Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

''Οι Γειτονιές του Κόσμου'' Σπύρος Σαμοϊλης-Γιάννης Ρίτσος








 Μία μαγευτική βραδιά έζησαν την Δευτέρα 13 Μαρτίου, όσοι βρέθηκαν στην ''Αλκυονίδα'' (Πλ. Βικτωρίας)! Η παράσταση με τίτλο ''Οι Γειτονιές του κόσμου'', αφιερωμένη στο Συνθέτη και Μαέστρο Σπύρο Σαμοϊλη, στα πλαίσια εκδηλώσεων με έργα εμπνευσμένα από την Οκτωβριανή Επανάσταση! Ακούσαμε έργα του Συνθέτη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου που ερμήνευσαν οι: Νίκος Θεοδωράκης - Αγγελική Καββαδία - Στέλιος Αλεξανδράκης και Δημ. Καλογερόπουλος. 


Στο δεύτερο μέρος η Ελένη Βιτάλη με την ιδιαίτερη φωνή της, ερμήνευσε τραγούδια του Συνθέτη σε ποίηση Λουντέμη, Βάρναλη, Πανδή και ξεσήκωσε το κοινό !! Συμμετείχε και η χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου ''ΑΊ ΜΑΘΙΑ'' Κέρκυρας με μαέστρο το Μιχάλη Καποδίστρια. 



Κατάμεστη αίθουσα, μας ταξίδεψαν σε άλλες εποχές, ενθουσιασμός και συγκίνηση στο κοινό!! Τραγούδια του αγώνα, διαχρονικά και επίκαιρα ! Και η Ελένη Βιτάλη στα καλύτερα της! Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και ειδικά στον Κερκυραίο Συνθέτη Σπύρο Σαμοϊλη, που δεν έχασε ευκαιρία να μας πει κάποια περιστατικά του 1973. Ήταν σχεδόν 25 χρονών τότε, αλλά είχε ήδη ξεκινήσει την καλλιτεχνική του πορεία μελοποιώντας τους πιο ριζοσπάστες, τους πλέον πρωτοπόρους ποιητές μας, Βάρναλη, Ρίτσο, Λουντέμη! 


Η μετάβαση από τη χούντα στη μεταπολίτευση σήμανε για τον Σπύρο Σαμοΐλη την αρχή μιας ιδιαίτερα δημιουργικής δεκαετίας. Το  1975 διοργανώνει συναυλία από κοινού με τον Μίκη Θεοδωράκη στο Δημοτικό Στάδιο Κέρκυρας. Την ίδια χρονιά βγαίνει ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο «Βάστα Καρδιά» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Νίκου Πανδή και Σαράντη Αλεβιζάτου. Εκεί ερμηνεύουν ο Πέτρος Πανδής και η Ελένη Βιτάλη. Σύντομα ακολουθούν οι δίσκοι «Κραυγή στα Πέρατα» σε ποίηση Μενέλαου Λουντέμη και «Οι Γειτονιές του Κόσμου» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Στην πορεία των χρόνων μελοποιεί Οδυσσέα Ελύτη, Τάσο Λειβαδίτη, Γιώργο Κοτζιούλα, Μαγιακόφσκι και πολλούς άλλους. Συνεργάζεται με σπουδαίους τραγουδιστές, το Γιώργο Ζωγράφο, τον Αντώνη Καλογιάννη, την Ελένη Βιτάλη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου κι άλλους πολλούς. Παράλληλα με την καλλιτεχνική παραγωγή, αρχίζουν οι περιοδείες σε ολόκληρη την ελληνική επαρχεία. Πρόκειται για μια δεκαετή περιπλάνηση, όπου ο συνθέτης καταγράφει ρεκόρ συναυλιών. Εκτιμάται ότι σε αυτή τη δεκαετία, 1976-1986, οργανώνει σχεδόν 2.000 συναυλίες, δηλαδή σχεδόν διακόσιες κάθε χρόνο. 


Και κλείνω με λόγια του Συνθέτη : «το τραγούδι, η μουσική, ο λόγος των ποιητών είναι ένα μεγάλο όπλο στα χέρια των λαών. Ο καλλιτέχνης οφείλει να είναι μπροστάρης, να προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο. Πολιτική είναι το καθετί που κάνει κανείς και η μουσική, όταν μιλά για τους ανθρώπους και τις ζωές τους, είναι πολιτική δραστηριότητα. Το κοινωνικό τραγούδι είναι το πολιτικό τραγούδι, είναι το τραγούδι του λαού» 


 
Ν. Παπουλάκου


Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

Δεν υπάρχουν σχόλια: