Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Ο καιρός ασορτί με τα γεγονότα της ζωής μας....








Ο Ιούνιος μας βγήκε πιο τρελός από τον Μάϊο τελικά! Μια ξιδάτη μια λαδάτη μας το πάει! Υπάρχουν μέρες που ζούμε τις 4 εποχές μέσα στο 24ωρο! Ο Μίνωας, η Ήρα, η Νεφέλη… έχουν και όνομα πλέον τα καιρικά φαινόμενα! Ελπίζω και εύχομαι να μην εξαντλήσουμε την Μυθολογία σε ονόματα φέτος! Μέσα σε λίγη ώρα οι δρόμοι γίνονται ποτάμια, το πρόσωπο του καιρού αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη! Ας ελπίσουμε πως θα σταθεροποιηθεί κάποια στιγμή σε καλοκαίρι! Ο καιρός πάντως ασορτί με τα γεγονότα της ζωής μας! 


Χορτάσαμε μπράβο και συγχαρητήρια μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχουμε παράπονο,  και στη συνέχεια με την απόφαση του Εurogroup σχετικά με το χρέος από όλα τα Κράτη γύρω! Έκλεισε και η 4η Αξιολόγηση αφού μας έδεσε με τα 88 προαπαιτούμενα κι αφού δεχθήκαμε η εξαθλίωση του λαού,  να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα! Ο Γαλλικός Τύπος τη χαρακτήρισε ‘’ιστορική συμφωνία’’ αυτή για το χρέος. Ο Γιουνκέρ έγραψε στο Twitter: «Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωση του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες! » Μήπως να φτιάχναμε ένα μνημείο ''του αγνώστου συνταξιούχου και μισθωτού, θυμάτων κρίσης;… Κάτι σαν επικήδειος μου ακούγεται ειδικά το ‘’αποτίω φόρο τιμής’’ με παραπέμπει σε κατάθεση στεφάνου! Κι αυτό το ‘’τέλος λιτότητας’’ που διαβάζω, αλήθεια πώς το εννοούν; Μήπως όπως το εννοούσε ο Χότζας με τον γάϊδαρο;


Κι ενώ εδώ συρρικνώνονται τα εισοδήματα, κέρδη 2,9 δισεκατομμυρίων έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα η Γερμανία από την ελληνική κρίση, όπως προκύπτει από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχετική ερώτηση των Πρασίνων στη Βουλή! Άραγε επιμένουν ακόμη πως αυτοί πληρώνουν τις συντάξεις των Ελλήνων; Προπαγάνδα ευρείας μορφής !


Η Eurostat από την άλλη, αναφέρει πως οι Έλληνες είναι από τους πιο φτωχούς στην ΕΕ… νομίζω μετά από μας είναι Βουλγαρία, Κροατία!  Κατά τα άλλα επιμένουν να λένε ΔΝΤ και θεσμοί, πως έχουμε υψηλούς μισθούς και συντάξεις ακόμα!


Ωστόσο σε γειτονικά Κράτη όλο και διαβάζουμε ποινές σε Κυβερνητικά ή Πολιτικά στελέχη για διαφθορά, εμείς τι κάνουμε; Είμαστε το μόνο Κράτος που τους έχουμε όλους με δίχτυ προστασίας! Στο απυρόβλητο και οι παραγραφές αδικημάτων δίνουν και παίρνουν! Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ισπανία ο Ραχόϊ μετά την παραίτηση του, επέστρεψε ως απλός υπάλληλος στο υποθηκοφυλακείο που εργαζόταν πριν πολιτευτεί!  ‘Άλλο πρόσφατο παράδειγμα της Ρουμανίας που επεβλήθη ποινή 3,5 χρόνων κάθειρξης στον Ηγέτη του Κυβερνώντος  Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος,  αφού τον καταδίκασε για παράβαση καθήκοντος στην υπηρεσία. Εμείς εδώ έχουμε τις Εξεταστικές για να βάζουν τα θέματα στο Αρχείο και να ζουν αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα! Ουδείς ένοχος και το σπουδαιότερο ούτε ευρώ πίσω στα Ταμεία, ουδεμία δήμευση περιουσίας! Όλες προέκυψαν με ιδρώτα και σκληρή δουλειά! Όλοι που χειρίστηκαν και διαχειρίστηκαν τα θέματα της Χώρας, Ταμείων, Οργανισμών κλπ., όλοι μα όλοι είναι αθώοι, ο μόνος ένοχος ο λαός, που υφίσταται 8 χρόνια τώρα ποινή  αναγκαστικής πτώχευσης και δημεύεται η περιουσία και το εισόδημα του κι ας είχε προκύψει πετραδάκι – πετραδάκι, με πραγματική σκληρή δουλειά και ιδρώτα! 



Άλλη μια πρωτιά που διεκδικούμε, αυτήν της ατιμωρησίας των υπευθύνων και της καταδίκης των μη εχόντων καμιά ευθύνη!


Νίκη  Παπουλάκου 



Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 28.7.2018

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

ΑΝΤΊ ΓΙΑ ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΙΟΝΙ....








Και φθάσαμε σε συμφωνία, μια συμφωνία που άνοιξε διαμάχες παρά κλείνει το θέμα! Διεθνώς οι πρωθυπουργοί  των δύο χωρών δέχονται  συγχαρητήρια από Αρχηγούς και πολιτικούς Κρατών, στα Σκόπια ο Πρόεδρος πυρ και μανία για τη συμφωνία, δηλώνοντας πως τα έδωσαν όλα στην Ελλάδα, εδώ η Αντιπολίτευση ομοίως στα μπαλκόνια δηλώνοντας το ίδιο αντίστροφα, ήτοι ότι τα δώσαμε όλα στα Σκόπια! Τι να πιστέψει κανείς;  Ο Διεθνής Τύπος έγραψε ‘’ Η Ελλάδα και η Μακεδονία κατέληξαν σε συμφωνία….’’  Πώς κάθεται στο αφτί σας αυτό; … ‘’ Ο κόσμος το είχε τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι!’’ Τραγέλαφος!


Αν δεχθεί κανείς τις δηλώσεις του Προέδρου των Σκοπίων ως βάσιμες, λογικά θα έπρεπε η δική μας η πλευρά να πανηγυρίζει για τη ‘’νίκη’’ της! Εν αντιθέσει βλέπουμε ‘’επανάσταση’’’ των αντιπολιτευτικών κομμάτων στη Χώρα μας, καταγγέλλοντας ξεπούλημα και προδοσία! Δικαίως χαρακτηρίζω τραγελαφική την όλη κατάσταση!


25 χρόνια την έλεγαν Μακεδονία και ξαφνικά σήμερα θα την πουν αλλιώς; Βάσει ποιας λογικής περιμέναμε το ‘’Μακεδονία’’ να φύγει; Μας άφηναν να βαυκαλιζόμαστε με την ιδέα πως κάποια στιγμή θα το σβήναμε! Όπως αποδεικνύεται αλλά και με την παραδοχή πολλών πολιτικών σχετικά με την απαλοιφή ή όχι του ‘’Μακεδονία’’, η μόνη εφικτή λύση ήταν το να δεχθούμε σύνθετη ονομασία με το Μακεδονία μέσα. Γιατί δεν πρότειναν ονομασίες; Μήπως για να μπορούν όποια ονομασία κι αν τεθεί, να κάνουν την ‘’επανάσταση’’ τους κατά της Κυβέρνησης; 


Και γιατί παρακαλώ η πρόταση μομφής αμέσως μετά την υπερψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και όχι εδώ και καιρό και για το επικείμενο πολυνομοσχέδιο και για το θέμα ονομασίας των Σκοπίων, ως αμφισβητούμενη η Κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις ; Αυτό που μπορεί κανείς να σκεφθεί εδώ,  είναι πως ο μόνος στόχος τους είναι ένα καλό χαρτί για να ρίξουν την Κυβέρνηση κι όχι ότι νοιάζονται για το λαό ή για τα Εθνικά θέματα!


Αν δεν το καταλάβατε, μας άνοιξαν ένα τεράστιο θέμα τουλάχιστον μιας πενταετίας ‘’αλληλοσπαραγμού’’ που να επισκιάζει οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τα εντός της Χώρας και της εξαθλίωσης των Πολιτών! Ποιος πραγματικά ξέρει τι ψηφίστηκε ακριβώς με αυτό το Πολυνομοσχέδιο; Αντί τα ΜΜΕ να ασχολούνται με αυτό, παίζει πρώτο θέμα το Σκοπιανό και κολλημένη η βελόνα στις μειώσεις των συντάξεων, δοσολογία δηλητηρίου, λες και θέλουν να τους στείλουν μια ώρα γρηγορότερα!


Εν κατακλείδι μας δουλεύουν χοντρά οι πάντες … μαζεύουν υπογραφές για τη συμφωνία, γιατί δεν μάζευαν υπογραφές και για τα τόσα πολυνομοσχέδια που ψηφίστηκαν εις βάρος του Ελληνικού λαού; Γιατί δεν τοποθετούνται επί της ουσίας των θεμάτων όταν όποτε βρίσκονται  σε άλλα Κράτη, παρά η τοποθέτηση τους είναι μονίμως για την ‘’ανεπαρκή, επικίνδυνη’’ Κυβέρνηση της Χώρας; Τι είδους ‘’διαφήμιση’’ είναι αυτή; Και σε τι βοηθούν το λαό και στα τόσα που έχουν συμβεί και συμβαίνουν;  Θέτω ερωτήματα, ανοίγω δρόμο σκέψης και προβληματισμού... βρείτε τις δικές σας απαντήσεις!


Μας άφησαν να πιστεύουμε πως είμαστε οι παίκτες, ενώ στην ουσία είμαστε τα πιόνια! Κάποτε πρέπει να το δούμε αυτό!  

  Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... 21/06/18



Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Επικύρωση του δοσμένου χρόνια αυτό ζητούν... εμείς είμαστε στο ροζ συννεφάκι!









Περάσαμε αισίως στον Ιούνιο.«Τον έκτο μήνα του Γρηγοριανού (Νέου) Ημερολογίου και επίσημα εισήλθαμε στο καλοκαίρι! Προβλέπεται να ψηθούμε φέτος από θερμοκρασίες,  άσε πια η  μεταφορά σκόνης από την Αφρική, που προκαλεί  μεγαλύτερο αίσθημα ζέστης και θολούρα στην ατμόσφαιρα! Το θερμόμετρο στα ύψη από όλες τις πλευρές! Μήνες τώρα το θέμα των Σκοπίων, λένε μα τι λένε ακριβώς; Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση σύγχρονες Πυθίες! Ειλικρινά έχετε καταλάβει σε τι συμφωνούν ή διαφωνούν περί ονόματος με τα Σκόπια; Απαλοιφή του ‘’Μακεδονία’’ μετά από τόσα χρόνια που το χρησιμοποιεί κι εμείς απλώς κωφεύαμε; Όσον αφορά δε το θέμα καταγωγής και ιστορίας, προς τι οι συζητήσεις και αναλύσεις; Τα βιβλία και η ιστορία έχουν μιλήσει χρόνια πριν για να μην πω αιώνες! Το να προσπαθούμε να αποδείξουμε το αυτονόητο και δεδομένο ιστορικά, είναι σαν να κλονίζεται η πίστη μας στις ιστορικές αναφορές αιώνων πριν. Διάβασα πως η πλευρά των Σκοπίων, προέβαλλε ενστάσεις για τη γλώσσα, το Πανεπιστήμιο Μακεδονία, το αεροδρόμιο Μακεδονία, ακόμη και για τον Μακεδονικό χαλβά!!! Δώσε θάρρος στο χωριάτη να ανεβεί και στο κρεβάτι! Αυτό που λέω δηλαδή, από τη στιγμή που διαπραγματευόμαστε το αδιαπραγμάτευτο, δίνουμε φτερά για να πουν τόσα κι άλλα τόσα!

Ταπεινή μου άποψη : δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν! Άλλοι σφετερίζονται ιστορικά δεδομένα και τα φορούν ως δικά τους! Μην τονώνουμε την ψευδαίσθηση τους με το να την παίρνουμε τόσο σοβαρά και να την συζητάμε ολημερίς! Η Μακεδονία και οι Μακεδόνες είναι κομμάτι της Ελλάδας από αρχαιοτάτων χρόνων και ουδείς μπορεί αυτό να το αλλάξει! Τώρα αν έτυχε και στον γεωγραφικό χώρο συνυπήρξαν αργότερα και άλλες φυλές, αυτό δεν σημαίνει ότι τους ανήκει και η ιστορία της Μακεδονίας και του Μ. Αλεξάνδρου! Τα πράγματα είναι απλά, γιατί τα έχουμε τόσο δυσκολέψει;

Και τι είναι αυτό το κατεπείγον για το όνομα που μας πιέζουν και γιατί στην παρούσα στιγμή και φάση; Σε μια στιγμή που είμαστε με την ψυχή στο στόμα, σε μια στιγμή που προχωράμε να δώσουμε τη  χαριστική βολή σε μεγάλη μερίδα της Κοινωνίας, σε μια στιγμή με σοβαρό μεταναστευτικό πρόβλημα και τις προκλήσεις των Τούρκων; Μήπως βόλευε εις 2πλούν; Για τους ‘’μεγάλους’’ να λάβουν την επικύρωση του ονόματος, (γιατί αυτό λείπει η δική μας αποδοχή και επικύρωση ), και για τους δικούς μας διάσπαση προσοχής ώστε να περάσουν και τα τελειωτικά επώδυνα μέτρα αδιαμαρτύρητα;

Σε 23-24 πόλεις της Ελλάδας διαδηλώσεις διαμαρτυρίας  για το ‘’Μακεδονία’’ … για τη λιτότητα και για τα μέτρα πότε;  Μήπως αυτό διευκολύνει τα σχέδια εφαρμογής και άλλων άδικων μέτρων, αυτή η εκτόνωση θυμού, η διάσπαση ενδιαφέροντος και αγανάκτησης των πολιτών; Δεν περιμένω απάντηση φυσικά στα ερωτήματα, θα απαντηθούν με το αποτέλεσμα, εύχομαι δε να μην είναι αργά για δάκρυα!

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα αναθεωρήσει τη μεταρρύθμιση για τις εργασιακές σχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι! Σηκώνουν ανάστημα για χρέος και μεταναστευτικό επίσης! Η συνέχεια θα δείξει αν τους περάσει ή θα καταλήξουν σε έναν πανομοιότυπο Αύγουστο δικό μας του 2015! Πάντως μέχρι στιγμής δείχνουν μαχητικότητα υπέρ των πολιτών τους!

 Εδώ σε μας κάποιος που να αγαπάει το λαό υπάρχει; ‘Ότι πιο αντιεργατικό, εξευτελιστικό και εξαθλιωτικό για τον πολίτη έχει ψηφιστεί! Από πρώην και νυν! Τώρα το τι λένε οι μεν και οι δε, ας βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει και να κρίνουμε! Μας πουλάν και μας αγοράζουν! Μας χρησιμοποιούν, μας παραπλανούν για να καταλήξουν σε ήδη συμφωνημένα για εκείνους! Όπως γίνεται και με τις ‘’διαπραγματεύσεις’’ όλα αυτά τα χρόνια, πριν από κάθε αξιολόγηση! Όλο είμαστε κοντά σε συμφωνία κι όλο πάει πιο πέρα, ώσπου στο τέλος μας βάζουν το παλούκι! Και στο Σκοπιανό διακρίνω μια ίδια τάση κινήσεων! Ίδωμεν!

Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΉ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''  Ψυχανεμίσματα... 14/06/2018

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Προοπτική περαιτέρω πτώχευσης των νοικοκυριών, το μόνο που υπάρχει στον ορίζοντα!








Τριπλασιάστηκε το ποσοστό των Ελλήνων που χρωστάνε στεγαστικά και ενοίκια!  Και θα αυξάνει χρόνο με το χρόνο! Οι Έλληνες έρχονται πρώτοι (το 47,9% των Ελλήνων)  σε καθυστερημένες οφειλές για στεγαστικά δάνεια, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ ή άλλες υποχρεώσεις, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για το 2016! Αναμενόμενο φυσικά από αρχής περικοπών εισοδημάτων και επιβολής νέων φόρων! Αυτή η γάγγραινα είχε και έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες!  Θα χειροτερεύει η κατάσταση όσο συνεχίζουν αυτή την τακτική της συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών, αλλά κι εδώ να σταματούσαν,  ήδη η βλάβη είναι ανεπανόρθωτη για μεγάλη μερίδα της Κοινωνίας!


Γεγονός είναι επίσης  πως Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση  έχουν δώσει τους συνταξιούχους στους δανειστές για το χρέος,  μέχρι να τους στείλουν εις τόπον χλοερό! Αοριστίες οι εξαγγελίες τους για το μέλλον, αναφέρονται στις νεώτερες γενιές, προφανώς επειδή έχουν άγνοια των έως εδώ καταστάσεων και θεωρούν εύκολη την προσάρτηση τους! Τις μεγαλύτερες γενιές τις έθαψαν, ούτε λόγος για αποκατάσταση πιο κάτω! Την ψήφο όμως την θέλουν!


Στο προσκήνιο τώρα άλλο μεγάλο αγκάθι για την ΕΕ η Ιταλία, με ''σκληρή'' διαπραγματευτική γραμμή!  «Η έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη και ακόμη πιο απρόβλεπτη απ' ότι το Grexit. Η οικονομία της Ιταλίας είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την ελληνική. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 2,4 τρις €, δηλαδή επτά φορές μεγαλύτερο απ' ότι της Ελλάδας και τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως. Στο μεταξύ το χρέος της Ιταλίας κυμαίνεται στο 132% επί του ΑΕΠ, που είναι δυο φορές πιο πάνω από το 60% που επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.» Αυτά από τον Γερμανικό Τύπο. Παρά ταύτα η θεία δήλωσε πως η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα... τι θέλει να πει ο ποιητής; Θα δείξει ... πάντως ουδείς ψάχνει για το πού είναι το λάθος κι έχουν καταρρεύσει οι οικονομίες των Χωρών της ΕΕ, εκτός κι αν δεν πρόκειται για λάθος αλλά για σχέδιο! Η Γερμανία έχει μαζέψει όλο το χρήμα και το χρυσό της Ευρώπης! Την ήττα της στον πόλεμο βρήκε τρόπο να την εξαργυρώσει σε νίκη απ’ ότι φαίνεται! 


Και η σκληρή λιτότητα γραμμή Γερμανική, ήρθε για να μείνει και τα περί Ενωμένης Ευρώπης είναι μύθος! Ένωση που να ρίχνει στον γκρεμό πολίτες της και να επιβάλλει βίαιο υποβιβασμό βιοτικού επιπέδου; Μπήκαμε στην ΕΕ για καλύτερα ή για χειρότερα; Ας απαντήσει στο ερώτημα ο καθένας μόνος του, κάνοντας απολογισμό των προ ΕΕ χρόνων και των μετά και εντός της! Υπήρχε προοπτική βελτίωσης τότε, ενώ τώρα η μόνη προοπτική που υπάρχει είναι το πόσο φτωχότερος θα είσαι στο μέλλον! Δεν μπορείς να κάνεις προγραμματισμό, ούτε όνειρα και η ελπίδα ξεθώριασε κι αυτή! Καμιά πολιτική δύναμη δεν δίνει ‘’ελπίδα’’!


Η εγκληματικότητα και η αγριότητα στο κόκκινο, αναμενόμενο κι αυτό βέβαια! Δυστυχώς καθημερινά αυτοκτονούν άνθρωποι, καθημερινά ληστείες, φόνοι και μάλιστα κάποιοι ενδοοικογενειακοί! Η ψυχική υγεία σε μεγάλο ποσοστό φαίνεται χαμένη, μπορεί να μην προκλήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την κρίση, όμως με αυτό που ζει ο πολίτης στην καθημερινότητα του 8 χρόνια τώρα, διευρύνθηκε το χάσιμο της ψυχικής υγείας σε μεγάλο βαθμό! Πολλή αρρώστια γύρω και ήθελαν /θέλουν να κλείσουν τα ‘’τρελάδικα’’… ανθρωπόμορφα τέρατα γύρω και πού να βρουν τρύπα οι γνωστικοί να κρυφτούν και να σταθούν σ’ αυτό τον τόπο;

Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα....  7/6/2018