Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Γονυκλισία της Πεντηκοστής...





Όποιος αγνοεί την γονυκλισία του Εσπερινού της Πεντηκοστής και τη σημασία της, προφανώς είναι Χριστιανός μόνο στα χαρτιά ή και ούτε σε αυτά! Και φυσικά δικαίωμα του καθενός αναφαίρετο να μην πιστεύει πουθενά, όμως και υποχρέωση του να σέβεται την πίστη του άλλου, χωρίς ειρωνείες, χλευασμό και σχόλια ποικίλλα! 

Και δεν γονατίζεις μπροστά σε καμιά εξουσία εγκόσμια ή ανθρώπινη, όταν πρόκειται για λειτουργία, (όπως διάβασα διάφορα σχόλια της αράδας στο διαδίκτυο...), κλίνεις το γόνυ για σένα και για την πίστη σου, γιατί έτσι το νιώθεις, γιατί έτσι επιβάλλει η στιγμή της ανάγνωσης των θείων γραμμάτων!

Γονατίζουμε λοιπόν τρεις φορές στη διάρκεια της λειτουργίας του Εσπερινού της Πεντηκοστής, για όσους δεν γνωρίζουν! Η γονυκλισία ισοδυναμεί με μετάνοια για τον πιστό!

Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, τελείται ο «Εσπερινός της Γονυκλισίας», κατά τον οποίο ψάλλονται ύμνοι αφιερωμένοι κατ’ εξοχήν στο Πανάγιο Πνεύμα, το τρίτο Πρόσωπο της Τρισηλίου Θεότητας, που είναι «φως και ζωή και ζώσα πηγή νοερά. Πνεύμα σοφίας, Πνεύμα συνέσεως, αγαθόν, ευθές, νοερόν, ηγεμονεύον, καθαίρον τα πταίσματα, Θεός και θεοποιούν, πυρ εκ πυρός προϊόν, λαλούν, ενεργούν, διαιρούν τα χαρίσματα».

Αμέσως μετά την «Είσοδο» του Εσπερινού, κι αφού ψαλεί το «Φως ιλαρόν» και το πανηγυρικό Μέγα Προκείμενο «Τίς Θεός Μέγας ως ο Θεός ημών; Συ ει ο Θεός, ο ποιών θαυμάσια μόνος!» σε ήχο βαρύ, μεγαλόπρεπο, αντάξιο του νοήματος και του μηνύματός του, ο Διάκονος μας καλεί, κλήρο και λαό, να γονατίσουμε και ν’ απευθύνουμε στο Θεό γονυπετείς λόγο ικεσίας: «Έτι και έτι, κλίναντες τα γόνατα, του Κυρίου δεηθώμεν».

Στην πρώτη γονυκλισία ο πιστός ζητάει το έλεος του Θεού, την άφεση, την κάθαρση, τη συγγνώμη. «Δος συγγνώμη σε όσους ελπίζουν σε Σένα… καθάρισέ μας με την ενέργεια του Αγίου Σου Πνεύματος».

Η δεύτερη Ευχή απευθύνεται στοΝ Κύριο ημών Ιησού Χριστό, να μας δώσει χέρι βοηθείας, να μας χαρίσει την άφεση και τα προς σωτηρία αιτήματα, δεχόμενος τη γονυκλισία και την προσευχή μας, «ως θυμίαμα δεκτό, αναλαμβανόμενο ενώπιον της υπεράγαθης Βασιλείας Του».

Η τρίτη Ευχή, (γονυκλισία) απευθύνεται κι αυτή στο δεύτερο Πρόσωπο της Υπερουσίου Τριάδος, που είναι «η πηγή που πάντοτε και ασταμάτητα αναβλύζει ζωή και φως, η δημιουργική Δύναμη που είναι αιώνια όπως ο Πατέρας» .Κι επισυνάπτεται σ’ αυτή και δεύτερη Ευχή υπέρ των τεθνεώτων, των νεκρών, απευθυνόμενη σ’ Αυτόν που είναι «της αναστάσεως ημών Αρχηγός και Κριτής με την ικεσία : «Ανάπαυσον πάντας, τους πατέρας εκάστου και μητέρας και αδελφούς και αδελφάς και τέκνα, και ει τι άλλον ομογενές και ομόφυλον, και πάσας τας προαναπαυσαμένας ψυχάς επ’ ελπίδι αναστάσεως, ζωής αιωνίου, και κατάταξον τα πνεύματα αυτών και τα ονόματα εν βίβλω ζωής»!

Στην Κρήτη λένε οι παλαιότεροι: «Και στην κορυφή του βουνού να βρεθείς τούτη την ημέρα ολομόναχος, θα πρέπει να γονατίσεις και να κάμεις το σταυρό σου».

Το βασικό μας πρόβλημα τελικά  ,η βασική μας κρίση, δεν είναι το οικονομικό, είναι το ότι είμαστε »ολίγον από Χριστιανοί», »ολίγον από Έλληνες» και »ολίγον από παιδεία» και δυστυχώς η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια!

Νίκη Παπουλάκου.

 http://www.fonipeiraioton.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: