Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Η δουλειά κατήντησε δουλεία....








Ο Mάϊος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ! Τι ταχύ και τι αργό περπατάμε, τρέχουμε κι όλο στα ίδια και χειρότερα είμαστε! Κι αυτό το μήνα θα μιλάμε για τη ''πολυπόθητη'' συμφωνία, για τις περικοπές που θα φέρει σε 2 χρόνια κλπ. Να που κατάφεραν να μας στρέψουν το ενδιαφέρον στο τι πρόκειται να μας βρει σε δύο χρόνια και να ξεχάσουμε όλα τα άλλα που μας έχουν βρει από το 2009 μέχρι σήμερα! Μιλούν για συντάξεις λες και πρόκειται για παροχή/ δώρο προς τον πολίτη που όποτε θέλουν μπορούν να τις μειώνουν ή τις αφαιρούν κι όχι πως είναι δικαίωμα του πολίτη που πλήρωνε 35-40 χρόνια υψηλές εισφορές για να πάρει μια καλή σύνταξη, ή χαμηλότερες εισφορές και λιγότερα χρόνια για μια χαμηλή σύνταξη! …


Κάποιος που είχε μισθό 2000-3000 Ε κύριοι και είχε κανονίσει τη ζωή του με αυτά, δεν μπορεί να του ζητάτε να συνεχίσει να ζει (?) με 700 Ε επειδή βγήκε στη σύνταξη ... την ποιότητα ζωής που αγωνίστηκε να έχει , την τινάζετε στον αέρα! Παράλληλα δε ''επιβραβεύονται '' όσοι εργάστηκαν λίγο ή καθόλου ή πλήρωναν χαμηλές εισφορές! Τι είδους λογική έχει αυτό που άκουσα από στόματος Υπουργού στο ραδιόφωνο, πως πρότεινε στα 67 όλοι να παίρνουν 700 Ε σύνταξη ... καλά για δίκαιο ούτε που ρωτάω! Σε ένα τσουβάλι όλοι; ... Δίνοντας ''βραβείο'' βλακείας σε όποιον δούλεψε περισσότερο και πλήρωσε υψηλότερες εισφορές για κύρια και επικουρική; 
 

Προσπαθώ να βρω μια επιβράβευση ουσίας στον νομοταγή, εργατικό και συνεπή στις υποχρεώσεις του πολίτη, είτε από Τράπεζες, είτε από Κράτος και ειλικρινά δεν βρίσκω. Μια και πληρώνει ακόμα να του πάρουμε κι άλλα ... κάπως έτσι έχει η κατάσταση!


Και κάτι που νομίζω πρέπει να αναφερθεί: 'Οποιος βγαίνει στη σύνταξη δεν είναι ''χούφταλο'' που ένα πιάτο φαϊ του είναι αρκετό, περιμένοντας τον Χάρο να τον πάρει! Βγαίνει στη σύνταξη για να ξεκουραστεί μετά από 35-40 χρόνια δουλειάς, να χαρεί ότι προλάβει από τόσα που στερήθηκε δουλεύοντας, να ηρεμήσει, και να ελευθερώσει θέση για τους νεώτερους! Όλοι εσείς των Μνημονίων τον αντιμετωπίζετε ως βάρος στην Κοινωνία και ειδικά στον σημερινό εργαζόμενο, λες κι ο νυν συνταξιούχος δεν συντήρησε 2 και 3 γενιές συνταξιούχων και μάλιστα με βαρβάτες εισφορές κι όχι τις πενιχρές του σήμερα, λόγω ανεργίας και λόγω μισθολογικής κατάντιας!


Αλλά και ''χούφταλο'' να είναι, ακόμα περισσότερο χρειάζεται την καλή σύνταξη του για φάρμακα και φροντίδα! Κι εσείς του λέτε ''πέθανε'', δεν σου χρειάζεται η πάλαι ποτέ καλή σου σύνταξη, φυσικά επικαλείσθε το άδειασμα των Ταμείων, όμως ο μόνος που δεν ευθύνεται γι' αυτό είναι ο συνταξιούχος! Το ίδιο και ο εργαζόμενος! Κάποιος εργάζεται για να ζήσει αξιοπρεπώς σαν άνθρωπος, να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του και για να καλυτερεύσει μελλοντικά τη ζωή του! Τώρα πλέον αυτό ανετράπη ... η εργασία όταν και αν την βρεις, έγινε ''δουλεία'' και δεν σου εξασφαλίζει ούτε τα προς το ζην, τα απολύτως απαραίτητα! Γιατί με ένα μισθό π.χ. 400 Ε το μήνα, δεν είναι δυνατόν να πληρώνεις νοίκι, ή στεγαστικό και ΔΕΗ 600 Ε εκκαθαριστικό ή και περισσότερο, φόρους κλπ. , πόσο μάλλον να ζεις, να τρως και να καταναλώνεις!


Και μ' αρέσει που οι θεσμοί απαιτούν μεταξύ των άλλων το άνοιγμα των Καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου, λες κι ο πολίτης έχει χρήμα, ψωνίζει όλη τη βδομάδα άντε να τον ξεμυαλίσουμε και την Κυριακή, να πάρει κι άλλα! Απλώς στην πλήρη υποδούλωση του εργαζομένου οδηγεί, γιατί μη μου πει κάποιος πως θα προσληφθούν άλλοι για τις Κυριακές!... Δείχνει παράλληλα και απουσία σεβασμού στο θέμα προσωπική ζωή, οικογένεια και θρησκεία, αφού του στερείς έστω τη 1 μέρα της εβδομάδας, το ελεύθερο να τα ζήσει! Δυστυχώς έχουμε έλλειψη σεβασμού γενικώς και ως πολίτες και ως Κράτος. Έχουμε ξεφύγει εντελώς, σε σκέψεις και νοοτροπία ... μας έφτιαξαν στα μέτρα τους κι εμείς τους αφήσαμε και τους αφήνουμε ακόμη!... Καλό μήνα κι ο Θεός βοηθός!

Νίκη Παπουλάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: