Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΚΡΑΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ!

 



Ξέχνα ότι σε πλήγωσε, αλλά ποτέ μην ξεχνάς το μάθημα που σου έδωσε. Αν το ξεχάσεις μπορεί  και να το περάσεις ξανά.   Και η γνώση χωρίς ήθος είναι καταστροφική! Ψιλά γράμματα θα μου πείτε. Κι όμως όλα αυτά που τα περνάμε στα ψιλά γράμματα μας έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν.

Έρχονται κάποιες στιγμές στη ζωή μας, που πρέπει να δεχθούμε ότι όλα αλλάζουν. Άνθρωποι, καταστάσεις, δεδομένα, συναισθήματα, ακόμα και η ίδια μας η ζωή. Και πρέπει να το δεχθούμε , όπως κάνει το δέντρο με τον άνεμο. Λυγίζει αλλά δεν σπάει! Κι όταν οι χαρές σε αποφεύγουν, φτιάχνεις δικές σου άλλες! Την ευτυχία αν δε τη βρεις μέσα σου, κανείς δεν μπορεί να στη χαρίσει, ότι και να δώσει μπάλωμα θα είναι. Μεγάλη υπόθεση να νιώθεις μέσα σου καλά και με τα λίγα και με τα πολλά, και στα δύσκολα και στα εύκολα. Να κρατάς τις ισορροπίες μέσα σου ότι κι αν συμβεί.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητα μας τα τελευταία χρόνια απ’ αρχής της οικονομικής κρίσης και εντεύθεν.  Πολλά δεδομένα χάθηκαν, η ζωή δυσκόλεψε απότομα, οι αντοχές δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμα, με κορύφωση τη 2ετία της πανδημίας με στέρηση ελευθερίας και ατομικής βούλησης, οι πόλεμοι, η τρομοκρατία γενικότερα που διαχέεται στο περιβάλλον, το αβέβαιο μέλλον και η αγριότητα που επικρατεί στην Κοινωνία. Επόμενη και η αύξηση ψυχικών ασθενειών με συνέπειες που καθημερινά αντιμετωπίζουμε ως Κοινωνία. Όμως αν δεν αντισταθείς εσύ ο ίδιος σε όλα αυτά, αν δεν βοηθήσεις μόνος σου τον εαυτό σου, κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει! Κράτα το τιμόνι της ζωής σου, φυλάσσοντας καθαρή τη σκέψη σου και έχοντας πλατιά αντίληψη των πραγμάτων, χωρίς επιρροές ή κατευθύνσεις. Τώρα και με την τεχνητή νοημοσύνη που ήδη άρχισε να παίζει με την νοημοσύνη μας, τα πράγματα θα μπερδευτούν ακόμα περισσότερο. Ήταν που ήταν η περιήγηση στο διαδίκτυο κατά κάποιο τρόπο ανασφαλής, τώρα θα χειροτερέψει. Σε λίγο δεν θα ξέρουμε τι είναι αληθές και τι όχι! Θέλει μεγάλη προσοχή λοιπόν σε ότι διαβάζουμε και ότι βλέπουμε! Και μέχρι τώρα ποιος ξέρει πόσα ψέματα έχουμε καταπιεί ως αλήθειες. Η τεχνολογία είναι για να την χρησιμοποιείς προς όφελος, η κακή χρήση της και η κατάχρηση της σίγουρα δεν οδηγεί κάπου καλά. Και στα χέρια διεστραμμένων εγκεφάλων μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες εμπειρίες την ανθρωπότητα.

Καιρός να επιστρέψουμε στις ανθρώπινες σχέσεις και να ξεφύγουμε από την εικονική πραγματικότητα της διαδικτυακής επαφής ή του κινητού. Κόσμος πάει κι έρχεται μ’ ένα κινητό στο χέρι μονίμως και ακουστικά στα αφτιά. Και βόμβα να πέσει δε θα ακούσουν τίποτα. Όλα στην υπερβολή τους είναι λάθος. Και δυστυχώς η εποχή μας είναι εποχή υπερβολής. Ακόμα και οι εκφράσεις, οι τίτλοι έχουν μεγάλη δόση υπερβολής. Έχουν χάσει και οι λέξεις την έννοια τους, από τη στιγμή που χρησιμοποιούνται καθ’ υπερβολή και ενίοτε λανθασμένα! ‘’Ο πασίγνωστος ηθοποιός τάδε π.χ.’’ και ανάθεμα κι αν τον ήξερες, ή ‘’μεγάλη συμφορά βρήκε τον τάδε ή την τάδε... έχασε τη γάτα της’’. Άσε τη γλώσσα που την δολοφονούμε ουκ ολίγες φορές.

Ο χειμώνας μας ξέχασε φέτος, κάτι ψιλά έκανε ούτε που προλάβαμε να το καταλάβουμε. Διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα της Σαρακοστής που κρατάει ως το Μεγ. Σάββατο, άρχισαν ήδη οι Χαιρετισμοί  και σε 5 εβδομάδες Πάσχα. Ο κάθε άνθρωπος σηκώνει το σταυρό του, αλλά κάποιοι έχουν γονατίσει από το βάρος. Δε στερείται αξιοπρέπειας αυτός που στέκεται στην ουρά για ένα πιάτο φαί, ή δεν έχει να πάρει τα φάρμακα ή να κάνει εξετάσεις, ούτε γιατί ψάχνει στα σκουπίδια!... Αξιοπρέπειας στερούνται όλοι αυτοί που τον οδήγησαν σ' αυτό το σημείο. Του στέρησαν το αξιοπρεπή βίο, τώρα και την περίθαλψη που θα πρέπει να στέκει στην ουρά για μια εξέταση, περιμένοντας μήνες κι αν ζήσει έζησε ως τότε.

Κάθε που ακούω τη ‘’διαφήμιση’’  ‘’μπορείς να το σώσεις’’ ανάμεικτα συναισθήματα με κατακλύζουν! Άκρως υποκριτικό να συμβουλεύεις τον άνθρωπο που οδήγησες στην ανικανότητα πληρωμής των υποχρεώσεων του, πώς τάχα μου θα σώσει το σπίτι του! Ήδη 9 χιλιάδες και πλέον πλειστηριασμοί έγιναν το 2023. Τα σπίτια περνούν σε άλλα χέρια ακόμα και για λίγες χιλιάδες χρέος. Τα ενοίκια απρόσιτα και οι Κυβερνώντες επαίρονται ότι έδωσαν αυξήσεις στους μισθούς. Λες και η αύξηση καλύπτει όλα όσα έχουν πάει πάνω, ή έχει καλύψει το 50% μείωσης από μισθούς και συντάξεις προ κρίσης.

Πολιορκούνται για χρόνια , η υγεία μας, η ζωή μας, η αντοχή μας, το πορτοφόλι μας, η πατρίδα μας, η ελευθερία μας ... η παλιά κανονικότητα, όπως την ξέραμε και τη ζήσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι,  ''όνειρο ήταν και πάει''! Μυαλό δεν βάζουμε, δοξάζουμε τον εκάστοτε δήμιο μας. Όσο για τις γενιές της τελευταίας 20ετίας, δεν έχουν προλάβει να έχουν μνήμες από τη ζωή όπως εμείς τη γνωρίσαμε, δεν έχουν βάσεις για να πατήσουν πάνω και να αγωνιστούν, είναι η γενιές των επιδομάτων, αυτό γνώρισαν ως κανονικότητα και πορεύονται με τη μιζέρια παρέα! Όσοι δεν το άντεξαν έφυγαν σε ξένους τόπους. Το θέμα είναι εδώ ποιος θα μείνει με τη διάθεση να αγωνιστεί για τη βελτίωση της ζωής του. Άλλωστε σε αυτές τις γενιές ποντάρουν! Η δε υπογεννητικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, οι νέοι πλέον δεν παντρεύονται και δεν κάνουν παιδιά, αφού ούτε τον εαυτό τους δεν μπορούν να συντηρήσουν! Και τα εισοδήματα των γονιών αποδυναμωμένα για να στηρίξουν.  Δεν ιδρώνει και το αφτί κανενός απ’ ότι φαίνεται. Χαίρε βάθος!

Συνήθως τα μεγάλα λόγια δε συνοδεύονται και από μεγάλα έργα! Δυστυχώς από μεγάλα λόγια έχουμε χορτάσει και τα λένε με τόση πειστικότητα που είναι στιγμές που αναρωτιέσαι μήπως ζεις σε άλλη Χώρα.

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''
              ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... 28 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2024

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

ΔΙΑΚΟΣ - ΑΛΑΜΑΝΑ

 


Η φωτο από το enikos.gr

Ήταν απομεσήμερο εικοσιεννιά του Απρίλη,

τότε που ο Διάκος κράταγε με πείσμα το γιοφύρι.

Στην Αλαμάνα απόμενε με λίγα παλληκάρια,

που είχαν τόλμη περισσή και πείσμα σαν λιοντάρια!

Όλη τη μέρα κράταγαν μέχρι νωρίς το γιόμα,

χτυπούσαν με τη σπάθα τους γερά σώμα με σώμα!

Και οι πασάδες λύσσαγαν κι οι δυο απ' το κακό τους,

πος είναι τάχα ο Γραικός εκιός ανάμεσό τους;

''Τι καρτεράτε ορέ σκυλιά και δε μας προσκυνάτε,

θαρρείτε ότι για πολύ τη σπάθα θα κρατάτε;''

Αυτά ο Βρυώνς έκραξε και ο Μεχμέτ φωνάζει:

''Θάνατος στους Γκιαούρηδες, θάνατος τους ταιριάζει!''

Οι Άπιστοι εκύκλωσαν τριγύρω το γιοφύρι,

εκιό το απομεσήμερο, 29 του Απρίλη!

Κλαγές από όπλα άκουγες, φωνές, αλλαλαγμούς,

κι ο Διάκος ορθός έστεκε μπρος σε σωρό νεκρούς.

Γερά κρατούσε το σπαθί, γερά με αυτό χτυπούσε,

μα κάποιο βόλι άπιστου, τη σπάθα που κρατούσε,

χτυπά και κόβη τη στα δυο, μένει γυμνό το χέρι,

μα ο Διάκος δεν ελύγισε , του έμενε το μαχαίρι!

Ποτάμι αίμα γύρω του κι ο ίδιος λαβωμένος

τα πόδια του δεν τον κρατούν μα πολεμά με σθένος!

Τρέχουν τον πιάνουν ζωντανό και λάφυρο τον φέρνουν,

μεσ' των Πασάδων τη σκηνή και τον αλυσσοδένουν.

''Σκλάβε'' του λέει ο Μεχμέτ, 'λυπάμαι σου τα κάλλη,

τη μυρωμένη νιότη σου, το αγέρωχο κεφάλι!

Παράτα τις ιδέες σου, άλλαξε το μυαλό σου

θε να σε βάλω σε θρονί, θα προσκυνούν εμπρός σου!

Έλα λοιπόν, γιατί αργείς απάντηση να δώσεις;

σκέψου καλά πριν αρνηθείς, για θα το μετανιώσεις!'

'' Κι εγώ σου τάζω ότι ποθείς'' του λέει κι ο Βρυώνης,

την πίστη σου να απαρνηθείς αλλιώς δεν την γλυτώνεις!

Έλα Γραικέ προσκύνα με, χάρισμα η ζωή σου,

είσαι λεβέντης άμυαλε, το λέει η ψυχή σου!''

Ο Διάκος που περήφανα στα μάτια τους κοιτούσε,

ετίναξε την κεφαλή κι αγέρωχα απαντούσε :

''Πάτε κι εσείς κι η πίστη σας μουρτάτες να χαθείτε,

οχτρεύομαι τις δόξες σας και τις τιμές χαρείτε!

Εγώ Γραικός γεννήθηκα, γραικός θε να πεθάνω,

δε με πλανεύεις άπιστε, την πίστη μου δε χάνω.

Μόνο που ο Χάρος έρχεται νωρίς για να με πάρει,

μεσ το άνθισμα της Λευτεριάς και το χλωρό χορτάρι!

Μου φτάνει που αντίκρυσα τη Λευτεριά από πέρα,

κι η Άνοιξη με το άρμα της να σχίζουν τον αέρα!'' 


Ωργίσθη ο Μεχμέτ Αλής και σαν σκυλί ουρλιάζει...

τα μάτια του πετούν φωτιές και όλους τους τρομάζει!

'' Σουβλίστε τον τον Άπιστο, μια και μυαλό δεν έχει,

να δούμε η σάρκα του ραγιά ως πότε θα αντέχει!''


'' Κι αν με σουβλίσεις  Άπιστε, ένας Γραικός θα σβήσει,

που όμως για τη λευτεριά κληρονομιά θα αφήσει!

Έχετε γεια ψηλά βουνά και κλέφτικα λημέρια, 

πεθαίνω για τη Λευτεριά απ' των οχτρών τα χέρια!''

Και βουρκωθήκαν τα βουνά, βουβάθηκαν τα αηδόνια, 

Στην ιστορία έγραψε,  ζει και θα ζει αιώνια!

Νίκη Παπουλάκου.


Σημείωμα συντάκτη : Το έγραψα στην 3η Γυμνασίου και το έκλεισα στο συρτάρι. Διαβάζοντας το τώρα, αντιλαμβάνομαι το μέγεθος του πατριωτισμού και της αγάπης για πατρίδα και ιστορία, που μας μετέδιδαν πριν 40 και πλέον χρόνια οι δάσκαλοι και το σπίτι μας.








Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Ακόμα και την ασέβεια τη λέμε ''Τέχνη''!

 


Όσο η Κοινωνία απομακρύνεται από την αλήθεια, τόσο θα μισεί εκείνους που τη λένε, είπε κάποτε ο Τζώρτζ  Όργουελ. Και η Κοινωνία έχει απομακρυνθεί πολύ από την αλήθεια στις μέρες μας, και αντιμετωπίζει το ψέμα για αλήθεια και την αλήθεια συνομωσία, κινδυνολογία, ψέμα!

Πέρασε και η Αποκριά, μπήκαμε στη Σαρακοστή και καπάκι το τριήμερο της 25ης Μαρτίου μαζί με το τελευταίο Ψυχοσάββατο και των Αγ. Θεοδώρων. Προσέχετε στο δρόμο, είναι κρίμα να χάνονται τόσες ψυχές στην άσφαλτο και πόσες άλλες μένουν ανάπηρες. Κάλλιο μισή ώρα αργότερα, παρά στο Νεκροταφείο ή σε αναπηρικό καροτσάκι. Η ακρίβεια καλά κρατεί κι ας λένε για πτώση τιμών. Στα τρόφιμα ότι ίσχυε ισχύει, κάποιες προσφορές όπως πάντα. Πάντως επικοινωνιακά η Κυβέρνηση παίρνει άριστα.  Ανακοινώσεις και εξαγγελίες και τηγανίτα τίποτα σε όλα τα θέματα κι όχι μόνο στην ακρίβεια! Τώρα μετά από ένα χρόνο θυμηθήκαμε τα Τέμπη και ζητάμε να μάθουμε τι συνέβη τότε. Υποκριτικό καθαρά από τους κρατούντες, τη στιγμή που δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες και κινήσεις τότε που έπρεπε. Τώρα θυμήθηκαν τα βαγόνια που λείπουν, τα βίντεο που σβήστηκαν; Μου θυμίζει κάτι από λίστα Λαγκάρντ ο χειρισμός, μόνο που εδώ έχουμε 58 νεκρούς, 58 ψυχές που χάθηκαν με τόσο τραγικό τρόπο.

Μπαίνει κλέφτης στο σπίτι και δε σ’ αφήνουν να κουνήσεις το ποτήρι μέχρι να πάρουν αποτυπώματα και να ελέγξουν το Χώρο. Κι εκεί  σε δυο μέρες έφεραν τα πάνω κάτω στο σημείο και το ασφαλτόστρωσαν; Τόσο γρήγορες ήταν οι έρευνες και δε χρειάζονταν άλλα ίχνη της τραγωδίας; Ακόμα και Εισαγγελείς της ΕΕ εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον δεν πρόκειται για συγκάλυψη, ο όλος χειρισμός του θέματος. Γενικώς έχουμε τελείως ξεφύγει, οι πολίτης δεν έχει πουθενά να ακουμπήσει. Ακόμα και η Δικαιοσύνη βγάζει αποφάσεις υπέρ του Κεφαλαίου και των Ισχυρών. Σχεδόν δυο χρόνια παίζει το θέμα του βιασμού της 12χρονης του Κολωνού, και φθάσαμε να ακούσουμε από στόματος Εισαγγελέως, πως δεν πρόκειται για μαστροπεία αλλά για διευκόλυνση .... νέος νομικός όρος! Μαστροπεία ποιούσε η μητέρα, εκείνος απλώς διευκόλυνε το κορίτσι να κάνει αυτό που ήθελε. Ένα παιδί 12 χρόνων λοιπόν έχει απόλυτη κρίση και θέληση τέτοιου είδους! Εύγε! Από την άλλη πάλι δεν την βίασε γιατί ήταν ερωτευμένος. Ένας λόγος παραπάνω για να κριθεί ‘’ως διαστροφή’’ η διευκόλυνση. Ένας άντρας ερωτευμένος και δη στην ηλικία του, δεν διευκολύνει, ούτε μοιράζεται τον έρωτα του με άλλους. Δηλαδή θα τρελαθούμε εντελώς σ’ αυτό τον τόπο. Νομίζω ότι αυτό που λέγαμε ‘’νύχτα το πήρες το δίπλωμα’’ σε οδηγό, το ίδιο πρέπει να λέμε για κάποιους ‘’νύχτα πήρες το πτυχίο;’’ Έχουμε ξεφύγει εντελώς σε απόψεις, αντίληψη, κρίση, ηθική. .. Τελικά έχουμε ψυχική και πνευματική διαταραχή ευρέως διαδεδομένη σε όλους τους Χώρους και κλάδους, ακόμα και στο δίκαιο. Άσε που επανειλημμένα έχει αποδείξει πως λειτουργεί κατά περίπτωση.

Είδαμε και το ντοκυμαντέρ με την Παναγία ημίγυμνη και έγκυο στο σταυρό. Υπεραμύνθηκαν ουκ ολίγοι, υπερασπιζόμενοι ότι πρόκειται για την ελευθερία στην Τέχνη και η Τέχνη μπορεί να εκφράζεται όπως θέλει! Ακόμα κι αν προσβάλλει ιερά και όσια; Αυτό ξεφεύγει από την ελευθερία έκφρασης και αγγίζει τα όρια της ασέβειας. Η Παναγία δεν είναι αντικείμενο για να το χρησιμοποιήσεις θέλοντας να δώσεις κάποιο μήνυμα. Αλλά είπαμε ότι συζητιέται αρνητικά τρέχουμε να το δούμε, να το υπερασπιστούμε και να το δοξάσουμε. Θυμάστε στους Ολυμπιακούς τον πίνακα με τον αυνανισμό/ εκσπερμάτιση  σε καρπούζι; Έγινε σάλος και το αποτέλεσμα ήταν αντί να το απαξιώσουν, ουρές για να πάνε να το δουν! Είμαστε για γέλια και για κλάματα μαζί! Λέμε, φωνάζουμε, βρίζουμε και τελικά τρέχουμε πίσω από αυτό που βρίζουμε! Επίσης μεγάλο ποσοστό είναι με ελλιπή ή καθόλου ενημέρωση. Ερωτηθέντες για τα απογευματινά χειρουργεία, απάντησαν με ενθουσιασμό, δεν γνώριζαν τίποτα περί πληρωμής και κάποιος μόνο είπε πως ξέρει 1 Ε επιβάρυνση, αυτό από άλλο ανέκδοτο! Δηλαδή τρία πουλάκια κάθονταν... και αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζουν.

Και δεν είναι λύση φίλοι μου, αυτό που λέτε πολλοί ‘’δεν θέλω να ακούω, ούτε να ξέρω’’. Κούραση και αγανάκτηση  ναι, αλλά δε βγάζει πουθενά σε καλό η άγνοια των γεγονότων και της κατάστασης. Και εν όψει της Εθνικής μας εορτής, ας κάνουμε έναν απολογισμό για το ραγιαδισμό και την υποτέλεια που υπάρχει στην Κοινωνία κι ας προσπαθήσουμε την επαναφορά των δεδομένων μας και της ελευθερίας βούλησης και σκέψης που χάσαμε.

Καλή Σαρακοστή, καλή Λευτεριά!

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 

               Ψυχανεμίσματα... 20/03/2024


Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Κάποτε ήταν όλα αλλιώς!

 





Κάποτε η Κυριακή πέρα από ξεκούραση, ήταν η μέρα της οικογένειας, να βρεθούν όλοι μαζί να φάνε,  κάποιες φορές και με θείους ξαδέρφια μαζί, να κουβεντιάσουν τα προβλήματα της εβδομάδας, να ακούσουν ιστορίες του χθες από τους μεγάλους και ίσως κάποια βόλτα μετά, ή σινεμά. Σήμερα συμπεριφερόμαστε περισσότερο ως απλοί συγκάτοικοι γενικώς, παρά ως οικογένεια. Και δεν είναι λεπτομέρεια το Κυριακάτικο τραπέζι. Κρατούσε την οικογένεια ενωμένη και έλυνε θέματα που τυχόν υπήρχαν. Τώρα ο καθένας χώρια ακόμα και μέσα στο ίδιο σπίτι. Τι βάσεις και τι αρχές να πάρουν τα σημερινά παιδιά; Από τι να παραδειγματιστούν; Από αυτά που βλέπουν στις οθόνες και στο διαδίκτυο; Μνήμες δεν έχουν, αναφορές από το χθες το ίδιο, πώς να υπάρξει συνέχεια λοιπόν; Απλώς μεγαλώνουν γενιές της παγκοσμιοποίησης, χωρίς παραδόσεις, ρίζες, μνήμες , σφουγγάρια που ρουφούν ότι τους σερβίρουν. Κι από τη μια το life style και η πολυτέλεια που τους προσφέρουν με τις διαφημίσεις και τις εικόνες, από την άλλη η οικονομική δυσχέρεια όπως έχει εξελιχθεί και η απομάκρυνση των γονέων από το ρόλο της ανατροφής ενός παιδιού, θερίζουμε τους καρπούς της βίας και απίστευτων συμπεριφορών εφήβων.

Γενικώς οι Κοινωνίες είναι σε φθίνουσα κατάσταση. Εικόνα ζούγκλας και ο άνθρωπος εξελίσσεται σε άγριο θηρίο, έτοιμο να κατασπαράξει με την παραμικρή αφορμή! Η ψυχική υγεία πολλών κλονισμένη, περπατάς στο δρόμο και δεν ξέρεις ο διπλανός τι τρέλα κουβαλάει κι αν κρύβει μαχαίρι ή πιστόλι! Σήμερα όποιος φωνάζει πιο πολύ έχει δίκιο, όποιος βρίζει είναι μάγκας, όποιος έχει φράγκα είναι σπουδαίος, όποιος εμπλέκεται σε σκάνδαλα γίνεται διάσημος, ότι προκαλεί συζητήσεις , σχόλια και επικρίσεις πουλάει!! Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα, την οποία εμείς στηρίζουμε, είτε το καταλαβαίνουμε, είτε όχι! Οι τυχόν διαμαρτυρίες πέφτουν στο κενό, αυτό που θέλουν το περνούν, άλλωστε γι αυτό ζητούσαν και αυτοδυναμία. Οι κυβερνήσεις ειδικά τα 12 τελευταία χρόνια λειτουργούν ως εκτελεστές εντολών των μνημονίων κ. ά. αδιαφορώντας για το λαό, τι επιπτώσεις έχει το κάθε ψήφισμα στην καθημερινότητα μερίδας πολιτών. Ξεκίνησαν και τα απογευματινά χειρουργεία και λένε με περηφάνια πως κοστίζουν πιο φθηνά από το να πάει κάποιος σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Μα αυτός που πήγαινε στο Δημόσιο ήταν γιατί δεν είχε να πάει σε Ιδιωτικό, ή να έχει έξτρα ασφαλιστική Ιδιωτική κάλυψη. Το ίδιο και τα φάρμακα, αν είχε να τα πληρώσει δε χρειαζόταν να στήνεται στην ουρά για γιατρό του Ταμείου για να του τα γράψει. Ανέβηκε κατά πολύ η συμμετοχή λόγω αύξησης τιμής, ακόμα και στα γενόσημα. Η ακρίβεια παραμένει παρά τα show των επισκέψεων για έλεγχο των τιμών στα ράφια! Άλλωστε είχαν ανέβει τόσο οι τιμές σε όλα από το 2022 που είναι αστείο να μιλάμε για πτώση τιμών. Ειδικά όταν δεν υπάρχει αντιστάθμισμα αυτής της ανόδου των τιμών, με άνοδο μισθών και συντάξεων.  Οι τιμές π.χ των ενοικίων έχουν αγγίξει τα όρια του 2007-2008, ενώ τα εισοδήματα των πολιτών είναι 50% κάτω από το τότε εισόδημα τους. Ουδείς νοιάζεται για το κομμάτι αυτό της Κοινωνίας που περνάει πολύ δύσκολα πλέον! Και ποτέ δε μάθαμε και ούτε πρόκειται, το πόθεν περιουσιών κάποιων με δις μετρητά και 30-40-50 και πλέον διαμερισμάτων εν Ελλάδι ή ανά τον κόσμο! Στον αστό που έφτιαξε 1-2 σπίτια με κόπο και ιδρώτα, του το παίρνει η Τράπεζα ή η Εφορία για χρέη, αφού τον οδήγησαν σε αδυναμία πληρωμής, οι τακτικές των τελευταίων ετών. Και επί πλέον αυτοί οι ίδιοι δηλώνουν πως είναι δίπλα στον πολίτη και συμμερίζονται τη θέση του. Τι υποκρισία και κοροϊδία συνάμα, Θεέ μου! Και τι ηλιθιότητα ο πολίτης να το πιστεύει! Πέρα για πέρα ''εγκληματικό'' το να σπρώχνεις ανθρώπους στην απόγνωση και την απελπισία και κατά τα άλλα να επαίρεσαι ότι κάνεις το σωστό και να το παίζεις και Σωτήρας!!

Κι όπως είπε κάποτε ο Τζώρτζ Όργουελ ! ‘’ Όσο η Κοινωνία απομακρύνεται από την αλήθεια, τόσο θα μισεί εκείνους που τη λένε.’’ Και θα πιστεύει με ευκολία το ψέμα, θα προσθέσω !  Κι ο Θουκιδίδης είχε πει επίσης : ‘’ Τόσο απρόθυμοι είναι οι περισσότεροι άνθρωποι να μπουν στον κόπο να αναζητήσουν την αλήθεια, ώστε προτιμούν να ασχολούνται με τα εύκολα."

Το κακό είναι ότι ούτε μέσα ούτε έξω πάμε καλά και από λόγους νόμων και προφητών και από λόγους ασφάλειας. Και ναι μεν όλη η ΕΕ περνάει κρίση, εμάς όμως η κρίση είχε προηγηθεί εδώ και 12 χρόνια και η τωρινή Ευρωπαϊκή, για να μην πω Παγκόσμια κρίση μας βρήκε ήδη γονατισμένους και δεν υπάρχει φως στο τούνελ για πολλούς. Δε σας εξιλεώνει λοιπόν, κάθε φορά που βρίσκεστε αντιμέτωποι με την εξαθλίωση και ανέχεια πολιτών, να επικαλείσθε την Ευρωπαϊκή κρίση και τον πόλεμο της Ουκρανίας. Και επιτέλους ας σταματήσει η διασπορά ‘’τρόμου’’ είτε με μετεωρολογικά δελτία, είτε με δελτία ασθενειών θανατηφόρων κλπ. Αρκετή απώλεια ψυχικής υγείας έχουμε, μην την επιβαρύνουμε κι ας μην την εξαπλώνουμε κι άλλο!

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'''

                ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... 14.03.24

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Το δούλεμα σύννεφο!

 


Ο Ζακ Ντελόρ είχε πει κάποτε : "Όταν οι πολίτες μιας χώρας χάνουν το 25% του εισοδήματός τους, αυτή η χώρα είναι αδύνατο να κυβερνηθεί δημοκρατικά πλέον..."  Φανταστείτε εμάς που έχουμε χάσει το 60% του εισοδήματος μας.  Μετά τους αγρότες στους δρόμους, ήρθαν και οι διαμαρτυρίες για αυξήσεις μισθών, υγειονομικών, ταξί και το σπουδαιότερο η διαμαρτυρία για τα Τέμπη, κατέβασε πολύ κόσμο στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Την Τρίτη μέρα των διαμαρτυριών και απεργιών, κάψανε αυτοκίνητα, κάδους σκουπιδιών... φυσικά όχι το ειρηνικό πλήθος των διαμαρτυρομένων! Κάπως έτσι γίνεται συνήθως με αποτέλεσμα τη διάλυση της όποιας διαμαρτυρίας. Τα Τέμπη ήρθαν στο προσκήνιο μετά από ένα χρόνο, για να αναζητηθούν στοιχεία και ευθύνες που έπρεπε ήδη να είχαν ζητηθεί από τις πρώτες μέρες της τραγωδίας. Ένας χρόνος πέρασε, από την αποφράδα εκείνη ημέρα των Τεμπών που χάθηκαν 57 πιστοποιημένες ψυχές (μπορεί και άλλες...), με τόσο τραγικό τρόπο. Κι ακόμα είμαστε στις συζητήσεις και την έρευνα ... κι ακόμα τα προβλήματα στα τρένα παραμένουν ! Εκείνοι που εξέφραζαν απορία πέρσι για την απομάκρυνση βαγονιών και την ασφαλτόστρωση του σημείου της συμφοράς, χαρακτηρίστηκαν ακόμα κι από δημοσιογράφους, ψεκασμένοι και κινδυνολόγοι... πέρασε ένας χρόνος για να τεθεί επίσημα αυτό το ερώτημα ως θέμα! Αυτοί είμαστε δυστυχώς... γι αυτό δεν καταλήγουμε σε αποτέλεσμα σχεδόν ποτέ!

 Άραγε θα μάθουμε τι μετέφεραν τα βαγόνια, γιατί αποσύρθηκαν 3 βαγόνια κατόπιν εντολής, γιατί ασφαλτόστρωσαν  τον τόπο της καταστροφής και γιατί κατέστρεψαν όλα τα σχετικά βίντεο;  Η δικαιολογία για τα βίντεο αφελής.... επειδή δεν ζητήθηκαν ! Και ποιος ποιοι ευθύνονται που δεν ζητήθηκαν ως αποδεικτικά ή έστω και ενδεικτικά στοιχεία; Θα βρεθούν οι ένοχοι, θα αποδοθούν ευθύνες ή θα τους περάσουν με πταίσματα και παραγραφές; Πολλά τα ερωτήματα και ο κόσμος έχει χάσει πια την εμπιστοσύνη του και στο Κράτος και στη Δικαιοσύνη. Μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, η Κυβέρνηση το αμφισβήτησε ευθέως ή το θεώρησε υποκινούμενο και δε φτάνει αυτό,  έρχεται και ο Άρειος Πάγος να καταδικάσει το ψήφισμα, πρωτοφανής κίνηση για παρόμοιο θέμα ψηφίσματος!  Είναι αξιοπερίεργο πάντως το  ότι η δικαιοσύνη (οι λειτουργοί της) διαθέτουν γρήγορα αντανακλαστικά για θέματα που άπτονται της Κυβερνητικής βούλησης και θέματα που εξυπηρετούν το Κράτος και όχι τον πολίτη. Για τον πολίτη και αργά αντανακλαστικά διαθέτουν και όταν βγάζουν αποφάσεις του λένε πως έχει άδικο και καλώς έγιναν όλα ... μειώσεις συντάξεων, περικοπές Δώρων, περικοπές στις επικουρικές,  ρήτρα αναπροσαρμογής στην ενέργεια κ.λ.π. Πώς να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη του πολίτη; Από πού να κρατηθεί; Το Κράτος τον αγνοεί, του λέει να ζήσει με πενταροδεκάρες, τα funds προχωρούν σε πλειστηριασμούς, τα νοίκια απλησίαστα, περίθαλψη κακήν κακώς, ακρίβεια κ.ά. πολλά.

Παρεμπιπτόντως ... δεν είχε πει εδώ και 2-3 μήνες ο Υπουργός πως θα διαγράψει τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους μη εμβολιασμένους και δεν έχουν πληρωθεί; Έγιναν τόσες και τόσες συζητήσεις στα πάνελ της τηλεόρασης και στο ράδιο, με διχαστικό πάλι τρόπο αυτοί που το πλήρωσαν να στρέφονται εναντίον των άλλων που δεν το πλήρωσαν και θα τους χαριστεί! Η συνήθης μέθοδος του ‘’διαίρει και βασίλευε’’, ότι είχε γίνει και στην περίοδο της πανδημίας, φίλοι έγιναν εχθροί, οικογένειες διασπάστηκαν σε 2 μέτωπα, εμβολιασμένοι και μη. Ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα λοιπόν με τη διαγραφή,  η δε ΑΕΔΕΕ στέλνει συνεχώς μέϊλ και ζητάει τακτοποίηση χρέους.  Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Ή ότι μπορέσουν και πάρουν ακόμα;  Άσε που κάποιοι έχουν πρόστιμα των 300 Ε γιατί τους έπιασαν χωρίς μάσκα!  Κι ας μου πει κάποιος τεκμηριωμένα πως όλα αυτά δεν είναι απλώς εισπρακτικά κόλπα κι ότι όντως εξυπηρέτησαν μια κατάσταση!  Πολύ δούλεμα πάντως και όλα κινούνται στο επίπεδο εντυπώσεων και εντυπωσιασμού και ποντάρουν στο ότι γρήγορα ξεχνάμε.

Η εγκληματικότητα στα ύψη, οι γυναικοκτονίες, τα μαχαιρώματα, βία παντού, τώρα και ‘’γαμπροκτονίες’’...μάλλον είναι οι καρποί του πολύμορφου βιασμού της ζωής μας 13 χρόνια τώρα. Η βία γεννά βία, η φτώχεια γκρίνια και κατάθλιψη, η στέρηση της ελευθερίας με όλα τα προηγούμενα, θυμό και τρέλα. Πιθανόν αυτά θερίζουμε τώρα. Φυσικά πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στο να ανατρέψουμε αυτό που μας συνέβη και συμβαίνει.

Καλό Μάρτη να έχουμε, που αν μη τι άλλο μας χαρίζει και 2 τριήμερα.

                    Νίκη Άννα Παπουλάκου.


                  Πηγή: Εφημ. '' Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

                              Ψυχανεμίσματα... 07.03.2024



Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Πολίτες πολλών ταχυτήτων!

 


Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους. Έχουμε άραγε; Η ανισότητα παντού, ακόμα και στον εργασιακό χώρο γενικά και ειδικά! Εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων είτε εργάζονται και  δύσκολα τα φέρνουν  βόλτα λόγω χαμηλής αμοιβής, είναι κι εκείνοι βέβαια που τρώνε με χρυσά κουτάλια, ή απολαμβάνουν ‘’υψηλής’’ μεταχείρισης,  και κάποιοι που πληρώνονται  χωρίς να δίνουν παρόν στην  υπηρεσία, καλή ώρα ο Παλαιοχριστιανός όπως συστήνεται. Μου θύμισε πως είχα φίλες που δούλευαν στο δημόσιο, έβγαιναν για ψώνια, για κομμωτήριο και επέστρεφαν ή έπαιρναν όλο άδειες. Αυτά στον Ιδιωτικό τομέα ούτε στο όνειρο σου. Εδώ πολλοί δεν παίρνουν και άδειες και χωρίς να τις πληρώνονται ή και υπερωρίες, αλλά τέλος πάντων είπαμε. Γι αυτό αυτή η κλίση προς θέσεις Δημοσίου, για εξασφάλιση καρέκλας , πλεονεκτημάτων και σιγουριάς (αργίες, επιδόματα, άδειες κλπ.). Η ανισότητα και η μη αξιοκρατία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει δυστυχώς, όπως φαίνεται!

Έχουμε αναλογιστεί πόσες ώρες, μέρες, μήνες έχουμε χάσει συζητώντας και αναλύοντας διάφορα, ακόμα και ανοησίες, μένοντας έξω από τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας μας κι ενώ ψηφίζονται διάφορα που αφορούν τη ζωή μας και τα δικαιώματα μας;  Ζούμε στην εποχή  που το ίσιο παίζει για στραβό και το στραβό για ίσιο! Ζούμε στην εποχή που το ψέμα και η απάτη κυκλοφορούν με φωτοστέφανο και δικάζεται η αλήθεια.

Ο ψεύτης αποκτά μεγαλύτερο θράσος όταν ξέρει πως το ακροατήριο δεν διαθέτει καλή μνήμη, οπότε δεν μπαίνει στον κόπο να φιλτράρει το τι θα πει! Και έχουμε δώσει δείγμα ασθενούς μνήμης. Και το δούλεμα πάει σύννεφο. Αργά και σταθερά κατάφεραν όλες οι Κυβερνήσεις, ειδικά των τελευταίων 14 χρόνων να μας κόψουν εισοδήματα, να μας επιβάλλουν παράλληλα καινούργιους φόρους, να εξαφανίσουν παλιές φοροαπαλλαγές, να εξαφανίσουν  υγιή Ταμεία με τις ενοποιήσεις που έγιναν, να ‘’αδικήσουν’’ όσους δούλεψαν περισσότερα χρόνια και πλήρωναν βαρβάτες εισφορές και για περίθαλψη και για σύνταξη, και το θέμα της περίθαλψης οδηγείται σε εξαφάνιση. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού κι όσο κι αν προσπαθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν, η κοινή λογική το λέει και το βλέπουμε αν τύχει και βρεθούμε για κάποιον δικό μας ή οι ίδιοι. Πώς λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι που εξαντλούνται από τις απαιτήσεις του πρωϊνού ωραρίου, θα μπορούν να ανταποκριθούν στα απογευματινά χειρουργεία, πού θα φιλοξενούνται οι ασθενείς; Και κάτι ακόμα, άλλο ένα έκτακτο χειρουργείο που ακόμα και νύχτα μπορεί να γίνει, συνήθως τα χειρουργεία δεν συνέβαιναν βράδυ παλιά, ακόμα και οι εξαγωγές δοντιών, τις έκαναν πρωί. Και δεν θα το αναλύσω το γιατί, πιστεύω πάντως πως δεν ήταν τυχαίο! Πλαφόν λοιπόν τα 2000 Ε για τα απογευματινά ιατρεία. Και είμαι σίγουρη πως το φακελάκι δεν πρόκειται να λείψει. Κι έτσι με ξένα κόλλυβα κάνει μνημόσυνο ο κ. Υπουργός. Προσπαθεί να βελτιώσει την αμοιβή των γιατρών μέσω της τσέπης των ασθενών. Και δεν έφτανε, αυτό ήρθε και η εφαρμογή της αύξησης των φαρμάκων και τη μείωση της συμμετοχής του Ταμείου /Κράτους, οπότε το βάρος πέφτει πάλι στον ασφαλισμένο ασθενή. 102 χιλ. ασθενείς είναι σε αναμονή ακόμα και 2 χρόνια για χειρουργείο... καταλαβαίνουμε για τι μπίζνες μιλάμε με την καθιέρωση απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή; όλα μελετημένα Μας έλεγαν και το παραμύθι επιδότησης για τα γενόσημα κι αφού το χωνέψαμε τώρα κόβουν κι από εκεί! Συζητιέται και νέο χαράτσι Γεωργιάδη στις διαγνωστικές εξετάσεις: 3 ευρώ για απεικονιστικές και 1 ευρώ για εργαστηριακές. Αν βάλεις και τα 10 Ε του γιατρού που γράφει φάρμακα και 1 Ε στο Φ/Κ ανά 3 φάρμακα, χαιρετίσματα. Το μάρμαρο της κακής διαχείρισης Υπουργείου και ΕΟΠΠΥ, καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι. Δε φτάνει που πληρώνουν και οι επικουρικές συντάξεις εισφορά περίθαλψης, ενώ ουδεμία σχέση έχουν, δε φτάνει η υψηλή συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις, δε φτάνει η εις το ακέραιο διαφορά τιμής πρωτοτύπου να βαραίνει τον ασθενή, συνέχεια σοφίζονται κι άλλα. Άσε τις ελλείψεις που σε αναγκάζουν να προσφύγεις σε άλλα σκευάσματα αν είναι ανάγκη και που φυσικά τα πληρώνεις.  Τα δε Νοσοκομεία να εύχεσαι να μη χρειαστείς να περάσεις το κατώφλι τους, πέρα από τις ελλείψεις προσωπικού, μηχανημάτων κλπ. είναι κι αυτές οι μολύνσεις που πολλοί μπήκαν όρθιοι για μια επέμβαση ρουτίνας κι έφυγαν για τον Αγ. Πέτρο από ενδονοσοκομειακή μόλυνση.

Δυστυχώς, όλα έγιναν με τέχνη, ότι αφαιρέθηκε μέχρι σήμερα κι ότι μας φόρτωσαν! Οι διαμαρτυρίες όταν όποτε έγιναν ή διαλύονται με δακρυγόνα στο τέλος ή δε λαμβάνονται υπ’ όψιν.  Και πόσα άλλα θα σκάσουν στη συνέχεια, ψηφίσματα που αγνοούμε και θα τα βρούμε ξαφνικά μπροστά μας. Πάντως όταν θέλουν για Χ λόγους,(και δεν εννοώ τους διαμαρτυρόμενους) δεν συμβαίνει κανένα παρατράγουδο στις διαδηλώσεις,  π.χ. το κατέβασμα των αγροτών στην Αθήνα.

Στοιχεία μυθοπλασίας έχουν όλα αυτά που μας δείχνουν και μας  λένε, στοιχεία πραγματικότητας έχει μόνο αυτό που εσύ βλέπεις, αντιλαμβάνεσαι και βιώνεις στην καθημερινότητα σου! Επιλογή σου λοιπόν ... μυθοπλασία ή πραγματικότητα;

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

 Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 

                          -Ψυχανεμίσματα.... 29.02.2024

 

 

 

 


Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΦΥΓΑΝ, ΕΜΕΙΝΑΝ ΟΙ ΔΕΥΣΜΕΥΣΕΙΣ!

 


'Τα βάζεις όλα στο ίδιο σακί ή σάκο'' γνωμικό/παροιμία, που σημαίνει εξίσωση αντικειμένων ή προσώπων, ουδόλως προτρέπει σε φόνο, ή υπονοεί φόνο, ούτε για χιούμορ πρόκειται. Αυτά τα Ελληνικά έμαθα στο σχολείο και την έννοια τους. Τώρα έχουμε χαθεί στις ‘’μεταφράσεις’’ της ίδιας μας της γλώσσας, σε κατεύθυνση της αντίληψης και της σκέψης,  σε λάθος έννοιες λόγων, φράσεων, γεγονότων κλπ. , Έχουμε πλήρη άγνοια γνωμικών/παροιμιών, εκφράσεων και εννοιών, έχουμε χάσει γενικώς τη γλώσσα μας και προβαίνουμε σε ελεύθερη μετάφραση οποιασδήποτε δήλωσης ή φράσης, βγάζοντας συμπεράσματα και νοήματα διάφορα, σύμφωνα με τη δική μας νοηματική στρέβλωση κι έχουμε και ακολούθους, θεατές, ακροατές, αυτό κι αν είναι! Δε συνεχίζω επ’ αυτού και ο νοών νοείτο!

Μετά από πολύμηνη δημόσια συζήτηση και αντιπαραθέσεις ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων. Το θέμα δε νομίζω ότι ήταν τόσο η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, (γιατί αυτό θα μπορούσε να τακτοποιηθεί με προσθήκες στο νόμο για σύμφωνο συμβίωσης )όσο το να αποδεχθούμε επίσημα αυτό τον τρόπο ζωής και αυτή τη μορφή οικογένειας, δίνοντας βήμα στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα όλους αυτούς τους μήνες, στους ομοφυλόφιλους να εκθέτουν τα προσωπικά τους, να μιλούν για τις εμπειρίες τους, τους έρωτες τους και ότι άλλο τους καθιστά πρώτο θέμα στην Κοινωνία. Από κει και πέρα είναι θέμα της Κοινωνίας αν θα κρατήσει τις δικές της αξίες ή αν θα μεταλλαχθεί σε ότι νέο προβάλλεται. Επιτέλους λοιπόν που τελείωσε το θέμα με τη ψήφιση να ασχοληθούμε και με τα θέματα που μαστίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό της Κοινωνίας. Μετά την ακρίβεια στα τρόφιμα,  μετά τα απογευματινά χειρουργεία, μετά τις ελλείψεις στα Νοσοκομεία, ήρθε και η ακρίβεια στα φάρμακα! Αλίμονο στα γεροντάκια! Έβγαλαν τα χρόνια της κρίσης τα γενόσημα για να πληρώνει εξ’ ολοκλήρου τη διαφορά τιμής του πρωτότυπου ο ασφαλισμένος και το Ταμείο να καλύπτει το γενόσημο. Τώρα με νόμο που ψήφισαν το 2021 για να εφαρμοστεί Ιούλιο του 2023 και με παράταση που έδωσε τότε ο κ. Χατζηδάκης (λόγω εκλογών υποθέτω) για Ιανουάριο 2024, ο νυν Υπουργός τον  εφήρμοσε και παθαίνουν ταραχή οι άνθρωποι που πάνε να πάρουν τα φάρμακα τους και τα χρήματα για τη συνταγή είναι τα διπλά. Κι αυτό διότι ως εξήγησε ο κ. Υπουργός, το Ταμείο δέχεται πλέον, την χαμηλότερη τιμή του γενοσήμου και επ’ αυτής ισχύει το μηδέν συμμετοχή ή το 25%. Διαφορετικά επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος. Πολλοί έφυγαν χωρίς φάρμακα από το φαρμακείο γιατί δεν είχαν να πληρώσουν. Είπε μάλιστα να ζητάμε από τον Φαρμακοποιό το φθηνότερο για να μην πληρώνουμε συμμετοχή ή το 25% ανάλογα. Δεν μας είπε όμως αφού όλα είναι ίδια όπως είπε, προς τι οι τόσες μεγάλες διαφορές στις τιμές τους; Τι περισσότερο και τι λιγότερο έχουν μέσα; Και κάποιος που έχει συνηθίσει σε μια αγωγή θα πάρει νέο φάρμακο έχει δεν έχει αποτέλεσμα, μόνο και μόνο γιατί είναι φθηνό;. Ωραία λογική ! Ποιος εγγυάται για την καταλληλότητα του φθηνότερου; Αυτό δείχνει σε ποια υπόληψη έχουν τον πολίτη ασθενή και ειδικά την Τρίτη ηλικία! Δηλαδή ο γιατρός να γράφει την ουσία και ο ασθενής να επιλέγει το πιο φθηνό, κάνει δεν κάνει, έχει δεν έχει αποτέλεσμα στον οργανισμό του. Tα γύρισε στη συνέχεια βλέποντας τη δυσαρέσκεια και αντίδραση και πέρασε στα 3 Ε επιβάρυνση, ανεξαρτήτως τιμής γενοσήμου. Πάντως το θέμα της περίθαλψης πάει για τίτλους τέλους! Είναι στιγμές που αναρωτιέμαι κατά πόσον αγαπούν αυτό το λαό που κυβερνούν.

Από τα Μνημόνια βγήκαμε τυπικά, ουσιαστικά διατηρούμε όλες τις δεσμεύσεις που πολλές έχουν ψηφιστεί και θα σκάνε σε ανύποπτο χρόνο, όπως και το ΕΚΑΣ είχε ψηφιστεί το 2013 με εφαρμογή μετά το 2015. Δηλαδή στους ασφαλισμένους δεν καταπατώνται δικαιώματα σε σχέση με φάρμακα και περίθαλψη; Δεν είδα ευαισθητοποίηση από όλους εσάς που κόπτεσθε μήνες τώρα για τα δικαιώματα των παιδιών των ομοφύλων!

 Τέλος, όσον αφορά το τραγικό θέμα των Τεμπών ο κ. Αγοραστός κλήθηκε στην Επιτροπή και επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής για να μην καταθέσει. Η Επιτροπή μετά την άρνησή του, τον αποδέσμευσε για να προχωρήσει στους επόμενους μάρτυρες. Γεγονός είναι πάντως ότι όποτε συγκροτείται Εξεταστική Επιτροπή είναι κάτι σαν το ‘’στρίβειν δια του αρραβώνος’’. Πείτε μου ποιες και πότε κατέληξαν σε αποτέλεσμα, πότε κάθισαν υπαιτίους στο σκαμνί ή δέσμευσαν περιουσίες αμφιβόλου προέλευσης; Και να καταλήξουν κάπου συνήθως τους ρίχνουν στα μαλακά και τις περισσότερες φορές τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Πριν μπούμε στα Μνημόνια το χρέος ήταν 300 δις (2009) και σήμερα μετά από 13 χρόνια λιτότητας και περικοπών και φτωχοποίησης μεγάλης μερίδας της Κοινωνίας, έχει φτάσει τα 406,5 δις ... πού πάνε τα λεφτά; Κι όλοι αυτοί με καταθέσεις εκατομμυρίων στο απυρόβλητο και ζητούν τα σπασμένα να τα βγάλουν από τον πολίτη! Θλίψη, θυμός και φρίκη για όλα αυτά που συμβαίνουν, αλλά και για όλους εκείνους που φορούν παρωπίδες, ακόμα κι αν δεν έχουν να φάνε!

Νίκη Άννα Παπουλάκου

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΏΝ''\

ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... 22.02.2024

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Εικόνα παρακμής και σήψης...

 


«Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους.» Τάδε έφη Πλάτων. Υπερίσχυσε εδώ και χρόνια το ‘’να βολευτώ’’ από το ‘’να προκόψω’’, σημάδι παρακμής κι αυτό. Μια κοινωνία σε κατάρρευση, σήψη θα έλεγα. Καθημερινά το αστυνομικό δελτίο είναι γεμάτο! Η διαφθορά, η βία, η ανωμαλία σε πλήρη εξέλιξη, φυσικά έχει παίξει ρόλο και το διαδίκτυο, κι ακόμα δεν είδαμε τίποτα. Έτσι και μπει κανονικά και η τεχνητή νοημοσύνη αλίμονο. Δεν θα ξέρεις τι είναι αληθές και τι όχι. Πολύ αρρώστια γύρω δυστυχώς, αρρωστημένοι εγκέφαλοι και ψυχές, που φτάνουν σε σημείο να πληρώνουν για να δουν ζωντανά βασανιστήρια ή βιασμούς ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο ήθελαν να δουν! Πόσοι άρρωστοι πια... σκούπα να τους σαρώσει χρειάζεται! Κι όταν συλλαμβάνεται ένας θύτης, κανονικά θα έπρεπε να αναζητούνται και όλοι όσοι τρέφονται  με τα καμώματα του και δίνουν και παραγγελιές διάβασα. 

Τελικά το βαρέλι της παρακμής και διαφθοράς δεν έχει πάτο! Παππούδες, πατεράδες βιάζουν εγγόνια ή κόρες, παιδιά σκοτώνουν γονείς ή γονείς τα παιδιά ή τον/τη σύντροφο, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, πόσα που δεν μάθαμε και την κατάληξη ποτέ. Το θέμα των Τεμπών που τεχνηέντως έφυγε από τη δημοσιότητα λόγω εκλογών, ξετυλίγεται τώρα και να δούμε ως πού θα φτάσει! Ποινική δίωξη ασκήθηκε στον κ. Αγοραστό για το «μπάζωμα» στα Τέμπη. Πολλοί τότε είχαν σχολιάσει και εκφράσει απορία για το γιατί μπαζώνεται άμεσα το σημείο που ίσως έκρυβε στοιχεία για την έρευνα. Θυμάμαι μάλιστα πως υπήρξαν δημοσιογράφοι που κατέκριναν αυτή την απορία, βλέποντας καθόλα φυσιολογικό αυτό που συνέβαινε. Από αυτό να καταλάβουμε πως αυτά που ακούμε να λένε, πρέπει να τα δυϊλίζουμε κι όχι να τα καταπίνουμε αμάσητα, επειδή το είπαν στο ράδιο ή στην Τηλεόραση! Απόψεις δικές τους εκφράζουν, καλλιεργείστε τη δική σας άποψη.

Μας βομβαρδίζουν καθημερινά με ότι θέλουν να συζητιέται. Άραγε με τόσους μήνες ενασχόληση για το γάμο των ομοφύλων (λες και το σύμφωνο συμβίωσης δεν έφτανε, έστω κι αν χρειαζόταν κάποιες επεκτάσεις ή προσθήκες), τι άλλο συμβαίνει που θα πρέπει να μην το πάρουμε χαμπάρι; Άσε το μπέρδεμα με το ρεύμα, πρέπει να έχεις κι ένα μόνιμο λογιστή να ασχολείται με όλα αυτά (πλατφόρμες, επιδόματα, pass κλπ.). Τώρα ξαφνικά παίρνουν τηλέφωνο και σου προσφέρουν σταθερό τιμολόγιο χαμηλό, που πολύ φοβάμαι πως αυτή η κίνηση κάτι κρύβει, κανείς δε χαρίζει λεφτά. Θα το δούμε στη συνέχεια.

 Βαυκαλιστήκαμε και με την ιδέα του 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και τελικά έσκασε το παραμύθι, μόνο αν είναι ασφαλισμένο για σεισμό, πλημμύρα και φωτιά. Επί πλέον οι Ασφαλιστικές με ενημέρωσε Ασφαλιστής, πως δεν δέχονται να ασφαλίσουν προκάτ σπίτια. Γιατί άραγε, μήπως δεν θεωρείται σπίτι όπως είχε πει κάποτε κάποιος ή δεν κινδυνεύει από φυσικές καταστροφές, ή κατασκευάζεται με αέρα κοπανιστό και δεν κοστίζει; Κι αν δε θεωρείται σπίτι, τότε γιατί πληρώνει ΕΝΦΙΑ και συμμετέχει στα τεκμήρια; Αλλά σιγά μην πάρω απάντηση, άλλωστε ούτε έναν δεν άκουσα να το θίγει σαν θέμα.  Οπότε ιδιοκτήτες προκατασκευασμένων οικιών, μένουν στον αέρα κι ας θέλουν να ασφαλίσουν το σπίτι τους. Όπως πάλι αν ένα σπίτι δεν έχει συναγερμό δεν ασφαλίζεται για κλοπή. Βλέπουμε λοιπόν πως οι Ασφαλιστικές όπως και το Κράτος, θέτουν προϋποθέσεις, δικλείδες και ψιλά γράμματα, ώστε ποτέ δε χάνουν, χαμένος είναι ο πολίτης. ¨Οσον αφορά τις Ασφάλειες σπιτιών με στεγαστικό δάνειο που τις έχει κάνει η Τράπεζα, ποιος θα δηλώσει τι, πάλι θα πω ότι χρειάζεσαι λογιστή ή γραμματέα για να ασχοληθεί με όλα αυτά που σου φόρτωσαν και συνεχίζουν! 

Γίναμε υπάλληλοι των Τραπεζών, της Εφορίας, και πληρώνουμε προμήθειες και τόκους επί πλέον, τώρα θα χρεώνουν προμήθεια κάθε μήνα και στις καταθέσεις. Επίσης άκουσα ετοιμάζουν νέα Εθελουσία Έξοδο με 100-160 χιλ. Ε αποζημίωση. Σε λίγο θα περπατάμε χιλιόμετρα για να βρούμε Τράπεζα. Ήδη έχουν λιγοστέψει τα Υποκαταστήματα, ειδικά στα μικρά μέρη πρέπει να κάνεις 30 χλμ για να βρεις Τράπεζα, άφησαν κάποια ΑΤΜ για δείγμα!

Και μιας και όλα πάνε πρίμα, οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, βάζουν τέλος από 12 Φεβρουαρίου στα τακτικά Χειρουργεία, λόγω έλλειψης προσωπικού και που όπως λένε οι γιατροί, οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνο οι 2. Ο κ. Υπουργός ακούει; Ή θα βρει πάλι μια δικαιολογία σαν τις άλλες που αναφέρει συνήθως; Πλήρης διάλυση της περίθαλψης υγείας, μικρόβια στα Νοσοκομεία που μπαίνεις όρθιος για μια επέμβαση ρουτίνας και καταλήγεις οριζοντίως στον Αγ. Πέτρο, η ουσία είναι πως αν δεν έχει φράγκα πεθαίνεις. Γυρίσαμε 50 χρόνια πίσω .

 Ο καρκίνος θερίζει, ειδικά στις νεαρές ηλικίες, εμφανίστηκαν ασθένειες που τις είχαμε ξεχάσει όπως ιλαρά,  η γρίπη πιο άγρια από ποτέ, ξεπέρασε και τον κορώνα! Και oι δικαιολογίες έλλειψη εμβολιασμού, δεν φοράμε μάσκες και αρρωσταίνουμε και η μόνη λύση η προτροπή για τη βελόνα σε ότι συμβαίνει. Πάντως ειλικρινά το να αρρωσταίνουν ο ένας μετά τον άλλον συνέχεια, δεν το θυμάμαι τα προ πανδημίας χρόνια. Και τόση τρομοκράτηση για την ιλαρά, δεν τη θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια, επεδίωκαν να κολλήσουμε όπως και τις άλλες παιδικές ασθένειες σε προσχολική ηλικία, για να αποκτήσουμε αντισώματα,  αν δεν είχε προηγηθεί εμβολιασμός. Τώρα μέχρι και ‘’Επιτροπή Σοφών’’ συγκροτούν για την ιλαρά. Ο κόσμος άλλαξε, αλλάζει συνεχώς, αλλά πολύ φοβάμαι όχι προς το καλύτερο για τον άνθρωπο! Πού πάμε; ...

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... 15/2/2024.

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ!

 



Φτάσαμε σε σημείο να εκλιπαρούμε για τα αυτονόητα αναγκαία αγαθά και να ζητάμε να πάρουν θέση οι πολιτικοί, μα , αφού αυτοί σε οδήγησαν σε αυτή τη θέση, τι θέση να πάρουν;... μη δουλευόμαστε και μεταξύ μας δηλαδή! Μήπως διαβάσαμε τις Μνημονιακές δεσμεύσεις για να ξέρουμε τι κατέχουμε και τι όχι πλέον; Και μην ακούμε πως έληξαν τα Μνημόνια, οι δεσμεύσεις τους παραμένουν, απόδειξη ότι τίποτα από ότι εφαρμόστηκε επί Μνημονίων δεν το πήραν πίσω, τίποτα δεν επανήλθε στην προ Μνημονίων κατάσταση. Αφού λοιπόν έχουν ψηφίσει τα πάντα και αυτά που νομοθετούν έχουν σχέση με τις δεσμεύσεις και εντολές, είναι στο πλευρό του λαού λένε συνέχεια! Προσωπικά αυτό δεν το καταλαβαίνω ή μάλλον γελάω όταν το ακούω. Με ποιο τρόπο είναι στο πλευρό του κάθε δεινοπαθούντος; Με τα λόγια; Υπάρχουν άνθρωποι από σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες που δεν έχουν ακόμα βρει τόπο εγκατάστασης, που δεν έχουν εισόδημα, που είναι σε άθλια κατάσταση. Αν πεις δε για τους συνταξιούχους μια τους δίνουν δυο δεκάρες μια τις παίρνουν πίσω. Τελικά αμφιβάλλω αν είναι κανείς σίγουρος πως παίρνει αυτό που του αναλογεί με το τόσο μπέρδεμα και κούρεμα 12 χρόνια τώρα! Άσε που τα πάντα έχουν ανέβει 2 και 3 φορές πάνω ενώ οι συντάξεις είναι στο μείον 40 -50% των συντάξεων του 2010.

Οι αγρότες στους δρόμους (κι όχι μόνο εδώ) δηλαδή πού το πάει η ΕΕ; Να μην υπάρχει παραγωγή αγαθών και να τρεφόμαστε με ότι βιομηχανοποιημένο σκεφθούν να παράγουν; Οι φοιτητές στους δρόμους για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Δεν περιμένω να ληφθεί υπ’ όψιν τίποτα. Είναι όλα προγραμματισμένα να γίνουν και θα γίνουν, αδιαφορώντας για τις όποιες αντιρρήσεις των πολιτών τους. ΄Ότι έγινε και με την επιστολική ψήφο το ίδιο θα γίνει και με τα υπόλοιπα. Άλλωστε γι’ αυτό ήθελε αυτοδυναμία η ΝΔ και της τη δώσαμε!

Οι μετεωρολόγοι μες την τρέλα της εποχής κι αυτοί σπέρνουν τον τρόμο κάθε φορά και στο τέλος τίποτα μη φυσιολογικό δεν προκύπτει (επανειλημμένα συνέβη). Ωστόσο κλείνουν δρόμους, σχολεία κλπ. Δηλαδή μια κατάσταση τρόμου και ανακατώματος, τη μια έτσι την άλλη αλλιώς! Χειμώνας είναι και θα χιονίσει και θα βρέξει και θα φυσήξουν άνεμοι, τι το πρωτόγνωρο για να μας κατακλύζουν με δελτία τηλεόραση και διαδίκτυο για επερχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα; Πρωτόγνωρα είναι όλα αυτά που ζούμε πλέον. Όλα Ιδιωτικοποιούνται και πείτε μου σε όσες ιδιωτικοποιήσεις έγιναν ως τώρα, το όφελος του πολίτη ποιο ήταν; Η παιδεία παραμελήθηκε, το ίδιο και η Περίθαλψη για να καταλήξουμε στην Ιδιωτικοποίηση. Τα απογευματινά χειρουργεία, μετά τα απογευματινά ιατρεία σε λίγο ανοίγουν τις πύλες. Όποιος έχει θα πληρώνει για να χειρουργηθεί γρήγορα, διαφορετικά θα περιμένει τη σειρά του στα πρωϊνά, κι αν επιζήσει έως τότε! Νομιμοποιεί το φακελάκι είπε ο Υπουργός. Να του πούμε ένα μπράβο και στο φακελάκι που νομιμοποιεί σίγουρα θα υπάρξει και φακελάκι καπέλο! Άλλωστε και στα πρωϊνά η περίθαλψη τις περισσότερες φορές είχε το δωράκι στο γιατρό. Πιστεύει λοιπόν ο Υπουργός πως τώρα δε θα είναι κρυφά, αλλά φανερά και θα φορολογούνται; ... Θα φτιάξουν και ειδικές πτέρυγες είπε, για τους απογευματινούς νοσηλευόμενους! Γι αυτό λεφτά υπάρχουν, για βελτίωση του ήδη Τομέα Υγείας δεν υπάρχουν, ούτε για αυξήσεις σε γιατρούς; Απλώς εξυπηρετούνται και προωθούνται συμφέροντα, που καμιά σχέση δεν έχουν με βελτίωση και προστασία της ζωής και υγείας του πολίτη. Κι όποιος το πιστεύει, αν μη τι άλλο είναι αφελής ή οπαδός με παρωπίδες! Στα φάρμακα συμμετοχή 25% κι αν δεν επιλέξεις γενόσημο μπορεί να φτάσεις να πληρώσεις και το 60% της τιμής του. Εξετάσεις το ίδιο, σε στέλνουν σε ιδιωτικά με κόστος. Και αυτό λέγεται δημόσια υγεία και περίθαλψη; Πλήρωνες 40 χρόνια γιατί; Για να τρώνε οι επιτήδειοι;

30 Ιουνίου, τελειώνουν και οι καθαρίστριες από τα νοσοκομεία. Τη δουλειά την παίρνουν εργολάβοι. Ελπίζω και εύχομαι να δηλώνονται κανονικά τα ωράρια και τα ένσημα των εργαζομένων. Σας θυμίζω περιστατικό πριν χρόνια με συνεργείο καθαρισμού Υπουργείου, που οι καθαρίστριες ήταν ανασφάλιστες και φυσικά ούτε που μάθαμε τι απέγινε με το θέμα! ¨Οσο δε για το θέμα καθαρισμός Νοσοκομείων, θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα και γνώσεις για καθαρισμό και απολύμανση χώρων κλπ. Έχει προβλεφθεί αυτό; Ίσως δεν είναι τυχαία και η αύξηση των ενδονοσοκομειακών μολύνσεων και απορία έχω πώς  χτυπάει τους ασθενείς ως επί το πλείστον και κάποιους μάλιστα τους στέλνει σε τόπο χλοερό;

Εν ολίγοις, κυνικά πλέον μας λένε ότι όποιος έχει θα επιζήσει, κι όποιος δεν έχει πρόβλημα του! Το μυαλό το θέλουν απασχολημένο σε θέματα που εκείνοι επιλέγουν κι όχι σε θέματα που πραγματικά καίνε την Κοινωνία. Παράλληλα πρέπει συνέχεια να έχουμε ένα φόβο αρρώστιας, να τρέχουμε σε γιατρούς και εξετάσεις και να ψαχνόμαστε και φόβο καιρικών φαινομένων, να τρέμουμε να βγούμε από το σπίτι!

Δίσεκτος Φλεβάρης φέτος, καλό μας μήνα, τώρα που πετύχαμε να γίνει στη Λάρισα το Στρατηγείο για την Επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας, αναλαμβάνοντας και τη Διοίκηση των Επιχειρήσεων της ΕΕ, ποιος μας πιάνει! Εβίβα!

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

Ψυχανεμίσματα... 8 Φεβ. 2024.

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Αδιαφορία, αποχή και ανοχή!

 


Όταν απέχεις από οτιδήποτε αφορά την καθημερινότητα σου και δεν το υπερασπίζεσαι είτε με λόγια, είτε με έργα, δεν έχεις δικαίωμα να ασκείς κριτική. Η αποχή και η ανοχή, ακούσια αν όχι εκούσια σε καθιστά συνένοχο. Πολλά δεχθήκαμε και ανεχθήκαμε τα τελευταία 20 χρόνια της ‘’προόδου’’ και του Δυτικού Πολιτισμού. Μήνες τώρα παραβλέποντας σοβαρά θέματα που έκλεισαν σπίτια και που θα κλείσουν σπίτια στη συνέχεια (πλειστηριασμοί, ακρίβεια, φτώχεια), ασχολούμαστε με το γάμο των ομοφύλων και την επιστολική ψήφο. Η 2η ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή, άλλωστε η αποχή ευθύνεται για την αυτοδυναμία. Έτσι θα ψηφιστεί και το πρώτο, παρά τις συζητήσεις επί συζητήσεων, τις δηλώσεις για αποχή, τις δηλώσεις της Εκκλησίας και των Ιεραρχών. Απλώς τροφή για τα ΜΜΕ , τα σάϊτ στο διαδίκτυο και τον έντυπο τύπο. Όλες οι εκπομπές αναλύουν, κρίνουν, επικρίνουν, απόψεις διάφορες και έντονη η άγνοια σε βάθος πολλών για θέματα που αφορούν θρησκεία, αξίες κ. ά. πολλά. Έφτασαν κάποιοι στο σημείο να λένε δημόσια πως ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας έχει αποθάνει. Εν μέρει ίσως έχουν δίκιο, δεν έχει αποθάνει, έχει ξεχαρβαλωθεί από τότε που χάσαμε τις ηθικές μας αξίες ως άνθρωποι, από τότε που λοξοδρομήσαμε στο δρόμο της κακώς εννοούμενης απελευθέρωσης ηθών και αξιών, από τότε που ο ατομισμός υπερβαίνει ακόμα και το μητρικό ή πατρικό φίλτρο, από τότε που κυνηγώντας την πολυτέλεια, βάλαμε στην άκρη την ανατροφή των παιδιών μας. Πολλά ΄’’ από τότε’’ θα μπορούσα να αναφέρω ακόμα. Όμως επειδή στραβοπατήσαμε κάποιοι, αυτό δεν βάζει σε βάθρο οποιαδήποτε άλλη απαίτηση δικαιωμάτων στη ζωή. Και μην ξεχνάμε πόσα κεκτημένα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί. Τελικά οδηγούμαστε σε μια εκ βαθέων νοσηρή Κοινωνία, μπερδεμένη ανάμεσα στις ελευθερίες και τα δικαιώματα που απαιτεί η οποιαδήποτε μερίδα της και θεωρεί πως έχει δίκιο, διχάζοντας τους υπόλοιπους. Επί πλέον, ένα θέμα όταν συζητιέται ώρες ατέλειωτες και σε λάθος τοποθετήσεις βγάζει και σε λάθος εκτιμήσεις. Και το σπουδαιότερο, δυστυχώς έχουμε ξεφύγει, έχουμε χάσει το μέτρο σε όλα, σκέψη λογική δεν υπάρχει, μόνο αποδοχή και γιατί όχι και υποταγή ενίοτε, σε ότι νέο πλασάρεται στην καθημερινότητα μας!

Μεταξύ των άλλων ακούστηκε από πολλά στόματα πως από το 1945 επιτρεπόταν σε άγαμο ή άγαμη να υιοθετήσει παιδί. Ας μου πει κάποιος ή ας σκεφθεί, κατά τη διάρκεια του βίου του ποιο τέτοιο περιστατικό υιοθεσίας έχει συναντήσει; Ακόμα και ζευγάρια περνούσαν από του βελονιού την τρύπα για χρόνια με παρακολούθηση από Κοινωνικούς Λειτουργούς της ιδιωτικής ζωής τους κι αν περνούσαν τις εξετάσεις περνούσαν στην υιοθεσία.  Άσε που και η ηλικία των γονέων έπρεπε να είναι πάνω από 45. Νομίζω τα τελευταία χρόνια κατέβηκε το όριο και επετράπη και στον άγαμο να διεκδικήσει υπό όρους. Αλλά σε όλα τα θέματα τα  Κοινωνικά  που κατά καιρούς προκύπτουν,  ποντάρουν στην απουσία γνώσεων των πολιτών και γνώσης και αραδιάζουν ότι θέλουν κατά περίπτωση! Ότι τους βολεύει για να διαμορφώνουν γνώμες και απόψεις. Κι εδώ σταματώ για το συγκεκριμένο θέμα γιατί δε νομίζω πως έχει νόημα να ασχοληθώ άλλο, και ο νοών νοείτο!

Μας συγκλόνισε η χαροκαμένη μητέρα των Τεμπών με την ομιλία της στην Εξεταστική, ουδείς ρώτησε κάτι ή είπε κάτι επί των λεγομένων της. Οι συνήθεις σχολιαστές στα Κανάλια είπαν διάφορα ακόμα κι ότι υπέβοσκε πολιτικό κίνητρο ο λόγος της! Ακόμα κι αυτό ακούστηκε... ντροπή. Άλλωστε από τότε που βγήκαν οι Εξεταστικές,  βάλε δίπλα συγκάλυψη ευθυνών και χρονοβόρες διαδικασίες, ώστε και να φθάσουν σε κάποιο αποτέλεσμα να είναι υπό παραγραφή. Ένας χρόνος πέρασε, τίποτα δε μάθαμε ακόμη και μας είχαν ρίξει άλλα θέματα για αποπροσανατολισμό εν’ όψει των εκλογών, και το πέτυχαν. Ξεχάστηκε και το απέδειξε η ψήφος πολλών στις περιοχές αυτές. Μόνο οι γονείς φυσικά αυτών των παιδιών δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ και να βρουν ησυχία αν δεν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Η Εταιρεία δείχνει το σταθμάρχη. Όλες οι τυχόν παραλείψεις ετών αθώα περιστέρια. Άλλωστε θυμηθείτε κάποιο θέμα που να προχώρησε σε τιμωρία υπευθύνων. Κι αν καταλήξουν, καταλήγουν στον τελευταίο τροχό της αμάξης και οι κύριοι αίτιοι παραμένουν στο απυρόβλητο. Να σας θυμίσω και το ακαταδίωκτο που έχουν ψηφίσει κατά καιρούς σε Τραπεζικούς, Κρατικούς Λειτουργούς και πρόσφατα με την Πανδημία, ακαταδίωκτο για γιατρούς, Φαρμακευτικές κλπ. Άρα λοιπόν για ποια Δικαιοσύνη και Δικαιώματα κόπτονται όλοι αυτοί που μας ζαλίζουν τα αφτιά με τις απόψεις τους που φθάνουν και σε ακραίες θεωρίες! Πού ήταν το ανθρώπινο δικαίωμα όταν δεν δικαιούσαι (κατά τις επιταγές τους) να ορίζεις τον εαυτό σου κι όταν έλεγαν χωρίς ντροπή ο μη εμβολιασμένος π.χ. να μη νοσηλεύεται ή να πληρώνει τα νοσήλια. Δηλαδή γιατί πλήρωνε 30 και 40 χρόνια κι ακόμα πληρώνει περίθαλψη ως συνταξιούχος; Ή μήπως δώσατε ποτέ κάποιο έπαθλο σε ασφαλισμένο που δεν έχει επιβαρύνει το Ταμείο, καθότι έτυχε να είναι γερό σκαρί!

Η ακρίβεια  τέλος, παραμένει το μείζον ζήτημα, η υπογεννητικότητα, η ακριβή στέγη, οι χαμηλοί μισθοί και οι κουτσουρεμένες συντάξεις, σημειωτέον ότι κι αν υπήρχε λίπος φαγώθηκε 12 χρόνια τώρα. Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για ακόμα περισσότερους πολίτες και οικογένειες. Όμως πάλι κάποιο θέμα θα μας πετάξουν για να τρωγόμαστε και να μην μιλάμε για αυτά που πραγματικά μας καίνε.  Από εμάς εξαρτάται αν θα προσχωρήσουμε και πάλι στο όποιο θέμα!

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

Ψυχανεμίσματα...  01.02.2024


Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Και η ζωή τραβάει την κατηφόρα!

 


Κοινωνία μπάχαλο’’ κατά μάνα κατά κύρη’’ , μυαλά που μπάζουν από παντού, πλήρης υποταγή, εθισμός και εξάρτηση από τις προβαλλόμενες ''αξίες'' και θέματα της εποχής, παραβλέποντας  άλλα σοβαρά θέματα που μας καίνε και  μένουμε απαθείς! Όλοι φωνάζουν και διαμαρτύρονται για την ακρίβεια,  αλλά περιμένουν να κάνει ο άλλος κάτι γι' αυτούς. Εκείνοι κάνουν αγώνα στο διαδίκτυο,  πάνω από ένα πληκτρολόγιο κι αυτό είναι όλο! Καλά μας κάνουν, έχουμε αυτό που μας αξίζει, τόσο κι άλλο τόσο να ανέβουν όλα, άλλωστε υπάρχουν και αυτοί που βρίζουν και μετά πάνε και τα αγοράζουν! Την περασμένη Τετάρτη είχε εξαγγελθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια από το ΙΝΚΑ /Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών. Το τηλέφωνο στο γραφείο του ΙΝΚΑ σπάει κάθε μέρα από παράπονα του κόσμου, διαμαρτυρίες και καταγγελίες. Στη συγκέντρωση ήμασταν 50 άτομα μόνο! Η απάθεια και η αποχή του κόσμου από οτιδήποτε αξίζει να δηλώσει την αντίρρηση του και την παρουσία του, είναι πιο λυπηρή από την όλη κατάσταση που επικρατεί. Για θέματα άλλα κατεβαίνουν, όχι όμως για θέματα που τους καίνε πραγματικά. Και με το δίκιο του θα πει κάποιος ‘’αν είχαν πρόβλημα με την ακρίβεια θα κατέβαιναν στη συγκέντρωση!’’ Μόνοι μας δίνουμε το δικαίωμα να μας κάνουν τόσα κι άλλα τόσα! Και το θέμα ενέργεια και ακρίβεια είναι υπερκομματικό, αφορά όλους ανεξαρτήτως κόμματος και πιστεύω. Όταν λοιπόν ούτε για ένα θέμα τόσο ουσιαστικό για την επιβίωση μας δεν εννοούμε να ορθώσουμε ανάστημα όλοι μαζί, είναι ουτοπία πλέον να συζητάμε για ακρίβεια, μισθούς, συντάξεις. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας, για να μην πω ότι την προκαλέσαμε κιόλας με την ανοχή/σιωπή/υποταγή σε ότι μας συνέβη τα τελευταία 12 χρόνια. Λειτουργούμε με κενή λογική αντί για την κοινή! Σκεφτόμαστε με τον τρόπο που μας έχουν κατευθύνει τα ΜΜΕ με στενή αντί πλατιά οπτική κι έχουμε αφεθεί στο ποτάμι κι όπου μας πάει!

Η αβεβαιότητα, οι αμφιβολίες και τα ερωτηματικά, πονάνε περισσότερο από μιαν αλήθεια, είναι σαράκι που σε τρώει! Κι όμως υπάρχουν κάποιοι που προτιμούν να μην ενημερώνονται, να μην ψάχνονται για πληροφορία σωστή και τεκμηριωμένη, προκειμένου να μη χαλάσουν τη ζαχαρένια τους. Ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από θέματα που αφορούν τη ζωή τους, την καθημερινότητα τους, το μέλλον των παιδιών τους. Τα δε νέα παιδιά απέχουν από οποιαδήποτε διαμαρτυρία ζωής/ επιβίωσης, αλλά πρόθυμα κατεβαίνουν σε καλέσματα όποιου άλλου θέματος άσχετου με την κατάσταση που βιώνει καθημερινά, η σημερινή οικογένεια! Αν δεν αλλάξουμε μυαλά δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει προς το καλύτερο, μόνο προς το χειρότερο.

Σε 4 χρόνια προβλέπεται η αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία και θα κοστίσει 3-4 δις. Και πώς θα ζήσουν αυτή την 4ετία οι πληγέντες; Μήπως και στη Β. Εύβοια; Ακόμα εκκρεμεί η αποκατάσταση μετά από 2 χρόνια. Όσο δε για το αγροτικό κομμάτι της Χώρας, από 25% που ήταν, έχουμε φθάσει στο 7% με πρόβλεψη να καταλήξουμε στο 2%.

Κάτι οι καταστροφές και η μη γρήγορη αποκατάσταση τους, κάτι η απουσία της Πολιτείας στο να διαμορφώσει ανθρώπινες συνθήκες για να παραμείνει κάποιος στον τόπο του,  και να ασχοληθεί με τη γη, κοντεύει να ερημώσει η επαρχία και να μαζεύονται όλοι στις πόλεις ή να φεύγουν στο εξωτερικό. Χρόνια αυτή η κολόνια της εγκατάλειψης της επαρχίας και των ακριτικών χωριών ή νησιών.

Η Κρήτη διαθέτει δύο παιδοχειρουργικές κλινικές που εξυπηρετούν και όλα τα νησιά: η μία στο νοσοκομείο των Χανίων και η άλλη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Και οι δύο κινδυνεύουν να κλείσουν, λόγω έλλειψης παιδοχειρουργών, σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ. Έτσι, τα παιδιά ηλικίας έως 15 ετών θα είναι υποχρεωμένα, ακόμα και για επεμβάσεις ρουτίνας, όπως μία σκωληκοειδίτιδα, να μεταβαίνουν στην Αθήνα. Και αν αυτό συμβαίνει στη Μεγαλόνησο Κρήτη, φανταστείτε τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν ακριτικά νησιά και ακριτικά μέρη. Και παρ’ όλα αυτά δεν κουνιέται φύλλο! Μόνοι μας δίνουμε το δικαίωμα να μας πετούν στα μούτρα το 41% και τη μη διαμαρτυρία για ακρίβεια, περίθαλψη  ή ότι άλλο και να το μεταφράζουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα αφού ο λαός δεν διαμαρτύρεται. Επαναστάτες του πληκτρολογίου και του διαδικτύου καταντήσαμε δυστυχώς, βουλιάζοντας όλο και πιο βαθιά στον καναπέ μας και στην κατάντια μας.

Όσο για τον ιό και το εμβόλιο, τώρα πια είμαστε όλοι εν δυνάμει μη εμβολιασμένοι , εάν και εφ’ όσον δεν έχουμε κάνει την επικαιροποιημένη δόση!  Τώρα το τοποθετούν σε ετήσια βάση, σαν της γρίπης και σταματάει η μέτρηση των δόσεων!... Και μέχρι 5 Ε ο Φ/Κ ή ο γιατρός που θα το κάνει. Μια χαρά κίνητρο για πειθώ πελατείας.

Και η ζωή τραβάει την κατηφόρα με το βιοτικό επίπεδο να πέφτει, όσο για τις τιμές, ότι ανεβαίνει δύσκολα κατεβαίνει, για να μην πω δεν κατεβαίνει, μόνο το εισόδημα του Έλληνα πολίτη (μισθός/ σύνταξη) κατέβηκε στο μισό, που αν μας το έλεγε κανείς πριν 15 χρόνια πως θα συμβεί θα τον λέγαμε τρελό.

 Νίκη Άννα Παπουλάκου.



Πηγή: Εφημ. '''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 
Ψυχανεμίσματα.... 25/01/2024