Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Θέμα αντίληψης όλα!...






Συνήθως ότι θεωρούμε σίγουρο και δεδομένο παύουμε να το επιθυμούμε με συνέπεια να βαριόμαστε κάποια στιγμή ή να μην καταλαβαίνουμε την αξία του! Μεγάλη υπόθεση η επιθυμία! Όταν αποχωρεί η επιθυμία, ατονεί η ικανοποίηση, η χαρά, το γέμισμα και  μοιραία έρχεται παρακάτω ο κορεσμός, η πλήξη και η ανία! Μαζί με την ελπίδα, το όνειρο, τα ‘’θέλω’’, το στόχο, την υπομονή και επιμονή, την αγωνιστικότητα,  όλα αυτά μαζί αποτελούν τη βάση για να έχει νόημα η ζωή μας! Άσβεστη επιθυμία κρατάει ζωντανή την όποιας μορφής σχέση, την ικανοποίηση, τη χαρά,  αυτό το αίσθημα πληρότητας που νιώθει κανείς ακόμα κι αν πρόκειται για αναμνήσεις προσώπων, γεγονότων ή τοπίων, που όμως διατηρεί την επιθυμία να τα δει ξανά, να τα ζήσει ή να τα διατηρήσει στη ζωή του!


Η επιθυμία περικλείει και συνεχή προσπάθεια, είναι αυτό που λέμε ‘’προσέχω για να έχω’’! Είναι μία διαρκής ασχολία με το αντικείμενο ή το υποκείμενο του πόθου! Όταν εκλείψει, περνάμε σε λιμνάζοντα νερά, στασιμότητα, βαρεμάρα!

 Όταν πάλι, τα βρίσκεις όλα έτοιμα από μικρός, δυστυχώς χάνεις την ευκαιρία να επιθυμήσεις πράγματα, να ονειρευτείς, να βάλεις στόχους, περιορίζεσαι στην απόλαυση όλων που όμως κάποια στιγμή θα τα βαρεθείς γιατί δεν πρόλαβες να τα αναζητήσεις και να μετρήσεις την αξία που είχαν για σένα, για τη ζωή σου! Τα βρήκες, τα χάρηκες, τα βαρέθηκες και ψάχνεις άλλες λάθος πηγές ικανοποίησης! Ελάχιστες φορές αυτό οδηγεί σε εποικοδομητικές πηγές δυστυχώς!


Η αλήθεια γενικώς είναι πως ο άνθρωπος πρέπει να ‘’εκπαιδεύεται’’ και για δυσκολίες και στερήσεις, έτσι μόνο ενεργοποιούνται εσωτερικές δυνάμεις και δυνατότητες που θα του χρησιμεύσουν στην μετέπειτα ζωή του ως μέλος μιας Κοινωνίας! Αν τα παρέχουμε όλα σε ένα παιδί, όταν τα πάντα του τα παρουσιάζουμε εύκολα, του δίνουμε λάθος εικόνα για την πραγματικότητα εκεί έξω, είναι σα να του κρύβουμε την αλήθεια!  Επίσης του στερούμε τη διάθεση για δημιουργία, όταν του εξασφαλίζουμε τα πάντα από την εφηβεία του! 


Σκεφθήκατε ποτέ γιατί οι καφετέριες ήταν γεμάτες και προ κρίσης από 30άρηδες που ξόδευαν  το χαρτζιλίκι του μπαμπά, ενώ κάποτε στα 30-35 κάποιος είχε ήδη κάνει καριέρα και ήταν σε θέση να φτιάξει οικογένεια; Πώς σπούδαζαν κάποτε και δούλευαν παράλληλα; Είναι αυτές οι γενιές οι μεταπολεμικές που έφτιαξαν και πρόκοψαν γιατί είχαν ζήσει στερήσεις και οραματίστηκαν κάτι καλύτερο για τη ζωή τους! Αγωνίστηκαν, πάλεψαν, δημιούργησαν, απόλαυσαν! Οι νεώτερες γενιές απλώς νέμονται τα έτοιμα διατηρώντας τα, ή σπαταλώντας τα!


Τώρα βέβαια θα μου πείτε πως ήρθαν οι ‘’βάρβαροι’’ να μας τα πάρουν, πως αλλάζει το τοπίο γενικώς! Έχει κάποια βάση αυτό, όμως οι παλιότερες γενιές έζησαν το ολόκληρο της δημιουργίας, της επιτυχίας, της ικανοποίησης και θεωρώ πως αυτό τους δίνει δύναμη για να αντέξουν τα ‘’δεινά’’ του σήμερα! Όταν έχεις περάσει καλές μέρες αντλείς δύναμη για τις δύσκολες! Οι ανεκπαίδευτες γενιές στη δυσκολία όμως; Αυτές είναι που τους ήρθε ταμπλάς στο κεφάλι, γι’ αυτό και τρέπονται σε άτακτη φυγή για ξένα μέρη… αναζητώντας κατά κάποιο τρόπο τα ‘’εύκολα’’!


Και τη 10ετία του ‘’50 –‘’60 έφευγαν, όμως ήταν άνθρωποι που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα εδώ, αναζητούσαν να επιβιώσουν, άφηναν οικογένειες πίσω και κάποια στιγμή επέστρεφαν με οικονομίες που αξιοποίησαν εδώ στην πατρίδα! Τώρα βλέπεις και φεύγουν νέοι και μεγαλύτεροι με πτυχία, διδακτορικά και με περιουσίες εδώ, ασχέτως αν αυτή τη στιγμή μπορεί να μην αποδίδουν, δεν παύουν να είναι περιουσιακά στοιχεία όμως!


Τι θα πρέπει να πει ή να κάνει κάποιος που δεν έχει μία; Να το βάλει στα πόδια και να τρέχει; Πολύ φοβάμαι πως στην επόμενη εικοσαετία θα ψάχνεις με το δάχτυλο να βρεις Ελληνικό στοιχείο στην αγορά … θα έχουν προοδεύσει όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς τους ντόπιους! Κινδυνεύουμε να μείνουμε μόνο οι προ και μετά τρίτης ηλικίας και μόνη ελπίδα κάποιοι νέοι να κάνουν τη διαφορά, αυτοί που μεγάλωσαν στην κρίση και ίσως πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και αγωνιστούν για να αλλάξουν τα πράγματα!


Τα πάντα είναι θέμα αντίληψης. Άλλο λήψη και άλλο αντίληψη! Όλοι λαμβάνουν, ο καθένας έχει δικαίωμα στη λήψη, η αντίληψη όμως είναι κάτι άλλο, προσόν που διαθέτουν ολίγοι! Εκεί ποντάρουν και όλοι αυτοί που έχουν ανάγκη τους πολλούς και μας γεμίζουν με ανακρίβειες και παραμύθια…. στην έλλειψη αντίληψης! 
Αφύπνιση και ενεργοποίηση του μυαλού μας χρειάζεται κατά πρώτον, άλλωστε τα πάντα ξεκινούν από τον εγκέφαλο! Καλή αρχή λοιπόν!


==============

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα...  04/10/18.

Δεν υπάρχουν σχόλια: