THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018

ΑΝΤΊ ΓΙΑ ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΙΟΝΙ....
Και φθάσαμε σε συμφωνία, μια συμφωνία που άνοιξε διαμάχες παρά κλείνει το θέμα! Διεθνώς οι πρωθυπουργοί  των δύο χωρών δέχονται  συγχαρητήρια από Αρχηγούς και πολιτικούς Κρατών, στα Σκόπια ο Πρόεδρος πυρ και μανία για τη συμφωνία, δηλώνοντας πως τα έδωσαν όλα στην Ελλάδα, εδώ η Αντιπολίτευση ομοίως στα μπαλκόνια δηλώνοντας το ίδιο αντίστροφα, ήτοι ότι τα δώσαμε όλα στα Σκόπια! Τι να πιστέψει κανείς;  Ο Διεθνής Τύπος έγραψε ‘’ Η Ελλάδα και η Μακεδονία κατέληξαν σε συμφωνία….’’  Πώς κάθεται στο αφτί σας αυτό; … ‘’ Ο κόσμος το είχε τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι!’’ Τραγέλαφος!


Αν δεχθεί κανείς τις δηλώσεις του Προέδρου των Σκοπίων ως βάσιμες, λογικά θα έπρεπε η δική μας η πλευρά να πανηγυρίζει για τη ‘’νίκη’’ της! Εν αντιθέσει βλέπουμε ‘’επανάσταση’’’ των αντιπολιτευτικών κομμάτων στη Χώρα μας, καταγγέλλοντας ξεπούλημα και προδοσία! Δικαίως χαρακτηρίζω τραγελαφική την όλη κατάσταση!


25 χρόνια την έλεγαν Μακεδονία και ξαφνικά σήμερα θα την πουν αλλιώς; Βάσει ποιας λογικής περιμέναμε το ‘’Μακεδονία’’ να φύγει; Μας άφηναν να βαυκαλιζόμαστε με την ιδέα πως κάποια στιγμή θα το σβήναμε! Όπως αποδεικνύεται αλλά και με την παραδοχή πολλών πολιτικών σχετικά με την απαλοιφή ή όχι του ‘’Μακεδονία’’, η μόνη εφικτή λύση ήταν το να δεχθούμε σύνθετη ονομασία με το Μακεδονία μέσα. Γιατί δεν πρότειναν ονομασίες; Μήπως για να μπορούν όποια ονομασία κι αν τεθεί, να κάνουν την ‘’επανάσταση’’ τους κατά της Κυβέρνησης; 


Και γιατί παρακαλώ η πρόταση μομφής αμέσως μετά την υπερψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και όχι εδώ και καιρό και για το επικείμενο πολυνομοσχέδιο και για το θέμα ονομασίας των Σκοπίων, ως αμφισβητούμενη η Κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις ; Αυτό που μπορεί κανείς να σκεφθεί εδώ,  είναι πως ο μόνος στόχος τους είναι ένα καλό χαρτί για να ρίξουν την Κυβέρνηση κι όχι ότι νοιάζονται για το λαό ή για τα Εθνικά θέματα!


Αν δεν το καταλάβατε, μας άνοιξαν ένα τεράστιο θέμα τουλάχιστον μιας πενταετίας ‘’αλληλοσπαραγμού’’ που να επισκιάζει οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τα εντός της Χώρας και της εξαθλίωσης των Πολιτών! Ποιος πραγματικά ξέρει τι ψηφίστηκε ακριβώς με αυτό το Πολυνομοσχέδιο; Αντί τα ΜΜΕ να ασχολούνται με αυτό, παίζει πρώτο θέμα το Σκοπιανό και κολλημένη η βελόνα στις μειώσεις των συντάξεων, δοσολογία δηλητηρίου, λες και θέλουν να τους στείλουν μια ώρα γρηγορότερα!


Εν κατακλείδι μας δουλεύουν χοντρά οι πάντες … μαζεύουν υπογραφές για τη συμφωνία, γιατί δεν μάζευαν υπογραφές και για τα τόσα πολυνομοσχέδια που ψηφίστηκαν εις βάρος του Ελληνικού λαού; Γιατί δεν τοποθετούνται επί της ουσίας των θεμάτων όταν όποτε βρίσκονται  σε άλλα Κράτη, παρά η τοποθέτηση τους είναι μονίμως για την ‘’ανεπαρκή, επικίνδυνη’’ Κυβέρνηση της Χώρας; Τι είδους ‘’διαφήμιση’’ είναι αυτή; Και σε τι βοηθούν το λαό και στα τόσα που έχουν συμβεί και συμβαίνουν;  Θέτω ερωτήματα, ανοίγω δρόμο σκέψης και προβληματισμού... βρείτε τις δικές σας απαντήσεις!


Μας άφησαν να πιστεύουμε πως είμαστε οι παίκτες, ενώ στην ουσία είμαστε τα πιόνια! Κάποτε πρέπει να το δούμε αυτό!  

  Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... 21/06/18Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΙΙΙ

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Επικύρωση του δοσμένου χρόνια αυτό ζητούν... εμείς είμαστε στο ροζ συννεφάκι!

Περάσαμε αισίως στον Ιούνιο.«Τον έκτο μήνα του Γρηγοριανού (Νέου) Ημερολογίου και επίσημα εισήλθαμε στο καλοκαίρι! Προβλέπεται να ψηθούμε φέτος από θερμοκρασίες,  άσε πια η  μεταφορά σκόνης από την Αφρική, που προκαλεί  μεγαλύτερο αίσθημα ζέστης και θολούρα στην ατμόσφαιρα! Το θερμόμετρο στα ύψη από όλες τις πλευρές! Μήνες τώρα το θέμα των Σκοπίων, λένε μα τι λένε ακριβώς; Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση σύγχρονες Πυθίες! Ειλικρινά έχετε καταλάβει σε τι συμφωνούν ή διαφωνούν περί ονόματος με τα Σκόπια; Απαλοιφή του ‘’Μακεδονία’’ μετά από τόσα χρόνια που το χρησιμοποιεί κι εμείς απλώς κωφεύαμε; Όσον αφορά δε το θέμα καταγωγής και ιστορίας, προς τι οι συζητήσεις και αναλύσεις; Τα βιβλία και η ιστορία έχουν μιλήσει χρόνια πριν για να μην πω αιώνες! Το να προσπαθούμε να αποδείξουμε το αυτονόητο και δεδομένο ιστορικά, είναι σαν να κλονίζεται η πίστη μας στις ιστορικές αναφορές αιώνων πριν. Διάβασα πως η πλευρά των Σκοπίων, προέβαλλε ενστάσεις για τη γλώσσα, το Πανεπιστήμιο Μακεδονία, το αεροδρόμιο Μακεδονία, ακόμη και για τον Μακεδονικό χαλβά!!! Δώσε θάρρος στο χωριάτη να ανεβεί και στο κρεβάτι! Αυτό που λέω δηλαδή, από τη στιγμή που διαπραγματευόμαστε το αδιαπραγμάτευτο, δίνουμε φτερά για να πουν τόσα κι άλλα τόσα!

Ταπεινή μου άποψη : δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν! Άλλοι σφετερίζονται ιστορικά δεδομένα και τα φορούν ως δικά τους! Μην τονώνουμε την ψευδαίσθηση τους με το να την παίρνουμε τόσο σοβαρά και να την συζητάμε ολημερίς! Η Μακεδονία και οι Μακεδόνες είναι κομμάτι της Ελλάδας από αρχαιοτάτων χρόνων και ουδείς μπορεί αυτό να το αλλάξει! Τώρα αν έτυχε και στον γεωγραφικό χώρο συνυπήρξαν αργότερα και άλλες φυλές, αυτό δεν σημαίνει ότι τους ανήκει και η ιστορία της Μακεδονίας και του Μ. Αλεξάνδρου! Τα πράγματα είναι απλά, γιατί τα έχουμε τόσο δυσκολέψει;

Και τι είναι αυτό το κατεπείγον για το όνομα που μας πιέζουν και γιατί στην παρούσα στιγμή και φάση; Σε μια στιγμή που είμαστε με την ψυχή στο στόμα, σε μια στιγμή που προχωράμε να δώσουμε τη  χαριστική βολή σε μεγάλη μερίδα της Κοινωνίας, σε μια στιγμή με σοβαρό μεταναστευτικό πρόβλημα και τις προκλήσεις των Τούρκων; Μήπως βόλευε εις 2πλούν; Για τους ‘’μεγάλους’’ να λάβουν την επικύρωση του ονόματος, (γιατί αυτό λείπει η δική μας αποδοχή και επικύρωση ), και για τους δικούς μας διάσπαση προσοχής ώστε να περάσουν και τα τελειωτικά επώδυνα μέτρα αδιαμαρτύρητα;

Σε 23-24 πόλεις της Ελλάδας διαδηλώσεις διαμαρτυρίας  για το ‘’Μακεδονία’’ … για τη λιτότητα και για τα μέτρα πότε;  Μήπως αυτό διευκολύνει τα σχέδια εφαρμογής και άλλων άδικων μέτρων, αυτή η εκτόνωση θυμού, η διάσπαση ενδιαφέροντος και αγανάκτησης των πολιτών; Δεν περιμένω απάντηση φυσικά στα ερωτήματα, θα απαντηθούν με το αποτέλεσμα, εύχομαι δε να μην είναι αργά για δάκρυα!

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα αναθεωρήσει τη μεταρρύθμιση για τις εργασιακές σχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι! Σηκώνουν ανάστημα για χρέος και μεταναστευτικό επίσης! Η συνέχεια θα δείξει αν τους περάσει ή θα καταλήξουν σε έναν πανομοιότυπο Αύγουστο δικό μας του 2015! Πάντως μέχρι στιγμής δείχνουν μαχητικότητα υπέρ των πολιτών τους!

 Εδώ σε μας κάποιος που να αγαπάει το λαό υπάρχει; ‘Ότι πιο αντιεργατικό, εξευτελιστικό και εξαθλιωτικό για τον πολίτη έχει ψηφιστεί! Από πρώην και νυν! Τώρα το τι λένε οι μεν και οι δε, ας βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει και να κρίνουμε! Μας πουλάν και μας αγοράζουν! Μας χρησιμοποιούν, μας παραπλανούν για να καταλήξουν σε ήδη συμφωνημένα για εκείνους! Όπως γίνεται και με τις ‘’διαπραγματεύσεις’’ όλα αυτά τα χρόνια, πριν από κάθε αξιολόγηση! Όλο είμαστε κοντά σε συμφωνία κι όλο πάει πιο πέρα, ώσπου στο τέλος μας βάζουν το παλούκι! Και στο Σκοπιανό διακρίνω μια ίδια τάση κινήσεων! Ίδωμεν!

Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΉ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''  Ψυχανεμίσματα... 14/06/2018

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018

Προοπτική περαιτέρω πτώχευσης των νοικοκυριών, το μόνο που υπάρχει στον ορίζοντα!
Τριπλασιάστηκε το ποσοστό των Ελλήνων που χρωστάνε στεγαστικά και ενοίκια!  Και θα αυξάνει χρόνο με το χρόνο! Οι Έλληνες έρχονται πρώτοι (το 47,9% των Ελλήνων)  σε καθυστερημένες οφειλές για στεγαστικά δάνεια, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ ή άλλες υποχρεώσεις, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για το 2016! Αναμενόμενο φυσικά από αρχής περικοπών εισοδημάτων και επιβολής νέων φόρων! Αυτή η γάγγραινα είχε και έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες!  Θα χειροτερεύει η κατάσταση όσο συνεχίζουν αυτή την τακτική της συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών, αλλά κι εδώ να σταματούσαν,  ήδη η βλάβη είναι ανεπανόρθωτη για μεγάλη μερίδα της Κοινωνίας!


Γεγονός είναι επίσης  πως Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση  έχουν δώσει τους συνταξιούχους στους δανειστές για το χρέος,  μέχρι να τους στείλουν εις τόπον χλοερό! Αοριστίες οι εξαγγελίες τους για το μέλλον, αναφέρονται στις νεώτερες γενιές, προφανώς επειδή έχουν άγνοια των έως εδώ καταστάσεων και θεωρούν εύκολη την προσάρτηση τους! Τις μεγαλύτερες γενιές τις έθαψαν, ούτε λόγος για αποκατάσταση πιο κάτω! Την ψήφο όμως την θέλουν!


Στο προσκήνιο τώρα άλλο μεγάλο αγκάθι για την ΕΕ η Ιταλία, με ''σκληρή'' διαπραγματευτική γραμμή!  «Η έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη και ακόμη πιο απρόβλεπτη απ' ότι το Grexit. Η οικονομία της Ιταλίας είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την ελληνική. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 2,4 τρις €, δηλαδή επτά φορές μεγαλύτερο απ' ότι της Ελλάδας και τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως. Στο μεταξύ το χρέος της Ιταλίας κυμαίνεται στο 132% επί του ΑΕΠ, που είναι δυο φορές πιο πάνω από το 60% που επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.» Αυτά από τον Γερμανικό Τύπο. Παρά ταύτα η θεία δήλωσε πως η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα... τι θέλει να πει ο ποιητής; Θα δείξει ... πάντως ουδείς ψάχνει για το πού είναι το λάθος κι έχουν καταρρεύσει οι οικονομίες των Χωρών της ΕΕ, εκτός κι αν δεν πρόκειται για λάθος αλλά για σχέδιο! Η Γερμανία έχει μαζέψει όλο το χρήμα και το χρυσό της Ευρώπης! Την ήττα της στον πόλεμο βρήκε τρόπο να την εξαργυρώσει σε νίκη απ’ ότι φαίνεται! 


Και η σκληρή λιτότητα γραμμή Γερμανική, ήρθε για να μείνει και τα περί Ενωμένης Ευρώπης είναι μύθος! Ένωση που να ρίχνει στον γκρεμό πολίτες της και να επιβάλλει βίαιο υποβιβασμό βιοτικού επιπέδου; Μπήκαμε στην ΕΕ για καλύτερα ή για χειρότερα; Ας απαντήσει στο ερώτημα ο καθένας μόνος του, κάνοντας απολογισμό των προ ΕΕ χρόνων και των μετά και εντός της! Υπήρχε προοπτική βελτίωσης τότε, ενώ τώρα η μόνη προοπτική που υπάρχει είναι το πόσο φτωχότερος θα είσαι στο μέλλον! Δεν μπορείς να κάνεις προγραμματισμό, ούτε όνειρα και η ελπίδα ξεθώριασε κι αυτή! Καμιά πολιτική δύναμη δεν δίνει ‘’ελπίδα’’!


Η εγκληματικότητα και η αγριότητα στο κόκκινο, αναμενόμενο κι αυτό βέβαια! Δυστυχώς καθημερινά αυτοκτονούν άνθρωποι, καθημερινά ληστείες, φόνοι και μάλιστα κάποιοι ενδοοικογενειακοί! Η ψυχική υγεία σε μεγάλο ποσοστό φαίνεται χαμένη, μπορεί να μην προκλήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την κρίση, όμως με αυτό που ζει ο πολίτης στην καθημερινότητα του 8 χρόνια τώρα, διευρύνθηκε το χάσιμο της ψυχικής υγείας σε μεγάλο βαθμό! Πολλή αρρώστια γύρω και ήθελαν /θέλουν να κλείσουν τα ‘’τρελάδικα’’… ανθρωπόμορφα τέρατα γύρω και πού να βρουν τρύπα οι γνωστικοί να κρυφτούν και να σταθούν σ’ αυτό τον τόπο;

Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα....  7/6/2018

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

Πού πήγαν τα λεφτά... πού πάνε τα λεφτά;Με τις ''ευχές '' του ΣτΕ οι περικοπές Κατρούγκαλου στις συντάξεις! Οριακή πλειοψηφία, όμως το αποτέλεσμα μετράει. Να υποθέσω πως εξαιρούνται των δικαστικών οι συντάξεις; 
 

Από την επομένη λοιπόν της απόφασης, βγήκαν με άνεση πλέον και αναλύουν τις νέες περικοπές που θα ισχύσουν από το 2019. Δηλαδή στις ήδη μειωμένες κατά 50-60% συντάξεις θα κόψουν άλλο ένα 18%; Θέλουν περισσότερους εξαθλιωμένους πολίτες φαίνεται, για να μπορούν να το παίζουν σωτήρες μοιράζοντας βοηθήματα!


Ε όχι Κύριοι ... ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να εξευτελίζετε ανθρώπους, να καταποντίζετε την αξιοπρέπεια τους και να τους ρίχνετε στα συσσίτια ή στα βοηθήματα; Πώς θα πληρώσουν αυτοί οι άνθρωποι τις υποχρεώσεις τους, όταν θα έχουν μείνει με το 30% της αρχικής τους σύνταξης; Με ποιο δικαίωμα τους κατεβάσατε σκάλες κάτω το βιοτικό τους επίπεδο; 
 

Αλήθεια, οι περιβόητες επιστολές Κατρούγκαλου σε κάθε συνταξιούχο που έδινε ένα νέο ποσό σύνταξης κύριας και επικουρικής και διαβεβαίωνε πως ουδεμία μεταβολή θα υπάρξει επ' αυτού, τι ρόλο έπαιζαν;


Είχαμε και την παραίτηση του Προέδρου του ΣτΕ μετά, ένα μήνα προ της λήξης της θητείας του και συνταξιοδότησης του! Ξαφνικά εξανέστη για τα νέα που διαρρέουν; Τόσο ώστε να βγει στους δημοσιογράφους με το του καθήκοντος της έδρας ένδυμα; Τόσες και τόσες αποφάσεις έχουν αγνοηθεί από την Κυβέρνηση, τόσες φορές έχουν διαρρεύσει μαντάτα από συζητήσεις του ΣτΕ, τι ήταν αυτό που ξαφνικά τον τράνταξε ώστε να παραιτηθεί; Τύψεις για την πρόσφατη απόφαση ξέροντας πως''θάβονται'' οι συνταξιούχοι ή μήπως να βρεθεί στο προσκήνιο, να συζητηθεί το όνομα του και να πολιτευτεί στη συνέχεια;... ''Κυριακή κοντή γιορτή'' που έλεγαν οι παλαιότεροι! Θα φανεί στη συνέχεια το αν πρόκειται για καθυστερημένη ευθιξία ή για κομματικούς λόγους και βλέψεις!

Θα του έβγαζα πάντως το καπέλο αν το είχε κάνει πολύ νωρίτερα και μάλιστα όχι για διαρροή ειδήσεων, αλλά για την μη προσαρμογή της Κυβέρνησης σε αποφάσεις του ΣτΕ, που δικαίωναν αιτήματα πολιτών!


Κι εδώ θα θέσω ένα μεγάλο ερώτημα: Συνταξιούχος που έπαιρνε το 2011 (μετά τις μειώσεις ΓΑΠ) 1461 καθαρά από ΙΚΑ και 877 Ε καθαρά από επικουρική, ήτοι σύνολο 2338 Ε το μήνα, κατέληξε σήμερα να παίρνει 1047 κύρια + 399 επικουρική, ήτοι 1446 Ε το μήνα, ήτοι διαφορά 892 Ε καθαρά μηνιαίως! Στο ποσό αυτό αν προσθέσουμε και τα δώρα που κόπηκαν, φθάνουμε στο ποσό των 1.280 Ε καθαρά μείωση μηνιαίως. Πού πήγαν ή πάνε αυτά τα χρήματα Κύριοι; Αυτός ο ένας συνταξιούχος εξασφαλίζει σύνταξη για δύο των 600 Ε το μήνα. Θα έπρεπε να είχε λυθεί το πρόβλημα των συνταξιούχων ή αν έμεναν στα Ταμεία θα έπρεπε να είχαν κάποιο απόθεμα 8 χρόνια τώρα. Τίποτα από αυτά δεν όμως δεν φαίνεται να έχει συμβεί! Οι συνταξιούχοι πληρώνουν τους δανειστές μάλλον και θα πληρώνουν μέχρι να τους τα πάρουν όλα!


Γιατί κανείς δεν αναρωτήθηκε πού πήγαν ή πάνε αυτά τα χρήματα; 1.280 Ε το μήνα είναι άλλη μία αξιοπρεπής σύνταξη. Τα στερείται ο Χ, Ψ , συνταξιούχος που του τα αφαιρέσατε... τουλάχιστον να τα δίνατε σε συντάξεις ή να είχαν πάει σε ενίσχυση του αποθεματικού, κάπως τρώγεται! Η τακτική όμως της αρπαχτής από το συνταξιούχο όχι δεν τρώγεται αλλά δεν καταπίνεται ούτε χωνεύεται!


Άσε που τα πάντα ανεβαίνουν, άσε τις προμήθειες που κρατάει η Τράπεζα για κάθε συναλλαγή με το Δημόσιο, άσε τα παράβολα από δω κι από εκεί, ο πολίτης πρέπει να είναι συνέχεια με το χέρι στην τσέπη! Όταν αυτή είναι άδεια να δεις για πότε τρελαίνεσαι!

Τα κόμματα μια χαρά περνούν, αλλάζουν ονόματα και ΑΦΜ, επενδύουν με το αζημίωτο στις ψήφους των πολιτών, μαζεύουν συνδρομές χιλιάδων και πλέον και καιροφυλακτούν για την καρέκλα! Δεν έτυχε ... απλώς πέτυχε να είναι αυτή η Κυβέρνηση πάνω για ολοκλήρωση του πλάνου κρίσης και ολικής αφαίμαξης του λαού! Στη συνέχεια όποιος βγει θα καθαγιάσει το παρελθόν του με το κρίμα του Σύριζα που μοιραία δεν θα δύναται (ως θα ισχυρίζεται) να παρακάμψει! Και θα περνούν τα χρόνια και οι 70άρηδες 80άρηδες του 2010 θα αποδημούν εις τόπον χλοερόν και θα σβήσουν οι γενιές της αξιοπρεπούς σύνταξης και θα έρθουν οι γενιές της επαιτείας, ενώ παράλληλα οι νεώτεροι θα γνωρίζουν ελάχιστα από το όλο ιστορικό, οπότε ότι τους σερβίρουν θα τρώνε! Είμαστε μια ευτυχισμένη ατιμόσφαιρα!

 
Νίκη  Παπουλάκου.
Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''  25.05.18

Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

Μακριά απ' τη ζωή μας τα τοξικά άτομα!


Είναι κάποιοι άνθρωποι που στάζει φαρμάκι το στόμα τους κάθε φορά που το ανοίγουν. Προφανώς και η σκέψη και η ψυχή τους. Δεν έχουν καλό λόγο για κανέναν και για τίποτα! Όπως και κάποιοι άλλοι που στάζει μέλι το στόμα τους , ενώ στην πράξη φαρμάκι! Όπου τους συναντάς να αλλάζεις δρόμο κι αν λόγω συνθηκών δεν είναι εφικτό αυτό, να κλείνεις όσο μπορείς τα αφτιά σου ώστε να μην περάσει σταγόνα από το δηλητήριο τους στην ψυχή σου. Άφησε τους με το φαρμάκι τους, στο τέλος θα το πιουν οι ίδιοι!

Συνήθως τα άτομα που πάντα κάτι κακό έχουν να πουν ή να προβλέψουν, ή μονίμως σχολιάζουν αρνητικά το κάθε τι, το βασικό τους πρόβλημα είναι ο εαυτός τους! Δεν κατάφεραν ποτέ να τα βρουν μαζί του, δεν κατάφεραν ποτέ να τον αποδεχθούν με τα καλά και τα κακά του, δεν κατάφεραν και πολλά πράγματα γενικώς , δεν είναι ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους, τη ζωή τους.... διαθέτουν χαμηλή αυτοεκτίμηση!

Μην χαλιέσαι για αυτά τα άτομα και μην τα παίρνεις τοις μετρητοίς, να μην σε αγγίζουν τα λόγια τους, προσπάθησε να μένεις μακριά όσο μπορείς από το πεδίο βολής τους, μην σε πάρει κάποιο βόλι! ''Χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις, φίλα το'' λέει μια παροιμία! Να κρατάς τουλάχιστον αποστάσεις ασφαλείας αν δεν είναι δυνατή η απόλυτη απομάκρυνση σου από το σημείο τους! Προσπέρασε τους με τρόπο και προσπάθησε να μείνει μακριά από σένα η αρνητικότητα τους!

Μακριά από τη ζωή μας τα τοξικά άτομα. Όπως πετάμε το σάκο με τα σκουπίδια, κάπως έτσι πρέπει να πετάμε κι αυτά τα άτομα από τη ζωή μας! Απομυζούν ενέργεια , μπλοκάρουν τη σκέψη μας, τις κινήσεις μας, την εξέλιξη μας, τη ζωή μας, είτε το καταλαβαίνουμε, είτε όχι!

Υπάρχουν άνθρωποι και ανθρωπάκια γύρω, διαλέγεις και παίρνεις! Παχιά λόγια συνήθως λένε αυτοί που ίσως ποτέ δεν κατάφεραν να κάνουν πράξεις ... λένε ίσως αυτά που θα ήθελαν να κάνουν! Κι όταν έρθει η στιγμή να κάνουν κάτι από αυτά που λένε, άφαντοι!

Κάποιοι πάλι που δεν ξέρουν από παχιά λόγια, όμως είναι πάντα εκεί για σένα μ' ένα καλό λόγο και πράξεις που δεν περίμενες! Ευτυχής όποιος έχει ανθρώπους αληθινούς στη ζωή του! Είτε συγγενείς , είτε φίλους, είτε απλούς γνωστούς!

Υπάρχουν φορές που μας εκπλήσσουν άνθρωποι από τους οποίους δεν είχαμε ποτέ σκεφθεί να πάρουμε ούτε ένα ποτήρι νερό! Κι όμως μας βρίσκονται σε μια δύσκολη στιγμή, ή εμφανίζονται άνθρωποι από το πουθενά, ενώ δικοί μας που είχαμε δώσει τόσα, απουσιάζουν παντελώς! Άλλωστε είναι γεγονός πως ότι δίνεις το παίρνεις πίσω αλλά όχι απαραίτητα από εκεί που το έδωσες! Όταν το καταλάβουμε αυτό γίνονται πιο εύκολα όλα στη ζωή μας! Δεν μας πνίγουν πολλά γιατί, δεχόμαστε την προσφορά απ' όπου κι αν έρθει και παύουμε να πονάμε γιατί δεν ήρθε από εκεί που περιμέναμε! Η επένδυση με το μεγαλύτερο ρίσκο είναι το να επενδύεις σε συγκεκριμένο άνθρωπο ή ανθρώπους! Η ανταπόδοση έρχεται αλλά όχι απαραίτητα από τη μεριά του ανθρώπου που ''επένδυσες''συναισθήματα και ενέργεια! Δεν υπάρχουν δεδομένα συμπεριφορών και μην ξεχνάμε η αγνωμοσύνη, η αχαριστία, η αδιαφορία βασιλεύουν στην εποχή μας!

Όταν δίνουμε, δίνουμε ικανοποιώντας εσωτερική δική μας ανάγκη, για μας το κάνουμε κατά πρώτον και κατά δεύτερον για τον αποδέκτη!. Αυτό συνήθως το ξεχνάμε και επενδύουμε σε άτομο ή άτομα! Το ''λαβείν'' , (εάν και εφ' όσον έχει κάβα από ''δούνε''), θα έρθει μόνο του, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια! Έχε τη συχνότητα ανοιχτή να το νιώσεις που θα έρθει, να το δεχθείς και να το ευχαριστήσεις!.

Και να θυμάσαι πάντα πως οι άνθρωποι συνήθως ξεχνούν το όποιο καλό ή την όποια προσφορά ή θυσία εύκολα, ενώ σχεδόν ποτέ δεν ξεχνούν έστω και μία σου λέξη που πιθανόν τους πίκρανε κάποια στιγμή! Διάλεξε σε ποια ομάδα ανθρώπων θέλεις να είσαι ! Η επιλογή δική σου!

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. '' Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα .... 17/05/18

Δάσκαλε που δίδασκες....

Συνήθως βλέπουμε των άλλων τα στραβά και ποτέ τα δικά μας! Για ότι μας συμβαίνει πάντα οι άλλοι φταίνε, ποτέ εμείς! Για ότι πρέπει να γίνει, πάντα πρέπει να το εφαρμόσουν οι άλλοι, ποτέ εμείς!... Διδακτορικό έχουμε πάρει στο σχολιασμό, στην πράξη όμως μηδέν! Μια παροιμία λέει ‘’των άλλων είναι καρύδια και βροντάνε, ενώ τα δικά μας είναι σύκα…’’ Με μεγάλη ευκολία κρίνουμε, κατακρίνουμε, πετάμε λάσπη…άσε που αρκετές φορές βγάζουμε τα απωθημένα της δικής μας ζωής σχολιάζοντας και κρίνοντας τους άλλους!
Δίνουμε εύκολα και απλόχερα συμβουλές στους άλλους, κάτι που στην προσωπική μας ζωή δυσκολευόμαστε να κάνουμε ‘’δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν κρατούσες!...’’ μια άλλη παροιμία λέει!...

Και τώρα, με όλα αυτά που συμβαίνουν, παραμένουμε σχολιαστές, δεν ψάχνουμε να βρούμε ποια και τα δικά μας λάθη…νοοτροπία, τακτική, τρόπος ζωής, αξίες ζωής κ.λ.π. Βέβαια μας ήρθαν όλα απότομα (?), ήρθαν τα πάνω – κάτω, όμως μήπως κι εμείς είχαμε παρασυρθεί στο να ζούμε με περισσότερα απ’ αυτά που βγάζαμε; ‘’Να απλώνεις τα πόδια σου μέχρι εκεί που σε σκεπάζει το πάπλωμα’’ …τι να κάνω όλο παροιμίες θυμάμαι σήμερα! Μήπως τα πόδια μας τα απλώναμε έξω από το πάπλωμα; Βέβαια ως μιμητικά όντα ακολουθήσαμε τους ρυθμούς της εποχής, του συστήματος, του απέναντι , του διπλανού, τα θέλαμε όλα από την καρφίτσα ως την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο σπίτι... ξενύχτια, γλέντια, ταξίδια, εκδρομές, ‘’μεγάλη ζωή’’, ψώνια αλόγιστα κ.ά. πολλά; Και καλά να έχεις, το να δανείζεσαι όμως για να τα κάνεις όλα αυτά, κάποια στιγμή θα πιάσεις πάτο! Κάπως έτσι πιάσαμε πάτο από Κράτος ως τον απλό πολίτη! Μια ροπή που από το σύστημα μεταδόθηκε στο λαό, που έμαθε να καλοζεί με δανεικά και τώρα καλείτε να πληρώσει όχι μόνο τα προσωπικά του χρέη, αλλά και τα χρέη του Κράτους!   Αυτό το μοντέλο λαμπρής ζωής κάποτε θα έσπαγε! 
 
Στις Κοινωνίες πάντα υπήρχαν διαβαθμίσεις βιοτικού επιπέδου βάσει εισοδήματος. Oι παλαιότεροι είχαν μάθει να ζουν σύμφωνα με την οικονομική τους κατάσταση!.Μετά ήρθε το ζιβάγκο, η κατάργηση της ποδιάς, το τζην και το ‘’ατημέλητο’’ γενικά ντύσιμο ακόμα και σε βραδινές εξόδους, η πενία της γλώσσας, η απελευθέρωση από κάθε περιορισμό και καταπίεση κ.ά. πολλά που σηματοδότησαν την ''ισότητα'' δηλαδή στο να μην είναι ορατές Κοινωνικές διαφορές τάχα! Σημείο προόδου και πολιτισμού; Μορφωμένος και αμόρφωτος δεν ξεχωρίζουν πια, όλοι μιλούν την ‘’ίδια γλώσσα’!’

Όλα αυτά λοιπόν μαζί με τόσα άλλα, όσο κι αν σας φαίνονται ασήμαντα ή άσχετα συνετέλεσαν στην πτώση μας, η οποία πτώση μας ξεκίνησε με πτώση αξιών και κατέληξε στην οικονομική πτώση! Και δυστυχώς είναι κάτι που παρά τα 8 και πλέον χρόνια κρίσης δεν φαίνεται να έχει αλλάξει! Ένας λαός γονατισμένος με τι αντιστάσεις και αντοχές να αντιμετωπίσει τον όποιο κίνδυνο; Με τι κουράγιο να αντιδράσει για διάφορα που συμβαίνουν; Και με τι κουράγιο να δουλέψει, εάν και εφ' όσον βρει δουλειά, όταν δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του και να καλύψει τις βασικές του ανάγκες; Αλλά αυτό απ' ότι φαίνεται δεν απασχολεί αυτούς που ψηφίζουν αβέρτα νομοσχέδια.

Μια αναδρομή κι ένας απολογισμός είναι ότι καλύτερο για τον καθένα μας! Βρίσκοντας και αναγνωρίζοντας τα όποια δικά μας λάθη, μπορούμε πιο εύκολα να βρούμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε και να αντιδράσουμε στα λάθη των άλλων. Μόνο με ειλικρίνεια αν κοιτάξουμε πίσω από πού ξεκινήσαμε και πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε…μόνον έτσι ίσως υπάρξει φως στο τούνελ!

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. '΄'Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 09/05/2018