιδιωτικής περιουσίας, εισοδήματος , κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, φθηνά μεροκάματα και κατά δεύτερον κρατική περιουσία και οικόπεδα ορυκτού πλούτου! Μας έπιασαν στον ύπνο κι ακόμα μας κοιμίζουν ! Δοξάστε τους!
 Nίκη Παπουλάκου.Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 21/09/17

Διακοπές τέλος....Διακοπές τέλος, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, άνοιξαν και τα σχολεία, καλή σχολική χρονιά εύχομαι σε όλα τα παιδιά, γονείς και δασκάλους! Οι δρόμοι της Αθήνας και πάλι γεμάτοι ασφυκτικά! Οι παραλίες άδειασαν σχεδόν, αν και η ζέστη καλά κρατεί κι απ΄' ότι διαβάζω θα κρατήσει για πολύ ακόμη με ενδιάμεσα ανεβοκατεβάσματα θερμοκρασίας και καιρικών συνθηκών, όπως άλλωστε πήγε και το καλοκαίρι όλο! Φυσικά για όσους μπορούν δεν θα λείψουν οι εξορμήσεις του Σ/Κ στην εξοχή και στις παραλίες! Όσο μπορεί καθείς περισσότερο να κρατάει το καλοκαίρι στην ψυχή του, ειδικά τώρα στις μέρες που ζούμε, είναι ευλογία!


Από την 1η του Σεπτέμβρη όριο ανάληψης τα 1800 Ε, το θέμα είναι ποιος μισθωτός ή συνταξιούχος παίρνει τόσα το μήνα πλέον! Κι εδώ που τα λέμε με τα 420 Ε την εβδομάδα, 1680 Ε το μήνα έβγαιναν, σιγά τη διαφορά 120 Ε παραπάνω ... το μόνο ότι τώρα μπορείς να τα πάρεις όλα μαζί (αν τα έχεις φυσικά στο λογ/σμό) αντί να πας 4 φορές στα ΑΤΜ! Η κάθε ''είδηση'' περνάει βαρύγδουπα για να καταλάβεις αυτό που θέλουν κι όχι αυτό που πραγματικά συμβαίνει! Έτσι γίνεται με όλα, έτσι διαμορφώνουν κοινή γνώμη και αντίληψη συγκεκριμένης κατεύθυνσης! Δεν θέλει κόπο, τρόπο θέλει και αυτόν τον διαθέτουν, το έχουν αποδείξει άλλωστε!


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των φορολογικών δηλώσεων, μισθωτοί και συνταξιούχοι για την εφορία (για πολλοστή φορά), είναι οι πιο ''πλούσιοι'' Έλληνες !... Ευκαιρία να τους κόψουν τη σύνταξη κι άλλο ή τελείως! Αυτό δείχνει το κατά πόσον πατάχθηκε η φοροδιαφυγή αυτά τα χρόνια της κρίσης και των ''μεταρρυθμίσεων''! Μισθωτοί και συνταξιούχοι πλήρωναν και πληρώνουν το μάρμαρο επί παχέων και ισχνών αγελάδων! Και είναι αυτοί που θα χάσουν τα σπίτια τους και θα βγουν στο δρόμο είτε ως άστεγοι, είτε ως άποροι να τρώνε από τα συσσίτια!


150 χιλ. ακίνητα από αποποιήσεις κληρονομιάς, αυτό και μόνο δείχνει την αλλαγή δεδομένων! Άλλοι πάλι δίνουν το ακίνητο προκειμένου να καλύψουν χρέη για φόρους! Ήρθαν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, κάτι που συζητείτο καιρό ήταν θέμα χρόνου να εφαρμοστεί! Με συνοπτικές διαδικασίες λοιπόν θα φεύγει το ακίνητο σε άλλα χέρια κι αν το ποσό δεν καλύπτει το χρέος, παραμένει το υπόλοιπο! Δηλαδή κερατάς και δαρμένος!


'Οταν γράφαμε από αυτήν εδώ τη στήλη απαρχής των μειώσεων μισθών και συντάξεων και προσθήκης φόρων, πως μοιραία αυτό θα δημιουργήσει χρέη ακόμα και σε ανθρώπου που δεν είχαν δανειστεί ποτέ, πως θα οδηγήσει σε αδυναμία πληρωμής ακόμα και βασικών αναγκών ... δεν είναι πως κάτι ξέραμε, απλώς διαθέταμε μια κοινή λογική! Δυστυχώς αυτοί που αποφασίζουν ή ''κενή'' λογική διαθέτουν ή το ζητούμενο ήταν να περάσει και η ιδιωτική περιουσία σε ξένα χέρια, οπότε έπρεπε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις γι' αυτό, ήτοι υψηλή φορολογία, μείωση μισθών και συντάξεων και ανεργία! Μέση ή άλλη εκδοχή δεν υπάρχει, θα υπήρχε ίσως αν όλα αυτά ήταν προσωρινά και όχι μόνιμα!


Ας μας πει κάποιος από τους Κυρίους Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, η ανάπτυξη στην οποία όλοι αναφέρονται, θα προσφέρει τι στον απλό πολίτη; Αυτόν που έχασε το μισό ή ολόκληρο το εισόδημα του, σ' αυτόν που η περιουσία του είναι στο ήμισυ σε αξία και στα αζήτητα, σ' αυτόν που χρωστάει σε Εφορία, ΔΕΚΟ ή Τράπεζες; Ω, ξέχασα, θα βρουν δουλειά κάποιοι άνεργοι με 300 Ε το μήνα! Σωθήκαμε!! Βρε δεν πάτε να φουντάρετε όλοι μαζί; Και μ' αρέσει που βγαίνουν ως κλαίουσες δήθεν για την δυσμενή κατάσταση που έχει περιέλθει ο πολίτης, μια κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν και πρώην και νυν! Απορώ πώς υπάρχουν ακόμα χειροκροτητές από κάτω και δέχονται αδιαμαρτύρητα όποια παρόλα ακούν και την επικροτούν! Άλλά πάλι ξεχάστηκα... υπάρχουν και κάποια εκατομμύρια βολεμένων ή βλαμμένων ή κάποιων που ευελπιστούν ακόμα και τώρα να βολευτούν!


Και όλοι αυτοί που μας μιλούν για ανάπτυξη και όραμα αρκεί να γίνουν Κυβέρνηση, να σταματήσουν τις αοριστολογίες και να μας πουν με τι τρόπο θα γίνει αποκατάσταση υλικών και ψυχικών ζημιών οικογενειών και νοικοκυριών! Γιατί αν εννοούν θέσεις εργασίας με 200 και 300 Ε το μήνα, ή συντάξεις από 800 Ε και κάτω, καλύτερα να κρυφτούν, παρά που βγαίνουν και μιλούν με τέτοια έπαρση, δείχνοντας ως κακό λύκο την παρούσα Κυβέρνηση, λες και τα δεινά του λαού δεν ξεκίνησαν από τους ίδιους και μάλιστα τσουχτερά!! Αλλά είπαμε, ξεχνάμε εύκολα σ' αυτό τον τόπο!

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 14/09/17

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017

Σεπτέμβρης το μικρό καλοκαιράκι!
Πάει κι αυτό το καλοκαίρι, τελειώνει και ημερολογιακά στις 21 Σεπτέμβρη που παίρνει τη σκυτάλη το φθινόπωρο! Ο Αύγουστος μας άφησε με βροχές και καταιγίδες! Καλωσορίζοντας τον Σεπτέμβρη, εύχομαι να είναι πιο φιλικός για το περιβάλλον και για μας! 
 

Μήνας του ΕΝΦΙΑ ο Σεπτέμβρης , οσονούπω και η αξιολόγηση, αφού ήδη ψηφίστηκαν τα απαιτούμενα της προηγούμενης και δεν πήραμε χαμπάρι λόγω καλοκαιριού και άλλων αναλωσίμων θεμάτων! ΄Ορεξη να έχουμε και αφτιά να ακούμε τα νέα χαμπάρια! 

 

Πάντως είναι και το μικρό καλοκαιράκι όπως τον λένε, υπήρχαν πάντα κάποιοι που επέλεγαν για διακοπές τον Σεπτέμβρη, καθότι Ιούλιος και περισσότερο ο Αύγουστος ήταν μήνες διακοπών του λαού, με αποτέλεσμα πολυκοσμία παντού και συνεπώς όχι και τόσο καλή εξυπηρέτηση! Κι όσοι έχουν παιδιά βεβαίως επιστρέφουν, ανοίγουν τα σχολεία σε λίγο, προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της νέας σαιζόν, χωρίς να λείπουν φυσικά κάποιες μικρές αποδράσεις Σ/Κ, όσο ο καιρός είναι ακόμα καλός! 
 

Βγήκαν και τα αποτελέσματα, συγχαρητήρια στην προσπάθεια των παιδιών είτε πέτυχαν, είτε όχι, γιατί και μόνο η προσπάθεια μετράει! Άλλωστε τα πτυχία, τα διδακτορικά ή περιουσία έτοιμη, δεν εγγυώνται επιτυχημένο κι ευτυχισμένο βίο, πλεονεκτήματα ναι είναι για να πετύχεις, όμως το να πετύχει κανείς στη ζωή έχει να κάνει με πολλά και δε φτάνουν μόνο οι σπουδές! Δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις πλέον που πολλά παιδιά δεν μπορούν να φοιτήσουν στη Σχολή που πέτυχαν, αν πρόκειται για άλλη πόλη, λόγω αδυναμίας κάλυψης εξόδων από την οικογένεια και αλλάζουν σχέδια για το μέλλον! Αλλά και πάλι πόσοι άνθρωποι χωρίς πτυχία έχουν προκόψει στη ζωή τους και πόσοι με πτυχία και μεταπτυχιακά, δεν πέτυχαν τίποτα σημαντικό; 
 

Αυτό που θέλω να πω λοιπόν είναι ότι τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πως τα αγαθά ''κόποις κτώνται'' και πως και μετά το πτυχίο ή τα πτυχία χρειάζεται αγώνας για μια επιτυχημένη καριέρα! Η επιτυχία δεν προσφέρεται στο πιάτο μαζί με το πτυχίο! Αυτό ίσχυε πάντα, απλώς το είχαμε παραβλέψει παρασυρμένοι από την επίπλαστη ευημερία! Ειδικά τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για την όποια επαγγελματική εξέλιξη των νέων παιδιών! Είθε όλοι οι υψηλά ιστάμενοι που έσπευσαν να συγχαρούν τους επιτυχόντες, να φροντίσουν να δημιουργήσουν και τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι επιτυχόντες στις σχολές και αυριανοί πτυχιούχοι, να απορροφηθούν επαγγελματικά στη Χώρα μας και όχι να ψάχνουν για φυγή σε άλλες Χώρες προκειμένου να κάνουν μια επιτυχημένη καριέρα!


Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ανάγκες βιωσιμότητας μιας Κοινωνίας ανθρώπων δεν είναι μόνο γιατροί, δάσκαλοι, δικηγόροι, οικονομολόγοι, είναι τόσα άλλα επαγγέλματα και ειδικότητες ! Δυστυχώς είχαμε φθάσει σε ένα σημείο οι νέοι να σπουδάζουν ως τα 30 περίπου και μετά να ψάχνουν κατευθείαν καρέκλα Διευθυντή! Κάποτε σε μια οικογένεια δούλευαν όλοι για να σπουδάσουν έναν ... και ξεκινούσαν από τα χαμηλά για να εξελιχθούν σε υψηλές θέσεις ή αξιώματα! Κι όμως αυτές οι γενιές, επιβίωσαν, δημιούργησαν, απέκτησαν, απόλαυσαν! Για τις νεότερες γενιές του ''τα θέλω όλα, εδώ και τώρα'' δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί η ζωή τους, ειδικά αυτούς τους καιρούς με τα όσα συμβαίνουν κι εδώ και παγκοσμίως! Δεν εκπαιδεύτηκαν στις δυσκολίες κι αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα ακόμα και για εποχές παχέων αγελάδων! Δεν έχουν μάθει να ζουν καλά και με τα λίγα! 
 

Κι από τότε που μπήκαν οι δόσεις των καρτών στη ζωή μας και το πλαστικό χρήμα γενικότερα, χάσαμε το μπούσουλα οι περισσότεροι! Κάποιο ζούσαν πάνω από τις πραγματικές δυνατότητες τους, μια πλαστή ευημερία με δανεικό χρήμα, αυτό που τους καίει τη γούνα τώρα! Καλό το πλαστικό χρήμα διευκολύνει, εξυπηρετεί κάποιες στιγμές, όμως πρέπει να ξέρεις να το χειρίζεσαι σωστά , μετρημένα, κάνοντας ισορροπημένες κινήσεις! Διαφορετικά μπορεί να βρεθείς σε δύσκολη θέση κάποια στιγμή!
Μην σας ξεγελούν οι άτοκες δόσεις, το θέμα είναι αν το εισόδημα σου επιτρέπει να τις πληρώνεις κάθε μήνα, γιατί αν δεν, τότε γίνονται έντοκες, συσσωρεύονται και αυξάνει το χρέος! Αυτό θα συμβεί σε λίγο και με τις άτοκες καρτών Τραπεζών για χρέη προς Εφορία, κάποια στιγμή θα φουσκώσουν επικίνδυνα! Τα μάτια μας δεκατέσσερα λοιπόν, μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη! Καλό μας μήνα!!

Νίκη  Παπουλάκου.


Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 07/09/17

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017

Φωτιές κι αποκαϊδια....Ο φετινός Αύγουστος σφραγίστηκε με τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν διάφορα μέρη της χώρας και άφησαν πληγές και στάχτες! Εκεί που πήγε να ξεφύγει λίγο ο Έλληνας, πηγαίνοντας στο χωριό ή το εξοχικό του ή λίγες μέρες διακοπές κάπου στην Ελλάδα και να χαρεί τη γιορτή της Παναγίας, το μικρό Πάσχα όπως λέγεται, μονοπώλησαν οι φωτιές το ενδιαφέρον! Απέραντη θλίψη όταν καταπράσινες πλαγιές σε λίγη ώρα γίνονται στάχτη, όταν ο άλλος χάνει το σπίτι του και μένει στο δρόμο!

Και δεν είναι κάτι που αφορά μόνον τους πυρόπληκτους ... μας αφορά όλους αυτή η κατάσταση με τις φωτιές, κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία, κάθε καλοκαίρι καίμε , μόνο τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων νομίζω δεν είχαμε φωτιές! Αλήθεια πώς το καταφέραμε τότε; Έλλειψη πρασίνου, έλλειψη οξυγόνου, πλημμύρες κλπ. Θα πληρώσουμε το τίμημα των καταστροφών όλοι!

Οργανωμένο σχέδιο, απροσεξία, πυρομανείς, συμφέροντα, σαμποτάζ; Όλα μαζί ή και καθένα χωριστά μπορεί να είναι. Όμως πότε υπήρξε παραδειγματική τιμωρία όλα αυτά τα χρόνια; Την ώρα της φωτιάς βρίσκουμε ευκαιρία να ακονίζουμε τα ξίφη για πολιτικά οφέλη, συνήθως στήνουμε τον τοίχο την εκάστοτε Κυβέρνηση, τον Κρατικό Μηχανισμό κλπ., σβήνει η φωτιά, μετράμε πληγές,(που ποτέ δεν μαθαίνουμε την πλήρη γιατριά τους), στη συνέχεια το ξεχνάμε το θέμα μέχρι τις επόμενες φωτιές! Φυσικά και η άναρχη δόμηση, σπίτια μέσα στο δάσος χτισμένα πάνω σε ρέματα, χτισμένα σε καμμένη γη ....είναι κάτι για το οποίο φταίμε εμείς βασικά! Η κάθε επιλογή μας έχει και το τίμημα της που κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδώσεις!

 Και θυμίστε μου πότε δεν τα βάλαμε με τον Κρατικό Μηχανισμό ή την εκάστοτε Κυβέρνηση σε παρόμοιες στιγμές φωτιάς ή πλημμυρών; Πότε μας απασχόλησαν τα πραγματικά αίτια και ο επιμερισμός ευθυνών; Μετά από τόσες φωτιές που έχουν κατακάψει βουνά , δάση και λαγκάδια, τι άλλαξε ή διορθώθηκε; Ποια μέριμνα ή προστασία έχει ληφθεί; Αντιθέτως αποδυναμώνουν την δασοπροστασία, πυρασφάλεια, κατάλληλο εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό της πυροσβεστικής!

Γεγονός είναι πάντως πως η φωτιά όπου βρεθεί τα σαρώνει όλα, απλώνει σε δευτερόλεπτα κι όταν μάλιστα μιλάμε για χιλιόμετρα φωτιάς, ποιες δυνάμεις από γης και αέρος μπορούν να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά νομίζετε; Και πόσες ώρες μπορεί να αντέξει κάποιος παλεύοντας με τις φλόγες και με κίνδυνο της ζωής του που του τη λέμε κι από πάνω; Και με τι αμοιβές; 
 

Οι πυροσβέστες παλεύουν ηρωϊκά με τις φλόγες για ώρες και με κίνδυνο της ζωής τους, κι όμως εμείς τους ζητάμε να φερθούν ως υπεράνθρωποι! Από την σιγουριά του καναπέ μας και του δροσερού δωματίου μας ή σε κάποια παραλία αραχτοί, σχολιάζουμε, επικρίνουμε, κατακρίνουμε τους πάντες και τα πάντα, την ίδια στιγμή που χάνονται πράσινο και περιουσίες, χωρίς να προσφέρουμε την παραμικρή βοήθεια, ει μη μόνο σύγχυση, ένταση και οργή! 

Και ποιος νοιάστηκε ποτέ για το ποσοστό ευθύνης που του αναλογεί σε κάθε τι που συμβαίνει; Ποιος νοιάζεται να καθαρίσει το οικόπεδο του από ξερά χόρτα και θάμνους επικίνδυνα για τους θερινούς μήνες; Πόσοι δεν καθαρίζουν τους κήπους τους και τα στοιβάζουν σε διπλανά οικόπεδα αγνοώντας ή αδιαφορώντας για την επικινδυνότητα; Και είναι μέσα στις υποχρεώσεις του πολίτη / ιδιοκτήτη αυτό και το υπενθυμίζουν οι Δήμοι (συνήθως μέσω των λογαριασμών νερού) κι αν έπεφταν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος, πάλι θα βρίζαμε !

Τι γίνεται λοιπόν σωστό σ' αυτό τον τόπο; Αν δεν ξεκινήσουμε πρώτα από εμάς τους ίδιους, αν δεν βρούμε το ποσοστό ευθύνης που μας αναλογεί για κάθε τι που συμβαίνει και να το διορθώσουμε, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο! Όσο για ότι συμβαίνει πάντα φταίνε οι άλλοι, το Κράτος, η Κυβέρνηση κλπ. στα ίδια και χειρότερα θα είμαστε συνέχεια! Για τον απλούστατο λόγο ότι μέλη του Κράτους είμαστε κι εμείς, όσο δε για την εκάστοτε Κυβέρνηση, εμείς την εκλέγουμε! Δεν μπορεί πια να είμαστε άμοιροι ευθυνών για όλα! 
 

Εμείς τι κάνουμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και την περιουσία μας; Και δεν αναφέρομαι μόνο στις φωτιές, σε όλα γενικώς! Ένα καλό ερώτημα που καλό θα ήταν να μας απασχολήσει σε ένα ειλικρινές τετ α τετ με τον εαυτό μας! Αν κατορθώσουμε να είμαστε εμείς σωστοί και υπεύθυνοι, ίσως τότε καταφέρουμε να συμμορφώσουμε και τους άλλους, είτε πρόκειται για Κράτος, είτε για γείτονα!

Νίκη Παπουλάκου.Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 31/8/17

Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

Aδέσποτες...αδέσποτα... αδέσποτοι!
Τι είναι κι αυτό πάλι με τις αδέσποτες σφαίρες στα καλά καθούμενα;... Να πίνεις τον καφέ σου αμέριμνος και να τρως αδέσποτη; Θα πει κάποιος μεμονωμένο περιστατικό ... ναι, όμως από τα μεμονωμένα περιστατικά που δεν τα αξιολογούσαμε δεόντως, καταλήξαμε εδώ! Άραγε γνωρίζει κανείς πόσοι οπλοφορούν; Και δεν εννοώ ''επίσημα'' φυσικά! Άραγε ξέρουμε πόσοι κυκλοφορούν γύρω με αποδεδειγμένα ή μη διαταραγμένη ψυχική υγεία; Από την κατανάλωση ψυχοφαρμάκων μπορεί να το προσεγγίσει κάποιος! 
 

Φανταστείτε λοιπόν οργισμένο πολίτη που οπλοφορεί, με ή χωρίς διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή, πώς μπορεί να σπείρει το θάνατο, λίγο να τσιτώσει και να θολώσει το μυαλό του ... θα τραβάει το όπλο και θα καθαρίζει; Γεγονός είναι πάντως ότι αντί να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, μάλλον εκπαιδευόμαστε ως θηρία! Πού είδε τα γελαστά πρόσωπα ο Τσίπρας ακόμα το ψάχνω! 
 

Άσε που μας ρίχνουν συνέχεια θέματα για φαγωμάρα και διχασμό ώστε να μένουμε μακριά από τον κοινό στόχο των όσων δεινών μας συμβαίνουν , ενώ παράλληλα περνούν και ψηφίζονται από τη Βουλή διάφορα, οι φόροι τρέχουν κλπ. Κι εμείς τσιμπάμε σε κάθε ''κάλεσμα'' διχογνωμώντας και χωρισμένοι σε πολλά μέτωπα! 
 

Πάει για κατάργηση η έπαρση σημαίας και ο Εθνικός Ύμνος από τα Δημοτικά... πιθανόν και κατάργηση προσευχής! Στην ηλικία που παίρνεις βάσεις για μια ζωή, δεν χρειάζεται να πάρεις, εμένα αυτό μου λέει όλο αυτό! Ωστόσο σεξουαλική αγωγή και μάλιστα περί διαφορετικότητας κρίνεται απαραίτητη για διδασκαλία! 
 

Το κράτημα επίσης της Σημαίας στις παρελάσεις, που όπως ξέραμε όλα τα χρόνια ήταν η ανταμοιβή, η τιμή για τον μαθητή/μαθήτρια με την καλύτερη βαθμολογία, κάτι που γεννούσε και δυνάμωνε την ευγενή άμιλλα των μαθητών και την προσπάθεια τους για καλύτερη επίδοση στα μαθήματα, τώρα μας λένε να γίνεται με κλήρωση! Τι είναι η παρέλαση και η Σημαία, λοταρία; Και με ποιο τρόπο θα διακρίνεται/επιβραβεύεται η επιμέλεια, η προσπάθεια και η συνέπεια; ... Ναι κλήρωση διότι ΄΄τάχα ΄΄ η Σημαία ανήκει σε όλους μας είπαν ... αυτό ήταν το δόλωμα, πάντα πετούν μια φράση/σκέψη δόλωμα για να τσιμπήσεις! Κόλλησαν λοιπόν αρκετοί σε αυτό και το έκαναν ΄΄σημαία'', χωρίς να σκεφθούν πως όλο και λιγοστεύουν τα πρότυπα αξιών για μίμηση! Σε μια Κοινωνία που η αξία και η συνέπεια δεν έχουν χώρο για επιβράβευση ή επιτυχία στη ζωή, γιατί να υπάρχουν άξιοι και συνεπείς πολίτες; Τι πρότυπα προωθούνται χρόνια τώρα, τι παραδείγματα προς μίμηση βλέπουμε ή ακούμε καθημερινά, ποια η ανταμοιβή της σύνεσης και συνέπειας πολιτών από την Πολιτεία και γιατί να σταματήσει η λαμογιά, η φοροδιαφυγή κλπ.; Όσοι άρπαξαν για να έχουν, είναι όλοι μια χαρά, όσοι πήγαιναν με το σταυρό στο χέρι είναι κατάχαμα και τους χτυπούν κι από πάνω!


Τώρα πια που χαλαρώνουν κι άλλο τα capital controls και θα μπορούμε μέχρι και 1.800 Ε ανάληψη το μήνα από Σεπτέμβριο, ποιος τη χάρη μας! Μόνο που τώρα δεν έχει μείνει σύνταξη ή μισθός σε αυτό το ποσό, οπότε πάλι αφορά τους έχοντες μετρητά στους λογαριασμούς τους, αν και οι περισσότεροι κάνουν ηλεκτρονικά τις όποιες κινήσεις τους!


Αφού λοιπόν μάγκωσαν τον μισθωτό και συνταξιούχο 2 χρόνια με τα capital controls, αφού μας επέβαλαν πληρωμές μέσω καρτών, το σημαντικότερο δε ... έμαθαν τον συνταξιούχο να χρησιμοποιεί κάρτα για πληρωμές, αναλήψεις κλπ. κι αφού κατέβασαν μισθούς και συντάξεις, τώρα μας εμπαίζουν λέγοντας μας πως μπορούμε να κάνουμε 1800 Ε ανάληψη το μήνα, τώρα που σχεδόν κανείς πλην ελαχίστων, δεν παίρνει τόσα το μήνα! Βοήθεια μας η Παναγιά ... ευτυχείτε!!

Νίκη Παπουλάκου.


Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 10/08/17

Κανείς και τίποτα δεν είναι δεδομένα!...
Οι ανθρώπινες σχέσεις βασίζονται στην αγάπη, την εκτίμηση, το σεβασμό και την αποδοχή. ΄Οσο κι αν αγαπάμε κάποιον, αν δεν τον αποδεχτούμε όπως ακριβώς είναι, δεν φτάνει για να συμβιώσουμε ομαλά μια ζωή. Αν δεν συνυπάρχουν όλα αυτά , κάπου χαλάει η συνταγή!

Πόσες φορές δεν έτυχε άνθρωποι που αγαπιούνται να ζουν χώρια;. Συνήθως λέμε ‘’δεν ταιριάζουν’’. Τι θα πει δεν ταιριάζουν; Μα και ίδιοι να ήταν, πάλι βαρετή θα ήταν η συμβίωση! Απλά λείπουν τα υποσύνολα που συμπληρώνουν και στηρίζουν την αγάπη .

Για να αρχίσει και να φουντώσει μία σχέση είναι εύκολο και απλό, το δύσκολο είναι να κρατηθεί ατόφια, ζωντανή, χωρίς να φθαρεί , να σπάσει, να περάσει στη ρουτίνα, να παγώσει!.. Χρειάζεται εγρήγορση, προσπάθεια και φαντασία και από τις δύο πλευρές!

Συνήθως τι κάνουμε;. Θαμπωνόμαστε στο ξεκίνημα μιας σχέσης , για Χ λόγους, ή κάτω από πίεση καταστάσεων ή προσωπικών αναγκών, στη συνέχεια επαναπαυόμαστε, αράζουμε που λέμε, τα θεωρούμε όλα δεδομένα!

΄Η άλλοτε πάλι αργά ή γρήγορα κουραζόμαστε, περνάμε στη ρουτίνα, γιατί απλούστατα ξεφούσκωσε το μπαλόνι του ενθουσιασμού , ή της ικανοποίησης των συγκεκριμένων αναγκών μας και από κάτω δεν υπήρχε η βάση για να στηρίξουμε και να φουσκώσουμε ξανά το μπαλόνι!...

Τα παιδιά επίσης είναι ευλογία , όμως δεν διασφαλίζουν την βιωσιμότητα ενός γάμου! Δεν είναι η λύση, η εγγύηση για τη διάρκεια της σχέσης, είναι ένας κρίκος από την αλυσίδα ! Ολοκληρώνουν την ευτυχία ενός ζευγαριού, δεν την εξασφαλίζουν όμως! Αν το ζευγάρι δεν έχει βρει το δρόμο της ομαλής συνύπαρξης, δεν πρόκειται να τον βρει για χάρη των παιδιών. Απλώς δεσμεύει ή καθυστερεί τις αποφάσεις για τη ζωή του, ή ζει υποκριτικά!

H όλη υπόθεση για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης βασίζεται στην εγρήγορση , την προσπάθεια, τη συντήρηση και ανανέωση του ενδιαφέροντος κατά διαστήματα! Διαφορετικά επέρχεται η φθορά ή απλά περνάμε στη συνήθεια, που είναι ακόμη χειρότερη. Η συνήθεια πλανεύει, σου δίνει πλαστή εικόνα του ότι ‘’όλα πάνε καλά’’ και μία ωραία πρωία έρχονται τα πάνω – κάτω που λέμε και αναρωτιόμαστε ‘’καλά , τι έγινε ξαφνικά, …..αφού ήμασταν μια χαρά;…’’. 
 
Τίποτα δεν έγινε ξαφνικά, απλά ήμασταν στον ύπνο του δικαίου…. Η συνήθεια , τα δεδομένα, η σιγουριά του θεσμού και ακόμη και η σιγουριά λόγω ύπαρξης παιδιών, μας έβγαλαν από το παιχνίδι. Επαναπαυθήκαμε στα ''ατού'' μας χωρίς καμιά προσπάθεια για διατήρηση της προσωπικής μας σχέσης. Φυσικό επόμενο λοιπόν, ευκαιρίας δοθείσης να χαλάσει και να λήξει!

Ομοίως και η απόλυτη εξάρτηση φθείρει μια σχέση όποιας μορφής κι αν είναι! Μην μπερδεύουμε την αφοσίωση με την εξάρτηση ... η μία είναι δόσιμο ή άλλη είναι ασθένεια!

Κανείς και τίποτα δεν είναι δεδομένα! Και σίγουρα χωρίς τη δική μας συμμετοχή δεν γίνεται τίποτα. Ακόμα και ο εαυτός μας ο ίδιος δεν είναι σίγουρος , κάτω από ανάλογες συνθήκες μπορεί να αλλάξει κι αν δεν τον έχουμε γνωρίσει ώστε να μπορούμε να το διαχειριστούμε και να το αντιμετωπίσουμε, δεν τον αναγνωρίζουμε!… 
 
Τίποτα δεν κρατάει αιώνια, χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια, λιθαράκι – λιθαράκι χτίζονται γερά οι σχέσεις και χρειάζεται αγάπη και φροντίδα σε κάθε βήμα για να διατηρηθούν. Και μην ξεχνάμε πως κάθε τι στη ζωή έχει ημερομηνία λήξης, όλα τα πράγματα κάποια στιγμή τελειώνουν και τα καλά και τα κακά! Όσο το τέλος τους μας βρίσκει ζωντανούς, πρέπει να τραβάμε μπροστά και να αποδεχόμαστε το τέλος προσβλέποντας σε μία νέα αρχή!
Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχ. Αυγ. 2017

Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Kαλό μήνα Αύγουστο!!


Αυτό το καλοκαίρι έχει κάτι από φθινόπωρο μαζί του, έχει ρίξει τόνους νερό, χιλιάδες κεραυνούς, η θερμοκρασία απ' τα ψηλά στα χαμηλά και πάλι στα ψηλά, παίζει και ο καιρός με τα νεύρα μας! Άσε τις καταστροφές από τις πλημμύρες, τις καταστροφές από σεισμούς!... Ενός κακού μύρια έπονται! ''Χάρισαν'' λένε τον ΕΝΦΙΑ στους σεισμόπληκτους για ένα χρόνο, κάτι τρέχει στα γύφτικα! Μεγάλη ανακούφιση!


Οι φωτιές από την άλλη, επιβαρύνουν την ήδη βαριά ατμόσφαιρα, ο αέρας γίνεται πιο βαρύς, εξαφανίζονται πνεύμονες οξυγόνου! Είναι τραγικό να περνάς από μέρη που ήταν καταπράσινα και αντί γι' αυτή τη φυσική ομορφιά να αντικρίζεις μαυρίλα και κάρβουνο! Και φυσικά αυτά δεν συμβαίνουν μόνο εδώ, αλλά σε ολόκληρο τον Πλανήτη δυστυχώς! Τεράστια οικολογική καταστροφή! 
 

Κι ο άνθρωπος θεατής, απαθής και αμέριμνος, με εθισμό στις ''κακές'' ειδήσεις, αρκεί να είναι στο ''εντάξει, εμείς δεν πάθαμε κάτι!'' Μα δεν είναι έτσι ... μπορεί αύριο να πάθουμε, η οικολογική καταστροφή άλλωστε και οι επιπτώσεις στο κλίμα μας αφορούν όλους όσους ζούμε σε αυτό τον Πλανήτη! Φιλοξενούμενοι και περαστικοί είμαστε, πότε θα το καταλάβουμε αυτό; Οφείλουμε αν μη τι άλλο να σεβόμαστε τον τόπο που μας φιλοξενεί και να τον προστατεύουμε όσο μπορούμε! Αντ' αυτού κάνουμε χιλιάδες παραβάσεις/παρεμβάσεις στην φυσική ροή και κατάσταση του και μετά όταν εισπράττουμε το τίμημα φωνάζουμε ή θρηνούμε! Πόσο αδύναμος ο άνθρωπος μπροστά στα φυσικά φαινόμενα! Οι πύργοι του καρυδότσουφλα που τα παίρνει ο άνεμος, η ύλη την οποία λάτρεψε, από τη μια στιγμή στην άλλη χάνεται ή περνάει σε άλλα χέρια! Ότι δε σεβάστηκε στο πέρασμα του από αυτό τον Πλανήτη, γυρνάει μπούμεραγκ κάποια στιγμή στον ίδιο ή στους απογόνους του!


Τελικά σε τι κόσμο ζούμε; Πού πάμε όλοι μαζί και ο καθένας χώρια; 7 χρόνια κρίση, προβλήματα, χρέη και δεν καταφέραμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να πλησιάσουμε περισσότερο ο ένας τον άλλον, να ενδιαφερθούμε για τον διπλανό, τον απέναντι! Εξακολουθούμε βυθισμένοι στα προβλήματα, ( προ κρίσης βυθισμένοι στο κυνήγι της ύλης), για ότι μας πονάει βρίζουμε, λειτουργώντας ατομικά χωρίς ίχνος του ''εμείς''! Τακτοποιήσαμε το δικό μας πρόβλημα, σκασίλα μας για το μέλλον του τόπου κι ότι συμβαίνει γύρω, θα μας ενοχλήσει κάτι μόνο μόλις χτυπήσει την πόρτα μας! Έτσι λειτουργήσαμε τουλάχιστον την τελευταία 20ετία προ κρίσης και δυστυχώς απ' ότι φαίνεται τα ίδια μυαλά κουβαλάμε ακόμα! 
 

Και την ψήφο μας την προσαρμόζουμε ανάλογα με τις ''ανάγκες'' μας, ποιος θα μας βάλει το γιο στο Δημόσιο, ποιος θα μας κόψει τον ΕΝΦΙΑ, ποιος θα μας κάνει το α ή β που χρειαζόμαστε... μακροπρόθεσμα και για το καλό του συνόλου σκέψη καμία ή σπανίζει, ξεχνάμε ότι μέσα στο σύνολο είμαστε κι εμείς! Αυτό πληρώνουμε τα τελευταία χρόνια και θα πληρώνουμε ποιος ξέρει για πόσα ακόμα !


Κοντή μνήμη, ατομισμός, αδιαφορία και απάθεια για τα κοινά, ακριβά θέλω και βλέψεις, βόλεμα, εύκολο χρήμα, άκοπος πλουτισμός, αγάπη για την ύλη περισσότερο παρά για τον άνθρωπο, η μετριότητα πρότυπο, αυτά ίσως και άλλα που πιθανόν μου διέφυγαν, μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο!


Ας απολαύσουμε όσοι ακόμα μπορούμε τη θάλασσα και την εξοχή μαζί με το πακέτο διακοπών Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ! Από εκεί που οι κάρτες ήταν για ψώνια και αγορές, κατέληξε να είναι γεμάτες πλέον με φόρους, ΕΝΦΙΑ και άλλες οφειλές! Δεν σώζεσαι απλώς μεταθέτεις το πρόβλημα για πιο κάτω, όταν φθάσεις σε σημείο να μην μπορείς να πληρώσεις ούτε τη δόση της κάρτας! Γεγονός είναι πως αν δεν ξέρεις να κάνεις κουμάντο ο ίδιος στο πορτοφόλι σου, είτε στα λίγα, είτε στα πολλά, όσα δάνεια, όσες κάρτες κι αν έχεις, μπορείς να βρεθείς στον άσσο! Καλό μας μήνα Αύγουστο λοιπόν, καλές διακοπές και ... Ευτυχείτε!

Νίκη  Παπουλάκου.Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 03/08/17

Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Απ' τα πολλά στα λίγα!...
Μας άφησε και η ''Μέδουσα'' , ήρθε και πάλι η ζέστη. Κάτι άλλο πρέπει να βρούμε τώρα, πώς θα ζήσουμε χωρίς θέμα; Και ξαφνικά καίμε την Αθήνα για μια Ηριάνα, ενώ δεν ''κάψαμε'' τίποτα για τόσες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, χαμένα εργασιακά δικαιώματα κλπ. ... Και τι είδους διαμαρτυρία είναι το να βγαίνεις στο δρόμο και να καταστρέφεις ιδιωτική ή Δημόσια περιουσία, αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ! Αυτό δεν είναι διαμαρτυρία αλλά βγαίνεις με σκοπό να καταστρέψεις εκτονώνοντας το θυμό σου , ή έτσι για πλάκα, ή για να δημιουργήσεις πρόβλημα και τίποτα άλλο!

Το κακό δυστυχώς είναι πως έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα , τη δική μας, της ζωής μας, των γύρω, της Χώρας, ζούμε ακόμα σε ροζ συννεφάκι αρκετοί! Με ένα ακουστικό στο αφτί περπατάμε στους δρόμους χωρίς να βλέπουμε και να ακούμε γύρω, παρά μόνο μουσική, ή μιλάμε στο κινητό... εκτός τόπου και χρόνου γενικώς! Ότι και να συμβεί καθ' οδόν οι τελευταίοι που θα πάρουμε χαμπάρι θα είμαστε εμείς που κυκλοφορούμε έτσι! Παράλληλα χάνουμε εικόνες, παραστάσεις, απέχουμε από την οποιαδήποτε παρατήρηση στο τι συμβαίνει γύρω, το μυαλό τεμπελιάζει και περνάμε σε έναν εικονικό κόσμο, μακριά και έξω από την πραγματικότητα των στιγμών! Αυτό είναι το άλλο άκρο της πνευματικής μιζέριας και κακομοιριάς! Ούτε διαρκώς για τα κακώς κείμενα πρέπει να μοιρολογούμε, αλλά ούτε και να απέχουμε πλήρως! Σωστό είναι να αναπροσαρμόζουμε τρόπο σκέψης, νοοτροπία , στάση ζωής και να επιλέγουμε τρόπους δράσης και αντίδρασης, ζώντας παράλληλα.

Έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος, έδειξε πως τα Ελληνικά νοικοκυριά έχουν χάσει το 40% της περιουσίας τους! Σίγουρα κάποια ίσως και περισσότερο! Το σύνηθες που ακούς από νέους είναι το πώς θα βρουν τρόπο να φύγουν σε άλλη Χώρα! Για πατρίδα, για αγώνα εδώ στον τόπο μας, δεν ακούς, δεν υπάρχουν δεσμοί ίσως με την πατρίδα πλέον, δεν υπάρχουν ιδανικά, αξίες που να αξίζουν να παλέψεις γι' αυτές; Ποιος μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτό;

Πάντως αν αυτό επεδίωκαν όλοι όσοι συνέβαλαν επί έτη, στην επιτυχία αυτού του ''υπέρ δανειστικού'' σχεδίου, που οδηγεί στο να διαλυθούν ατάκτως (για να μην πω αφανιστούν) οι Έλληνες και να καταλήξει η Χώρα ''αποθήκη'' μεταναστών , παραθεριστικό θέρετρο Ευρωπαίων, η δε πλήρης εκμετάλλευση πλούτου της Χώρας να περάσει σε χέρια ξένων... θα μπορούσε κανείς να πει πως το έχουν σχεδόν πετύχει!

Τόσες περικοπές, φόροι, ανεργία, αυτοκτονίες, μισθοί επιδόματα και δεν άνοιξε μύτη που λέμε! Μας αρέσει, συνηθίσαμε να χάνουμε, να μας τα παίρνουν, παραιτηθήκαμε, παραδοθήκαμε άνευ όρων, πιστεύουμε πως θα γίνει κάποιο θαύμα και θα γίνουν τα πράγματα όπως πριν, αδιαφορούμε, εθελοτυφλούμε, τι από όλα αυτά μας συμβαίνει; ... 
 
Άραγε ποια είναι η προσωπική μας στάση σε όλα αυτά που συμβαίνουν; Έχουμε κάνει τον απολογισμό μας, έχουμε αναγνωρίσει τις δικές μας ευθύνες εάν και όπου υπάρχουν, έχουμε αλλάξει τακτική, νοοτροπία; Γιατί αν όλα αυτά και κάποια ακόμη δεν έχουν συμβεί στον καθένα μας, το ξημέρωμα όλο και πιο πολύ θα αργεί! 
 
Αν κουβαλάμε ακόμη τα ίδια προ κρίσης μυαλά, είμαστε καταδικασμένοι! Αλλά βέβαια θα μου πεις, τώρα που κατάφεραν να μας αφήσουν με τα εσώρουχα πού μυαλό για αντίδραση και δράση; Εθισμένοι σε ένα στυλ ζωής πέραν των δυνατοτήτων τους αρκετοί, ξαφνικά βρέθηκαν στο ναδίρ ... από την ευημερία έστω και εικονική μέσω δανεισμού, στην απόλυτη ανέχεια! Και παρ' όλα αυτά τα προβλήματα κλείνονται πίσω από κλειστές πόρτες και παράθυρα! Σοκ για πολλούς που δεν μπορούν να το διαχειριστούν!

Κι όπως λένε ''ενός κακού μύρια έπονται'', πέρα από τις καιρικές συνθήκες, έχουμε και τους σεισμούς (Λέσβο , Κω) για να συμπληρωθεί η λίστα καταστροφών και ζημιών! Άλλωστε καθημερινά ο εγκέλαδος δίνει κι ένα χτύπημα σε διάφορα μέρη μας, απλώς δεν είναι δυνατά και δεν συζητιούνται!
Ας ευχηθούμε το κακό με όλα αυτά να σταματήσει κάπου εδώ και να μην μας βρουν κι άλλα! Κι επειδή τα ΜΜΕ ''φροντίζουν'' την ψυχαγωγία μας, σπεύδουν να ετοιμάσουν το Survival , ένα νέο reality για να είναι έτοιμο μετά το τέλος Αυγούστου, που θα ολοκληρωθούν τα μπάνια του λαού! Σκέφτονται πριν από μας για εμάς!!
Νίκη  Παπουλάκου.

Oι άλλοι πάντα κάτι έχουν να πουν!...


Όποια εικόνα κι αν βγάζει κάποιος προς τα έξω, οι άλλοι θα την δουν με τα δικά τους μάτια, τη δική τους φαντασία και αντίληψη κι έτσι θα την κρατήσουν! Πάντα θα υπάρχουν ακόλουθοι ή θαυμαστές, καθώς και επικριτές. Ότι και να κάνεις και τίποτα να μην κάνεις, πάντα κάποιοι κάτι θα έχουν να πουν, είτε καλό, είτε κακό ανάλογα με την παιδεία, την κρίση, τον ψυχικό τους κόσμο και την αντίληψη τους γενικότερα!

Οι άνθρωποι συνήθως κρίνουν σύμφωνα με αυτό που νομίζουν πως ξέρουν, με αυτό που φαντάζονται, σπανίως με αυτό που πραγματικά γνωρίζουν! Ακόμα και κάποιοι από αυτούς που δηλώνουν υποστηρικτές ή θαυμαστές, αν κάποια στιγμή δουν κάτι παραπάνω από αυτό που έχουν φανταστεί και αποδεχθεί πως αξίζεις, δεν το αντέχουν! Σε απορρίπτουν, ή σου γυρνούν την πλάτη ή σφυρίζουν αδιάφορα πως δεν σε είδαν! Τους χαλάς το παραμύθι τους! Χάνουν την ισορροπία τους ... νιώθουν πως χάνουν μπόϊ! Τους συναντάς παντού στο φιλικό, συγγενικό και ευρύτερα Κοινωνικό περιβάλλον!

Λίγοι αντέχουν τη χαρά ή την ευτυχία ή την επιτυχία του διπλανού! Κι αν συμβεί κάτι στραβό σου λένε πιο εύκολα ''τύφλα σου'' παρά να τρέξουν να δώσουν χέρι βοηθείας!

Η κακία και ο φθόνος περισσεύουν στην εποχή μας δυστυχώς, όπως και η αντίληψη περί σπουδαίου στα όρια της μετριότητας και κάτω! Οτιδήποτε πιο πάνω, χαλάει τη συνταγή, κάνουν τα πάντα για να μπει στο περιθώριο και στα αζήτητα!

Είναι λάθος λοιπόν να προσπαθείς να είσαι αρεστός στους άλλους, (όπως πολλοί το προσπαθούν), πρώτον γιατί δεν γίνεται να είσαι αρεστός και αποδεκτός από όλους και δεύτερον γιατί στην προσπάθεια αυτή χάνεις τον εαυτό σου, δεν είσαι εσύ, αλλά κάποιος άλλος! Το να είσαι ο εαυτός σου αυθεντικός, χωρίς περιτύλιγμα και φιοριτούρες, μπορεί να μην σου φέρει πολλούς γύρω, δίπλα σου, όμως έστω κι ένας άνθρωπος να είναι δίπλα σου, ξέρεις πως είναι εκεί για σένα, γι' αυτό που πραγματικά είσαι κι όχι γι' αυτό που τον άφησες να καταλάβει ή φαντάστηκε! Ζεις στην πραγματική σου διάσταση κι όχι στην εικονική!

Η εξωτερική εμφάνιση πάντα προδιαθέτει τον άλλον θετικά ή αρνητικά, είναι η πρώτη εντύπωση που λέμε, τα φαινόμενα όμως πολλάκις απατούν και όποιος στερείται αντίληψης δεν μπορεί να δει πίσω από το εξώφυλλο ή τα γεγονότα, την πραγματικότητα! Βγάζει συμπεράσματα σύμφωνα με το δικό του σκεπτικό! Και να προσπαθήσεις να του εξηγήσεις, δύσκολο να καταλάβει, άδικος κόπος!

Γι' αυτό ''Βe yourself”... ''μείνε όπως είσαι'' (αρκεί να έχεις βρει ποιος είσαι) και μη σε νοιάζει ο κόσμος τι θα πει ή πως θα το πάρει! ¨Οποιος είναι το ίδιο αυθεντικός και σίγουρος για τον εαυτό του, χωρίς κόμπλεξ και τα τοιαύτα, θα το πάρει ακριβώς όπως το εκπέμπεις. Οι υπόλοιποι όπως τους βολεύει, όπως τους κάθεται στραβά ή ίσια! Μη σε νοιάζει λοιπόν γι' αυτούς, είναι στο δικό τους κόσμο και είναι χάσιμο χρόνου μια περιήγηση σου σε αυτόν.

Είναι και κάποιες φορές που χρειάζεται να προχωρήσεις μόνος, χωρίς συνοδοιπόρους....μη διστάσεις, προχώρα! Πιο κάτω θα συναντήσεις άλλους που προχώρησαν πριν από εσένα ... παρέα θα βρεις, το μόνο σίγουρο! Μπορεί και άλλοι να σε φτάσουν που ακολούθησαν! Συνέχισε με αυτούς που περπατούν μαζί σου και άσε τους άλλους να έπονται!
Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα ...  20/07/2017