Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

foni peiraioton «ΤΑ ΑΚΟΡΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ»Ποιητική Συλλογή της Νίκης Παπουλάκου Παρουσίαση στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Γράφει η Μαρία Ν. Ταστσόγλου

«Τα ακόρντα της καρδιάς» είναι ο τίτλος της ποιητικής συλλογής της Νίκης-Άννας Παπουλάκου, της φίλης και συνεργάτιδας της Φωνής των Πειραιωτών. Την ποιητική αυτή συλλογή είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε την Δευτέρα 4 Μαΐου σε μία εξαιρετική εκδήλωση, που έλαβε χώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Δεν ήταν απλώς μία παρουσίαση βιβλίου με απαγγελία μερικών αποσπασμάτων για το δείγμα της γραφής. Ήταν μια μουσικοθεατρική παρουσίαση, που αποτελούσε απεικόνιση ολόκληρης της ζωής μέσα από τραγούδια και ποιήματα, μουσική και φωτογραφίες, ταινίες video και «ζωντανή» αναπαράσταση στιγμιότυπων, γεγονότων, βιωμάτων, παθημάτων και στοιχείων που χαρακτηρίζουν μια ζωή πάλλουσα, πεισματική και ανυπότακτη.

 Γι’ αυτή τη ζωή ακούσαμε τραγούδια, που ήταν τα μελοποιημένα ποιήματα της κ. Παπουλάκου από γνωστούς μουσικοσυνθέτες, τα οποία εκτέλεσαν αγαπημένοι μας τραγουδιστές και άγγιξαν την ψυχή μας. «Τα ακόρντα της καρδιάς» της Νίκης Παπουλάκου έφτιαξαν μια συγχορδία με τις χορδές της δικής μας καρδιάς, καθώς οι στίχοι και η μουσική διαπερνούσαν τις αισθήσεις μας.

 Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο αρχισυντάκτης της Φωνής των Πειραιωτών κ. Γιάννης Κανατσέλης, ο οποίος και εξήρε τη δημιουργία της ποιήτριας χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ρεαλιστική, αφού με ωριμότητα αναδεικνύεται μέσα από αυτήν κάθε πτυχή της ζωής, είτε φωτεινή κι ευτυχισμένη είτε θλιβερή και απογοητευμένη.

 Για το βιβλίο και την ποιήτρια μίλησε αναλυτικότερα ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας κ. Δημήτρης Καραμβάλης, ο οποίος με τον χυμώδη και συναρπαστικό λόγο του ανέλυσε το έργο της Νίκης-Άννας Παπουλάκου.

 Είπε χαρακτηριστικά ότι «οι στίχοι της είναι γνήσιοι κι ανεπιτήδευτοι, διεισδύουν στον πυρήνα της ψυχής και ανταποκρίνονται σε αυτά που ζητά ο ακροατής. Στίχοι με ιδανικά και οράματα, από τους οποίους έχουν εμπνευσθεί καταξιωμένοι μουσικοσυνθέτες κι έχουν καταθέσει ποιοτικά κομμάτια. Στίχοι γραμμένοι με γνήσιο πάθος και καλλιέπεια, που ανανεώνουν την παράδοση, σέβονται τον ακροατή και λειτουργούν σε βάθος».

 Αυτούς τους στίχους, τους τόσο ρεαλιστικούς, μα ρομαντικούς και ευαίσθητους ταυτόχρονα, οι οποίοι συγκρότησαν ποιήματα που εκφράζουν το απόσταγμα των συναισθημάτων της δημιουργού, τους απέδωσαν σε τρυφερή, εκφραστική κι ανεπανάληπτη απαγγελία οι ηθοποιοί Κώστας Λάσκος, Κλεοπάτρα Ροντήρη, Όλγα Μουργελά και η λογοτέχνις Ντόρα Μανατάκη. Την απαγγελία συνόδευε διακριτικά και σαγηνευτικά στο πιάνο η ποιήτρια και εικαστικός κ. Χλόη Ν. Αμάραντου. Την επιμέλεια του ήχου και του οπτικοακουστικού υλικού με τραγούδια από το βιβλίο την είχε ο κ. Νίκος Ζάβρας, συνεργάτης της Εφημερίδας και υπεύθυνος των Εκδόσεων της Φωνής των Πειραιωτών.

Οι ακροατές καταγοητευμένοι και κατασυγκινημένοι παρακολουθούσαν σαν να μην ήθελαν να χάσουν ούτε μία λέξη από κάθε ποίημα, γιατί ίσως θα έχαναν μια εικόνα από τη ζωή. Καθένας από μας έβλεπε στις «εικόνες» των στίχων ένα κομμάτι της δικής του ζωής, γιατί κάθε στίχος ξεδίπλωνε κι από μία πτυχή της πραγματικής ζωής, εκείνης που μας τυραννά, μας ενθουσιάζει, μας πνίγει ή μας γλυκαίνει, μας πεθαίνει και την άλλη ώρα μας ανασταίνει.

Αυτή είναι η ποίηση της Νίκης-Άννας Παπουλάκου. Ποίηση που φτάνει στα μύχια των αισθήσεων είτε μας μιλάει για την αγάπη και τον έρωτα είτε μας υψώνει τη φωνή, επειδή αφήσαμε το ψέμα και τη μιζέρια να μας οδηγήσουν.

«Ασφυκτιώ σε στενά στερεότυπα, αγανακτώ που φαντάζουν για πρότυπα…
Αδυνατώ να δεχθώ τη μιζέρια σας, τι κι αν φορούν δαχτυλίδια τα χέρια σας…
Μα εγώ ζητώ της ζωής τα αλλιώτικα, την ομορφιά της που γύρω πλανιέται,
κι αναζητώ της στιγμής την ποιότητα, που στα μικρά και απλά συναντιέται!!!»

Εκστατικοί όλοι καταχειροκρότησαν την κ. Νίκη-Άννα Παπουλάκου και τους καλλιτέχνες που την πλαισίωσαν με τόση τρυφερότητα και ευαισθησία. Χειροκρότησαν και τα ποιήματα που έγιναν τραγούδια από τους έξοχους συνθέτες μας Ζακ Ιακωβίδη, Χρήστο Νικολόπουλο, Νίκο Καρίμπα, Γιώργο Στάντζο, Κώστα Σμυρνιό και άλλους και τραγουδήθηκαν από τον Γιάννη Πετρόπουλο, την Μπέσυ Αργυράκη, τον Σπύρο Χαλκιά, τον Βασίλη Βλάχο κι άλλους καταξιωμένους τραγουδιστές μας.

Οι παρόντες ήταν πολλοί, μάλιστα από τον χώρο των Γραμμάτων και της Τέχνης τίμησαν την εκδήλωση η συγγραφέας κ. Άννα Μπιθικώτση, ο συνθέτης κ. Κώστας Νικολόπουλος, ο καθηγητής Μουσικής κι Ερμηνευτής κ. Σωτήρης Δογάνης. Πολλοί ήταν και οι φίλοι της ποιήτριας και της Φωνής, που έσπευσαν να τιμήσουν την εκδήλωση, μα και να απολαύσουν το άκουσμα, το θέαμα, το βίωμα και το συναίσθημα.

Το βιβλίο «Τα ακόρντα της καρδιάς» δημιουργήθηκε από τις εκδόσεις της Φωνής των Πειραιωτών. Μάλιστα είναι το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων της Φωνής (2014) και αποτελεί καμάρι όχι μόνο για το περιεχόμενό του, αλλά και για την καλαισθησία του ως βιβλίου. Μαζί με τον κ. Γιάννη Κανατσέλη υπεύθυνοι για την επιμέλεια των βιβλίων είναι η ίδια η κ. Νίκη-΄Αννα Παπουλάκου και ο κ. Νίκος Ζάβρας, οι οποίοι φροντίζουν σε κάθε περίπτωση να δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Συγχαρητήρια σε όλους! Πρώτα στην ποιήτρια, λογοτέχνιδα και αρθρογράφο, στους ηθοποιούς και στην πιανίστρια, στον υπεύθυνο του ήχου, στον αρχισυντάκτη της Φωνής, στον εξαίσιο ομιλητή, κριτικό λογοτεχνίας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της Φωνής στον Υπεύθυνο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά κ. Μιχάλη Στάμου, ο οποίος πάντα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα κάθε πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας.
============================================================





Πηγή : Εβδ. Εφημερίδα ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

 http://www.fonipeiraioton.gr/%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BB/

Δεν υπάρχουν σχόλια: