Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Τι περιμένουμε να αλλάξει;....








Ελλάς το μεγαλείο σου! Πρωταθλήτρια στη διαφθορά αναδείχθηκε…κατέλαβε την 71 θέση εν μέσω 180 χωρών!...Μπράβο μας! Και εις ανώτερα!...άντε και για την 1η θέση να ευχηθώ?...δεν ξέρω αν θέλω να γελάσω ή να κλάψω! Πώς το αντιμετωπίζουμε όμως? …α ναι …το συζητάμε, το γυροφέρνουμε, το εμπεδώνουμε ως άκουσμα…μέχρι εκεί! Πώς θα αλλάξει αυτό; Η διαφθορά αποδεδειγμένα πλέον, διακατέχει όλο τον κρατικό μηχανισμό, με συνένοχο ολόκληρη την Κοινωνία! ΄Εχουν διαβρωθεί τα πάντα κι εμείς οι ίδιοι πρώτα απ’ όλα! ΄Ασχετο αν δε θέλουμε να το παραδεχθούμε, άσχετα αν δε θέλουμε να το δούμε! Κι όσο γυρνάμε το κεφάλι και την πλάτη στην όποια δική μας διάβρωση, τόσο βαίνουμε ολοταχώς για την πρωτιά ως Χώρα! Η δε Πολιτική βούληση; Υπάρχει μα…για να κουκουλώνει!

Τι περιμένουμε να αλλάξει; Να πέσει το μάνα εξ ουρανού και όλα να πάνε στη θέση τους; Από το κακό στο χειρότερο πάμε, δεν το βλέπουμε; Εκτός πια κι αν είναι τόσο πολλοί οι ‘’βολεμένοι’’ που οι υπόλοιποι για να δουν είναι πια αμελητέα ποσότητα!...

΄Ημουν σε μια παρέα προχθές, κάποιος αναφέρθηκε στην σύνταξη που πρόσφατα έβγαλε, είπε λοιπόν με περηφάνια ‘’έσκασα 800 Ε και μου βγήκε σε 6 μήνες, ενώ οι άλλοι περιμένουν ένα και δύο χρόνια….’’. Δυστυχώς αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα ! Μάθαμε από το πιο απλό ως το πιο πολύπλοκο, να λειτουργούμε με αυτή τη νοοτροπία, του γρήγορου βολέματος! Αλληλένδετο φυσικά με την παραλυσία της κρατικής μηχανής και της εκεί διάβρωσης! Μια αλυσίδα λοιπόν που κρατάει γερά από τον απλό πολίτη ως την κορυφή!

Πώς θα σπάσει αυτή η αλυσίδα; Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στα πάντα, έμπρακτα, παραδειγματικά και τελεσίδικα. Διαφορετικά τελειώσαμε κι αν ακόμα δεν το αντιλαμβανόμαστε…κακό της κεφαλής μας!

Διανύσαμε αρκετά έτη πλαστής πραγματικότητας, ευημερίας και υπερκαταναλωτισμού, γαλουχηθήκαμε να τα θέλουμε όλα, μεγαλώσαμε τα παιδιά μας ανεκπαίδευτα στις δυσκολίες και να που τώρα ήρθαν οι ισχνές αγελάδες, να που τώρα πάμε πίσω στη μεταπολεμική εποχή! Αγωνίστηκαν οι δικοί μας να μας ανοίξουν ορίζοντες και δρόμους κι εμείς τους κλείσαμε! Καθίσαμε πάνω στο καλάμι της καλοπέρασης και του εύκολου κέρδους, χωρίς να σκεφθούμε τις συνέπειες, χωρίς να αναλογιστούμε τι κόσμο παραδίδουμε στη νεότερη γενιά! …
Ναι γλυκιά μου…μη θυμώνεις…εσύ που δούλευες σε τρεις δουλειές για να πάρεις τα πάντα φιρμάτα στο γιό σου…και νόμιζες πως πέτυχες κάτι σπουδαίο! Και τώρα τι θα του πεις που 30άρισε και τη βγάζει στον καφενέ; …Γιατί δεν είναι μόνο το θέμα ότι δε βρίσκει δουλειά…αλλά και πώς να βρει, αφού τον ετοίμασες για μεγάλη θέση, μεγάλες απολαβές, μεγάλη ζωή! Δεν του είπες ποτέ πόσο κουράστηκες, πόσα έχασες απ’ τη ζωή για να τα έχει όλα…και τώρα ακόμη χαρτζιλίκι του δίνεις!...

Ας μη γελιόμαστε, πάντα η Κοινωνία είχε διαβαθμίσεις και εννοώ την τσέπη φυσικά κι όχι άλλο τι! Και πάντα πορευόταν ανάλογα με την τσέπη της, στις επιλογές της, στα θέλω της και στις ανάγκες της. Μόνο που η δική μας η γενιά τα ενοποίησε όλα! Συνήθως θέλουμε, ανεξάρτητα με το τι μας επιτρέπει το πορτοφόλι μας!

Ένα μεγάλο μέρος λοιπόν αυτής της Κοινωνίας, έφερε την ανατροπή ! Οι κάρτες, ο δανεισμός, το μαύρο χρήμα, τα φακελάκια, οι μίζες, ο εύκολος πλουτισμός, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση! Μια φούσκα ευημερίας που έκανε μπαμ!

Αλίμονο στις ασθενείς μερίδες της Κοινωνίας αυτής, σ’ αυτούς που δεν ευτύχησαν να είναι δικτυωμένοι όλα αυτά τα χρόνια και να κάνουν περιουσίες….σ’αυτούς που δούλευαν όλα τα χρόνια για να ζήσουν αξιοπρεπώς και τώρα κινδυνεύουν να μην έχουν ούτε σύνταξη στα γεράματά τους! 
 
Και η νοοτροπία η ίδια! Πώς θα βολέψω το παιδί μου για δουλειά, πώς θα δώσω για να γίνει η δουλειά μου πιο γρήγορα, πως θα λαδώσω, και χίλια τόσα πώς! Κι όποιος δεν έχει για όλα αυτά;…πάει στα αζήτητα, καταδικασμένος ! Αυτή είναι η σημερινή κατάντια μας!
Είμαστε σε οριακό σημείο πλέον…οι ασθενείς τάξεις είναι πια σε στάδιο εξαντλήσεως υπομονής, αντοχής και πόρων! ΄Οσο πιο αργά το κατανοήσουν οι ‘’καλοζωϊσμένοι’’ και η Πολιτική βούληση, τόσο το χειρότερο! Ο Θεός να βάλει το χέρι του!
Νίκη-΄Αννα Παπουλάκου.

Από την Εφημ. ''Η ΝΙΚΗ'' Νοέμβριος 2009 ... διατηρεί τη διαχρονικότητα του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: