Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Αυτά τα Χριστούγεννα...








Τα φετινά Χριστούγεννα αλλιώτικα από τα άλλα! Αντί για δώρα κάτω από το δένδρο, λογαριασμοί σωρό κι αντί για φωτάκια σκοτεινιά και απογοήτευση παντού! Το μήνυμα όμως δεν αλλάζει, η αγάπη μπορεί να χωρέσει ακόμα και στο σκοτάδι, στην απελπισία, ίσως εκεί έχει μεγαλύτερη θέση για να χωρέσει και να λειτουργήσει! 
 
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, στη διπλανή πόρτα, ή λίγο πιο κάτω, ακόμα και μεταξύ συγγενών και φίλων, που βρέθηκαν ξαφνικά στο ναδίρ της ανέχειας και που δεν μπορούν να το εκφράσουν καν, γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο γι' αυτούς και δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν με το περιβάλλον!... Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να αναγνωρίσουμε και να στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, όσοι τουλάχιστον για την ώρα είμαστε κάπου πιο πάνω απ' το ναδίρ! 
 
Τα δώρα πλέον (για όσους είναι σε θέση να προσφέρουν), θα πρέπει να έχουν σχέση με χρησιμότητα, με κάλυψη αναγκών πραγματικών! 
 
Το ''ΠΕΙΝΑΩ'' το συναντάς στο δρόμο , στα φανάρια καθημερινά πλέον. Στα προσφερόμενα συσσίτια και ρούχα, μεγαλύτερη η προτίμηση στο φαγητό παρά στα ρούχα... συμπέρασμα; οι νεόπτωχοι δε σημαίνει ότι δεν έχουν ρούχα στην ντουλάπα... Εuro δεν έχουν για να φάνε και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους!

Και είναι τραγικό το να σκεφθεί κανείς πως για τους πρόσφυγες υπάρχουν κονδύλια ακόμα και για θέρμανση, ''προκλητικά'' θα έλεγα, ειδικά όταν συγκατοικούν σε πολυκατοικίες με Έλληνες, που λόγω κρίσης δεν ανάβουν καλοριφέρ... ο ένοικος πρόσφυγας έχει θέρμανση! Και καλώς την έχει, όμως για τον πολίτη Έλληνα καμία πρόνοια, κατέληξε ''πρόσφυγας'' β΄κατηγορίας στην ίδια του τη Χώρα!

Και δε θα αντέξω να δω πάλι να τσουγκρίζουν ποτήρια με τους άστεγους της Αθήνας ορισμένοι... γιατί ας μην ξεχνάμε δράματα υπάρχουν και πίσω από κλειστές πόρτες και είναι αυτά που δύσκολα γίνονται αντιληπτά και ακόμα πιο δύσκολα αντιμετωπίζονται, δράματα που δημιούργησαν όλα αυτά τα μέτρα των τελευταίων ετών!

Ας πάρουμε κάποιες ανάσες λοιπόν αυτές τις μέρες, ας προσπαθήσουμε να βρεθούμε με φίλους , γνωστούς, αγαπημένους κι αν το ΄Ελατο δε φτάνει ως το ταβάνι, ένα μικρό ''ψεύτικο'' με δυο γιρλάντες και λίγα φωτάκια, νότα χαράς θα δώσει στο σπίτι, όπως και δωράκια απλά χαρίζουν την ίδια χαρά ! Η κίνηση , η θύμηση , η καλή παρέα, έχουν αξία...είναι κι αυτά κάποια από τα πολλά που έχουμε ξεχάσει!

Η συντέλεια του κόσμου δεν ήρθε, τουλάχιστον όπως τη φανταζόμασταν, όμως φαίνεται πως η συντέλεια του κόσμου και του τρόπου ζωής που ζήσαμε, έχει ξεκινήσει και απλώνει τα πλοκάμια της παντού όχι μόνο εδώ και με πολλούς τρόπους! Ένας πλανήτης στο κόκκινο, καθημερινά μετράμε απώλειες ψυχών και καταστροφές! Η ανασφάλεια όλο και περισσότερο φωλιάζει στη σκέψη και την ψυχή! Τρόμος και θλίψη από όλα όσα συμβαίνουν γύρω. Τα γεγονότα τρέχουν και δεν τα προλαβαίνεις, οι κίνδυνοι πολλοί, προβλέψιμοι και απρόβλεπτοι και η ζωή είναι στιγμές που μοιάζει με κακόγουστη φάρσα από ανθρώπους σε άνθρωπο! Είθε το μήνυμα των Χριστουγέννων, να φέρει ειρήνη και αγάπη στον κόσμο και γαλήνη στις ψυχές. 
 
Να ευχηθώ καλές γιορτές με υγεία, αγάπη, χαρά σε κάθε σπιτικό, όσο για το ''γιορτινό τραπέζι'', αυτό δεν έχει να κάνει με το πόσων ειδών πιάτα θα έχει επάνω, αλλά με το πόση ζεστασιά και αγάπη θα υπάρχει γύρω από το τραπέζι και είναι αυτό που σας εύχομαι ολόψυχα!! Αυτή τη ζεστασιά να τη νιώσετε και να πάρετε δύναμη για ότι ήθελε προκύψει με το νέο χρόνο! 
 
Κι ας σκεφθούμε ανθρώπους μόνους αυτές τις μέρες, όχι ότι τον υπόλοιπο χρόνο πρέπει να το παραμελούμε, όμως ειδικά στις γιορτινές μέρες η μοναξιά, η ανημποριά και η ανέχεια παίρνουν διαστάσεις στη ζωή, στο νου και την ψυχή των ανθρώπων που τις βιώνουν!... Χρόνια πολλά ... χρόνια καλύτερα για όλους!!
Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' - Ψυχανεμίσματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: